Blåbärssylt

Ta vara på sommarens blåbär genom att koka ihop din egna blåbärssylt. Tillsätt endast socker, vatten och natriumbensoat. Använd egenplockade blåbär så blir det här en billig sylt att ha själv eller ge bort som present.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2011

Näringsvärde per liter
Näringsvärdet är beräknat per dl.
Energi1084 KJ / 259 kCal
Fett1 g
Salt0.01 g
Kolhydrater60 g
Protein1 g
Kommentarer
32 stMinskar väldigt mycket på sockret. Jag tar 1 dl socker till 2 kg blåbär bara för att det ska koncentreras lite bättre. Blåbär är ju söta i sig och inehåller även eget ämne som även det koncentrerar. Tillsätter inget vatten när det så blir för vattnigt. Blir världens godaste blåbärssylt och av den kan man äta med gott samvete varje dag 😁 gör likadant när jag kokar lingonsylt där det ska vara kilovis med socker. Sätter där 2 dl till 2 kg lingon blir lite syrliga men mycket godare och nyttigare 👍
Lolita
Efter att ha lagt i sockret behöver bären koka minst 1 timme på medelhög värme, annars blir det bara blåbärssoppa.
Johan
Enkelt, snabbt och gott resultat
Birgitta
Jag förstår inte varför det alltid ska vara så mycket socker i sylt eller paj. Bär eller fruktsmaken kommer ju inte fram då. Jag har i 2 dl socker istället för 6 dl till blåbärssylt. Det blir syrligt och gott då. Jag fryser in sylten i små burkar. På syltsocker förpackningen står det stt man ska ha i 1 kg socker till 1 kg bär eller frukt. ????
Karin
Blev mer som gelé i konsistens🤔
Marta
Lätt å följa. Får vi se om god sylt när kallnat.
Carl
Hur länge håller sig denna sylt i en bra konserverings burk där den förvaras mörkt?
Emelie
Hej Emelie! Det är tyvärr en omöjlig fråga att svara på. Det handlar enbart om hur rena burkar man har och hur man handskas med sylten under tiden man fyller burkarna. Har man tur och allt håller sig rent, så kan blåbärssylt hålla sig i flera år. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Här råder det stor skillnad mellan blåbär som är mogna, innehåller mkt vatten osv. Vi körde med vanligt strösocker och naturligtvis håller det inte lika länge. 3 dl på 2L ungefär och blir lagom sött. Pressade även in lite citron. Smaka av lite under tiden ! Tänk på att det stelnar efter kokning också ! Lycka till!
Mazdak
2L blåbär har aldrig varit 1kg. 1L är ca 7 hg.
Alf kennet
Jag har haft tur och plockat en massa blåbär i år. Jag lagt i strösocker och syltsocker men inte natriumbensoat. Sylten är alldeles för "rinnig" det vill säga lättflytande. Jag vill gärna ha det lite mer tjockflytande . Har någon något förslag? Kan man lägga i lite Maizena? Tack på förhand! Ed
Edip
Hej Edip! Vad härligt att höra att du har hittat mycket blåbär i skogen! Vi rekommenderar inte att ha i majsstärkelse (Maizena) men du kan koka om sylten med lite mer syltsocker i. Tänk bara på att då blir sylten sötare. Om du inte vill ha sylten sötare så kan du koka upp sylten och tillsätta pektin. Vi rekommenderar att läsa på förpackningen för hur mycket pektin som ska tillsättas. Ett tredje alternativ är att koka upp sylten och låta den koka ett tag så att vattnet dunstar och sylten blir tjockare. Hoppas att våra tips hjälper dig! Hälsningar Elina
ICA-köket