Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Älgfärsbiff med basilikasås

En utsökt god middagsrätt med smak av vilt! Härligt köttiga biffar, som du gör av älgfärs, ströbröd, vatten och dijonsenap, serveras tillsammans med kokt potatis, morötter och slät, sötsyrlig basilikasås. Hoppas det ska smaka!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 43, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina älgfärsen.
  2. Potatis: Skala potatis och morötter. Koka potatisen. Skär morötterna i stavar. Koka dem med potatisen när det återstår ca 5 minuter av koktiden.
  3. Biffar: Blanda vatten och ströbröd låt det svälla några minuter. Blanda ner färs, senap, salt och peppar. Forma färsen till små runda biffar.
  4. Sås: Häll grädden och vattnet i en kastrull. Vispa ner majsstärkelsen. Smula ner buljongtärningen och koka upp så att den löser sig under omrörning. Smaka av med socker, salt, peppar och vinäger.
  5. Grovhacka basilikan.
  6. Biffar: Stek biffarna i matfettet i en stekpanna 4-5 minuter på varje sida.
  7. Sås: Mixa såsen slät med basilikan.
  8. Servera biffarna med sås, potatis och morötter.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Älgfärsbiffar
  • ca 500 g älgfärs
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk smör eller margarin
Potatis
  • 900 g fast potatis
  • 2 morötter
Basilikasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 tärning köttbuljong eller motsvarande mängd fond
  • 1 tsk strösocker
  • salt och vitpeppar
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1 kruka basilika
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2443 kJ / 585 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept