Biryani med grönsaker och nötter
Biryani är ris som kokas med läckra kryddor, i det här fallet lök, spiskummin, curry och gurkmeja. Det smakrika riset pryds sedan med krispiga wokgrönsaker, rostade nötter och saftiga persikor. Supergott och vackert!
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2003
Ingredienser
4 portioner
500 g råris
1 gul lök
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
1/2 tsk gurkmeja
2 msk olivolja
500 g blandade grönsaker frysta wokgrönsaker eller t ex strimlad paprika, haricots verts och minimajs
200 g rostade nötter (hassel- eller cashewnötter)
2 - 3 persikor, plommon eller nektariner
salt och peppar
För alla
Rätten är fri från gluten laktos och mjölkprotein. Uteslut pocherat ägg vid ev äggallergi.
Gör så här
Tips
Själv gör jag gärna en stor sats av detta goda kryddris. Sedan är det bara att ta så mycket jag behöver och blanda med wokade grönsaker. Riset håller sig 5-6 dagar i kylen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3910 KJ / 934.3 kCal
Fett42.3 g
Salt0.02 g
Kolhydrater110.3 g
Protein20.7 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mjaa.. Det blev bra till slut, men med mer kryddor. Använde färska grönsaker. Blev en stor sats.
Monica
2021-08-10Jag provade dinkel istället för ris och det kanske jag inte borde ha gjort - så detta får bli en brasklapp - men tyckte att biryain behöver mer krydda för att komma i närheten av originalet. Och dom frysta grönskakerna må underlätta men hur gott är det?
Maria
2005-01-13