Biryani med grönsaker och nötter
Biryani är ris som kokas med läckra kryddor, i det här fallet lök, spiskummin, curry och gurkmeja. Det smakrika riset pryds sedan med krispiga wokgrönsaker, rostade nötter och saftiga persikor. Supergott och vackert!
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2003
Ingredienser
4 portioner
500 g råris
1 gul lök
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
1/2 tsk gurkmeja
2 msk olivolja
500 g blandade grönsaker frysta wokgrönsaker eller t ex strimlad paprika, haricots verts och minimajs
200 g rostade nötter (hassel- eller cashewnötter)
2 - 3 persikor, plommon eller nektariner
salt
peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3910 KJ / 934.3 kCal
Fett42.3 g
Salt0.02 g
Kolhydrater110.3 g
Protein20.7 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mjaa.. Det blev bra till slut, men med mer kryddor. Använde färska grönsaker. Blev en stor sats.
Monica
2021-08-10Jag provade dinkel istället för ris och det kanske jag inte borde ha gjort - så detta får bli en brasklapp - men tyckte att biryain behöver mer krydda för att komma i närheten av originalet. Och dom frysta grönskakerna må underlätta men hur gott är det?
Maria
2005-01-13