Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Basilikakyckling med rostad vitlöksås

Ett höjdarrecept som fungerar perfekt till vardags! De ugnsstekta kycklingfiléerna får utsökt smak av superb marinad. Avnjuts tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och smakrik vitlökssås.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 41, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt.
  2. Skala palsternackorna. Dela dem och potatisen i klyftor och vänd runt i hälften av oljan, salta och peppra. Häll dem på den förvärmda plåten och stek ca 10 minuter.
  3. Bryn kycklingfiléerna i resten av oljan i en stekpanna. Lägg dem och vitlöksklyftorna (med skal) på rotfrukterna när de varit i ugnen ca 10 minuter. Fortsätt att steka ytterligare ca 15 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 72˚C.
  4. Basilikamarinad: Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Skala och finhacka löken och strimla basilikan. Blanda allt med sambal oelek och olivolja.
  5. Vitlökssås: Kläm ut innerhållet ur den rostade vitlöken i en kastrull. Blanda i buljongen och grädden. Vispa ner majsstärkelsen och låt koka ca 5 minuter under omrörning. Mixa och smaka av med salt och peppar.
  6. Skär kycklingen i skivor och blanda dem med marinaden. Blanda spenaten med rotfrukterna.
  7. Servera kycklingen tillsammans med rotfrukterna och såsen.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 palsternackor
  • 600 g potatis
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 4 kycklingfiléer
  • 4 vitlöksklyftor (till vitlökssåsen)
  • 65 g babyspenat
Basilikamarinad
  • 1/2 citron
  • 1 rödlök
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk olivolja
Rostad vitlökssås
  • rostade vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk majsstärkelse
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2283 kJ / 546 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB