Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Biryani – Rispilaff med kyckling

Biryani är en risrätt full av smaker, och ett vanligt inslag under bland annat det kurdiska nyåret. Här kokas riset ihop med kanel, kapris, saffran och smör, och blandas med kryddig, krämig kyckling. Svårslaget!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Dela kycklingen i åtta delar (för 4 port). Lägg dem på en plåt och pressa över citronsaften, strö på saltet och blanda runt med kycklingen. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 20 minuter.
  3. Skala lök, vitlök och ingefära, hacka löken, riv vitlöken och ingefäran. Dela tomaterna, krama ur kärnorna och skär tomatköttet i små tärningar.
  4. Fräs lök och vitlök i oljan i en stor gryta. Rör ner ingefära, gurkmeja och biryanikryddan och fräs med dem. Lägg i tomattärningarna och koka några minuter så att de blir mjuka.
  5. Tillsätt yoghurt, kyckling och spadet från plåten. Koka sakta ca 15 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med salt.
  6. Ris: Hacka kaprisen. Lägg riset i en sil, skölj med kallt vatten och låt det rinna av.
  7. Fräs kaprisen i smöret i en kastrull. Tillsätt ris, kanelstänger, vatten, salt och saffran. Koka upp riset, rör om och koka sakta under lock ca 12 minuter.
  8. Topping: Hacka mandeln grovt och rosta den i en torr stekpanna.
  9. Lägg riset på ett fat. Lägg kycklingen på riset och strö på russin och mandel.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på Biryani-kryddan.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Välj laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matlagningsyoghurt mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kyckling (à ca 1,3 kg)
  • 1 citron
  • 1 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 4 tomater
  • 2 msk olja
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 msk biryanikrydda
  • 3 dl matyoghurt
Ris
  • 1 msk kapris
  • 3 dl basmatiris
  • 1 msk smör
  • 3 kanelstänger
  • 5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 2 förp saffran (à 1/2 g)
Topping
  • 1 dl hel skalad mandel
  • 1 dl gula russin
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4147 kJ / 998 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept