Blodapelsinkaka "upside down"

Betyg 3.7 av 5.12 personer har röstat
Receptet har 19 kommentarer
Blodapelsinkaka "upside down"

Blodapelsinkaka 'upside down' är säsongens vackraste dessert, med glansiga blodapelsiner på toppen. Smaksatt med mild olivolja och mandel blir kakan extra saftig och får en fint balanserad beska av oljan. Servera gärna med lättvispad grädde eller crème fraiche.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2025

Rund kaka på ett fat med ett lager av apelsinskivor lagda lite omlott runt om kakan, ett par bitar utskurna.

Ingredienser

12 bitar
olivolja till pensling av formen
5–7 blodapelsiner (à ca 150 g)
3 dl strösocker
3 ägg (rumstempererade)
2 dl mild olivolja
3 dl mandelmjöl (3 dl motsvarar ca 150 g)
1 1/2 dl vetemjöl (1 1/2 dl motsvarar ca 90 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Garnering

1 msk apelsin- eller aprikosmarmelad
1/2 msk varmt vatten

Till servering

lättvispad grädde, grekisk yoghurt, vispad crème fraiche eller se tips

Gör så här

00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

19 st
  • Hade som andra lite problem med baktiden, behövde låta den stå i ugnen 25 minuter över den angivna tiden. Lite knixigt i vissa moment, blodapelsiner är ofta väldigt mjuka och svåra att både zesta och skära tunt. Hade gärna också sett att alla apelsin moment var i ett steg i receptet. Resultatet blev underbart, väldigt saftig och eleganta smaker. Känns som man skulle kunna riffa på den efter tycke och smak, som att lägga till kardemumma eller amaretto.

    Agnes

  • Jag hade mango och frysta hallon istället för apelsin och tog genomgående vetemjöl. Blev kanon med prick en timme i ugnen

    Elisabeth

  • Underbar kaka! Konsistensen ljuvlig. Jag bytte ut mandelmjöl mot jordmandelmjöl.

    Elisabet

  • Går det att frysa denna kaka? Elisabet

    Elisabet

    Hej Elisabeth! Ja, det går finfint det! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Supergod kaka! Skalade blodapelsinerna till hälften och skivade tunt. Gräddade i pajform för att undvika spill i ugnen. Den blev saftig - inte rinnig, utan mer åt fruktbakelsehållet- och besk i smaken, men olivoljan kändes inte av alls. Fortfarande god dag 3. Jag gillar beska, så denna kaka kommer jag att göra om! Tack för alla tips😊Läser alltid dem innan jag provar recepten och de är oftast till stor hjälp!

    Karin

  • Hm, undrar om receptet är för 12 bitar Det står bara 5 gånger i receptet att det är "för 12 bitar"

    Lilly

    Hehe, ja vi vill ju inte att ni ska missa det ;) Här var vi kanske lite väl övertydliga, har rensat i texten, hoppas det underlättar. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Finax skall där stå …Jimmy

    Jimmy

  • Kan jag byta ut mjölet till go ax glutenfria??? Jimmy

    Jimmy

    Hej Jimmy! Det går finfint! Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Finns något alternativ istället för 2 dl olivolja?

    Monica

    Hej Monica! Ja, du kan ta vanlig rapsolja istället, eller annan neutral matolja. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Ang långa gräddningstider. Min kaka var helt färdig efter 60 min. För att få större chans till snygg kaka, häll smeten försiktigt och försök täcka mittenpartierna ordentligt med apelsin för att det inte ska rinna igenom. Min springform är inte den tätaste, så en plåt under är ingen dum idé.

    Sebastian

Näringsvärde per bit

Energi1610 KJ / 385 kCal
Fett23 g
Salt1.4 g
Kolhydrater38 g
Protein6 g

Testa liknande recept

  • Enkel äppelkaka med hasselnötter
    Betyg 3.6 av 5.215 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Apelsinkaka med ricotta och mandel
    Betyg 4.2 av 5.37 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Muggkaka med vanilj och mandel
    Betyg 4.4 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Glutenfria citronbiscotti med choklad
    Betyg 3.6 av 5.84 personer har röstat
    Receptet har 21 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Falsk ostkaka på zucchini
    Betyg 4.7 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad