Palak paneer med tomat och halloumi

Palak paneer är en klassisk indisk husmansrätt som kan variera i styrka och smak. Kvällens version är en mild och snabblagad palak paneer med smakrik halloumi i en krämig grädd- och spenatsås kryddad med garam masala, vitlök, ingefära och tomat. Servera den ångande heta grytan med fluffigt ris och njut. Smaklig måltid!
Ett recept från:
ICAs matkasse v 51 2023

Ingredienser
4 portioner
4 port ris eller havreris
1 gul lök eller schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
2 msk riven ingefära
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 msk garam masala
390 g krossade tomater
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
200 g färsk spenat
400 g halloumi eller grillost
2 krm salt
Gör så här
00:03:00
00:06:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3475 KJ / 830 kCal
Fett53 g
Salt3 g
Kolhydrater59 g
Protein28 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Kommentarer
335 stEn riktig familjefavorit som alltid är med på repertoaren här hemma. Kombineras med naan och en raita.
Pål
Gott!
Pitt
Jag är allmänt dålig på att följa recept så jag använde detta som en bas och har några tips till de som kikar på just detta recept. 1. Stek halloumin först i samma gryta/katrull/djup stekpanna som du ska laga resten av maten i för att minska disken. 2. Ta en förpackning kikärtor, skölj av, mixa/mosa så fint du kan med 1/4 dl vatten eller så mycket som kräv för att få en len smet och blanda sedan ner i steg 4 för en krämigare, nötigare konsistens och mer protein. 3. Om du blandar i kikärtor så kom ihåg att krydda extra! Jag använda säkert 5 msk garam masala, 3-4 msk tomatpuré och 3-4 msk ingefära.
Stina
Sjukt gott! Har lagat flera gånger och varierar litegrann. Tar i lite mer vitlök + cayenne, gillar när tomaterna inte kokar sönder utan har dem i mer mot slutet. La i lite sojabönor också. Mumsigt. Man får smaka av så det passar en själv =)
Ulrika
Smakrik och krämig, saknar lite syra. Behöver trycka på med kryddorna från början, ta lite mer och smaka upp innan servering
Stefan
Har ni ändrat i receptet? Visst var det mer tomater tex innan? Kan ni dela ursprungsreceptet igen? Tyckte den smakade bättre innan.
Birgitta
Hej Birgitta! Jag hittar inga noteringar om ändringar i det här receptet för utom att det är ändrat från en schalottenlök till en gul lök. Kan det vara så att du använde en 500 g krossad tomat sist och nu en på 390 g? Hälsningar Niclas
ICA-köket
Enkelt och supergott!
Peter
Gott. Använde lätt créme fraîche istället för vatten och grädde. Hade ingen färsk ingefära utan tog torkad.
Maj
Använder kikärtor i stället för halloumi blir jättegott och billigt
Johan
Palak paneer is supposed to be green... Bro, its also supposed to be made with palak(spinach) and paneer(goat cheese)... :( im sad
Luxic