Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Äppelsoppa med äppelcurd, skrädmjölskaka, mjölksorbet & äppelchips

En smakrik efterrätt du bör påbörja dagen före servering. Läs gärna igenom hela receptet innan du påbörjar tillagningen så att du vet vad som ska göras och kan planera i god tid. Här används traditionella svenska ingredienser på nya spännande sätt väl värda att testa och som smakar ljuvligt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 75°C.
  2. Äppelchips: Koka sockerlag av vatten, socker och glykos. När allt socker har lösts upp är den klar, dra ner värmen så att den sjuder.
  3. Skiva under tiden äpplet i mycket tunna skivor, gärna med mandolin. Doppa äppelskivorna i lagen en kort stund, en och en. De ska bli lite tillagade men inte mjuka och gå sönder. Lägg dem på en plåt med nonstick duk eller bakplåtspapper.  Lägg en annan nonstickduk eller bakplåtspapper på och ställ en plåt ovanpå så att äppelskivorna ligger platt i lite press.
  4. Torka dem i ugnen ca 2 timmar. Ta bort plåten och pappret och fortsätt torka äppelskivorna utan press tills de är torra och krispiga. Denna torkning görs med fördel i ugnen över natt på 50°C och med ugnsluckan lite på glänt.
  5. Skrädmjölskaka: Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en avlång form, ca 1 1/2 liter (för 4 port).
  6. Vispa ägg och råsocker med elvisp tills det blir pösigt. Bryn smöret i en liten kastrull och tillsätt mjölken.
  7. Blanda skrädmjöl, bakpulver och vaniljpulver.
  8. Sikta och vänd ner mjölblandningen och smör-mjölken i äggvispet lite i taget med hjälp av en slickepott.
  9. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Testa med en potatissticka. Kakan ska inte vara kladdig. Låt svalna på galler.
  10. Äppelsoppa: Lägg kardemummakärnorna i en teklämma så de enkelt kan plockas upp ur soppan.
  11. Skala och hacka äpplena i centimeterstora bitar. Lägg dem i kastrull med äppelmust, kanel, vaniljstång, kardemummakärnor och citronsaft. Koka tills äppelbitarna är mjuka.
  12. Plocka upp alla kryddor och mixa soppan slät i mixer eller med stavmixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen och smaka av med råsocker och citron till lagom syra och sötma.
  13. Äppelcurd: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Knäck äggen i en bunke.
  14. Koka upp äppelmust, smör och socker och slå blandningen över äggen medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omröring tills första bubblan syns och curden tjocknar.
  15. Ta upp gelatinet och krama ur lite vatten. Rör i gelatinet i curden och sila den sedan genom en finmaskig sil ner i en bunke.
  16. Lägg på plastfolie så att den är i kontakt med curden. Ställ in bunken i kylen för att kyla curden.
  17. Mjölksorbet: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp resterande ingredienser till en sorbetlag.
  18. Ta upp gelatinet, krama ur vattnet och tillsätt till sorbetlagen och kyl den ordentligt innan du kör den i glassmaskin.
  19. Vid servering: Värm soppan. Placera bitar av kakan i botten av en djup tallrik. Spritsa curden snirkligt ovanpå kakan och lägg en kula sorbet ovanpå. Garnera med äppelchips och citronmeliss. Slå den varma soppan i tallriken vid bordet. Ät direkt och njut!

Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från svenska professionella tävlingskockar.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett. Byt ut mjölk och kärnmjölk mot laktosfri mjölk.

Tips

Kärnmjölk hittar du i välsorterade ICA-affärer. Det går även bra att byta mot utspädd yoghurt eller vanlig mjölk eller byta ut mjölksorbet mot vaniljglass.

Ingredienser

Portioner: 4
Äppelchips
  • 1 1/4 dl vatten
  • ca 2 dl socker (ca 170 g)
  • 1 1/2 msk glykos (ca 30 g)
  • 1 fast äpple
Skrädmjölskaka
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • 2 ägg
  • 2 dl råsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl skrädmjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker)
Äppelsoppa
  • 10 kardemummakärnor
  • 4 smakrika saftiga äpplen
  • 4 dl äppelmust (eller råpressad äppeljuice)
  • 1 kanelstång
  • 1/3 vaniljstång
  • ca 2 msk pressad citronsaft
  • ca 2 msk råsocker
Äppelcurd
  • 1 gelatinblad
  • 3 ägg
  • 1 dl äppelmust
  • 190 g smör
  • 1 3/4 dl socker (165 g)
Mjölksorbet
  • 1/2 gelatinblad
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 1 dl kärn mjölk
  • 1 dl glykos (ca 100 g)
  • drygt 3/4 dl socker (75 g)
  • saften av 1 citron
Till servering
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 7368 kJ / 1760 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer