Apelsinkaka med ricotta och mandel

En god mjuk kaka med apelsin som passar bra till starkt kaffe eller kryddigt te. Apelsinkakan blir härligt ”tung” och saftig med ricotta och mandelmjöl i smeten. Mandelmjölet ger en smak som påminner lite om mazarinkaka.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2017

Ingredienser
12 portioner
2 dl rörsocker
3 ägg
100 g smör
250 g ricottaost
4 dl mandelmjöl
1/2 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk finrivet apelsinskal (+ extra till garnering)
1 dl färskpressad apelsinjuice
smält smör eller olja till formen
Vid servering
2 - 3 msk flytande honung
flingsalt
vispad grädde till servering
Gör så här
00:35:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsberäkningen är inkl. tillbehör.
Energi984 KJ / 337 kCal
Fett24 g
Salt0.4 g
Kolhydrater23 g
Protein6 g
Kommentarer
6 stEn mycket god och högt uppskattad kaka bland besökarna i vår gemensamma lokal.
Jessica
Hallå, den smakmässigt perfekta kakan! Läste övriga kommentarer och sänkte också värmen till 180 grader i vanlig ugn. Den blev klar efter 35 min med fin färg och saftig i mitten. Serverade enligt ert förslag med flytande honung, flingsalt och vispgrädde. Gudomligt gott. 😋
Katrina
Jättegod kaka! Bytte ut majsstärkelse mot rismjöl och gräddade i 180 grader i 40 min (varmluft) gjorde gul glasyr med citron, dekorerade med chokladägg. Påsktårta!
Jessica
Kanongod kaka. Jag tog i en skvätt citronsaft också, blev ännu godare!
Pernilla
Klar efter 30 min, kunde nog varit aningen svalare ugn. Men väldigt saftig och god kaka, lite mazarinkänsla.
Ulrika
200 grader för varmt, kakan blev lite bränd på ytan, 180 hade nog varit lagom och så kanske 40 minuter i ugnen. Men god blev den!
Ann-mari