Äppelpajblondie
4.8Världens godaste

Blondie är som en ljus brownie som här kombinerats med äppelpajens klassiska komponenter; smuldeg, äpple, kanel och kardemumma. Resultatet blir en seg och god kaka med saftiga äpplen och ett knaprigt täcke av smuldeg som avnjuts bäst med vaniljsås.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2024

Ingredienser
12 bitar
Smuldeg
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 krm bakpulver
100 g kallt smör
1/2 dl ljus sirap
Blondiebotten
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 rumstempererade ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
3 små äpplen
1 msk strösocker
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen kanel
smör till formen
Till servering
vaniljsås (se länk)
Gör så här
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi1745 KJ / 417 kCal
Fett21 g
Salt0.9 g
Kolhydrater53 g
Protein4 g
Kommentarer
20 stDenna gjordes på jobbet, och alla tyckte den var jättegod. Jag orkade inte bryna smöret. Den blir tung och mäktig, men annorlunda och väldigt god. Jag tänker blanda i russin och valnötter nästa gång.
Yvonne
Resultatet blev bra. Det är en stor kaka, precis som receptet anger, men 12 bitar. Tycker personligen att den är godare med lättvispad grädde än vaniljsås då kakan i sig är väldigt söt. Den fick godkänt smakmässigt men lite väl komplicerad utan att smaken av det brynta smöret märks så mycket.
Martina
Fantastisk god och en ny favorit här hemma, rekommenderar dock 5-10 minuter längre i ugnen.
Helen
Så god! Höjde till 200 grader och över/undervärme i 40 minuter, blev perfekt.
Anna
Toppengod. Efter alla kommentarer om genombakning lät jag min gå 10 min extra! Blev utmärkt! Creme fraiche eller smetana mid lite citronskal tror jag blir ett bättre alternativ till vaniljsås. Blir friskare o mindre sött!
Eva
Jättegod! Gjorde den glutenfri, använde Semper finmix istället för vetemjöl. Funkade hur bra som helst 🤩
Yvonne
@Ica: Är det 180 grader varmluft eller över/under? Vore bra om ni skrev ut i alla era recept. "3 äpplen", vad har ni använt för äpplen? Ett äpple kan ju vara alltifrån väldigt litet till väldigt stort. Vore nog bra om ni skrev ut sort och/eller ca vikt, kan kanske vara detta som gör att folk får så olika resultat.
Anna
Hej Anna! I alla våra recept provlagar vi med över- och undervärme. Det är bara i vissa fall som vi använder varmluft och då skriver vi alltid ut det. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Jättegod och väl värd att göra även om det var fler moment än för många andra äppelkakor. Vår blev lite kladdig i mitten, men det gjorde inget, smet är gott 🙂. Ska prova med stött kardemumma nästa gång istället för mald. Vaniljsås är nästan onödigt. Och pajen var nästan godare andra dagen.
Kristina
Halverade receptet och bakade i 18cm diameter springform. 35 min men det hade nog räckt med 30, kanten blev lite torr. God, men inte en favorit.
Ingrid
Supergod äppelpaj 👍!
Ingela