Beurre blanc

Betyg 4.5 av 5.53 personer har röstat
Receptet har 13 kommentarer
Beurre blanc

Denna smörsås är så god att vi döper om fiskbullarna till queneller. Beurre blanc passar alla sorters kokt fisk.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2003

Beurre blanc

Ingredienser

4 portioner
2 schalottenlökar
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
75 g rumsvarmt smör
salt
peppar
citron

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

13 st
  • Lite fel man använder inte grädde till en äkta smörsås berru blanch

    Jan åke

  • Jättegod! Jag hade inte vitt vin hemma men jag hade champagne, blev super gott 😋

    Josefina

  • Hej kan man byta ut smöret mot ex. olja?

    Kent

    Hej Kent! Det går inte för då kommer oljan att ligga som ett lock på såsen. Men kika hellre på en vitvinssås om du vill slippa det extra smöret! Lycka till! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Utmärkt god sås! För att få lite extra knorr brukar jag ha i en aning buljong - 1/4 fisk- eller kycklingbuljongtärning ger lagom sälta och djup. Mer salt behövs då knappast utan bara lite malen vitpeppar. Håller med tidigare kommentar att det är överflödigt med citronen - såsen blir fullt tillräckligt sur av vinäger och vin. Ett tips för att spara disk är att koka upp vinskvätten med löken och ganska snart tillsätta grädden i samma kastrull och låta såsen sakta reducera innan smöret tillsätts mot slutet. Resultatet blir precis lika bra som om man reducerar de två separat.

    Gunnar

  • Ska man inte sila bort löken?

    Christer

  • Fantastiskt god! Om det passar är det även gott att klippa ner färska örter innan servering

    Charlotte

  • Supergod sås till kokt vit sparris också!

    Anna

  • En favoritsås. Brukar glömma citron men är gott ändå. Däremot skiter jag i saltet och lägger i en burk forellrom istället och toppar med en näve gräslök. Blir både gott och snyggt

    Fredrik

  • Mums! Läckert. Jag råkade spilla in lite för mycket vitpeppar men det gav en lite extra efter smak, kan rekommendera!.Ska definitivt laga igen. Med citron saft och rivet skal.

    Fay

  • Jag dubblade vin samt smör och minskade på grädden till knappt 1dl samt att jag lade i 8 vitpepparkorn i uppkoket, super god sås till torskryggen på nyårsafton. /Peter

    Peter

Näringsvärde per portion

Energi1463 KJ / 350 kCal
Fett35 g
Salt1 g
Kolhydrater5 g
Protein2 g

Testa liknande recept

  • Moule marinière (Musslor i vitt vin)
    Betyg 4.1 av 5.176 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Curry- och äppelsås
    Betyg 2 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Laxfilé med varm remouladsås
    Betyg 3 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Gremolatasås
    Betyg 4.4 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lax med gräslökssås
    Betyg 4.7 av 5.35 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vitvinssås
    Betyg 4.5 av 5.366 personer har röstat
    Receptet har 58 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad