Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Äppelpaj taco

Testa en desserttaco på fredag! Äppelpaj är en klassiker men i tacoskal tillsammans med vällagrad brännvinsost blir det något helt nytt. En krispig och frasig dessert med söta och syrliga smaker av äpple med inslag av kanel och citron.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Äppelblandningen: Skala och skär äpplet i 2 cm stora tärningar, lägg sedan i en skål med vatten och några droppar citronsaft så de inte oxiderar. Smält smöret i en kastrull, häll av äpplena och sedan ner i kastrullen, stek tills de mjuknar och har lite lätt färg. Häll sedan ner socker och kanel. Rör om tills all vätska är borta och äpplet är lätt karameliserat, men inte för mörkt. Riv ner lite citronskal och några droppar saft.
  2. Tacoskal: Blanda socker och kanel i en skål. Hetta upp olja i en kastrull (obs! använd termometer, max 180°C). Vik tortillan så det är en halvmåne och håll den i oljan med en tång tills botten är lätt friterad, håll sedan ner resten av tortillan i oljan och fritera färdigt så du får ett hårt tacoskal. Ta ut och doppa genast i socker och kanel blandningen, du kan också strö blandningen över tortillan med sked.
  3. Tillbehör: Vispa grädden och riv osten. Fyll först tacoskalen med äppelblandning, strö sedan över ost och avsluta med lite vispgrädde samt citronmeliss som garnityr.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria tortillabröd.
Gör laktosfri: byt ut syrad grädde mot laktosfri vispgrädde eller laktosfri créme fraiche. Välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: uteslut osten eller välj mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Byt ut grädden mot vispbar mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Byt ut smöret mot olja.

Recept och bild i samarbete med Grythyttan.

Ingredienser

Portioner: 4
Äppelblandning
  • 4 äpplen
  • saft och skal från 1/2 citron
  • 1 tsk smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk kanel
Tacoskal
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel
  • olja till fritering
  • 1 förp små mjuka tortillabröd
Tillbehör
  • 3 dl syrad vispgrädde
  • 50 g fint riven brännvinsost
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan