Biryani med grönsaker och nötter

13
2
Biryani med grönsaker och nötter

Biryani är ris som kokas med läckra kryddor, i det här fallet lök, spiskummin, curry och gurkmeja. Det smakrika riset pryds sedan med krispiga wokgrönsaker, rostade nötter och saftiga persikor. Supergott och vackert!

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2003

Biryani med grönsaker och nötter

Ingredienser

4 portioner
500 g råris
1 gul lök
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
1/2 tsk gurkmeja
2 msk olivolja
500 g blandade grönsaker frysta wokgrönsaker eller t ex strimlad paprika, haricots verts och minimajs
200 g rostade nötter (hassel- eller cashewnötter)
2 - 3 persikor, plommon eller nektariner
salt och peppar

För alla

Rätten är fri från gluten laktos och mjölkprotein. Uteslut pocherat ägg vid ev äggallergi.

Gör så här

Tips

Själv gör jag gärna en stor sats av detta goda kryddris. Sedan är det bara att ta så mycket jag behöver och blanda med wokade grönsaker. Riset håller sig 5-6 dagar i kylen.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

13

Kommentarer

Monica

2021-08-10

Mjaa.. Det blev bra till slut, men med mer kryddor. Använde färska grönsaker. Blev en stor sats.

Maria

2005-01-13

Jag provade dinkel istället för ris och det kanske jag inte borde ha gjort - så detta får bli en brasklapp - men tyckte att biryain behöver mer krydda för att komma i närheten av originalet. Och dom frysta grönskakerna må underlätta men hur gott är det?

Näringsvärde per portion

Energi 3910 KJ / 9343 kCal
Fett 423 g
Salt 2 g
Kolhydrater 1103 g
Protein 207 g
Läs mer om näringsvärden