Beurre blanc

Denna smörsås är så god att vi döper om fiskbullarna till queneller. Beurre blanc passar alla sorters kokt fisk.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2003

Ingredienser
4 portioner
2 schalottenlökar
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
75 g rumsvarmt smör
salt och peppar
citron
För alla
Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfra produkter av grädde och smör.
Gör så här
Tips
Obs! - efter att smöret tillsatts kan såsen inte värmas utan risk för att den skär sig.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1463 KJ / 350 kCal
Fett35 g
Salt1 g
Kolhydrater5 g
Protein2 g
Kommentarer
Utmärkt god sås! För att få lite extra knorr brukar jag ha i en aning buljong - 1/4 fisk- eller kycklingbuljongtärning ger lagom sälta och djup. Mer salt behövs då knappast utan bara lite malen vitpeppar. Håller med tidigare kommentar att det är överflödigt med citronen - såsen blir fullt tillräckligt sur av vinäger och vin. Ett tips för att spara disk är att koka upp vinskvätten med löken och ganska snart tillsätta grädden i samma kastrull och låta såsen sakta reducera innan smöret tillsätts mot slutet. Resultatet blir precis lika bra som om man reducerar de två separat.
Gunnar
2022-06-19Ska man inte sila bort löken?
Christer
2022-04-30Fantastiskt god! Om det passar är det även gott att klippa ner färska örter innan servering
Charlotte
2022-04-21