Blodapelsinkaka "upside down"

Blodapelsinkaka 'upside down' är säsongens vackraste dessert, med glansiga blodapelsiner på toppen. Smaksatt med mild olivolja och mandel blir kakan extra saftig och får en fint balanserad beska av oljan. Servera gärna med lättvispad grädde eller crème fraiche.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2025

Ingredienser
12 bitar
olivolja till pensling av formen
5–7 blodapelsiner (à ca 150 g)
3 dl strösocker
3 ägg (rumstempererade)
2 dl mild olivolja
3 dl mandelmjöl (3 dl motsvarar ca 150 g)
1 1/2 dl vetemjöl (1 1/2 dl motsvarar ca 90 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
Garnering
1 msk apelsin- eller aprikosmarmelad
1/2 msk varmt vatten
Till servering
lättvispad grädde, grekisk yoghurt, vispad crème fraiche eller se tips
Gör så här
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi1610 KJ / 385 kCal
Fett23 g
Salt1.4 g
Kolhydrater38 g
Protein6 g
Kommentarer
19 stHade som andra lite problem med baktiden, behövde låta den stå i ugnen 25 minuter över den angivna tiden. Lite knixigt i vissa moment, blodapelsiner är ofta väldigt mjuka och svåra att både zesta och skära tunt. Hade gärna också sett att alla apelsin moment var i ett steg i receptet. Resultatet blev underbart, väldigt saftig och eleganta smaker. Känns som man skulle kunna riffa på den efter tycke och smak, som att lägga till kardemumma eller amaretto.
Agnes
Jag hade mango och frysta hallon istället för apelsin och tog genomgående vetemjöl. Blev kanon med prick en timme i ugnen
Elisabeth
Underbar kaka! Konsistensen ljuvlig. Jag bytte ut mandelmjöl mot jordmandelmjöl.
Elisabet
Går det att frysa denna kaka? Elisabet
Elisabet
Hej Elisabeth! Ja, det går finfint det! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Supergod kaka! Skalade blodapelsinerna till hälften och skivade tunt. Gräddade i pajform för att undvika spill i ugnen. Den blev saftig - inte rinnig, utan mer åt fruktbakelsehållet- och besk i smaken, men olivoljan kändes inte av alls. Fortfarande god dag 3. Jag gillar beska, så denna kaka kommer jag att göra om! Tack för alla tips😊Läser alltid dem innan jag provar recepten och de är oftast till stor hjälp!
Karin
Hm, undrar om receptet är för 12 bitar Det står bara 5 gånger i receptet att det är "för 12 bitar"
Lilly
Hehe, ja vi vill ju inte att ni ska missa det ;) Här var vi kanske lite väl övertydliga, har rensat i texten, hoppas det underlättar. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Finax skall där stå …Jimmy
Jimmy
Kan jag byta ut mjölet till go ax glutenfria??? Jimmy
Jimmy
Hej Jimmy! Det går finfint! Hälsningar Niclas
ICA-köket
Finns något alternativ istället för 2 dl olivolja?
Monica
Hej Monica! Ja, du kan ta vanlig rapsolja istället, eller annan neutral matolja. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Ang långa gräddningstider. Min kaka var helt färdig efter 60 min. För att få större chans till snygg kaka, häll smeten försiktigt och försök täcka mittenpartierna ordentligt med apelsin för att det inte ska rinna igenom. Min springform är inte den tätaste, så en plåt under är ingen dum idé.
Sebastian