Allt i en form - persiljebakad lax med blomkålsris

Denna rätt är så enkel att du efter 25 minuter i ugnen har lagat en god laxmåltid. Smidigt och enkelt då du lagar allt i en form. Laxen har sällskap i formen av purjolök och blomkålsris. Den krämiga såsen kommer från kokosmjölken. Toppa med gröna ärtor och pumpafrön och ugnslaxen är klar att servera.

Ingredienser
4 portioner
20 g färsk persilja
1/2 purjolök (1/2 purjo motsvarar ca 150 g)
6 dl vatten
3 dl långkornigt ris (10-minuters koktid)
2 tsk curry
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
250 g blomkålsris
1/2 tsk salt
2 krm peppar
4 portionsbitar fryst laxfilé
250 g frysta gröna ärtor
1 lime
1/2 dl pumpafrö
Gör så här
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3111 KJ / 743 kCal
Fett36 g
Salt1.7 g
Kolhydrater63 g
Protein38 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
11 stGanska svårt att få riset jämnt tillagat. Tänkte först att jag borde blanda runt ingredienserna som ligger under blomkålsriset, men ville hellre följa receptet. Nu tänker jag att det kanske hade varit klokt att göra så ändå. Får kanske prova igen och testa att göra på ett annat sätt.
Josefine
Gott. Jag kokade fullkornsris i 25 min och lade i botten, tillförde inte mer vatten än vad som var kvar i riskastrullen. Det blev bra.
Cecilia
Väldigt mycket ris. Ska ta mindre nästa gång.
Anna
Smaklöst och vattnigt
Gunnar
Supergott!! Och blev så bra på första försöket:). Tack för tipset med varmluft:)! Kommer göra detta flera gånger.
Linda
Vi använde färsk lax och lade på ärtorna precis innan rätten skulle i ugn. I övrigt lagade vi enligt recept men använde lite högre ugnsvärme, 225 grader i varmluftsugn. Allt blev klart och smakade utmärkt.
Maija
Tänkte skippa vattnet och riset och öka på blomkålsriset eftersom jag kör LCHF.
Susann
Gillar idéen men blev för vattnig. Skippade curryn och skall prova med mindre vätska nästa gång
Louise
Gott men behöver minst 50 min i ugn. Svårt att få riset jämt kokt, även med under- och övervärme. Funkar nog med andra kryddor för den som inte gillar curry.
Kristina
Gott, lite annorlunda.
Ann