ÖVER 60 MIN | Medel

Apelsin- och polentakaka

Baka en glutenfri polentakaka med ljuvlig smak av solmogen apelsin! Med polenta i kakan blir den extra smakrik. Servera denna saftiga, kompakta apelsinkaka som glutenfritt fika och bli dagens hjälte.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Karamelliserade apelsinskivor: Skiva apelsinen tunt, ca 6 skivor. Lägg socker och vatten i en stekpanna. Låt koka upp och koka till en gyllene karamell.
  2. Rör i smöret och lägg ner apelsinskivorna och låt koka någon minut, vänd skivorna och ta från värmen. Lyft försiktigt upp apelsinskivorna med en gaffel och lägg i en smord form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter (för 8-10 bitar).
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Kaka: Vispa smör och socker i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning.
  5. Rör ihop vaniljsocker, mandelmjöl, polenta, bakpulver och apelsinskal i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en slät smet.
  6. Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 60 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar. Den ska vara saftig och kompakt. Låt svalna lite och stjälp upp på ett fat genom att lägga ett fat på kakan och vänd på kakan.
  7. Sockerlag: Koka upp apelsinjuice och socker. Pensla kakan med den varma sockerlagen när kakan ligger på fatet. Låt svalna helt.
  8. Serveringsförslag: Servera gärna med lättvispad grädde eller crème fraiche.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och grädde eller crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret och grädde eller crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 8-10 bitar
Karamelliserade apelsinskivor
  • 1 liten apelsin
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 msk smör
Kaka
  • 200 g rumstempererat smör
  • 2 1/2 dl rörsocker
  • 3 stora ägg (à ca 70 g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl mandelmjöl
  • 1 1/2 dl polenta
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk finrivet apelsinskal (3 msk apelsinskal motsvarar ca 2 apelsiner)
Sockerlag
  • 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1/2 dl strösocker
Serveringsförslag
  • lättvispad grädde eller crème fraiche