UNDER 45 MIN | Medel

Apelsinkyckling med brysselkål och gratäng

När tiden är knapp är det skönt att ta till färdig potatisgratäng, bara att värma i ugnen. Till det gör du en god och fräsch kycklingrätt med fin smak av apelsin där du använder både juicen och skalet för extra mycket smak.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C (till gratängen).
  2. Tillaga gratängen enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Riv det yttersta av skalet på halva apelsinen. Pressa juicen från hela apelsinen.
  4. Ansa och dela brysselkålen i 4 klyftor.
  5. Stek kycklingen i smöret i omgångar i en stekgryta eller stor stekpanna, ca 2 minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar. Lyft upp kycklingen på en tallrik. 
  6. Bryn brysselkålen i majsoljan i grytan och tillsätt apelsinjuice, fond och vatten. Koka 3-4 minuter. Smaksätt med salt och peppar. 
  7. Vänd ner kyckling och apelsinskal i brysselkålen. 
  8. Hacka persiljan grovt och strö över kycklingen.
  9. Servera kycklingen med potatisgratäng.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden och gratängen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av potatisgratäng och smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri potatisgratäng och byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 förp potatisgratäng (à 800 g)
  • 1 apelsin
  • 500 g brysselkål
  • ca 500 g tunnskivad kyckling
  • 2 msk smör
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
  • 2 msk majsolja
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka persilja

Näringsvärde
Per portion

Energi 2431 kJ / 581 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept