Blåbärssylt

Betyg 3.8 av 5.146 personer har röstat
Receptet har 32 kommentarer
Blåbärssylt

Ta vara på sommarens blåbär genom att koka ihop din egna blåbärssylt. Tillsätt endast socker, vatten och natriumbensoat. Använd egenplockade blåbär så blir det här en billig sylt att ha själv eller ge bort som present.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2011

Blåbärssylt

Ingredienser

1 liter
2 l blåbär eller andra bär, t ex svarta vinbär, hallon eller jordgubbar (2 l blåbär motsvarar 1 kg)
1/2 dl vatten
6 dl syltsocker
1 krm natriumbensoat

Gör så här

Bra att veta om att koka sylt.
00:10:00
00:05:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

32 st
  • Minskar väldigt mycket på sockret. Jag tar 1 dl socker till 2 kg blåbär bara för att det ska koncentreras lite bättre. Blåbär är ju söta i sig och inehåller även eget ämne som även det koncentrerar. Tillsätter inget vatten när det så blir för vattnigt. Blir världens godaste blåbärssylt och av den kan man äta med gott samvete varje dag 😁 gör likadant när jag kokar lingonsylt där det ska vara kilovis med socker. Sätter där 2 dl till 2 kg lingon blir lite syrliga men mycket godare och nyttigare 👍

    Lolita

  • Efter att ha lagt i sockret behöver bären koka minst 1 timme på medelhög värme, annars blir det bara blåbärssoppa.

    Johan

  • Enkelt, snabbt och gott resultat

    Birgitta

  • Jag förstår inte varför det alltid ska vara så mycket socker i sylt eller paj. Bär eller fruktsmaken kommer ju inte fram då. Jag har i 2 dl socker istället för 6 dl till blåbärssylt. Det blir syrligt och gott då. Jag fryser in sylten i små burkar. På syltsocker förpackningen står det stt man ska ha i 1 kg socker till 1 kg bär eller frukt. ????

    Karin

  • Blev mer som gelé i konsistens🤔

    Marta

  • Lätt å följa. Får vi se om god sylt när kallnat.

    Carl

  • Hur länge håller sig denna sylt i en bra konserverings burk där den förvaras mörkt?

    Emelie

    Hej Emelie! Det är tyvärr en omöjlig fråga att svara på. Det handlar enbart om hur rena burkar man har och hur man handskas med sylten under tiden man fyller burkarna. Har man tur och allt håller sig rent, så kan blåbärssylt hålla sig i flera år. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Här råder det stor skillnad mellan blåbär som är mogna, innehåller mkt vatten osv. Vi körde med vanligt strösocker och naturligtvis håller det inte lika länge. 3 dl på 2L ungefär och blir lagom sött. Pressade även in lite citron. Smaka av lite under tiden ! Tänk på att det stelnar efter kokning också ! Lycka till!

    Mazdak

  • 2L blåbär har aldrig varit 1kg. 1L är ca 7 hg.

    Alf kennet

  • Jag har haft tur och plockat en massa blåbär i år. Jag lagt i strösocker och syltsocker men inte natriumbensoat. Sylten är alldeles för "rinnig" det vill säga lättflytande. Jag vill gärna ha det lite mer tjockflytande . Har någon något förslag? Kan man lägga i lite Maizena? Tack på förhand! Ed

    Edip

    Hej Edip! Vad härligt att höra att du har hittat mycket blåbär i skogen! Vi rekommenderar inte att ha i majsstärkelse (Maizena) men du kan koka om sylten med lite mer syltsocker i. Tänk bara på att då blir sylten sötare. Om du inte vill ha sylten sötare så kan du koka upp sylten och tillsätta pektin. Vi rekommenderar att läsa på förpackningen för hur mycket pektin som ska tillsättas. Ett tredje alternativ är att koka upp sylten och låta den koka ett tag så att vattnet dunstar och sylten blir tjockare. Hoppas att våra tips hjälper dig! Hälsningar Elina

    ICA-köket

Näringsvärde per liter

Näringsvärdet är beräknat per dl.
Energi1084 KJ / 259 kCal
Fett1 g
Salt0.01 g
Kolhydrater60 g
Protein1 g

Testa liknande recept

  • Drottningsylt
    Betyg 4.9 av 5.17 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Grundrecept sylt
    Betyg 3.8 av 5.91 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Björnbärssylt med gin
    Betyg 4.4 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rårörd vinbärssylt
    Betyg 3.8 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Chiasylt med blåbär och ingefära
    Betyg 3.4 av 5.42 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad