Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Blåmusslor med currybuljong och rostad lök

Musslor är miljövänlig, lättlagad och nyttig mat som passar bra när man vill ha en lättare middag eller en förrätt. Här har de hamnat i en syrlig buljong med asiatiska smaker. Vill man ha en mindre syrlig buljong kan man byta ut en del av vätskan mot kokosmjölk.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj och rensa musslorna. Släng dem som är trasiga. Är det är någon som öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Ta bort det yttersta bladet på citrongrässtjälkarna och hacka dem fint.
  3. Fräs löken och citrongräset i 2 msk smör (för 4 port) tills det mjuknat. Tillsätt curryn och fräs ytterligare några minuter. Häll i limejuice, fond
 och vatten, låt koka upp.
  4. Lägg i musslorna och fisksåsen, sätt på ett lock. Ånga musslorna 3-5 minuter tills de öppnat sig. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
  5. Lägg upp musslorna i fyra djupa tallrikar och låt buljongen koka upp igen. Tillsätt 25 g smör (för 4 port) och mixa ihop. Häll såsen över musslorna.
  6. Till servering: Toppa med rostad lök, limeskal, salladslök och koriander. Servera med nudlar eller ris.

För alla

Kontrollera noga innehållet på fonden.
Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfri rostad lök. Välj ris istället för nudlar.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 citrongrässtjälkar
  • 2 msk smör (till stekning)
  • 1 tsk curry
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 2 msk konc kyckling- eller grönsaksfond
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk fisksås
  • 25 g smör
Till servering
  • 4 msk rostad lök
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 2 strimlade salladslökar
  • 1 kruka koriander
  • 4 port kokta nudlar eller ris
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2135 kJ / 510 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept