ÖVER 60 MIN | Medel

Allt i grillen-kyckling med grönt

Laga hela måltiden på grillen! Låt sötpotatis, bakpotatis och grönsaker samsas med en hel kyckling som grillas på indirekt värme. Smidigt, festligt och riktigt gott utan allt för mycket jobb! En pikant ädelostcréme och örtig salsa verde gör det hela komplett.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Ca 2 timmar före servering: Tänd ca 2 kg briketter (för 6 portioner) i en klotgrill.
 2. Ca 1 1/2 timmar före servering: Lägg en grillaluminiumform i botten på klotgrillen. Fördela briketterna på sidorna. Lägg sötpotatisen i formen. Lägg på locket. Ha luftspjällen öppna. Vid 200-250°C är det dags att stänga spjällen något så att inte grillen blir för het. Ta tid.
 3. Klipp upp kycklingen längs ryggen med en sax. Vik ut och tryck till så att kycklingen blir utfläkt. 
 4. Pensla kycklingen runt om med olja.
 5. Skär bakpotatis och zucchini i ca 2 cm tjocka skivor på längden. Pensla skivorna med olja på båda sidorna. Dela citronerna på mitten.
 6. Salta och peppra kyckling och grönsaker runt om.
 7. Ca 1 timme före servering: Vänd på sötpotatisen och lägg ner löken i samma form. Lägg sedan kycklingen, utfläkt på grillgallret rakt ovanför aluminiumformen, så att den tillagas med så kallad indirekt grillning.
 8. Lägg på locket och efter några minuter justera ev luftspjällen – temperaturen ska vara drygt 200°C (medelhet grill).
 9. Ca 30 minuter före servering: Kycklingen ska nu börjat få fin färg. Klicka gärna på 1–2 msk Salsa verde. Grilla 15 minuter till.
 10. Kolla innertemperaturen intill benet, ska vara ca 82°C – ta ut och lägg i aluminiumfolie eller grilla vidare.
 11. Fördela bakpotatis- och zucchiniskivor samt citronhalvorna runt kycklingen, passa noga så de inte bränns. Efter ca 5 minuter vänd och flytta runt skivorna så att de blir jämnt grillade. Tiden kan variera en hel del.
 12. Gör ett stickprov i sötpotatisen, den ska vara riktigt mjuk.
 13. Vid servering: Dela sötpotatisarna och salta lätt. Skär av ½ cm av rotänden och tryck ut lökarna ur skalen mellan tumme och pekfinger.
 14. Lägg upp kyckling och grönsaker på en eller flera skärbrädor. Pressa över lite citronjuice. Servera gärna med Ädelostcrème och Salsa verde.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, om lämpliga såser serveras till.

Ingredienser

Portioner: 6
 • 3 sötpotatisar
 • 1 hel stor kyckling (à ca 1,8 kg)
 • 2 bakpotatisar
 • 2 zucchini
 • 3 citroner
 • 250 g schalottenlök
 • olivolja
 • salt och svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 3446 kJ / 823 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept