Glöggryta med kyckling och brysselkål
Smakrik gryta med kyckling, sidfläsk och grönsaker som purjolök och morötter. Grytan får en spännande smak, med julkänsla, när den kokas i glögg. Servera julgrytan med brysselkål stekta tillsammans med dadlar och persilja och gärna kokt potatis och syltlök.
Ingredienser
6 portioner
3 morötter (à ca 60 g)
300 g purjolök
4 vitlöksklyftor
100 g varmrökt sidfläsk
1 kruka timjan
925 g kycklinglårfilé
2 msk tomatpuré
750 ml vinglögg (eller alkoholfri röd glögg)
1/2 dl kycklingfond
2 msk majsstärkelse utrört i vatten
salt
svartpeppar
Brysselkål
550 g fryst brysselkål
8 dadlar
20 g bladpersilja
2 msk smör
1 tsk salt
Till servering
ca 1 kg kokt potatis
1 förp syltlök (à 340 g)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3736 KJ / 892 kCal
Fett32 g
Salt4.95 g
Kolhydrater84 g
Protein41 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Måste det vara fryst brysselkål?
Anja
2023-12-22Hej Anja! Det går precis lika bra med färsk brysselkål. Hoppas det smakar! Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-22Dottern fyller år i början på december. Blev fullträff på släktkalaset. Lätt att anpassa om man är många.
Magnus
2023-12-16Väldigt gott. Vi firade på en tidig jul för mina föräldrar som åker och bort över julen och bjöd på denna gryta med inspiration och smaker från julen. I stället för sill till förrätt körde vi en toastskagen och Cheesecake med pepparkaka och choklad till efterrätt. Det blev en hitt 10/10.
Anna
2023-12-03