Kalvytterfilè med örter, pistage och kronärtskockssås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Kalvytterfilé med örter, pistage och kronärtskockssås

Den här kalvytterfilén med örter känns härligt lyxig och passar perfekt till nyår eller en annan kväll när du vill äta något extra gott. Servera ihop med sallad, polenta och kronärtskockssås.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Polenta: Koka upp vattnet med buljongtärningen. Häll i polentagrynen under kraftig vispning. Fortsätt att vispa eller röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen. Koka gröten ca 5 minuter under omrörning.
  2. Riv parmesanosten. Dra kastrullen från värmen och rör ner osten. Krydda med salt och peppar så att polentan får rejäl smak.
  3. Klä en avlång brödform, ca 1 1/2 liter (för 4 port), med plastfolie och fyll med polentan. Släta till ytan med vattensköljd sked.
  4. Låt polentan stelna i kyl någon timme.
  5. Sätt ugnen på 150 °C.
  6. Kronärtskockssås: Skala och skiva schalottenlökarna och vitlöken. Fräs all lök i olivoljan i en kastrull och häll sedan på vinet. Låt vinet koka tills 1/3 återstår. Blanda ner buljongen och grädden, koka ytterligare ca 3 minuter. Mixa såsen slät och rör i kronärtskockscrèmen. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Kalvytterfilé: Putsa köttet och bryn det i oljan i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg det i en ugnssäker form. Stek köttet mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills innertemperaturen är 48°C. Låt köttet vila 10 minuter.
  8. Polenta: Skär polentan i portionsbitar. Stek polentan i oljan i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida.
  9. Kalvytterfilé: Hacka och blanda örterna med pistagenötterna. Vid servering rulla köttet i örtblandningen och skär i skivor.
  10. Till servering: Servera köttet med polenta, sallad och kronärtskockssås.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost. Byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör byta ut parmesanen.

Näringsvärdet är beräknat per person inkl serveringsförslag.

Tips

Blanda enkelt ihop en dressing av citronsaft, olivolja och svartpeppar och servera till salladen.

Ingredienser

Portioner: 4
Polenta
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 1/2 dl polentagryn
  • 1 dl nyriven parmesanost
  • salt och peppar
  • 1 msk olja
Kronärtskockssås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk olivolja
  • 2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl kronärtskockscrème
Kalvytterfilè
  • 600 g kalvytterfilé
  • 1 msk olja
  • 2 dl hackade örter (t ex basilika, persilja och dragon)
  • 1/2 dl pistagenötter
Till servering
  • babyspenat
  • kokta haricots verts
  • delade körsbärstomater
  • dressing med citronsaft, olivolja och svartpeppar (se Tips)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3279 kJ / 785 kCal