Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Lax med gräslökssås

Ett smarrigt recept på lax och en fantastiskt god gräslökssås. Tillaga laxen i ugnen och laga till såsen som bland annat består av fiskbuljong, gräslök, timjan, vitpepparkorn, lagerblad, schalottenlök och purjolök. Supergott!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1997
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda buljongtärningar, vatten, purjo, timjan, vitpeppar och lagerblad i en kastrull. Koka kraftigt i 15-20 minuter. Sila av buljongen.
  3. Skala och finhacka löken. Fräs den med lite av smöret i en kastrull tills löken är blank och mjuk. Späd med den silade buljongen samt vinet. Koka ihop utan lock på kraftig värme tills ca 1 1/2 dl kvarstår (för 6 port). Späd med grädden och fortsätt koka tills såsen tjocknar.
  4. Putsa laxfilén och dela den i portionsbitar. Lägg dem tätt i en lättsmord ugnsform och krydda med salt och peppar.
  5. Smöra ett bakpapper lätt och lägg den smörade sidan tätt över fisken. Klipp bort överflödet. Så långt kan man förbereda och låta fisken vänta i kylen.
  6. Stek fisken mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills den känns klar. Slå av ev spad ur formen.
  7. Värm såsen om den kallnat. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Därefter kan såsen inte värmas utan risk för att smöret fäller ut; såsen spricker. Rör ner gräslöken och slå såsen över laxen. Kokt eller pressad potatis, citron och en grönsallad passar till.

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 1 kg färsk benfri laxfilé (gärna mittbit)
  • salt och peppar
Sås
  • 1 1/2 fiskbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 1 dl finskuren purjolök
  • 1 krm timjan
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 små lagerblad
  • 3 schalottenlökar
  • 4 dl torrt vitt vin t ex Val de Loire
  • 3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • 50 g smör
  • 3 msk hackad gräslök
Lägg till i inköpslistan