Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Älgstek med rårörda lingon och honungsrostade rotfrukter samt gräddsås

Denna älgrätt med honungsrostade rotfrukter och en härlig grädd-och rödvinssås är ett utsökt recept för jaktsäsongen! Älgsteken är enkel att laga, då den tillagas helt i ugn.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Bryn köttet i rikligt med smör, salta och peppra. Lägg köttet i en ugnssäker form eller sätt in stekpannan mitt i ugnen. Stek till köttets innertemperatur är 55-60ºC. Låt vila inlindat i folie när det är klart.
  3. Höj temperaturen i ugnen till 175ºC.
  4. Skala och skär rotfrukterna och 2/3 av lökarna i bitar. Lägg dem i en långpanna med oljan och honungen samt salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 30 min.
  5. Skala och skiva en gul lök och vitlöken, fräs det i en gryta med lite olja samt kryddorna. Häll på rödvinet och koka ner till hälften. Häll på fonden och reducera till lite mer än hälften. Tillsätt grädden. Koka till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
  6. Rör lingonen med socker. Skär upp steken i skivor.
  7. Servera älgsteken med rotfrukter, gräddsås och lingon.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 900 g älginnanlår
  • 20 g smör
  • salt och peppar
  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 1 bit rotselleri
  • rapsolja till rostning av rotfrukter
  • 2 1/2 msk svensk honung
  • 3 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 lagerblad
  • ca 8 enbär
  • 1 kanelstång
  • 2 dl rött vin
  • ca 5 dl viltfond (vatten och fond)
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl frysta lingon
  • 1 dl socker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?