ÖVER 60 MIN | Medel

Apelsinkaka med ricotta och mandel

En god mjuk kaka med apelsin som passar bra till starkt kaffe eller kryddigt te. Apelsinkakan blir härligt ”tung” och saftig med ricotta och mandelmjöl i smeten. Mandelmjölet ger en smak som påminner lite om mazarinkaka.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vispa socker och ägg fluffigt med elvisp i en bunke.
  3. Smält smöret. Blanda med ricottan. 
  4. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i smöret tillsammans med apelsinskal och -juice. Vänd ner äggvispet och rör till en jämn smet. 
  5. Häll smeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter. Låt kakan svalna i formen.
  6. Vid servering: Ringla över honungen, strö över lite flingsalt och garnera med apelsinskal. Servera gärna med vispad grädde.

För alla

Fri från gluten.
Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsberäkningen är inkl. tillbehör.

Ingredienser

Portioner: 12
  • 2 dl rörsocker
  • 3 ägg
  • 100 g smör
  • 250 g ricottaost
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 msk finrivet apelsinskal (+ extra till garnering)
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • smält smör eller olja till formen
Vid servering
  • 2 - 3 msk flytande honung
  • flingsalt
  • ev vispad grädde till servering

Näringsvärde
Per portion

Energi 984 kJ / 337 kCal