UNDER 45 MIN | Medel

Black bean enchiladas

Allt som kan ätas i tortillabröd blir succé! Här serveras enchiladas med en bönröra smaksatt med sambal, och för att bryta av smakerna görs en salsa innehållande tärnad avokado. Smaklig måltid!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 37, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2.  Enchiladas: Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. 
  3. Ansa och hacka löken. Fräs hälften av löken (resten används i salsan) i oljan i en stekpanna. Sänk värmen och rör ner bönor, sambal oelek, tomatpuré, vatten och hälften av pastasåsen (resten sparas till ugnsformen). Låt det bli varmt och krydda med salt. 
  4. Fyll bröden med bönröran och rulla ihop. Lägg dem i en ugnsform med skarven ned och häll över resten av pastasåsen och strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.  
  5. Salsa: Skär tomaterna i små tärningar. Dela, kärna och gröp ur och avokadorna. Skär avokadoköttet i tärningar. Blanda tomathacket med resten av rödlöken och avokadon. Pressa över citronsaft och rör i olja, smaka av med salt och peppar. 
  6. Till servering: Skär salladen i strimlor. 
  7. Servera enchiladas med salsa, sallad och gräddfil.

För alla

Kontrollera innehållet i brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil till mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
Enchiladas
  • 2 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
  • 1 rödlök
  • 1/2 msk olja
  • 1/2 msk sambal oelek
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 dl vatten
  • 390 g pastasås med vitlök
  • 1/2 tsk salt
  • 8 tortillabröd (gärna medium)
  • 1 1/2 dl riven prästost
Salsa
  • 1/2 ask plommontomater (à 500 g)
  • 2 avokador
  • 1/2 citron
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
Till servering
  • 1/2 isbergssallad
  • 1 1/2 dl gräddfil

Näringsvärde
Per portion

Energi 3139 kJ / 750 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept