Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Citrussorbet med ångad maräng och rostade nötter

En fullträff till dessert där ett plus ett blir tre. Ångad maräng innebär att du sjuder klickar av den fluffiga marängsmeten i vätska, 
i det här fallet mjölk. Den varma marängen får sedan sällskap en kula syrlig citrussorbet och crunchigt rostade nötter.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Rostade nötter: Lägg nötterna på en bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen 12-15 minuter. Låt svalna och grovhacka sedan nötterna.
  3. Citrussorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  4. Förbered ett kallt vattenbad med likadelar is och kallt vatten i en bunke. Ställ åt sidan.
  5. Koka upp vatten, socker, glykos och vin i en kastrull.
  6. Krama ur gelatinbladet. Rör ner i kastrullen tills det smälter.
  7. Häll sockerlagen i en bunke och ställ bunken i det kalla vattenbadet. Kyl ner blandningen till 4-8°C. Rör då och då.
  8. Tillsätt citrusjuice och citronjuice. Blanda väl. Kör i glassmaskin ca 20 minuter.
  9. Lägg över i en frystålig låda med lock. Ställ i frysen.
  10. Ångad maräng: Vispa äggvita, citronjuice och ¼ av sockret med elvisp till ett vitt skum. Tillsätt resterande socker lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en styv och glansig maräng, ca 5 minuter.
  11. Sikta ner florsockret och rör försiktigt med en slickepott.
  12. Värm mjölken i en vid kastrull. Klicka ner 4 skedar/bollar av marängsmeten (för 4 port) i mjölken. Sjud ca 3 minuter per sida.
  13. Till servering: Fördela den varma marängen på 4 talrikar (för 4 port). Lägg på en kula sorbet. Toppa med de rostade nötterna. Servera gärna med färska citrusfrukter i bitar.

 

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut den ångade marängen och bjud citrussorbeten med äggfri köpt maräng, alternativt frukt/bär.

Ingredienser

Portioner: 4
Rostade nötter
  • 40 g mandel
  • 40 g hasselnötter
Citrussorbet
  • 1/2 gelatinblad
  • is
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl rårörsocker
  • 50 g glykos
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl färskpressad citrusjuice av t ex. blodapelsin (sweetie och florida grapefrukt)
  • 1/2 msk färskpressad citronjuice
Maräng
  • 2 små äggvitor (2 äggvitor motsvarar ca 40 g)
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl florsocker
  • 5 dl mjölk (3 %)
Till servering
  • färska filéade citrusfrukter
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2325 kJ / 556 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer