Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Rabarber- och mandelpaj

Den här rabarber- och mandelpajen har allt: syran från rabarbern, rostade toner av mandel,
 det intensiva djupet i kardemumman och så smaken av citronskal som skymtar i bakgrunden. Helt enkelt en perfekt paj för sommarens alla kaffestunder eller som efterrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Lägg alla torra ingredienser till pajskalet i en bunke. Tärna smöret och lägg det i bunken. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och knåda ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite och täck med plastfolie. Låt vila i kylen i minst 4 timmar.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Kavla ut degen till en rundel som passar en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10 bitar). Lägg degen över formen och tryck försiktigt ut den i formen längs kanterna. Skär bort överflödig deg med kniv. Låt stå i kylen minst 1 timme.
  4. Mandelfyllning: Mosa ihop citronskal och 2 tsk strösocker (för 10 bitar) med en gaffel. Mixa rörsocker till ett fint pulver i en matberedare. Vispa sedan ihop citronsockerblandningen med mandelmjöl, mixat rårörsocker eller florsocker, smör och kardemumma med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa till en slät kräm. 
  5. Lägg krämen i en spritspåse och spritsa ut den i formen eller bred ut den.
  6. Skär rabarbern i ca 4 cm långa stavar. Lägg rabarberstavarna i valfritt mönster ovanpå krämen (tryck inte ner dem!).
  7. Kardemummasocker: Blanda socker och kardemumma och strö över pajen. 
  8. Grädda pajen i ugnen tills krämen har en gyllenbrun färg, 25–30 minuter. Ta ut och låt svalna före servering.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Receptet kommer från boken Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga av My Feldt.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Ingredienser

Portioner: ca 10 bitar
Pajdeg
  • 400 g siktat dinkel- eller vetemjöl (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl)
  • 160 g mixat rörsocker alt florsocker (160 g motsvarar ca 2 1/2 dl)
  • 1 tsk flingsalt
  • 240 g rumsvarmt smör
  • 4 äggulor (4 gulor motsvarar ca 80 g)
Mandelfyllning
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 2 tsk strö- eller rörsocker
  • 110 g mandelmjöl (110 g motsvarar ca 2 dl)
  • 100 g mixat rörsocker alt florsocker (100 g motsvarar ca 1 1/2 dl)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 små ägg (2 små ägg motsvarar ca 100 g)
  • 2 rabarberstjälkar
Kardemummasocker
  • 2 msk strö- eller rörsocker
  • 2 tsk grovmalen kardemumma
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2583 kJ / 618 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer