Beurre blanc
Denna smörsås är så god att vi döper om fiskbullarna till queneller. Beurre blanc passar alla sorters kokt fisk.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2003
Ingredienser
4 portioner
2 schalottenlökar
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
75 g rumsvarmt smör
salt och peppar
citron
För alla
Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfra produkter av grädde och smör.
Gör så här
Tips
Obs! - efter att smöret tillsatts kan såsen inte värmas utan risk för att den skär sig.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1463 KJ / 350 kCal
Fett35 g
Salt1 g
Kolhydrater5 g
Protein2 g
Kommentarer
Jättegod! Jag hade inte vitt vin hemma men jag hade champagne, blev super gott 😋
Josefina
2024-07-27Hej kan man byta ut smöret mot ex. olja?
Kent
2024-05-16Hej Kent! Det går inte för då kommer oljan att ligga som ett lock på såsen. Men kika hellre på en vitvinssås om du vill slippa det extra smöret! Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-05-16Utmärkt god sås! För att få lite extra knorr brukar jag ha i en aning buljong - 1/4 fisk- eller kycklingbuljongtärning ger lagom sälta och djup. Mer salt behövs då knappast utan bara lite malen vitpeppar. Håller med tidigare kommentar att det är överflödigt med citronen - såsen blir fullt tillräckligt sur av vinäger och vin. Ett tips för att spara disk är att koka upp vinskvätten med löken och ganska snart tillsätta grädden i samma kastrull och låta såsen sakta reducera innan smöret tillsätts mot slutet. Resultatet blir precis lika bra som om man reducerar de två separat.
Gunnar
2022-06-19