Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Alexandra Zazzis bästa Italienrecept - Vitello Tonnato

Vitello Tonnato är ett av stjärnkockens Alexandra Zazzis favoritrecept, direkt från Italien! Rätten tar tid att förbereda, men vid servering och avsmakning kommer du förstå varför! Tunna skivor av kalvstek serveras med en förträfflig tonfisksås.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kalvstek: Sätt ugnen på 110°C.
  2. Gnid in kalvsteken med salt, svartpapper och rosmarin. Linda plastfolie hårt om köttet, slå in alltihopa i aluminiumfolie och lägg i en ugnssäker form.
  3. Baka av långsamt i ugnen i ca 1,5-2 timmar. Ha gärna en stektermometer instucken i den tjockaste delen.
  4. Tag ut och låt kallna i paketet när den uppnått 54°C. Låt gärna vila i kylskåp över natten. Skiva tunt, häll över tonnatosås och servera till förrätt.
  5. Majonnäs: Viktigt är att alla ingredienser håller rumstemperatur.
  6. Rör samman alla ingredienser förutom oljan i en rundbottnad bunke.
  7. Tillsätt oljan under kraftig omrörning med ballongvisp eller elvisp. Först droppvis lite i taget och sen i en fin stråle.
  8. Rör hela tiden tills oljan är slut. Såsen kan vara ganska hård, vilket är bra när man sedan ska smaksätta den. Om man direkt vill ha den mjukare är det bara att tillsätta lite kallt vatten och röra om.
  9. Tonnatosås: Mosa tonfisken med en gaffel och rör samman med kapris och rivet citronskal.
  10. Rör ihop med majonnäs och steksky och smaka av med salt och peppar.

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: Byt ut majonnäsen mot äggfri majonnäs eller crème fraiche.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg nätad kalvstek
  • salt och peppar
  • 1 msk fint hackad rosmarin
Grundsats majonnäs
  • 2 äggulor
  • 1/2 tsk salt
  • 1 knivsudd peppar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 4 dl rapsolja ej kallpressad
  • ev vatten
Tonnatosås
  • 1 burk tonfisk
  • 2 msk liten kapris
  • skalet av 1/2 ekologisk citron
  • 2 dl egenslagen majonnäs (eller köpemajonnäs om du inte hinner)
  • 2 tsk köttsky från flankstek (från steken)
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB