ÖVER 60 MIN | Medel

Ostfylld bakad potatis och sötpotatis

Fylld bakad potatis och sötpotatis är en riktigt mumsig rätt. Det tar lite tid att göra, men den är väl värd att vänta på. Så gott blir det! Baka potatisarna i ugnen. Gör ett mos av ost, crème fraiche, potatis och kryddor. Precis före servering gratinerar du de fyllda potatisskalen i ugnen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Baka sötpotatis och potatis mitt i ugnen ca 1 timme och 20 minuter, eller tills de är mjuka rakt igenom.
  3. Dela potatisarna på höjden och gröp försiktigt ur dem. Spara de halva skalen.
  4. Skala och riv vitlöken. Skär gräslöken och hacka persiljan. Riv osten.
  5. Mosa ihop potatisen med vitlök, örter, crème fraiche och ost. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Lägg eller spritsa tillbaka potatismoset i skalhalvorna. Sätt dem på en plåt och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills de får fin färg.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut ost och crème fraiche mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.

Tips

Rätten går att göra i förväg, låta svalna och ha i kylen. Då tar det ca 15 minuter att värma potatisarna i 225°C.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 bakpotatisar (à ca 150 g)
  • 2 sötpotatisar (à ca 200 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka persilja
  • 3 dl riven lagrad ost
  • 1 dl crème fraiche
  • salt
  • svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 2002 kJ / 479 kCal