Vanliga frågor

Vi på ICAs Kundkontakt får många frågor från våra kunder. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Förhoppningsvis finns svaret på din fråga här. Annars är du givetvis välkommen att kontakta oss här med dina frågor eller synpunkter.

 • Aktuellt

  12 frågor
  • Hur handlar jag online på ICA?

   I denna film visar vi de första stegen för att du snabbt och smidigt ska komma igång med din matshopping online.

   Till filmen

  • ICA Online - Jag saknar en vara och får inget kvitto och kan därför inte kontrollera om det saknas en vara eller om den är restad. Hur vet jag att jag blivit korrekt debiterad?

   Just nu har vi hög belastning i våra system som gör att det blir en fördröjning av kvittot som ska komma till dig på mejl. Vi ber dig avvakta och kolla din mejl senare. När du får ditt kvitto kan du kontrollera att allt stämmer. Om du då ser att någon vara skulle saknas så kontaktar du Kundservice för hjälp.

  • Bonus laddad på kortet/stammiskontot – hur använder jag min bonus?

   När du visar att du är stammis i kassan (dra ditt ICA-kort, ditt kopplade kort eller visa ID-handling) och har bonus laddad på kortet, syns din bonus hos kassören. Kassapersonalen frågar då om du vill använda din bonus. Du behöver alltså ingen pinkod för att nyttja din bonus och du bestämmer själv om du vill använda den. Varje bonus är giltig i sex månader. Om du självscannar, syns din bonus i utcheckningen.

  • Jag vill inte ha mejl från ICA med erbjudanden och inspiration - hur gör jag?

   För varje mejlutskick finns alltid en avregistreringsmöjlighet i mejlet. Du kan också hantera dina e-post inställningar, prenumerationer samt utskick på ica.se under "Mitt ICA". Om du har svårigheter att logga in på ica.se eller avregistrera dig för ett utskick, kontakta gärna Kundservice för att få hjälp: 020-83 33 33.

  • ICA Kort – hur får jag ett nytt?

   Har du ett ICA Kort kan du beställa nytt kort direkt under dina inställningar (kräver inloggning) som du når under ditt namn längst upp på sidan. Du kan även kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90.

   Har du något av ICAs bankkort kan du dygnet runt spärra det eller beställa ett nytt kort direkt på icabanken.se, i ICA Bankens app eller på telefon 033-47 47 90.

   Mina inställningar

  • Kan jag koppla ihop flera personer till mitt bonuskonto?

   Ja, det går bra. Du hanterar ditt bonuskonto genom att gå in på ica.se/hantera-bonuskonto. Om ni har laddat hem appen ICA så delar ni också inköpslistor.

  • Varför behöver jag byta till sexsiffrigt lösenord?

   Vi på ICA har förbättrat vår inloggning så att det blir säkrare, enklare och bättre för dig som kund att använda våra digitala tjänster.

  • Behöver jag skriva på ett separat avtal för att självscanna?

   Nej, avtalet för självscanningen ingår i de allmänna villkoren för Stammis. Med andra ord, du som har ett ICA-kort kan börja självscanna utan att skriva på ett separat avtal.

   Villkor för ICAs lojalitetsprogram

  • Adressändring - hur gör jag?

   Adressändringen till ICA går automatiskt, när du ändrar din folkbokföringsadress. Om du vill att utskicken ska gå till en annan adress än folkbokföringsadressen, ska du kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90, vardagar kl. 08.00-17.00. Hit kan du även ringa om du har ändrat din folkbokföringsadress för mer än en månad sedan men fortfarande får posten till din gamla adress.

  • Erbjudanden - hur gör jag om jag inte vill ha adresserad reklam?

   Du som har något av ICAs kort och som samlar bonuspoäng kan begära att dina uppgifter inte ska behandlas eller användas för direkt marknadsföring.

   För mer information om ICAs behandling av dina personuppgifter, kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90.

   Har du fått adresserat utskick från oss med adresskälla MIA, och inte vill ha dessa framöver kan du avregistrera dig genom att ringa MIA på angett telefonnummer på utskicket.

  • Har ICA seniorrabatt?

   Många, men inte alla, ICA-butiker runt om i landet erbjuder seniorrabatt. Rabatten gäller vanligtvis en bestämd dag i veckan t ex tisdagar. Alla kunder som har fyllt 65 år eller fyller 65 år under innevarande år är berättigade till rabatten. För att få rabatten i kassan behöver du ha dragit ditt ICA-kort/identifierat dig med legitimation minst 1 gång under en 4 månaders period, alternativt uppnått köpkrav, i aktuell butik. Vi laddar och uppdaterar seniorrabatten en gång per månad, vilket kan bidra till att det dröjer en tid innan rabatten är laddad för kunder som nyligen börjat handla i en av våra butiker. Rabatten gäller per hushåll. Det betyder att ni får en gemensam rabatt om du samlar bonus tillsammans med någon annan som är 65 år.

   Du kan få rabatten via papperskupong eller laddad digitalt på kortet. Seniorrabatten kan vara förenad med ett köpkrav. Varje handlare bestämmer själv över detta, så kontakta din lokala handlare för att få veta vad som gäller i din butik.

   Seniorrabatten kan ej kombineras med andra storköpsrabatter (kronor, %) från butik.

   ICA-butiker

  • Kött - Vad innebär det att ni säljer halal-slaktat kött?

   I ICAs riktlinjer står det att vi ska så långt som det är möjligt säkerställa god djuromsorg.
   Med detta menar vi att:

   • Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
   • Djur ska hållas i en djurvänlig miljö som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt
   • Djur ska ges tillräcklig omsorg och tillsyn.
   Utifrån dessa riktlinjer ställer vi krav på våra leverantörer. Kraven grundar sig i den svenska djurskyddslagstiftningen och ett av dessa krav är att djuren ska bedövas före slakt.

   Slakt utan bedövning är förbjudet i svensk lagstiftning och är inte heller något vi accepterar på importerat kött. Att alla djur bedövas före slakt är ett mycket viktigt och grundläggande krav vi på ICA ställer på alla leverantörer av kött. Vi gör inte några avsteg från detta även om köttet är halalgodkänt. Det är också ett lagstiftat krav att de som utför bedövning ska vara utbildade och godkända av Jordbruksverket och att slakteriet ska ha omfattande och tydliga skriftliga rutiner för hur djuren ska hanteras vid bedövning och avlivning.

   Allt kött som köps in centralt, både halal och icke halal, ska alltså vara slaktat med bedövning.

   Vi skriver alltid ut i förpackningstexten om köttet är halal-slaktat.

   Vad skiljer halal-slaktat kött från annat kött?
   För att slakten ska räknas som halal så ska djuret vändas mot Mecka och välsignas av en troende muslim innan bedövningen gör djuret medvetslöst. Den som genomför slakten är vanligtvis godkänd av en muslimsk förening. Det är det enda som skiljer halal-slakt från annan slakt.

   ICA har som krav att allt kött som köps in centralt, både halal och icke-halal, ska vara slaktat med bedövning.

   Hur kontrollerar ICA detta?
   När det gäller våra egna märkesvaror åker vi själva ut och kontrollerar på gård och slakteri att leverantören lever upp till ICAs krav på djurskydd och spårbarhet. För kött som säljs under andra varumärken är dessa krav knutet till kontrakten. Om vi känner behov av att ytterligare kontrollera så att leverantörerna lever upp till våra krav gör vi revisioner även där.

   Läs mer om hur ICA jobbar med djuromsorg och hantering av våra produkter och råvaror

 • Coronaviruset

  6 frågor
  • Vad gäller vid livsmedelshantering i butik?

   Svensk Dagligvaruhandel har utarbetat gemensamma rutiner, tex gällande rengöring i butik och personlig hygien. Nedan rekommendationer gäller från ICA centralt:

   Rengöring i butik: Ökad frekvens på rengöring och extra noggrannhet vid rengöring av beröringsytor som exempelvis handtag på kylar och frysar, tänger, självscanningsapparater.

   Personlig hygien: Skärpta befintliga rutiner för personlig hygien. Medarbetare ska exempelvis byta engångshandskar efter varje tillfälle då öppna livsmedel hanterats.

  • Hur handlar jag online på ICA?

   I denna film visar vi de första stegen för att du snabbt och smidigt ska komma igång med din matshopping online.

   Till filmen

  • Hur ser ICA på risken för smittospridning bland personalen som jobbar med e-handeln?

   ICA Gruppen har fattat beslut om att de medarbetare inom företaget som befunnit sig i de riskområden som Folkhälsomyndigheten pekat ut (Italien, Iran, Tyrolen, fastlands Kina, Sydkorea) ska stanna hemma från sin arbetsplats två veckor efter sin resa. Medarbetare som har möjlighet att jobba hemifrån kommer att få göra det, medarbetare som inte kan jobba hemifrån får permission med lön. Beslutet är fattat utifrån en försiktighetsprincip och för att värna våra medarbetares hälsa. Beslutet gäller alla ICA Gruppens verksamheter. ICA-butikerna är egna företag som själva beslutar över sin verksamhet och sina medarbetare och de omfattas inte av beslutet.  

   När det gäller medarbetare som arbetar med hemleveranser har ICA beslutat att leveranser av varor ska levereras utanför kundens dörr. Vi har vidtagit en försiktighetsprincip för att skydda våra kunder och medarbetare, som träffar många kunder under leveranserna. Vanligtvis bär våra medarbetare in varorna i hemmet, något som till exempel många äldre uppskattar väldigt mycket.

  • Kan det uppstå problem med leveranser och transporter inom Sverige på grund av coronaviruset?

   Vi gör allt vi kan för att kunna leverera som vanligt. Det kan vara viss fördröjning av e-handelsleveransen och under perioder kan vissa varor saknas i enskilda butiker.

  • Vilka försiktighetsåtgärder har ICA beslutat om vid hemleverans till kund?

   Som en försiktighetsåtgärd och omtanke om såväl våra kunder som medarbetare har ICA Sverige valt att inte längre gå in i hemmet vid hemleveranser. Framåt kommer således alla hemleveranser endast att ske till dörr fram till annat meddelas. Vi ställer varorna utanför dörren, ringer på och bekräftar att kunden är hemma. Vi håller ett säkerhetsavstånd på 1,5-2 meter till kunden. Vid legitimering tar vi inte i leget.

  • Vad är ICA Pronto och hur använder jag tjänsten?

   Pronto är en ny tjänst från ICA som erbjuder expressleverans av färdiglagad mat och utvalda matvaror. Du kan hämta din beställning i din valda ICA-butik eller få den levererad direkt till ditt hem. Leveranstiden varierar mellan olika butiker, fråga din butik vad som gäller där just du bor.

   Tjänsten växer kontinuerligt och lanseras löpande i nya ICA-butiker.

   För att använda tjänsten eller se vilka butiker som erbjuder Pronto behöver du ladda ner appen ICA Pronto.

   Läs mer och ladda ned appen

 • ICA

  5 frågor
  • ICA - vilka bolag ingår i koncernen?

   I koncernen ingår följande fem helägda bolag. - ICA Sverige AB - Rimi Baltic AB - Apotek Hjärtat AB - ICA Banken AB - ICA Fastigheter AB

  • ICA - vad står bokstäverna för?

   Ursprungligen stod bokstäverna för Inköpscentralernas AB, vilket var det företag som bildades 1938 för att samordna de fyra regionföretagens verksamhet på riksplanet. Idag betyder bokstäverna egentligen ingenting - de har blivit ett namn.

  • ICA - vilka utvecklingsmöjligheter finns inom er organisation?

   ICA är ett stort företag med tjänster inom en mängd olika områden. Vi ser gärna att våra medarbetare utvecklas genom att arbeta i olika befattningar och inom olika delar av vår organisation - både i koncern och i butik. Vi vill uppmuntra våra medarbetare att använda sig av de möjligheter som finns i ett stort företag och därmed ta eget ansvar för sin utveckling.

  • ICA - hur hittar man eventuella lediga jobb hos er?

   På ICA.se annonserar vi fortlöpande de jobb inom ICA-koncernen som är vakanta. Länk till Lediga jobb hitta du här. ICA-butiker annonserar också efter nya medarbetare på ICA.se. Men du kan också ta direktkontakt med den butik du är intresserad av och höra efter om de har några lediga jobb.

   Läs mer om att jobba på ICA

  • Samarbetet - hur är det mellan er och era butiker?

   Nyckelorden är Samarbete och Frihet, vilket är själva ICA-idén. Alla ICA-handlare är egna företagare och äger själva sina butiker. Handlaren fattar därför själv beslut i frågor som rör exempelvis sortiment, priser och avtal med lokala leverantörer. Hård konkurrens råder mellan andra som erbjuder samma sortiment - men också mellan övriga ICA-handlare. Samtidigt vinner såväl handlare som kunder på samarbete och stordrift inom koncernen. Det gäller allt från miljöarbete och marknadsföring till kundkort och logistik. Runt om i landet kan svenskarna dagligen köpa varor som skulle vara både dyrare och svårare att få tag i om varje handlare gjorde allt själv.

 • Stammis på ICA

  25 frågor
  • Hur blir jag stammis?

   Om du redan är medlem i ICAs lojalitetsprogram och har ett ICA-kort behöver du inte göra någonting utan du blir automatiskt stammis. En ansökan om att bli stammis kan du göra på ica.se eller i din närmaste ICA-butik.

   Bli stammis på ICA

  • Vad betyder stammispris?

   Stammispris är vad vi tidigare kallade ”kortpris”. Helt enkelt ett lägre pris på utvalda varor för våra stammisar.

  • Varför kallas det stammis?

   Vi tycker att stammis på ett bra sätt speglar hur vi ser på våra ICA-kunder. För oss är stammis någon som man träffar lite oftare, känner och belönar lite extra. Precis som ICA-handlare har gjort med sina stammisar i över 100 år.

  • Var ser jag min bonus?

   Du ser hur många stammispoäng du samlat och tidigare månaders insamlade bonus i ICA-appen eller på din bonussida här på ica.se

   Se din bonus

  • Vad får jag som stammis på ICA?

   Stammis är mer än bara bonus. Vi på ICA vill ge dig träffsäkra erbjudanden, på mat men även på nöjen, resor och vardagstjänster. Vi vill även förenkla din vardag med våra digitala tjänster, som inköpslista, självscanning, Mitt klimatmål och ICA-appen.

  • Hur får jag stammispoäng?

   - Handla på ICA. Varje krona ger ett poäng (undantag: tobak och förmedlade tjänster som t.ex. lotter och frimärken).
   - Betala med ditt ICA-kort på ICA. Varje köp ger 20 poäng.
   - Bli medlem i Klubb Hjärtat, då samlar du stammispoäng på samma sätt även på Apotek Hjärtat (undantag: receptbelagda läkemedel och köp online).
   - Teckna en ICA-försäkring. Varje betald premiekrona ger 1 poäng.

  • När får jag mina stammispoäng för onlineköp på ICA och Apotek Hjärtat?

   På både ICAs e-handel och Apotek Hjärtats e-handel får du stammispoängen när ordern är levererad, inte vid beställning. Exempel: Om du lägger en order sista januari som levereras i februari, så kommer stammispoängen räknas in i bonusen för februari.

  • Hur gör jag för att koppla mitt betalkort och på så sätt samla poäng?

   Som stammis på ICA kan du koppla valfritt betalkort. Det gör du i kassan i din ICA-butik. För att koppla ditt kort visar du legitimation i kassan.

  • Hur många poäng behöver jag för att få bonus?

   2000 – 3999 stammispoäng ger 25 kr
   4000 – 5999 stammispoäng ger 50 kr
   6000 – 7999 stammispoäng ger 75 kr
   8000 eller fler stammispoäng ger 150 kr

   Skulle du inte nå upp till 2 000 stammispoäng på en månad, kan du ändå få bonus. Samlar du ihop 1 000-1 999 stammispoäng två månader i rad, får du 20 kronor i bonus. Bonusen betalas, precis som vanligt, ut månaden efter du tjänat ihop den. 

   Du kan få ännu mer bonus om du har ett engagemang hos ICA-banken och betalar med ICAs bankkort, eller om du är kund hos några av ICAs utvalda partners.

   Bonus utan att samla 2 000 poäng på en månad

  • Varför är gränsen för att få bonus just 2 000 poäng?

   Vi har sänkt gränsen för bonus från 2 500 till 2 000 poäng. På så sätt blir det lättare att få bonus varje månad. Tanken med det är att belöna kunder som handlar oftare hos oss och betalar med ett ICA-kort.

   Skulle du inte nå upp till 2 000 stammispoäng på en månad, kan du ändå få bonus. Samlar du ihop 1 000-1 999 stammispoäng två månader i rad, får du 20 kronor i bonus. Bonusen betalas, precis som vanligt, ut månaden efter du tjänat ihop den.

   Bonus utan att samla 2 000 poäng på en månad

  • Vad händer med stammispoängen när månaden är slut?

   När månaden är slut summeras dina stammispoäng. Har du samlat 2 000 stammispoäng eller mer får du en bonus. Stammispoängen gäller bara en månad.

   Ingen regel utan undantag! Skulle du samla ihop 1 000-1 999 stammispoäng två månader i rad, får du ändå 20 kronor i bonus. Bonusen betalas, precis som vanligt, ut månaden efter du tjänat ihop den.

   Bonus utan att samla 2 000 poäng på en månad

  • Tjänar ICA på de oanvända poängen?

   Nej, vi investerar faktiskt mer i bonus nu är någonsin tidigare.

  • Om jag är ett litet hushåll med en lägre matkostnad än 2 000 kronor då?

   Skulle du inte nå upp till 2 000 stammispoäng på en månad, kan du ändå få bonus. Samlar du ihop 1 000-1 999 stammispoäng två månader i rad, får du 20 kronor i bonus. Bonusen betalas, precis som vanligt, ut månaden efter du tjänat ihop den.

   Bonus utan att samla 2 000 poäng på en månad

  • Vad händer med mina sparade bonuspoäng?

   På bonusutbetalningen i februari kommer alla sparade bonuspoäng att delas ut.  Då de varierar hur mycket poäng ni kunder har kvar kan det betalas ut bonusar från 1 krona och uppåt. Din bonus kan alltså bli både låg och ojämn, vi vill att du ska få allt – litet som stort. 

  • Vad händer med mina sparade bonuscheckar?

   På bonusutbetalningen i februari kommer alla sparade bonuspoäng att delas ut. Då de varierar hur mycket poäng ni kunder har kvar kan det betalas ut bonusar från 1 krona och uppåt. Din bonus kan alltså bli både låg och ojämn, vi vill att du ska få allt – litet som stort.

  • Hur kan jag se hur mycket bonus jag samlat?

   Du kan följa ditt bonussamlande på ica.se och i appen ICA.

   Se din bonus

  • Hur kan jag se vilken bonus jag har fått från ICA Banken?

   Du kan se en översikt över all din insamlade bonus genom att logga in på ica.se. För att läsa mer om vad det är som gjort att du fått bonus från ICA banken kan du besöka icabanken.se.

   Bonus från ICA Banken

  • Vad betyder det att jag får extra poäng om jag betalar med ICAs kort?

   Om du handlar på ICA och betalar med ett ICA-kort får du 20 poäng extra vid varje köp, oavsett vad du köper. Det gäller både om du betalar med ett Mastercard från ICA Banken (silverkort) eller med ett rosa ICA-kort med betalfunktion. Det gäller även om du betalar ditt köp i ICA-appen. Är du medlem i Klubb Hjärtat, får du 20 extra stammispoäng även när du handlar på Apotek Hjärtat (gäller ej apotekhjartat.se eller vid köp av enbart receptbelagda varor).

  • Får jag 20 poäng extra om jag betalar med min mobil?

   Ja, alla ICAs egna betalmedel förutom presentkort ger 20 poäng extra per köp.

  • Får jag något extra för att jag använder ICA Banken?

   Ja som kund hos ICA-banken kan du få dubbel bonus för det som du handlar i ICA-butikerna med ditt ICA Bankkort.

   Läs om bonus hos ICA Banken

  • Jag har fått ett nytt kort från min bank, behöver jag koppla det på nytt?

   Kopplingen är gjord till ditt kortnummer. Om du har fått ett nytt kort med samma kortnummer som ditt förra behöver du inte göra en ny koppling. Om du har fått ett nytt kortnummer behöver du göra en ny koppling av kortet.

  • Hur gör jag för att ta bort ett kopplat kort?

   För att ta bort ett kopplat kort kan du kontakta ICA Kundservice på telefonnummer 020-83 33 33 som hjälper dig.

  • Går mitt kopplade kort att självscanna med?

   Nej. För att kunna hämta ut ett scannerhandtag behöver du dra ett ICA-kort eller använda ditt digitala ID som finns i ICA-appen. När du har scannat färdigt och ska betala går det bra att använda ett kopplat bankkort.

  • Jag vill betala med kontanter, kan jag ändå samla stammispoäng?

   Ja, du kan betala kontant och samla stammispoäng. Du visar då att du är stammis i kassan till exempel genom att dra ditt ICA-bonuskort eller identfiera dig med legitimation.

  • Kan jag koppla ett bankkort i Apple Wallet eller Samsung Pay till mitt stammiskonto?

   Ja, det går bra. För att samla stammispoäng och ta del av rabatter med ditt bankkort i Apple Wallet och Samsung Pay behöver du koppla det i kassan i någon av våra ICA-butiker. Tänk på att även om du redan kopplat ditt fysiska bankkort behöver du koppla kortet i din Apple Wallet/Samsung Pay för att kunna samla stammispoäng med det. Detta då korten får ett eget digitalt kortnummer.

   Så kopplar du betalkort till stammiskonto

 • ICA Kort - Buffé - Erbjudanden

  22 frågor
  • Adressändring - hur gör jag?

   Adressändringen till ICA går automatiskt, när du ändrar din folkbokföringsadress. Om du vill att utskicken ska gå till en annan adress än folkbokföringsadressen, ska du kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90, vardagar kl. 08.00-17.00. Hit kan du även ringa om du har ändrat din folkbokföringsadress för mer än en månad sedan men fortfarande får posten till din gamla adress.

  • Buffé - hur gör jag om jag inte vill ha tidningen?

   Då kan du säga upp tidningen här eller kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90, vardagar 08.00-17.00.

  • Buffé - varför ingen tidning den här månaden?

   Tidningen Buffé är en belöning till de stamkunder som väljer ICA för huvuddelen av sina dagligvaruinköp. För att räknas som stamkund hos ICA ska du i en eller flera ICA-butiker handla för minst 1 500 kronor per månad. Buffé upphör efter att inköpen understigit 1 500 kronor en månad. Så snart du kommer upp till denna nivå under en månad kommer tidningen åter att skickas ut. Buffétidningarna finns alltid tillgängliga att läsa digitalt här på ICA.se

  • Buffé - var kan jag lämna tips på artiklar till tidningen?

   Då kan du sicka ett mejl till buffe@studiobon.com

  • Erbjudanden - varför inte samma till alla kunder?

   Vi har mängder av olika kunderbjudanden för att tillgodose alla våra olika kundgrupper.

   - TV-reklamserbjudanden gäller för alla i samtliga ICA-butiker.

   - Butikernas egna flygblad delas ut till kunder i butikens närområde.

   - Kundspecifika erbjudanden baseras på hur mycket du handlar för i en och samma butik och ger butikerna möjlighet att premiera sina bästa kunder.

   - Centrala stamkundserbjudanden till dig som är Stammis och som handlat för minst 1 200 SEK per månad. För att få Buffétidningen behöver man ha handlat för 1500 SEK under föregående månad.

  • Erbjudanden - laddas alla på mitt stammiskonto?

   Många utskick och erbjudanden laddas direkt på ditt stammiskonto men inte alla. Det står på respektive erbjudande/kupong om den är laddad på ditt stammiskonto eller ej. Din bonusladdas direkt på ditt stammiskonto vid samma tillfälle som Buffé-utskicket når dig.
   Vad du har för personliga erbjudanden laddade på ditt stammiskonto kan du enkelt se genom att logga in på ica.se. Väl inloggad så går du sedan in på "Erbjudanden" på ica.se.

   Se erbjudanden laddade på ditt stammiskonto

  • Erbjudanden - varför från en butik som jag inte handlar i?

   Butiken har valt att sända erbjudanden till dig eftersom du har handlat och dragit ditt ICA-kort i butiken. När du drar ditt kort i butiken registreras du i just den butikens kundregister. Det är mot detta register som rabattkupongerna skickas ut. Butiken bestämmer själv vilka kunder som ska få utskicken, till exempel den som handlat för ett visst belopp, den som handlar ofta eller den som kanske bara har registrerat något av ICAs Kort någon gång i butiken.

  • Erbjudanden - hur gör jag om jag inte vill ha adresserad reklam?

   Du som har något av ICAs kort och som samlar bonuspoäng kan begära att dina uppgifter inte ska behandlas eller användas för direkt marknadsföring.

   För mer information om ICAs behandling av dina personuppgifter, kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90.

   Har du fått adresserat utskick från oss med adresskälla MIA, och inte vill ha dessa framöver kan du avregistrera dig genom att ringa MIA på angett telefonnummer på utskicket.

  • Erbjudanden/tävlingar som man behöver dator för att utnyttja - varför?

   Vi har full förståelse för att alla inte har varken tid, lust eller ork att följa med i den tekniska utvecklingen. Vi vill dock inte säga nej till de möjligheter som den utvecklingen faktiskt ger. Det är bekvämt att delta i någonting direkt via datorn. Vi försöker att tillmötesgå alla våra kunder och ge fördelaktiga erbjudanden på olika sätt. Vissa gånger är det kunder som har tillgång till dator och som aktivt besöker vår webbplats som får ta del av ett erbjudande.

  • ICA Kort - hur ansöker jag om ett?

   Fyll i en ansökan på ICA.se. Har du inte tillgång till en dator så kan butiken hjälpa dig i mån av tid.

   Mer information om hur du ansöker om ICA Kort

  • ICA Kort - är det någon åldersgräns för ett vanligt ICA-kort?

   Alla ICAs bonuskort är personliga och har en åldersgräns på 18 år.

  • ICA Kort – hur får jag ett nytt?

   Har du ett ICA Kort kan du beställa nytt kort direkt under dina inställningar (kräver inloggning) som du når under ditt namn längst upp på sidan. Du kan även kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90.

   Har du något av ICAs bankkort kan du dygnet runt spärra det eller beställa ett nytt kort direkt på icabanken.se, i ICA Bankens app eller på telefon 033-47 47 90.

   Mina inställningar

  • ICA Kort - jag har nytt kort och när får jag min kortkod?

   Din kortkod kommer inom en vecka efter det att du har blivit aviserad att kortet har kommit. Kortkoden är inte möjlig att byta på grund av säkerhetsskäl. Kortkoden fungerar som legitimation när du betalar med kortet, vill ha saldobesked samt vid insättning och uttag av pengar i kassan. Utan kod är det viktigt att du kan visa giltig legitimation.

  • ICA Kort - kan jag lägga till flera personer till mitt konto?

   Vill du och den du bor med ha ett gemensamt ICA kort för att betala och samla bonus med? Alla våra betalkort kan sökas gemensamt av två personer. Har ni kort sedan tidigare kontaktar ni Kundservice som hjälper er med avslut och sedan ansöker ni om gemensamt betalkort.

   Vill ni bara samla bonus ihop? Då kan ni ansöka om ICAs enklaste kort utan betalfunktion var för sig och sedan bjuda in varandra till att dela bonus via inställningar. Du kan också kontakta ICA Kundservice på 033 – 47 47 90 för att få hjälp att koppla ihop era stammiskonton. När detta är gjort innebär det att vem som helst av er kan nyttja rabatten och samla bonus genom att dra sitt kort. När en rabatt är nyttjad går det inte att nyttja den igen med något annat kort som är kopplat.

  • ICA Kort - varför plötsligt en aviavgift?

   ICA Bankens kontovillkor är utformade i enlighet med Konsumentverkets riktlinjer - det vill säga att kostnader som uppstår ska betalas av kortkunden själv och inte fördelas över samtliga kunder.

   När du utnyttjar din kredit uppstår en kostnad för banken och den ska ersättas. Därför tillämpas dag-för-dag ränta som gör att du betalar ränta beräknad på skuldens storlek och den tid skulden belastar krediten. Aviavgiften är avsedd att täcka de kostnader som uppstår i samband med avisering och denna avgift debiteras enligt kontovillkoren - om kontot uppvisar en skuld den dag fakturan sammanställs. När denna dag infaller för nästkommande sammanställning meddelas alltid i förväg på fakturan. Vid tillgodohavande på fakturadagen har banken valt att bjuda på aviavgiften, för att framhålla att inbetalningar i förskott är det förmånligaste alternativet.

   Om aviavgift debiteras beror alltså på om kontot på fakturadagen uppvisar en skuld - inte på vilken dag en inbetalning har bokförts.

  • Stammispriser - vad innebär det?

   Du som är stammis på ICA får alltid extra bra pris på många varor. Det räcker att du identifierar dig som stammis i kassan för att få ta del av stammispriserna. De aktuella varorna finns med i reklamfilmerna och i de reklamblad din butik skickar.

  • Kundspecifik marknadsföring - vad är det?

   Kundspecifik marknadsföring - KSM - innebär att varje butik ska kunna premiera sina bästa kunder. När du drar ditt ICA-kort i butiken, registreras du i butikens kundregister och mot detta register skickas sedan rabattkupongerna ut. Butiken bestämmer själv vad som ska styra utskicken - hur mycket du handlat för, hur ofta du handlar eller om du bara registrerat ditt kundkort. Butiken bestämmer även själv vad ett erbjudande ska innehålla och till vilka kortkunder det ska skickas. Erbjudandena har en begränsad giltighetstid och när datumet är passerat, är det upp till varje butiksägare att avgöra om de vill förlänga giltighetstiden eller inte.

  • Rabatt - vart vänder jag mig om jag fått fel rabatt/ingen alls?

   Du vänder dig då till ICA Kundkontakt, tel 020-83 33 33 eller via e-post direkt från vår webbplats, ICA.se.

  • Personuppgifter- Hur hanterar och behandlar ICA mina uppgifter?

   Behandlingen av personuppgifterna är nödvändig för att vi ska kunna registrera dina inköp för bonus eller för att kunna handlägga dina banktjänster eller andra tjänster på ICA.se. Uppgifterna behövs även för att vi och din ICA-butik, genom reklam och på andra sätt, ska kunna lämna dig bra erbjudanden och god service. Naturligtvis kan du få information om vilka personuppgifter vi har om dig och även begära att uppgifter tas bort eller ändras, om de skulle visa sig vara felaktiga eller ofullständiga. Du kan även begära att dina uppgifter inte ska behandlas eller användas för direkt marknadsföring. Mer information om hur vi behandlar dina personuppgifter kan du få av Ica Kundservice 033-474790, vardagar 08.00-17.00. När du ansöker om något av våra fem kort och när du använder detta eller loggar in på någon av tjänsterna på vår webbplats, lämnar du information som kan hänföras till dig. I samband med att du Godkänner villkoren (stod skriver under ansökan tidigare)accepterar du också att ICA får behandla dina personuppgifter i enlighet med villkoren för kortet och ICA Bonus.

  • Personuppgifter- Vem har tillgång till mina uppgifter?

   Endast personer med särskild behörighet har tillgång till dina personuppgifter. Alla uppgifter som rör ditt konto och dina bankärenden skyddas av banksekretessen. ICA värnar om den personliga integriteten och vi är därför alltid noga med skyddet av den information du anförtror oss. Personuppgifterna överlåts inte utanför ICA/Ahold-koncernen.

  • Insättning på ICA-Kortet- Hur sätter jag in pengar på mitt kort?

   Insättning sker via Bankgiro 204-3727 och ett OCR-nummer. OCR-numret är det kontonummer som är kopplat till ditt kort exempel : 555XXXXXX lägg till siffran 18 på slutet så att det blir 11 siffror. Du kan även sätta in pengar via ett Autogiro, kontakta Ica Kundservice 033-474790 för utskick av en Autogiroblankett. Insättning kan även ske i butiken med ICA-kortet och tillhörande kortkod, via ett annat bankkort eller kontanter.

  • Har ICA seniorrabatt?

   Många, men inte alla, ICA-butiker runt om i landet erbjuder seniorrabatt. Rabatten gäller vanligtvis en bestämd dag i veckan t ex tisdagar. Alla kunder som har fyllt 65 år eller fyller 65 år under innevarande år är berättigade till rabatten. För att få rabatten i kassan behöver du ha dragit ditt ICA-kort/identifierat dig med legitimation minst 1 gång under en 4 månaders period, alternativt uppnått köpkrav, i aktuell butik. Vi laddar och uppdaterar seniorrabatten en gång per månad, vilket kan bidra till att det dröjer en tid innan rabatten är laddad för kunder som nyligen börjat handla i en av våra butiker. Rabatten gäller per hushåll. Det betyder att ni får en gemensam rabatt om du samlar bonus tillsammans med någon annan som är 65 år.

   Du kan få rabatten via papperskupong eller laddad digitalt på kortet. Seniorrabatten kan vara förenad med ett köpkrav. Varje handlare bestämmer själv över detta, så kontakta din lokala handlare för att få veta vad som gäller i din butik.

   Seniorrabatten kan ej kombineras med andra storköpsrabatter (kronor, %) från butik.

   ICA-butiker

 • Bonus

  3 frågor
  • Vad är bonus?

   På ICA samlar du stammispoäng när du handlar och drar ditt kort - både i butik och online. Om du samlat ihop 2 000 stammispoäng får du, månaden efter, en bonus laddad på ditt stammiskonto. Bonusen är giltig i sex månader och räknas som en värdehandling. Skulle du inte nå upp till 2 000 stammispoäng på en månad, kan du ändå få bonus. Samlar du ihop 1 000-1 999 stammispoäng två månader i rad, får du 20 kronor i bonus månad två. Bonusen betalas, precis som vanligt, ut månaden efter du tjänat ihop den.

   Bonus utan att samla 2 000 poäng på en månad

  • Hur kan jag använda min bonus – manuell kassa – självscanning - onlinehandel?

   Om du har en bonus visas denna när du identifierar dig som stammis i kassan. Kassapersonalen frågar då om du vill använda din bonus. Du behöver alltså ingen pin-kod för att nyttja din bonus och du bestämmer själv om du vill använda den eller spara den. Om du har flera går det bra att använda dem på samma köp.

   Om du självscannar syns din bonus i utcheckningen, förutsatt att du hämtar upp din köprunda med ICA-kortet eller ditt digitala ID. Bonusen kommer ej att synas om du knappar in ditt personnummer. Du bestämmer själv om du vill använda den eller spara den.

   Om du har en bonus laddad på ditt stammiskonto och vill använda den när du handlar online, så bockar du i detta när du kommer till betalsidan. I vår onlinehandel går det endast att använda en bonus per köp.

  • Om jag handlar varor för 75 kronor och vill lösa in en bonus på 100 kronor, är det möjligt?

   Bonusen löses in i sin helhet både på ICA och Apotek Hjärtat. Om du använder ICAs självscanning eller självutcheckning, färgas checken grå och kan inte lösas in eftersom köpbeloppet är lägre än checkens värde.

 • Dela bonus

  9 frågor
  • Hur gör jag för att samla poäng tillsammans med någon?

   Om du vill samla stammispoäng tillsammans med någon kan du sammankoppla två befintliga stammiskonto. Sammankopplingen gör att erbjudanden, stammispoäng och bonus samlas på ett gemensamt stammiskonto och laddas på alla stammiskontohavares kort.

   Sammankopplingen kan du göra själv på när du är inloggad på ICA.se. Klicka på "Inställningar" - "Gemensamt stammiskonto". Där kan du bjuda in en person till att bli medkontohavare på ditt stammiskonto. Inbjudan gör du genom att fylla i personens mejladress. Mottagaren får ett mejl och behöver acceptera inbjudan för att sammankopplingen ska slutföras.

   Om du vill samla stammispoäng tillsammans med någon som bor på samma adress som du kan du även få hjälp med sammankopplingen via kundservice på 020 - 83 33 33, vardagar 8-17.

  • Vem kan jag dela stammiskonto med?

   För att bjuda in en medkontohavare till ditt stammiskonto så behöver ni inte vara familj eller skrivna på samma folkbokföringsadress. Personen du bjuder in behöver dock vara stammis och ha sin mejladress registrerad i vårt system.

   Om du får ett felmeddelande kan det exempelvis bero på att du missat @-tecken i mejladressen eller glömt skriva .se efter adressen. Kontrollera detta först och kontakta vid behov personen du vill bjuda in och få mejladressen bekräftad.

   Du kan inte bjuda in en stammis som saknar svenskt personnummer, har skyddad identitet, eller är minderårig. Du kan som mest bjuda in tio personer under en 30-dagarsperiod till ditt stammiskonto.

   Information om vem du kan dela bonus med hittar du här!

  • Hur ser jag vilka som ingår i mitt stammiskonto?

   Logga in på ica.se och gå till gemensamt stammiskonto för att se vilka som ingår i ditt stammiskonto.

  • Vad betyder kontoägare och medkontohavare?

   Kontoägare Som kontoägare är det du som styr kontot. Du kan både bjuda in och koppla bort medkontohavare. Det är också kontoägaren som får tidningen Buffé adresserad till sig. Det är kontoägaren som äger stammispoäng och bonusar.

   Medkontohavare Den som ingår i eller som accepterar en inbjudan till någon annans stammiskonto är medkontohavare. Som medkontohavare kan du inte bjuda in någon till stammiskontot – det gör kontoägaren. Under dina inställningar här på ica.se kan du se om du står som kontoägare eller medkontohavare. Under inställningar kan du även välja att lämna stammiskontot.

  • Jag har fått en inbjudan via mejl till att dela stammiskonto, vad händer nu?

   Du behöver tacka ja eller nej till en inbjudan. Innan du svarar, kan det vara bra att tänka på några praktiska saker.

   Om du idag är:


   1. Ensam kontoägare
   Du blir nämligen medkontohavare i nya stammiskontot. För att veta vad en medkontohavare är, se fråga ”Vad betyder kontoägare och medkontohavare?”.
   Du blir nämligen medkontohavare i nya stammiskontot. För att veta vad en medkontohavare är, se fråga ”Vad betyder kontoägare och medkontohavare?”.
   - Eventuella innestående stammispoäng och bonusar flyttas till det nya gemensamma stammiskontot och kan nyttjas av alla som ingår i stammiskontot.
   - Dina aktuella erbjudanden flyttas till ditt nya stammiskonto inom ett dygn.
   - Dina digitala inköpslistor, veckoplaner och digitala storköpsrabatter försvinner och du skapar nya i ditt nya stammiskonto

   2. Kontoägare i stammiskonto
   Du lämnar ditt befintliga stammiskonto och blir medkontohavare i nya stammiskontot. Den eller en av de som idag ingår i det befintliga stammiskontot, tar över din roll som kontoägare. Tidningen Buffé och annan fysisk post adresseras nu till kontoägaren i det nya stammiskontot.
   - Eventuella innestående stammispoäng och bonusar flyttas till det nya gemensamma stammiskontot och kan nyttjas av alla som ingår i stammiskontot.
   - Dina aktuella erbjudanden flyttas inom ett dygn.
   - Digitala inköpslistor, veckoplaner och digitala storköpsrabatter stannar kvar i gamla stammiskontot

   3. Medkontohavare i annat stammiskonto
   Eftersom du endast kan tillhöra ett stammiskonto i taget, lämnar du ditt gamla stammiskonto om du väljer att tacka ja. Du lämnar kvar innestående stammispoäng, eventuella bonusar, aktuella erbjudanden, digitala inköpslistor, veckoplaner och digitala storköpsrabatter i ditt gamla stammiskonto.

   4. Om du inte är stammis
   Klicka på länken i din inbjudan och välj ”Bli stammis” på inloggningssidan eller bli stammis på ICA här. . Oavsett vilken av sätten du väljer, måste du ange samma mejladress som du fick din inbjudan till. Då väntar din inbjudan på dig när du skapat ditt stammiskonto och sen loggar in.
  • Jag har skickat en inbjudan och ångrar mig – går det?

   Ja, så länge en inbjudan inte är besvarad, kan du ångra den. Du ser dina inbjudningar på sidan Gemensamt stammiskonto. För att ta bort en inbjudan, klicka på ”Avbryt”-knappen. Om din inbjudan redan har blivit besvarad, kopplar du bort en medkontohavare genom att klicka på ”Koppla bort”.

  • Hur många kan jag bjuda in till mitt stammiskonto?

   Det finns ingen begränsning på hur många som kan ingå i ditt stammiskonto. Men du kan som mest skicka tio inbjudningar under en 30-dagarsperiod. Har du skrivit fel mejladress, räknas det som ett försök till inbjudan. Det gör det även om du ångrar en inbjudan som du redan skickat iväg. När 30 dagar har gått, är du åter välkommen att bjuda in någon till ditt stammiskonto.

  • Hur funkar det med skyddad identitet?

   Om du har skyddad identitet och är kontoägare, kan du bjuda in andra till att dela stammiskonto med dig. Observera att den du bjuder in, får ett mejl som innehåller ditt namn (förnamn och efternamn). Däremot kan du inte bjuda in en person med skyddad identitet till att dela stammiskonto med dig. Du som har en person med skyddad identitet i ditt stammiskonto, ser denne person som Anonym i stället för med sitt namn när du loggar in till ditt stammiskonto.

  • Jag saknar svenskt personnummer – kan jag bjuda in till mitt stammiskonto?

   Eftersom du saknar inloggning till ica.se, kan du inte bjuda in någon att dela stammiskonto med dig via sajten. Men du är välkommen att ringa oss på Kundservice 033-47 47 90, och be oss hjälpa dig koppla någon annan till ditt stammiskonto. Det kan endast vara en person utan svenskt personnummer per stammiskonto och det är i så fall den personen som är kontoägare.

 • Poäng och bonus hos ICA-familjen

  6 frågor
  • Vad menas med ICA-familjen?

   ICA är inte bara butiken du handlar i utan en stor familj med flera bolag. I ICA-familjen ingår ICA, ICA Banken, ICA Försäkring och Apotek Hjärtat. Alla vill vara med och belöna dig som handlar hos oss. ICA har även samarbetspartners som vill ge dig bonus.

  • Kan jag få bonus från ICA Banken?

   Ja. Om du är kund hos ICA Banken har du möjlighet att få ännu mer bonus genom att du sparar, lånar eller får in din lön, pension eller studiemedel (CSN) på ditt konto i ICA Banken. Läs mer om hur du kan få bonus från ICA Banken på www.icabanken.se/dubbel-bonus

  • Vad innebär det att samla poäng gemensamt hos Apotek Hjärtat och ICA?

   Det innebär att du genom dina inköp på ICA och Apotek Hjärtat kan samla stammispoäng i en gemensam pott. Sen kan du välja att lösa in din bonus på antingen Apotek Hjärtat eller ICA. Du som är stammis på ICA och är medlem i Klubb Hjärtat, Apotek Hjärtats kundklubb, kan samla poäng och nyttja bonus i ca 400 apotek och ca 1 300 ICA-butiker.

  • Kommer ICA att kunna se uppgifter om vad jag handlat på Apotek Hjärtat?

   Nej, medarbetare på ICA kan inte se vad du har handlat på Apotek Hjärtat, varken produkter som är receptbelagda eller icke receptbelagda produkter.

  • Hur får jag bonus från ICA Försäkring?

   Är du försäkrad hos ICA Försäkring? Toppen! Om du även är stammis så samlar du en stammispoäng per krona erlagd i försäkringspremie. Du kan teckna din försäkring på ICA Försäkrings hemsida.

  • Hur får jag bonus från ICAs samarbetspartners?

   Hur du får bonus från våra samarbetspartners varierar från partner till partner. Du kan läsa mer om hur det fungerar här! Vi har också flera partners som väljer att ge dig fina erbjudanden istället. Mer information om det hittar du här!

 • Uppgradera ICA-kort

  13 frågor
  • Vad betyder det att jag uppgraderar mitt ICA-kort?

   Att uppgradera sitt ICA-kort betyder att du som har ett ICA-kort utan betalfunktion kan välja att uppgradera ditt kort till ett ICA-kort med betalfunktion. Du kan alltså gå från ett bonuskort till ett kort du kan betala med i ICAs alla butiker och Apotek Hjärtat.

  • Hur uppgraderar jag mitt ICA-kort?

   Du uppgraderar ditt ICA-kort på ICA.se via inställningar. När du har kommit in på fliken inställningar, klickar du på "Dina kort". Där får du information om att du kan uppgradera ditt kort. Följ därefter instruktionerna.

  • Hur vet jag om jag kan uppgradera?

   Du som har ett ICA-kort utan betalfunktion idag kan uppgradera ditt kort via ICA.se. Du som har skyddad adress behöver ringa till oss på ICA Kundservice och beställa en ansökan. Du når oss på telefonnummer 033-47 47 90, val 1 för det rosa ICA-kortet, vardagar 08.00-17.00.

  • Kan jag uppgradera tillsammans med någon?

   Självklart kan du uppgradera ICA-kortet tillsammans med någon. Det som krävs för att uppgradera tillsammans är att minst en utav er har ett ICA-kort utan betalfunktion idag. Det går inte att uppgradera om någon utav er har ett ICA-kort med betalfunktion, då behöver den personen ringa till oss på ICA Kundservice via vårt telefonnummer som du hittar nedan och avsluta sitt befintliga kort och konto. När detta väl är gjort kan ni via ansökningsflödet för uppgradera kort, som du hittar via inställningar, göra en gemensam uppgradering.

   För att ringa till oss på ICA Kundservice ringer du 033-47 47 90, val 1 för det rosa ICA-kortet, vardagar 08.00-17.00.

  • Hur legitimerar jag mig för att uppgradera?

   Om du behöver identifiera dig för att uppgradera ditt kort kan du identifiera dig med mobilt BankID direkt på ICA.se. Du kan även gå till valfri ICA-butik och dra ditt kort eller uppge ditt personnummer i samband med ett köp och visa din legitimation. När detta är gjort kan du via ICA.se uppgradera ditt ICA-kort.

  • Hur legitimerar sig min medsökande?

   När ni har genomfört en gemensam ansökan om att uppgradera ICA-kortet behöver kontohavare två identifiera sig i kassan för att det nya kontot ska skapas. Kontohavare två behöver gå till butiken och uppge sitt personnummer eller dra sitt befintliga ICA-kort (om han/hon har ett ICA-kort utan betalfunktion) i samband med ett köp och visa legitimation.

  • När skapas mitt nya konto?

   Är du en ensam kontohavare som vill uppgradera skapas ditt konto så fort ansökan är klar. Du behåller ditt befintliga ICA-kort som du har idag och en pinkod skickas hem till dig med posten.

   Är ni två sökande så skapas kontot när kontohavare två har varit i butiken och identifierat sig. För att identifiera sig i butiken uppger du ditt personnummer eller drar ditt befintliga ICA-kort i samband med ett köp och visar legitimation. Därefter skickas kort (om en av er är nysökande) och pinkoder hem med posten.

  • Vem är kontohavare ett och två vid gemensam uppgradering?

   Kontohavare ett är du som loggar in på ICA.se och startar uppgraderingen. Kontohavare två är du som är medsökande. När ni har fått ert nya konto så är ni gemensamma kontoägare.

  • Kommer jag få en bekräftelse på att jag har uppgraderat mitt ICA-kort?

   När du har genomfört en ansökan om uppgradering kommer du få en bekräftelse hemskickad med posten innehållande information om hur du kan använda ditt nya konto och kort.

  • Vad händer med mitt stammiskonto?

   Ditt stammiskonto sparas som det är idag, du behåller alla dina poäng och bonusar. Är ni två sökande som har var sitt stammiskonto idag kommer båda kopplas till första kontohavares stammiskonto och alla poäng flyttas till detta konto.

  • Vad händer med mitt nuvarande ICA-kort?

   Ditt befintliga ICA-kort behåller du och ett konto skapas som kopplas till kortet. Du kommer även få en pinkod hemskickad som kopplas ihop med ditt nuvarande ICA-kort.

   Behöver du ett nytt ICA-kort kan du beställa ett nytt via inställningar på ICA.se efter du har gjort din uppgradering. Du kan även ringa till oss på ICA Kundservice, 033-47 47 90, val 1 för det rosa ICA-kortet, vardagar 08.00-17.00.

  • Vad händer med mitt nuvarande konto på ICA.se?

   Ditt konto på ICA.se kommer fortfarande att finnas kvar, du behåller samma lösenord som du har idag. Den enda skillnaden är att du nu kommer kunna se kontoinformation under konto och saldo.

   Är ni två sökande var av en nysökande behöver kontohavare två skapa ett lösenord med hjälp av sitt nya kortnummer via ICA.se.

  • Vad händer med mina rabatter och erbjudanden som jag har idag?

   Dina rabatter och erbjudanden som du har idag sparas. Om ni är två som ansöker så kommer era erbjudanden och rabatter slås ihop. Dina personliga erbjudanden kommer i framtiden att baseras på era gemensamma inköp och de varor som har mest köphistorik.

 • God man och Förvaltare

  3 frågor
  • Vad gäller för mig som God man för en huvudman?

   För att vid telefonkontakt kunna hjälpa dig med ärenden som rör din huvudmans engagemang behöver du först och främst vara registrerad som God man i våra system. Om du ej redan är det så skickar du in registerutdrag om detta till adressen som följer nedan. Är du registrerad enligt ovan och vill ha svar på frågor rörande huvudmannen så behöver du vara identifierad med ditt personnummer och ditt eget lösenord via talsvaret. Du kan även identifiera dig via Mobilt-Bank ID. Nämn då för handläggaren att du vill använda Mobilt-Bank ID. Saknar du själv ett ICA Kort, eller av annan anledning inte kan identifiera dig enligt ovan, ber vi dig att skriftligen framföra dina ärenden. Adress: ICA Banken AB, 504 82 Borås.

  • Vad får jag som God man göra åt min huvudman?

   Du som God man får hjälpa din huvudman att bevaka juridiska och ekonomiska intressen hos oss på ICA. Huvudmannen har kvar sin rättsliga handlingsförmåga och du som God man har inte rätt till att ingå ekonomiska avtal utan huvudmannens godkännande. Exempelvis som vid ansökan om ICA-kort med betalfunktion, då behöver huvudmannen själv hämta ut sitt kort som kommer med REK till närmaste postombud, detta som ett godkännande att hen har ansökt om ett ICA-kort. Du, som God man, får via telefon ta del av information om din huvudmans konto så länge du är identifierad med ditt personnummer och lösenord eller Mobilt Bank-ID. Väl identifierad får God man exempelvis beställa ut nya produkter, kontoutdrag och blanketter med mera.

  • Vad gäller för mig som förvaltare för en huvudman?

   För att ICA Kundservice via telefon ska kunna hjälpa dig med ärenden som rör din huvudmans engagemang behöver du först och främst vara registrerad som Förvaltare i våra system. Om vi saknar denna notering så ombeds du skicka in registerutdrag om detta till adressen som följer nedan. Är du registrerad enligt ovan och vill ha svar på frågor rörande huvudmannen så behöver du vara identifierad med ditt personnummer och ditt eget lösenord via talsvaret. Du kan även identifiera dig via Mobilt-Bank ID. Nämn då för handläggaren att du vill använda Mobilt-Bank ID. Saknar du själv ett ICA Kort, eller av annan anledning inte kan identifiera dig enligt ovan, ber vi dig att skriftligen framföra dina ärenden. Adress: ICA Banken AB, 504 82 Borås.

 • Insättning och uttag på ICA-kort

  5 frågor
  • Insättning i butik

   Du kan sätta in upp till 8 000 kronor per tillfälle i ICA-butikerna, totalt 8 000 kronor under en 30-dagarsperiod. Du behöver ange din kortkod när du sätter in pengar i butik.

  • Insättning via autogiro

   Sätt in pengar automatiskt via autogiro. Du kan sätta in ett stående belopp varje månad, eller den summa som du handlade för månaden innan. Beställ ansökningsblankett för autogiro på telefon: 033-47 47 90, eller logga in på ICA.se. När du har loggat in på ICA.se klickar du på inställningar - prenumerationer - kontohantering - blanketter och produkter.

  • Insättning via internetbank

   För att sätta in pengar via en Internetbank gör du en betalning till bankgiro 204-3727. Som OCR-nummer anger du ditt kontonummer (nio siffror, börjar med fem) och lägger till siffran 18. Mata in alla siffrorna i följd utan mellanslag, så här: 5XXXXXXXX18.

   Kontonumret hittar du på ditt kontoutdrag/faktura eller under mitt saldo.

  • Insättning med inbetalningskort

   För dig som får faktura/kontoutdrag varje månad: Använd det förtrycka inbetalningskortet som följer med. Extra förtrycka inbetalningskort beställer du via kundtjänst på telefon 033-474790.

   På ej förtrycka inbetalningskort anger du:
   Betalningsmottagare: ICA Banken AB.
   Bankgironummer: 204-3727.
   Meddelande till betalningsmottagare: Ditt kontonummer och lägger till siffran 18 (5XXXXXXXX18).

  • Ta ut pengar från ditt ICA-kort

   Uttag kan du göra i de flesta ICA-butikerna. Du kan ta ut upp till 3 000 kronor per tillfälle, och maximalt 15 000 kronor under en fyradagarsperiod. Om du vill ta ut ett större belopp ringer du till Kundservice på telefon 033-47 47 90. Vi hjälper dig att sätta in pengarna på ditt konto i annan bank eller skickar dig en utbetalningsavi.

 • Inloggning

  4 frågor
  • Hur skapar jag nytt lösenord?

   Du kan välja att återställa ditt lösenord på ica.se via ”Glömt lösenord?” som finns på inloggningssidan. Då skickas ett mejl med en länk där du kan byta lösenord själv.

   Har du inte tillgång till din mejladress eller finns den ej registrerad så kan du kontakta vår kundtjänst på telefon 020–83 33 33 så hjälper vi dig uppdatera din mejladress.

   Du använder samma lösenord för ica.se och appen ICA.

  • Om vi är flera personer på kontot, hur loggar vi in?

   Personen som gjorde ansökan har skapat sig ett 6-siffrigt lösenord som kan användas för inloggning. Ni båda kan logga in med Mobilt Bank-ID. Om du som medkontohavare saknar Mobilt BankID kan du klicka på "glömt lösenord" för att få möjlighet att skapa ett lösenord att logga in med"

  • Vad gör jag om någon kommit åt mitt lösenord?

   Du kan alltid återställa ditt lösenord på ica.se eller via kundservice på telefon 020–83 33 33, då spärras automatiskt ditt gamla lösenord.

  • Kan jag logga in på ica.se om jag inte har svenskt personnummer?

   Du behöver ha ett svenskt personnummer för att kunna logga in på ica.se i dagsläget.

 • Recept och mat på ICA.se

  2 frågor
  • Mina sparade recept - var hittar jag dem?

   Du hittar dina sparade recept genom att först logga in på ica.se längst upp till höger på sidan. Klick på ditt namn och sedan "Sparade Recept".

  • Billiga veckan - Var hittar jag den på ICA.se?

   Du hittar Billiga veckan under Recept och under rubriken Billiga veckan, du kan även följa länken nedan. Du kan enkelt lägga till dem i en veckoplan eller inköpslista.

   Billiga veckan

 • Partnererbjudanden

  6 frågor
  • Hur fungerar partnererbjudandena med ICA?

   Vi har flera fantastiska erbjudanden med många olika samarbetspartners. Rabatterna och antal biljetter/bokningsmöjligheter kan variera. I inloggat läge på ica.se kan du gå in och boka våra partnererbjudanden. Vanligtvis så finns det en länk i respektive erbjudande som leder till vår samarbetspartners hemsida. Det är alltså via samarbetspartnerns hemsida som man då bokar.

   För att kunna logga in på hemsidan så behöver du ett svenskt personnummer. Gå alltid in under Bokning och villkor för att se till exempel vilka dagar eller hur länge ett erbjudande gäller.

   Klicka här för ICAs partnererbjudanden!

  • Jag har ingen dator, hur bokar jag då ICAs partnererbjudanden?

   För att kunna boka erbjudandena och få tillgång till eventuella rabattkoder så behöver du ha tillgång till en dator. Om du inte har en dator hemma så brukar det finnas möjlighet att låna en dator på ditt lokala bibliotek.

  • Hur hittar jag bokningskoden?

   I inloggat läge hittar du alltid bokningskoderna under "Bokning och villkor".

  • Jag kan inte boka erbjudandet, rabatten fungerar inte, vad gör jag nu?

   Har du problem med att logga in på hemsidan (www.ica.se), hitta bokningskoder, eller att rabatten inte dras när du går vidare till vår samarbetspartners hemsida, så är du välkommen att kontakta vår Kundservice. Du kan nå oss på 033-47 47 90 (val 5 i telefonen), vardagar 08-15. Per telefon kan vi ta ytterligare information samt hjälpa dig vidare med ditt ärende. Du kan också registrera ett ärende via vår hemsida.

  • Finns det begränsade antal biljetter med stammisrabatten?

   Ja, för majoriteten av våra partnererbjudanden så finns begränsat antal bokningsmöjligheter. Om man verkligen vill boka ett av våra erbjudanden så är det alltså först till kvarn som gäller.

  • Vilka partners kommer ni har erbjudanden med i sommar?

   Exakt vilka erbjudanden vi kommer att ha är inget som vi vet i förväg. Ofta förhandlar vi in i det sista för att få så bra priser som möjligt. Håll därför gärna utkik i månadsutskicken i mars, april och maj eller här på vår hemsida.

 • ICA-klassikern

  22 frågor
  • Hur anmäler jag mig till ICA-klassikern?

   Du laddar hem appen ICA Klassikern och registrerar dina uppgifter och betalar direkt i appen.

  • Vad behöver jag för att kunna vara med på ICA-klassikern?

   För att kunna anmäla dig till ICA-klassikern behöver du vara över 18 år och ha ett ICA-medlemskap. Du behöver äga minst en Android version 6 eller en Iphone / Ipad med version iOS 10 eller högre. Mobilt Bank-ID måste vara installerat på samma enhet som appen.

  • Kostar det något att vara med?

   Det kostar 79 kr per år att delta i ICA-klassikern. Avgiften betalar du i samband med din anmälan i appen.

  • Kan man betala med andra kort än ICA kortet?

   Absolut! Betalningssidan är en fullvärdig betallösning som stödjer alla kredit- eller bankkort och även Pay Pal.

  • Min betalning går inte igenom, vad ska jag göra?

   Kolla först så att ditt betalkort är öppet för internetköp, detta gör du enkelt genom att kontakta din bank. Om problemet kvarstår ring in till oss på 020-83 33 33 så ser vi om problemet ligger hos oss eller hos din bank.

  • Varför är det 18 års gräns?

   Då det riktas erbjudanden till deltagarna behöver man vara 18 år för att delta. Annars blir det reklam mot minderårig vilket är ett lagbrott.

  • Varför ska man välja en favoritbutik?

   Detta är för att möjliggöra för butik att skicka riktade erbjudanden till dig, eller arrangera event kring ICA Klassikern.

  • Jag vet inte vad jag har för lösenord, hur skaffar jag mig ett nytt?

   Ditt lösenord återställer du i appen. Som utloggad skriver du in din mejladress under ”E-postadress” i appen och trycker på ”Återställ Lösenord”. Då får du ett mejl där du kan välja ett nytt lösenord.

  • Vad får jag för belöningar?

   Genom att investera tid och energi i din hälsa har du otroligt mycket att vinna. Framför allt är chanserna väldigt stora att du får ett friskare och längre liv. Men vi har också laddat ICA-klassikern med många fina erbjudanden på varor som vi tror kan glädja dig.

  • Var ser jag mina erbjudanden i appen?

   Dina erbjudanden ska synas när du trycker på ”Belöningar”, symbolen av ett paket längst ner till höger på skärmen, under förutsättning att du har registrerat din aktivitet i appen. Om du inte ser belöningar där kan du kontakta kundservice på telefon 020 – 83 33 33.

  • Varför dras inte mina rabatterbjudanden av när jag handlar?

   Först behöver du kolla att det är rätt erbjudandevara som du inhandlat. Om det ändå inte stämmer ber vi dig kontakta kundservice på telefon 020 – 83 33 33.

  • Var registrerar jag mina aktiviteter?

   I appen ICA Klassikern som finns både för iPhone och android.

  • Hur lång tid har man på sig att genomföra respektive delmoment?

   ICA-klassikern består av 4 delmoment: Cykling, Simning, Löpning och Skidor. Man har flera veckor på sig att genomföra momenten. Fasta datum för delmomenten står i appen.

  • Finns det några andra motionsalternativ till de respektive delmomenten?

   Javisst finns det andra alternativ! Under inloggat läge kan du välja att fylla i din aktivitet enligt standardalternativet eller enligt alternativen som finns för varje delmoment.

  • Kan man tävla mot andra?

   ICA Klassikern är ingen tävling utan utgår från varje individs egna förutsättningar. Man tävlar helt enkelt med sig själv.

  • Kan jag göra ICA-klassikern tillsammans med mina vänner?

   Javisst! Man kan skapa en grupp för att peppa varandra men man har ändå sin egen klassiker i grunden. I gruppen kan man se hur långt de andra har kommit. För att få en hel klassiker gemensamt med gruppen måste alla anmäla sig till samma delmoment.

  • Hur löser vi om hela familjen vill delta?

   Alla som är stammisar kan delta. Saknar en familjemedlem medlemskap kan man ansöka om ICA-kort på www.ica.se/ansokan. En person under 18-år kan vara med sin familj vid utövandet, men inte registrera sin insats i appen då vi inte får marknadsföra till minderåriga. Ni kan även skapa en grupp och på så sätt följa och peppa varandra.

  • Vi är två på kontot och båda vill göra ICA-klassikern, hur kan min partner anmäla sig när hen endast har ett extra kort?

   ICA korten är personliga vilket gör att alla (med svenskt personnummer) med ICA-kort kan anmäla sig till ICA-klassikern.

  • Jag har anmält mig men ångrat mig, hur gör jag för att utöva ångerrätten?

   Ångerrätten gäller enligt lag 14 dagar efter att du har anmält dig och betalt för ICA-klassikern. För att gå ur ICA-klassikern begär du detta i appen.

  • Hur länge gäller mitt medlemskap i ICA Klassikern?

   Tills du avslutar din prenumeration i appen. Prenumerationen kostar 79 kr/år.

  • Efter avslutad ICA-klassiker skulle man få ett diplom, när får jag det och hur?

   När ditt sista moment är avslutat kommer det skickas ut ett diplom via mejl till dig som har klarat de fyra delmomenten.

  • Jag har genomfört ICA-klassikern och är nu sugen på en till omgång, hur anmäler jag mig på nytt?

   När du registrerar dig för ICA Klassikern tecknas en prenumeration som löper på tills du själv väljer att avsluta.

 • Mejl från ICA

  3 frågor
  • Vad innebär det för mig om jag lämnar min mejladress till ICA för marknadsföring?

   De butiker som du handlar i har då rätt att skicka dig erbjudanden och information via mejl.  Du kommer alltid kunna avregistrera längst ner i varje mejl om du upptäcker att det inte intresserar dig. Avsändare kan vara olika ICA Butiker – och du avregistrerar dig per butik.

  • Jag vill inte ha mejl från ICA med erbjudanden och inspiration - hur gör jag?

   För varje mejlutskick finns alltid en avregistreringsmöjlighet i mejlet. Du kan också hantera dina e-post inställningar, prenumerationer samt utskick på ica.se under "Mitt ICA". Om du har svårigheter att logga in på ica.se eller avregistrera dig för ett utskick, kontakta gärna Kundservice för att få hjälp: 020-83 33 33.

  • Jag har fått ett meddelande om att jag vunnit ett presentkort/en gåva. Kommer det från ICA?

   Många ICA-kunder hör av sig angående att de får telefonsamtal, mejl eller sms om att de har vunnit pengar eller presentkort på ICA. Vi på ICA står inte bakom denna typ av erbjudande eller samtal. Vi avråder dig att lämna ifrån dig uppgifter eller klicka dig vidare via länkar i mejl där du inte känner igen avsändaren. Om du är osäker eller har frågor kontakta ICA Kundservice på 033-47 47 90 eller läs mer via denna länk.

 • Butiker - Sortiment - Prisfrågor

  15 frågor
  • Öppettider till butikerna - var på nätet hittar jag dem?

   Det finns cirka 1 400 ICA-butiker och de bestämmer själva sina öppettider. Öppettiderna kan variera i samband med olika helgdagar/sommar- och vintertider. Därför har vi inte möjlighet att hålla ett register över öppettiderna. Flera av våra butiker har egna webbplatser med information om bland annat öppettider, dessa hittar du enkelt via nedan länk.

   Hitta våra ICA-butiker här!

  • Tobak - hur är ert ställningstagande till den?

   Tobaksförsäljningen är ett moraliskt dilemma för oss. Vår koncernledning diskuterar detta tillsammans med Cancerfondens ledning och vår långsiktiga ambition är klar. Vi ska tona ner tobaksförsäljningen och försöka hitta former för att den inte exponeras i våra butiker på det sätt som sker idag. Än så länge klarar vi inte att gå så långt i upproret att vi avstår tobaksförsäljning helt. Vi har ett tvärsnitt av svenska folket som kunder och bland dem finns fortfarande många rökare och snusare. Vi har ett stort ansvar att se till att ungdomar under 18 år inte kommer över cigarretter eller snus. Därför förstärker vi nu kontrollmöjligheterna med ny teknik i kassorna.

  • Åldersgräns - varför för att få köpa cider/lättöl - varför?

   Det vanligaste är 18-årsgräns på drycker med mer än 2,25 % alkohol, men om en ICA-handlare beslutar sig för att inte sälja vare sig lättöl eller cider till minderåriga, är det upp till henne/honom. Vi rekommenderar därför att du pratar direkt med handlaren om vad som gäller i just din butik.

  • Åldersgräns - för att få köpa energidryck?

   Samtliga ICA-butiker har en gemensam policy där det är minst 15-årsgräns som gäller. Varje enskild ICA-handlare kan dock välja att sätta en högre gräns, det finns till exempel ICA-butiker som har både 18- och 20-årsgräns. Åldersgränsen kommuniceras vid all marknadsföring av energidryck.

   ICA rekommenderar butikerna att ha kontakt med skolor och andra som arbetar med barn och ungdomar i kommunen för att tillsammans diskutera lämpliga åtgärder om det är problem.

  • Miljö - hur blir en butik miljödiplomerad?

   Sortimentsdiplomering går ut på att butiken ska ha miljömärkta produkter i sortimentet och KRAV-märkta livsmedelsprodukter. Våra miljökonsulter går igenom en checklista i butiken och räknar produkter inom olika varuavsnitt - till exempel Mejeri, Frukt & Grönt med flera. I slutändan handlar det om att butiken ska uppnå en minimipoäng. Det innebär att butiken kan satsa på att ta in väldigt mycket mejeriprodukter, KRAV, och inom det området ta hem en hög poäng, och kanske vara lite mindre bra på Frukt & Grönt, men ändå klara en totalpoäng för hela sortimentet.

  • Pantning - får man kontant utbetalning vid pant av flaskor/burkar?

   I alla butiker kan man panta flaskor och burkar. Om en butik får ta emot betydligt många fler än som säljs, kan de införa begränsningar i olika former. Detta beslutar varje handlare själv om. Genom en överenskommelse mellan handelns organisationer och konsumentombudsmannen är butikerna skyldiga att lämna ut pengar för returglas - om kunden så önskar. Någon motsvarande överenskommelse finns inte för aluminiumburkar, utan här är det upp till varje handlare. Någon form av inköp som motprestation kan väl vara rimligt.

  • Annonsvaror - varför så ofta slut i butiken?

   Alla ICA-butiker är skyldiga att följa upp det vi lovar i våra annonser. Det enda giltiga skälet till att en vara inte finns i butiken är om varan tillfälligt är slut men kommer hem senare. Då ska du naturligtvis få köpa varan till det tidigare lovade priset. Händer detta igen är det därför din ICA-handlare du ska ta kontakt med och påtala denna brist.

   Vid till exempel kupongerbjudanden till stamkunder får butikerna, i god tid innan erbjudandet börjar gälla, information om vilka produkter som avses. Butiken har då möjlighet att göra en förhandsbeställning. Det är upp till varje butik att avgöra hur stora volymer som ska beställas. Ibland kan efterfrågan vara större än tillgången av någon produkt. Om butiken inte får leverans av en beställd vara beror det troligtvis på att den varan är slut på vårt centrallager.

  • Butiker - vad är skillnaden mellan era olika butikstyper?

   Det finns cirka 1 400 butiker, som skiljer sig mycket åt i både sortiment och priser. För att ändå kunna samverka mellan butikerna när det gäller inköp av varor och till exempel reklamblad med erbjudanden har vi delat in butikerna i olika profiler, Nära, Supermarket, Kvantum och Maxi. Inom varje profil arbetar butiker med liknande förutsättningar tillsammans för att kunna möta kundernas behov på bästa sätt. I Sverige finns följande fyra butiksprofiler.

   NÄRA - är en mindre, lättillgänglig butik med god service, anpassat sortiment och bra färskvaror.

   SUPERMARKET - är en butik där du kan göra merparten av dina inköp. Den personliga servicen är hög och färskvarusortimentet bra, ofta i en manuell charkdisk.

   KVANTUM - är en större butik med både vardagsmat, allergianpassad mat, miljövänliga produkter och delikatesser från när och fjärran. Här finns dessutom det mesta inom skönhet, hälsa och media.

   MAXI - är vår största butik. Här finns allt på ett ställe till bra priser. Förutom det breda livsmedelssortimentet finns även böcker, kläder, husgeråd, sportartiklar samt allt för trädgården. Butiken har generösa öppettider och ligger lättillgänglig för dig som är bilburen.

  • Butiker - ICA To Go

   ICA To Go är förbutiken för dig som är hungrig just nu. Hos oss hittar du goda frukostalternativ de dagar du har snoozat extra länge. Salladsbar och färdiglagade matlådor när du inte orkar laga lunch till dagen därpå. Dessutom erbjuder vi wraps, snacks, juicer och en massa annat noga utvalt och förbaskat gott.

   Mer information om ICA To Go, klicka här!

  • Samarbetet - hur är det mellan er och era butiker?

   Nyckelorden är Samarbete och Frihet, vilket är själva ICA-idén. Alla ICA-handlare är egna företagare och äger själva sina butiker. Handlaren fattar därför själv beslut i frågor som rör exempelvis sortiment, priser och avtal med lokala leverantörer. Hård konkurrens råder mellan andra som erbjuder samma sortiment - men också mellan övriga ICA-handlare. Samtidigt vinner såväl handlare som kunder på samarbete och stordrift inom koncernen. Det gäller allt från miljöarbete och marknadsföring till kundkort och logistik. Runt om i landet kan svenskarna dagligen köpa varor som skulle vara både dyrare och svårare att få tag i om varje handlare gjorde allt själv.

  • Butikssortiment - hur gör jag om jag inte hittar en vara i min butik?

   Varje ICA-butik drivs som ett eget företag och därför har vi ingen kontroll över vilka produkter varje enskild butik har i sitt sortiment. Om du saknar någon vara är det därför till din handlare du ska framföra ditt önskemål.

  • ICAs egna varor - försvinner andra märkesvaror till förmån för dessa?

   Vår ambition är att successivt öka andelen av våra egna märkesvaror i våra butiker. Naturligtvis vill vi erbjuda dig som kund motsvarande märkesledande varor också. Vi ser därför fortlöpande över våra leverantörsavtal för att kunna få så bra priser som möjligt. Att vi trots det plockar bort vissa produkter ur vårt centrala sortiment beror dels på begränsat utrymme i butikerna, dels på att vissa produkter är mindre efterfrågade och därför mindre lönsamma för butikerna.

  • Pris - varför så stor prisskillnad mellan era butiker runt om i landet?

   Att priserna är lägre i butiker i västra Sverige än i övriga delar av landet beror främst på kostnadsläge och butiksstruktur. Kostnadsläget styrs av lokala förhållanden. Det är också fullt rimligt att det kostar olika på olika ställen. Det är det som är marknadsekonomi. Butiksstrukturen är som nämnts viktig i sammanhanget. I västra Sverige har det vuxit upp fler lågprisbutiker än på andra håll. En förklaring kan också vara att konsumenterna är mer aktiva när det gäller att leta lågpriser. Priserna kommer alltid att variera mellan olika orter och regioner. Den lokala marknaden sätter priset, och så tycker vi att det ska vara. För en handlare i glesbygd handlar det inte främst om att kunna pressa priserna - utan om att överleva.

  • Varor med kort datum - säljs de billigare?

   När det gäller bäst före-datum är det handlaren själv som beslutar hur han vill göra med varor, som bara har några dagar kvar eller rent av går ut samma dag. Handlaren ansvarar således för livsmedlet och gör en bedömning om det kan säljas efter detta datum. Butikerna har dock ingen skyldighet att sänka priset på sådana varor. Ett bäst före-datum ger information om hur länge man kan räkna med att livsmedlet är fullgott, vilket det också kan vara även efter detta datum.

   När det gäller sista förbrukningsdag får produkter dock aldrig säljas efter angivet datum.

   Mer information om hur ICA jobbar för att minska matsvinnet!

  • Vad är ICA Pronto och hur använder jag tjänsten?

   Pronto är en ny tjänst från ICA som erbjuder expressleverans av färdiglagad mat och utvalda matvaror. Du kan hämta din beställning i din valda ICA-butik eller få den levererad direkt till ditt hem. Leveranstiden varierar mellan olika butiker, fråga din butik vad som gäller där just du bor.

   Tjänsten växer kontinuerligt och lanseras löpande i nya ICA-butiker.

   För att använda tjänsten eller se vilka butiker som erbjuder Pronto behöver du ladda ner appen ICA Pronto.

   Läs mer och ladda ned appen

 • Självscanning i butik

  5 frågor
  • Behöver jag skriva på ett separat avtal för att självscanna?

   Nej, avtalet för självscanningen ingår i de allmänna villkoren för Stammis. Med andra ord, du som har ett ICA-kort kan börja självscanna utan att skriva på ett separat avtal.

   Villkor för ICAs lojalitetsprogram

  • Hur fungerar det?

   Genom ICA Scanna kan du handla snabbt och enkelt och det ger dig full överblick över dina inköp. Allt du behöver är något av ICAs kort. Inget extra avtal behövs, utan alla som har ett ICA-kort är redo att självscanna i alla ICA Butiker som erbjuder självscanning.

   Scanningen innebär att du handlar och registrerar dina varor själv med en bärbar scanner. Du läser av priset, packar varorna direkt i kassen och behöver inte plocka upp dem förrän du är hemma. Dessutom ser du hela tiden hur mycket du handlat för.

   Någon av de första gångerna du använder ICA Scanna får du en avstämning. Efter det får du löpande avstämningar då och då. Avstämningarna sker huvudsakligen slumpvis, men registrerade avvikelser påverkar också sannolikheten för ny avstämning. Det innebär att om du alltid har rätt på dina avstämningar är sannolikheten lägre att du får en avstämning än om du ofta har något fel. Kassapersonalen kan inte under några som helst omständigheter påverka om det ska bli avstämning eller inte.

   Vid en avstämning plockar du upp varorna på kassabandet och packar ner dem i kassar på vanligt sätt.

  • Kan jag använda det i alla butiker?

   Alla som har ett ICA-kort kan självscanna i alla ICA Butiker som erbjuder självscanning.

  • Vad styr avstämningarna?

   Någon av de första gångerna du använder ICA Scanna blir du avstämd i kassan. Därefter är det systemet som indikerar när en avstämning ska göras - inte kassapersonalen. Avstämningen styrs av kortnumret och inte av kontonumret. Det innebär att en familj med två kort kan bli avstämda båda två. Avstämningen sker slumpvis - cirka en av åtta gånger, så nästa avstämning kan lika gärna ske nästa gång du handlar.

  • Vad ska jag göra om jag inte får ut en scanner?

   Om du inte får ut en scanner ska du i första hand ta kontakt med personal i butik, de kan i sin tur kontakta sin IT-support som kan felsöka problemet.

 • Butiksreklam

  3 frågor
  • Reklam - varför skickar ni så mycket pappersreklam?

   Naturligtvis blir det mycket reklam från oss och visst har det en betydande miljöpåverkan. Reklamen är dock mycket viktig för ICA-handlarna. Försäljningen är beroende av reklamen och undersökningar visar att vår reklam är mycket uppskattad bland våra kunder. För att minska miljöpåverkan är alla trycksaker Svanen-märkta.

   Läs mer om Svanen

  • Reklam - var och hur delas butikernas reklamblad ut?

   Varje ICA-butik ansvarar själv för utdelningen av sina reklamblad. Det innebär också att butiken själv väljer i vilka postnummerområden de delas ut. Därför kan du få reklamblad från flera olika ICA-butiker.

  • Reklam - hur gör jag om jag inte vill ha butikernas reklamblad?

   För att inte få butikens reklamblad föreslår vi att du sätter upp ett anslag att du undanber dig reklam. Varje ICA-butik drivs av en handlare som är egen företagare. För att överleva i konkurrensen behöver handlaren marknadsföra sig - bland annat genom flygblad.

 • ICA Presentkort

  2 frågor
  • ICA Presentkort - kan vem som helst köpa för att ge bort?

   Presentkort kan du köpa hos våra ICA-butiker. Alla butiker säljer inte presentkort eftersom handlarna bestämmer själva om de vill sälja detta i butiken. Presentkortets giltighetstid är två (2) år från aktiveringsdatum och fungerar i fysiska ICA-butiker och på Apoteket Hjärtat. ICA Presentkort kan ej lösas in mot kontanter. ICA Presentkort kan maximalt laddas med 2000 kr. Du kan läsa mer om ICAs presentkort på ICA Bankens hemsida. Via länken kan du också beställa presentkort direkt från ICA Banken.

  • ICA Presentkort - pengar tillbaka vid betalning med dessa?

   Återbetalning i form av kontanter medges inte - i enlighet med Skatteverkets regler. Presentkort är ämnade att användas som delbetalning.

 • Jobba på ICA

  4 frågor
  • ICA - vad kan man jobba med på hos er?

   Inom koncernen finns cirka 1 400 butiker och vi har funktioner som stödjer butikerna inom en mängd områden. Vi arbetar till exempel med konsult- och utvecklingsverksamhet, butiksnära driftsfrågor, sortimentsfrågor, inköp, marknad, logistik, ekonomi, IT, human resources och information. Inom koncernen finns också bankverksamhet.

  • ICA - hur hittar man eventuella lediga jobb hos er?

   På ICA.se annonserar vi fortlöpande de jobb inom ICA-koncernen som är vakanta. Länk till Lediga jobb hitta du här. ICA-butiker annonserar också efter nya medarbetare på ICA.se. Men du kan också ta direktkontakt med den butik du är intresserad av och höra efter om de har några lediga jobb.

   Läs mer om att jobba på ICA

  • För att jobba på ICA - vilka egenskaper behövs?

   Vi tycker att det är viktigt att våra medarbetare har ett genuint intresse för såväl mat som dagligvarubranschen. För att trivas hos oss bör du också ha en prestigelös och serviceinriktad inställning. Utöver detta krävs kompetens och egenskaper beroende på vilken typ av jobb det är.

  • ICA - vilka utvecklingsmöjligheter finns inom er organisation?

   ICA är ett stort företag med tjänster inom en mängd olika områden. Vi ser gärna att våra medarbetare utvecklas genom att arbeta i olika befattningar och inom olika delar av vår organisation - både i koncern och i butik. Vi vill uppmuntra våra medarbetare att använda sig av de möjligheter som finns i ett stort företag och därmed ta eget ansvar för sin utveckling.

 • Hälsa - Allergi och intolerans

  9 frågor
  • Allergi - varför är inte alla era varor allergianpassade?

   Vi tar stor hänsyn till allergiker, både då vi skriver recept och då vi tar fram produkter. Dock gäller inte detta samtliga produkter.

   Vi vet av erfarenhet att de som inte är matallergiker inte gärna köper allergianpassad mat. ICAs affärsidé är att vara kundens främsta val vid köp av mat och därtill relaterade produkter. Det är svårt att anpassa ett sortiment efter en liten del av vår kundgrupp och försöka omvända övriga. Idag är det cirka 18 % av Sveriges befolkning - eller någon i var tredje hushåll - som har problem med ämnen i maten. Vi vill hellre satsa på att erbjuda ett brett sortiment och låta kunden själv göra sitt val. Vi är mycket noga med att märkningen av produkterna är korrekt för att kunden själv enkelt ska kunna läsa sig till ifall det är något man inte tål eller av andra orsaker vill avstå ifrån. Detta märkningskrav gäller både leverantörer av våra egna varor och av övriga leverantörer till sortimentet.

   För att på ett bra sätt hjälpa våra allergiska och intoleranta kunder har ICA har samlat allt som har med matöverkänslighet under namnet Fri från. I första hand är Fri från inriktat mot kunder som är överkänsliga mot gluten, mjölkprotein, laktos, ägg, soja, nötter, fisk och skaldjur.

   Fri från ska på ett tydligt sätt vägleda och hjälpa kunderna att hitta allergivänliga varor i ICA-butikerna. På våra EMV, som är fria från en eller flera allergener och godkända av Livsmedelsverket, kommer Fri från-symbolen att synas. För butikerna finns hyllmaterial och för kunderna finns informationsmaterial om allergier. Fri från ersatte Vänliga Varor under hösten 2012.

   I ICA-butikerna erbjuds personalen en grundläggande allergiutbildning och i flera butiker finns det en allergiansvarig.

  • Allergiframkallande ämnen - deklareras verkligen alla på förpackningen?

   Vi har valt att deklarera alla ingående ämnen, även om de bara förekommer i sammansatta ingredienser i ytterst liten mängd. Det vi anger på förpackningen är således glutenhaltiga spannmål och spannmålsprodukter, ägg och äggprodukter, mjölk och mjölkprodukter, fisk och fiskprodukter, nötter, mandel, fröer och produkter därav samt baljväxter och produkter därav. Ingrediens som räknas som allergen i produkt visas i fetstil i ingredienslistan.

  • "Kan innehålla spår av ....." - vad betyder det?

   Inom ICA är vi mycket restriktiva när det gäller att märka våra egna produkter med "Kan innehålla spår av ....". En sådan märkning, som framhåller risken för kontamination, får aldrig användas som en ursäkt för dåliga kontrollrutiner och hygienhantering. Om rutiner saknas eller inte tillämpas är en sådan märkning inte till hjälp för dig som kund. Resultatet kan då bli att du antingen tar chansen och testar produkten eller att du helt avstår från en produkt, som kanske inte skulle förorsaka något problem alls. Även för leverantören kan denna typ av märkning ge problem, eftersom produkten då kan uppfattas som fri från andra allergener.

   Märkningen "Kan innehålla spår av ...." ska istället användas som den absolut sista möjligheten när risken för kontamination av varje allergen, vid en specifik tillverkningslinje, är

   - Okontrollerbar - det vill säga möjligheten att kontrollera hela processen anses obefintlig, till exempel att tillverkningen delvis sker i system som inte kan rengöras med vatten.

   - Sporadiskt förekommande - till exempel om allergenet har kunnat påvisas sporadiskt när produktbyten genomförs.

   - Dokumenterad genom rengöringskontroll, testresultat eller säkerställd konsumentreaktion.

   Endast då samtliga dessa villkor är uppfyllda kan märkning med "Kan innehålla spår av ...." användas. En sådan märkning ska göras i samförstånd med tillsynsmyndighet, som också följer upp att tillräckliga åtgärder vidtagits för att märkningen ska vara befogad.

  • Laktosfri ost - finns det?

   Ja, i affärerna idag finns många olika laktosfria alternativ.
   Vanlig svensk hårdost innehåller mindre än 0,1g laktos/100 g ost. Den lilla mängd som finns kvar försvinner tack vare mjölksyrabakterierna vid lagring. Hårdosten är i princip laktosfri redan från början. En skiva ost innehåller inte max 0,001 g laktos och man tål oftast upp till 5 g laktos/dag.

  • Onyttiga produkter - tar ni inte ansvar för folks hälsa?

   Visst tar vi vår del av ansvaret för att människor inte ska äta sig till ohälsa genom fet och/eller ensidig kost. Det är dock alltid du själv som bestämmer vad du vill äta, men genom information och inspiration hoppas vi kunna locka dig att äta varierat och mer hälsoriktigt. Kunderna behöver få information, men den ska vara balanserad så att den även omfattar goda kostvanor i sin helhet. I vår Mat- och Hälsapolicy står att vår ambition är att stimulera kunderna att handla mat, laga och äta gott, varierat och nyttigt - genom matglädje och omtanke. Därigenom bidrar vi till att utveckla matintresset. Även på andra sätt försöker vi inspirera till sunda levnadsvanor. Vi stöder de nordiska näringsrekommendationerna från 2005.

  • Onyttiga produkter - varför så mycket socker?

   Just socker i livsmedel debatteras ofta livligt och självklart jobbar vi mycket med den frågan och försöker påverka våra kunder att göra medvetna val gällande detta. Det är dock inte alltid så enkelt att bara ta bort socker ur en produkt. Socker är en smakförstärkare och ett konserveringsmedel. Kunderna sätter fortfarande smak framför nyttighet, vilket gör att de inte är lika villiga att köpa produkter med mindre socker.

   Vi kommer inte sluta att sälja dessa produkter i butikerna. Kunderna ska ges möjlighet att göra medvetna val.

  • Havredryck

   ICAs Havredryck innehåller vitamin D2 (vegetabilskt), riboflavin, vitamin B12, kalcium. Tanken med ICA Havredryck är att den näringsmässigt ska kunna jämställas med mellanmjölk för att vara ett fullgott alternativ till mjölkintoleranta. Havre är naturligt inte en fettrik råvara, så därför tillsätts (svensk) rapsolja för att uppnå fetthalten 1,5%. För att efterlikna näringsprofilen i mellanmjölk tillsätts även vitamin A, vitamin D2, riboflavin, vitamin B12 och kalcium. Inget socker är tillsatt i produkten utan det socker som deklareras under "Näringsvärde" är det som förekommer naturligt i spannmål.

   Havredryck - tjock i konsistensen?
   Produktionen av Havredryck är en mycket komplicerad process och därför kan konsistensen variera något från en produkt till en annan. Vår leverantör jobbar mycket med att finjustera produktionen. Den något tjockare konsistens beror främst på den naturliga variationen i havren. Vid produktionen tillsätts ett enzym för att bryta ner havren och på grund av denna variation i havren, är konsistensen inte alltid den samma - men mycket nära.

   Havredryck - är den berikad som vanlig mjölk?
   Den svenska kosten baseras till stor del på mjölk och andra mejeriprodukter. Havredryck är tänkt som ett praktiskt alternativ för den som inte använder mjölk, men det är inte ett näringsmässigt fullgott alternativ. Det finns egentligen inte något mjölkalternativ, förutom mjölkersättningarna för spädbarn, som är fullvärdigt med avseende på samtliga näringsämnen. Ett dagsbehov av något vitamin eller mineral bör inte täckas med hjälp av ett enda livsmedel. Det är den varierade kosten som ger oss de näringsämnen vi behöver.

   Havredryck - vegetabiliskt ursprung?
   I Havredryck använder vi vegetabiliskt vitamin D2.

   Havredryck - är den gjord på ren havre?
   Havre innehåller inte gluten men kan förorenas med andra sädesslag. Vår tillverkare, Oatly, ställer särskilda krav på den havre som köps in. De garanterar att Oatlys produkter innehåller högst 100 ppm gluten, vilket är att jämföra med mycket låg glutenhalt. Gränsen för glutenfri är högst 20 ppm. Rådgör alltid med behandlande läkare eller dietist, om du kan äta produkter som innehåller upp till 100 ppm gluten. Känsligheten är ju individuell. För veteproteinallergiker rekommenderas inte ICAs Havredryck .

   Havredryck - varför så kort hållbarhetstid?
   Leverantören kan garantera att ICA Havredryck håller till ett visst datum och det anges på förpackningen. Många gånger håller den sig dock ytterligare ett par dagar, under förutsättning att den förvaras på rätt sätt. Havredryck är en sammansatt produkt, till skillnad mot mjölk som är ett rent livsmedel. Sammansatta produkter är betydligt känsligare för bakterier än rena produkter och har därför också kortare hållbarhet. ICA har valt att inte tillsätta konserveringsmedel eller socker, vilket annars förlänger hållbarheten. Så länge den inte smakar och luktar konstigt är det dock ingen fara att använda den. Vi kan dock bara garantera.

   Havredryck - Kalcium?
   Vi använder två olika sorters kalcium - tricalciumfosfat och kalciumvätefostat 2 hydrat. Fosfaten utvinns ur sten från Marocko och kalciumet ur kalksten. Man har funnit att smaken blir något sämre vid högre kalciumberikning - en kritaktig bismak. Havredrycken ska dock inte ses som den enda källan till kalcium i kosten. Oatly har en havredryck och Provamel har sojadrycker som är kalciumberikade med 120mg/dl. I dessa drycker påverkas inte smaken på samma sätt, eftersom sojabönans smak döljer andra smaker effektivare. Återigen finns det många andra livsmedel som innehåller kalcium och som ger ett inte obetydligt tillskott om man utesluter mjölk, till exempel spenat, grönkål, bönor av olika slag, sill och strömming där även benen äts. Behovet av kalcium varierar. Ammande kvinnor har högst rekommenderat intag 1200 mg/dag, gravida och tonåringar 900 mg/dag och övriga vuxna 800 mg/dag.

   Havredryck - vitamin B?
   Havredrycken är berikad med vitamin B12 och det ska ses som ett tillskott till den övriga kostens innehåll av vitaminet. Rekommenderat intag av vitaminet varierar - från 0,3 µg för spädbarn till 2,0 µg för vuxna /dag (NNR 1997). Detta borde täcka dagsbehovet och dessutom ge ett reservförråd. Andra livsmedel som är rika på B12 är lever av nöt och kalv, ål, ägg, nöt- och griskött. Vitaminet finns naturligt endast i animaliska produkter. Berikningen i Havredryck är av syntetiskt ursprung.

   Havredryck är en produkt som har funnits i ICAs sortimentet i många år. Majoriteten av äldre studier visar att vitamin D3 har bättre biotillgänglighet än vitamin D2 - på grund av att D2 måste omvandlas till aktivt D3 för att ha effekt i kroppen. D3 är alltid av animaliskt ursprung - finns inget vegetabiliskt alternativ. Vid framtagning av ICA Gott Liv Havredryck valde vi därför att tillsätta D-vitamin i form av D3. På senare tid har dock enstaka nyare studier visat att D2 skulle vara lika bra som D3. Vi har därför diskussioner med leverantören för att i framtiden eventuellt kunna byta.

  • Transfetter - vilken är er ståndpunkt och hur farliga är dessa?

   Idag finns inget industriellt transfett i våra egna märkesvaror.
   Transfetter behandlas av kroppen på samma sätt som mättade fetter. Det kan höja halten av dåligt kolesterol och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Därför finns det rekommendationer av ett minskat intag av dessa fetter - 10 % av det totala energiintaget. Vi äter ca 2 g transfett/dag, varav hälften har naturligt ursprung. Intaget av det mättade fettet är ca 10 gånger större. Om man vill minska sitt intag av transfetter är bör man äta mindre av godis, glass, chips och kakor.

  • Fri från - vad är det?

   För att på ett bra sätt hjälpa våra allergiska och intoleranta kunder har ICA har samlat allt som har med matöverkänslighet under namnet Fri från. I första hand är Fri från inriktat mot kunder som är överkänsliga mot gluten, mjölkprotein, laktos, ägg, soja, nötter, fisk och skaldjur.

   Fri från ska på ett tydligt sätt vägleda och hjälpa kunderna att hitta allergivänliga varor i ICA-butikerna. På våra EMV, som är fria från en eller flera allergener och godkända av Livsmedelsverket, kommer Fri från-symbolen att synas. För butikerna finns hyllmaterial och för kunderna finns informationsmaterial om allergier. Fri från ersatte Vänliga Varor under hösten 2012.

   I ICA-butikerna erbjuds personalen en grundläggande allergiutbildning och i flera butiker finns det en allergiansvarig.

 • Kvalitet

  10 frågor
  • Barnprodukter - hur säkra är era?

   Alla våra barnprodukter - och de ingående ingredienserna - uppfyller Läkemedelsverkets stränga krav och ligger långt under de gränsvärden som gäller enligt lagar och förordningar. De har alla genomgått stränga säkerhetskontroller och vetenskapliga analyser.

   Flertalet av produkterna är välkända och har använts av konsumenter under en lång tid. Vi har därför förtroende för att våra leverantörer tillhandahåller säkra produkter, så att kunderna även fortsättningsvis ska kunna känna sig trygga.

   Det finns alltid ett behov att undersöka och granska produkter ur nya synvinklar. Sådana undersökningar hjälper ofta till att driva utvecklingen framåt. Vi kontaktar leverantörer, som har produkter i vårt centrala sortiment, och ber dem bemöta kritiska synpunkter i rapporter av olika slag. Vi kommer fortsätta att premiera produkter som är miljömärkta och försöka få leverantörerna att ta fram sådana produkter. Vi arbetar ständigt med utveckling av våra produkter - för att se om vi kan göra dem ännu bättre.

  • Djurhållning - hur kontrollerar ni den?

   Sverige är inte självförsörjande på kött, så för att du som kund ska kunna köpa till exempel lammstek till påsk eller grillkarré på sommaren, behöver vi importera kött. Eftersom djurhållningen kan skilja sig åt mellan länder har vi tillsammans med svenska experter tagit fram ett speciellt kontrollprogram.

   Kontrollprogrammet ska säkerställa att djurhållningen är god. Vi gör besök på de gårdar där vårt kött kommer ifrån för att säkerställa att djuren har det bra. De som kontrollerar detta för vår del har god kännedom om och erfarenhet av lantbruk samt uppfödning av djur. Samma krav gäller både för produktion i Sverige och för produktion för importkött.

  • Fiskfiléer - ska väl vara benfria?

   Då fisk naturligt innehåller ben går det aldrig att lämna en hundraprocentig garanti för att ben inte förekommer i våra fiskfiléprodukter. Ett större antal ben är dock inte acceptabelt.

  • Konserver - finns risk att få i sig bly av era burkar i plåt?

   När det gäller bly i konservburkar följer vi Livsmedelsverkets rekommendation med max 0,3 mg/kg. Vårt eget kvalitetslaboratorium utför kontinuerliga kontroller vid ankommande gods och våra mätvärden ligger långt under gällande maxvärde.

  • Kvalitetskontroll - hur görs den?

   De produkter som vi satt vårt eget märke på kan du känna dig extra trygg med. De är kontrollerade två gånger - först av producentens eget kvalitetssystem och sedan av oss och våra väl utbildade kvalitetschefer. De tittar inte bara på kvalitet och livsmedelssäkerhet. Leverantören ska också infria våra förväntningar inom hälsa, miljö och etik - som till exempel god djuromsorg.

   Under produktionen kontrollerar vi regelbundet att varorna smakar lika gott, är lika säkra och fungerar lika bra i matlagningen som när vi valde ut dem. Vår kvalitetsavdelning gör cirka 2 000 kontroller och över hundra kvalitetsrevisioner per år.

  • Kött - varför missfärgat ibland?

   Anledningen till att kött ibland missfärgas är att syret inte kommer åt överallt. Det är syret i kombination med hemoglobinet i köttet som gör det rött. Därför är det bra att låta köttet ligga framme en stund innan det tillagas. Då kommer den röda färgen tillbaka något igen. Det blir dock inte lika rött i rumstemperatur som det är när det ligger i förpackningen. Det beror på att vi tillför atmosfär - 80% syre, 20% kolidioxid - i förpackningen, vilket gör köttet rödare. Luften vi andas innehåller bara 21% syre.

  • Leverantörer - varför har ni utländska?

   Vi är medvetna om konsumentens positiva attityd till svensktillverkat - tryggt och säkert - och i första hand försöker vi hitta leverantörer i Sverige.

   Ibland hittar vi inte en svensk leverantör. Det kan vara olika orsaker till detta. Det kanske inte finns den typen av leverantör alls i Sverige eller så uppfyller de inte våra krav på kvalitet, kapacitet och/eller pris.

   Vi handlar med leverantörer och inte med länder. I många fall finns inte råvarorna alls att få tag på i Sverige, kvaliteten är inte fullgod året runt eller så finns det inte tillräcklig mängd av en råvara för att räcka till alla våra butiker. Då försöker vi att hitta de bästa utländska leverantörerna med samma hårda testprogram.

   När vi tar fram en produkt under vårt eget varumärke är kvaliteten det absolut viktigaste - smak, konsistens och utseende. Produkten ska hålla hög och jämn kvalitet och den ska vara minst lika bra eller bättre än motsvarande kvalitetsprodukt på marknaden. Detta säkerställer vi genom att göra noggranna tester på vårt kvalitetslaboratorium och en eller flera konsumenttester via externt testinstitut.

   Även produktionsanläggningen ska uppfylla våra tuffa kvalitetskrav. Produktionskapaciteten ska vara tillräckligt hög så att vi uppnår maximal leveranssäkerhet. Priset på produkten är naturligtvis också viktigt. Vi vill erbjuda dig som kund en prisvärd produkt av hög kvalitet.

  • Policy - vid tonfiskfångst för att skona delfiner?

   Vi samarbetar med Earth Island Institute, EII, eftersom de har längst erfarenhet, har åstadkommit mest och har den i våra ögon mest strikta hållningen i denna fråga. De arbetar seriöst, intensivt och omfattande med att delfinsäker tonfiskfångst ska efterlevas i så många fabriker som möjligt.

   Delfinsäker fångst säkerställer vi genom att deras inspektörer besiktigar båtar, kontrollerar fångster, besöker fabriker, undersöker logg-böcker, besiktigar själva fisken vid tonfiskfabriker över hela världen. Vi köper bara tonfisk som kommer från fabriker som är godkända av EII.

   Slutligen kan vi tillägga att vi, för vår import till Norge och Sverige, valt att undvika symboler på etiketterna. Symboler är naturligtvis bra för att ge enkel vägledning. Nackdelen är att de kan misstolkas eller övertolkas. Vi har istället valt att i klartext tala om vad vi står för och vilken säkerhet vi lämnar. På etiketten till tonfisk som packas under vårt eget varumärke skriver vi Fångad med redskap som inte skadar delfiner.

   Läs mer om Earth Island Institute, EII

  • Ursprungsmärkning - vilka regler gäller för kött?

   Fisk, kött av nöt, gris, lamm, get och fågel ska enligt reglerna alltid märkas med ursprung. Det vill säga märkningen ska visa var köttet kommer från.

  • Ägg - hur ska de märkas?

   Hönsägg ska vara märkta med en produktionskod/stämpel. Livsmedelsverkets regler medger en avvikelse på max 20%. Det vill säga att 80% av äggen i ett parti måste vara märkta. Ibland på grund av tekniska fel kan det hända att text saknas eller är oläsligt på enskilda ägg. ICA strävar efter att samtliga ägg ska vara märkta.

   På äggens skal stämplar vi, enligt Livsmedelsverkets regler, en producentkod som visar från vilken producent och från vilket stall som äggen kommer från. På detta sätt får vi en full spårbarhet av våra ägg. Denna kod stämplas maskinellt på ägget, när det genomgått vägning och alla de kvalitetskontroller som vi gör av varje ägg.

 • Klimat - Miljö - Socialt ansvar

  12 frågor
  • Hur kan Skonas produkter vara både skonsamma och effektiva?

   Vår Skona-serie är både effektiva mot kraftig smuts men samtidigt skonsamma mot människa och miljö.

   Alla produkter, där miljömärkningskriterier finns, ska också vara miljömärkta inom Skona. Vi granskar även ingående ämnen utifrån ett hälsoperspektiv - exempelvis parfymämnen som ibland kan orsaka allergiska besvär.

  • Jätteräkor/scampi - hur är ICAs syn på detta?

   ICAs affärsmodell innebär att varje ICA-handlare är egen företagare och ansvarar därmed också själv över sortimentetet i sin butik. Det fria handlarskapet inom ICA är en styrka i många sammanhang, eftersom det gör att våra butiker kan skräddarsy sitt sortiment och erbjudande efter sin lokala marknad. Samtidigt är det en utmaning i sådana här frågor där vi från centralt håll inte kan påverka vad butikerna själva köper in.

   ICA centralt tog bort jätteräkorna ur sortimentet för flera år sedan vilket vi varit noga med att informera butikerna om. Vi ger också butikerna tydliga rekommendationer hur de bör agera i frågan om rödlistad fisk, där ICA Sveriges rekommendation är att avstå från att sälja jätteräkor.

  • Kassar - hur miljövänliga är kassarna?

   Papperspåsar är ganska miljövänliga eftersom papperet som används kommer från träd. Träd är vad man kallar en oändlig resurs, eftersom de växer i naturen. Plastpåsar däremot tillverkas av olja som är en ändlig resurs - oljan kommer en dag att ta slut.

   I dagsläget så är vi i en övergångsperiod med de bärkassar vi erbjuder i vårt sortiment. Vi ska endast erbjuda våra kunder sockerrörskassar och upphör då helt och hållet med dagens oljebaserade plastkassar. Arbetet med att börja leverera de nya kassarna startade år 2017. Detta är en del av vårt arbete mot att bli klimatneutrala år 2020.

   Sockerrörskassen är tillverkad av 85 % förnyelsebar råvara och vid förbränning reduceras utsläppen av Co2 med 85 % jämfört med en fossil plastkasse. Sockerrörskassen är 100 % återvinningsbar. Över 90 % av de plastpåsar som säljs i Sverige används som soppåsar i hemmen förbränns de tillsammans med soporna. En miljon fossila påsar avger ungefär 50 ton Co2 medan sockerrörspåsen reducerar dessa utsläpp av Co2 med 42,5 ton och då endast avger 7, 5 ton Co2. Med detta i åtanke så har vi alltså valt att fasa ut våra oljebaserade kassar.

  • Kött - Vad innebär det att ni säljer halal-slaktat kött?

   I ICAs riktlinjer står det att vi ska så långt som det är möjligt säkerställa god djuromsorg.
   Med detta menar vi att:

   • Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
   • Djur ska hållas i en djurvänlig miljö som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt
   • Djur ska ges tillräcklig omsorg och tillsyn.
   Utifrån dessa riktlinjer ställer vi krav på våra leverantörer. Kraven grundar sig i den svenska djurskyddslagstiftningen och ett av dessa krav är att djuren ska bedövas före slakt.

   Slakt utan bedövning är förbjudet i svensk lagstiftning och är inte heller något vi accepterar på importerat kött. Att alla djur bedövas före slakt är ett mycket viktigt och grundläggande krav vi på ICA ställer på alla leverantörer av kött. Vi gör inte några avsteg från detta även om köttet är halalgodkänt. Det är också ett lagstiftat krav att de som utför bedövning ska vara utbildade och godkända av Jordbruksverket och att slakteriet ska ha omfattande och tydliga skriftliga rutiner för hur djuren ska hanteras vid bedövning och avlivning.

   Allt kött som köps in centralt, både halal och icke halal, ska alltså vara slaktat med bedövning.

   Vi skriver alltid ut i förpackningstexten om köttet är halal-slaktat.

   Vad skiljer halal-slaktat kött från annat kött?
   För att slakten ska räknas som halal så ska djuret vändas mot Mecka och välsignas av en troende muslim innan bedövningen gör djuret medvetslöst. Den som genomför slakten är vanligtvis godkänd av en muslimsk förening. Det är det enda som skiljer halal-slakt från annan slakt.

   ICA har som krav att allt kött som köps in centralt, både halal och icke-halal, ska vara slaktat med bedövning.

   Hur kontrollerar ICA detta?
   När det gäller våra egna märkesvaror åker vi själva ut och kontrollerar på gård och slakteri att leverantören lever upp till ICAs krav på djurskydd och spårbarhet. För kött som säljs under andra varumärken är dessa krav knutet till kontrakten. Om vi känner behov av att ytterligare kontrollera så att leverantörerna lever upp till våra krav gör vi revisioner även där.

   Läs mer om hur ICA jobbar med djuromsorg och hantering av våra produkter och råvaror

  • Miljö - hur blir en butik miljödiplomerad?

   Sortimentsdiplomering går ut på att butiken ska ha miljömärkta produkter i sortimentet och KRAV-märkta livsmedelsprodukter. Våra miljökonsulter går igenom en checklista i butiken och räknar produkter inom olika varuavsnitt - till exempel Mejeri, Frukt & Grönt med flera. I slutändan handlar det om att butiken ska uppnå en minimipoäng. Det innebär att butiken kan satsa på att ta in väldigt många mejeriprodukter, KRAV, och inom det området ta hem en hög poäng, och kanske vara lite mindre bra på Frukt & Grönt, men ändå klara en totalpoäng för hela sortimentet.

  • Märkning - är ni positiva till miljömärkning?

   Ja, miljömärkning är ett bra redskap för dig som kund att välja produkter som är mindre miljöbelastande än andra. I våra inköp prioriterar vi produkter som är märkta med Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman. Inom vissa produktkategorier tar vi enbart in produkter till sortimentet om de är miljömärkta. För oss är det viktigt att miljömärkningen fungerar - att den är trovärdig. Det innebär att man ska kunna få information om hur och på vilket sätt man har bedömt att en produkt kan märkas. Miljömärkningen behöver också löpande skärpa sina krav. Den ska naturligtvis också ge en miljövinst.

   Vi har ett eget varumärke som heter Skona. Här ingår bland annat tvättmedel som är Svanen-märkta. I övrigt är hela det tvättmedelssortiment vi tillhandahåller miljömärkt - med antingen Svanen, Bra Miljöval eller EU-blomman.

   Om du har fler frågor om kriterierna för Svanen, Bra Miljöval eller EU-blomman, rekommenderar vi att du vänder dig direkt till SIS Miljömärkning AB eller till Naturskyddsföreningen. Båda har bra webbplatser som ger en del fakta om miljömärkning - Svanens webbplats respektive Svenska Naturskyddsföreningens webbplats.

   Läs mer om miljömärkning

  • Märkning - vad innebär Ekologiskt?

   I den ekologiska odlingen används inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Ogräs och skadedjur motarbetas med ogräsrensning och fåglar som äter upp insekter vi vill slippa. Ekologiskt uppfödda djur ska få ekologiskt foder och ges möjlighet att leva på naturligt sätt i så stor utsträckning som möjligt. Djuren får gå ute och exempelvis ska grisar ha möjlighet att böka och höns möjlighet att picka mask. Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Produkter i vår ekologiska serie ska vara certifierade enligt KRAVs eller EUs regler för ekologisk produktion.

  • Tar ni ansvar för människa och miljö vid import?

   Vi arbetar ständigt för att minska vår miljöpåverkan i våra inköp. Vi står också bakom FNs initiativ Global Compact och även det svenska initiativet Globalt ansvar. Kunder och samhälle förväntar sig att våra varor är säkra samt miljömässigt och etiskt godtagbara. Vår uppgift är att säkerställa detta så långt som möjligt genom att ställa krav på våra leverantörers arbete med kvalitet, etik och miljö.

  • Torsk - varifrån kommer er?

   All ICAs fryst och färsk torsk i EMV sortiment kommer från Nordostatlanten. All fryst torsk är MSC certifierad och större delen av det färska torsksortimentet är MSC certifierad. ICA har Ingen torsk från Östersjön under eget ICA varumärke.

   ICA stödjer WWFs fiskguide, som du hittar här

  • Rättvisemärkt - vad innebär det?

   Rättvisemärkt är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. När du köper Rättvisemärkt bidrar du till en bättre och friare tillvaro för både barn och vuxna i de fattigare delarna av världen. Vi kommunicerar med Rättvisemärkningsföreningen om deras aktiviteter och certifieringar. De har varje år en kampanjvecka då vi försöker att engagera så många butiker som möjligt för att få ut rättvisemärkningens budskap.

   Rättvisemärkning

   - ser till att arbetare och odlare får skäligt betalt för det arbete de utför

   - motverkar barnarbete

   - uppmuntrar ekologiskt odlande

   - främjar organisationsrätten och demokratin

   - motarbetar diskriminering på grund av kön, hudfärg och tro

   - får produkter med god smak och av hög kvalité

   Läs mer om Rättvisemärkt/Fairtrade här

  • Utz Kapeh

   Utz Kapeh har krav som omfattar matsäkerhet, miljö, sociala förhållanden och arbetsförhållanden samt spårbarhet. Detta möjliggör att ett stort antal kaffeodlare kan ta steg för steg mot förbättrade miljö- och arbetsförhållanden.

   Rättvisemärkt har huvudsakligen krav på de sociala aspekterna. Odlare som är godkända enligt Rättvisemärkt får ett minimipris för kaffet oberoende världsmarknadspriset.

   Vi ser ingen konflikt mellan Utz Kapeh och Rättvisemärkt, utan vi vill att båda ökar i försäljning så att förhållandena bland kaffeodlare förbättras.

   Policyn är den att odlarna ska få betalt för det mervärde som Utz Kapeh utgör för kaffeföretagen och slutkunden. Själva priset sätts vid förhandling mellan odlare och köpare. För odlaren innebär Utz Kapeh också bättre tillgång till marknaden samt information och återkoppling via organisationen om förbättrade produktionsmetoder och teknik, som kan effektivisera och därmed minska produktionskostnaderna.

   Utz Kapeh betyder gott kaffe på Mayaspråket. 1999 startade producenter i Guatemala tillsammans med Ahold Coffee Company den oberoende organisationen Utz Kapeh med representanter från odlare, rosterier och ideella föreningar i styrelsen.

   Syftet var i första hand att förbättra de sociala och miljömässiga förhållandena för kaffeodlare - inklusive deras medarbetare och familjer. Utz Kapeh anlitar oberoende part för att granska alla odlare enligt en checklista, som omfattar krav på miljö, matsäkerhet och arbetsförhållanden. När odlarna har uppnått alla kraven i checklistan blir de godkända enligt Utz Certified. De arbetar fortlöpande med förbättringar. Man vill också förenkla för konsumenterna att följa kaffekedjan tillbaka till odlarna, främst för att sprida kunskap och information om var och hur kaffet är producerat.

  • Varor från lågprisländer - sker väl på bekostnad av människors hälsa?

   Ett viktigt och prioriterat område för oss är att försöka säkerställa socialt ansvarstagande och goda arbetsvillkor hos våra leverantörer, men det är svåra frågor och det tar ofta lång tid.

   När vi handlar med länder, där vi vet att det kan förekomma brister eller brott mot mänskliga rättigheter, är det givetvis viktigt att vi ställer krav och stödjer dem i arbetet med att nå dessa krav. Vi gör regelbundna besök en eller ett par gånger om året. Eftersom vi inte kan vara på plats dagligen, är det viktigt att hitta kontrollsystem för att följa upp leverantörerna. Vi låter dem genomgå tredjepartsrevisioner enligt kriterier som ställs i Business Social Compliance Initiative - BSCI, vilket är ett nätverk med ett 60-tal detaljister och importörer. De samarbetar om gemensamma kriterier för revision och uppföljning av mänskliga rättigheter enligt FN- och ILO-konventionerna. Vid revisionen fastställs en förbättringsplan, som vi följer upp och som säkerställer att arbetsförhållandena ständigt förbättras. Vi har också sen ett par år tillbaka ett kontor i Asien för att själva kunna göra revisioner.

   Vi anser inte att det är en bra lösning att helt sluta handla med riskländer. Det hjälper inte de anställda att deras arbetsgivare får färre kunder eller har kunder som struntar i mänskliga rättigheter. Vi tar ofta hjälp av olika organisationer - bland annat Amnesty och Röda Korset - för att utveckla vår arbetsmetod och hitta lösningar. Inte heller de anser att en bojkott är rätt väg att gå, utan det är bättre att stanna kvar och hjälpa till att driva utvecklingen i rätt riktning.

 • Policyer och ståndpunkter

  10 frågor
  • Alkohol - vilken är er ståndpunkt?

   Vi stödjer de nationella handlingsplanerna för att utveckla sunda mat- och levnadsvanor. Vi stödjer också WHOs mål att reducera alkoholkonsumtionen. Vi försöker så gott vi kan verka för en dryckeskultur, som främst leder till måttliga och måltidsorienterade alkoholvanor.

  • Tobak - hur är ert ställningstagande till den?

   Tobaksförsäljningen är ett moraliskt dilemma för oss. Vår koncernledning diskuterar detta tillsammans med Cancerfondens ledning och vår långsiktiga ambition är klar. Vi ska tona ner tobaksförsäljningen och försöka hitta former för att den inte exponeras i våra butiker på det sätt som sker idag. Än så länge klarar vi inte att gå så långt i upproret att vi avstår tobaksförsäljning helt. Vi har ett tvärsnitt av svenska folket som kunder och bland dem finns fortfarande många rökare och snusare. Vi har ett stort ansvar att se till att ungdomar under 18 år inte kommer över cigarretter eller snus. Därför förstärker vi nu kontrollmöjligheterna med ny teknik i kassorna.

  • Bisfenol - hur förhåller ni er till det?

   På ICA arbetar vi aktivt med att begränsa användningen av kemiska ämnen som kan vara skadliga för människor och miljö. ICA ställer bland annat som krav att alla livsmedelsförpackningar (både för våra egenmärkta varor och A-brands) inte ska innehålla bisfenol A. Dock finns det några undantag där det i dagsläget inte finns några bra alternativ utan bisfenol A. Tomatpuré på tub innehåller inte längre Bisfenol-A, men däremot gör kaviartuberna det. Arbetet med att fasa ut även dessa pågår.
   För ICAs förpackningar där det fortfarande förekommer bisfenol uppfylls de lagkrav på gränsvärden som finns. För förpackningar innebär detta att alla ICAs leverantörer ska kunna visa dokumentation som visar att produkter uppfyller kraven på max gränsvärde. Vi undersöker vidare andra kategorier av förpackningar för att planlägga vårt fortsatta arbete. Ambitionen är att steg för steg fasa ut förpackningar som innehåller bisfenol A helt och hållet.

   Lär mer om bisfenol-A här!

  • Djurhållningen - hur kontrolleras den i det land ni importerar från?

   Sverige är inte självförsörjande på kött, så för att du som kund ska kunna köpa till exempel lammstek till påsk eller grillkarré på sommaren behöver vi importera.

   Eftersom djurhållningen kan skilja sig åt mellan länder har vi tillsammans med svenska experter tagit fram ett speciellt kontrollprogram, vilket ska säkerställa att djurhållningen är god. Vi gör besök på de gårdar där vårt kött kommer ifrån för att säkerställa att djuren har det bra.

   De som kontrollerar detta för vår del har god kännedom om och erfarenhet av lantbruk samt uppfödning av djur. Samma krav gäller både för produktion i Sverige och produktion av importkött.

   Det är en mycket viktig fråga för oss och i vår Kvalitetspolicy betonar vi särskilt vikten av god djuromsorg. Sverige är känt för att ha en av de strängaste lagstiftningarna just när det gäller djuromsorg, men vi är väl medvetna om att det finns brister i det svenska kontrollsystemet och vi är särskilt kritiska till hur kommunerna sköter kontrollerna. Vi kan inte enbart köpa från småskaliga slakterier eller KRAV-kött, eftersom vi har cirka 1 400 butiker som vi ska förse med kött.

   Vi är mycket tydliga mot våra leverantörer att vi vill att de ska utföra kompletterande kontroller av sina gårdar och vi är själva ute och kontrollerar våra leverantörer för att visa hur viktigt detta är. Vi har också tagit fram en egen standard för kontroll av djuromsorg som vi framför allt använder vid köttimport. Då kontrollerar vi tillsyn och skötsel, stallmiljö, foder och vatten, avel, läkemedelsanvändning, transporter och slakt samt gör salmonellakontroller. Ingen utländsk leverantör får leverera innan vi har godkänt detta. Vi är också noga med att ursprungsmärka förpackningarna, så att du som kund ska kunna göra ett medvetet val.

  • GMO, genmodifierade produkter - hur ställer ni er till det?

   Vi är i grunden positiva till ny teknik som kan leda till bättre produkter för konsumenterna. Av etiska och miljömässiga skäl ifrågasätter vi dock produktion och odling av genmodifierade livsmedel och grödor som inte är inneslutna. Ingen sådan produkt har funnits eller finns idag i vårt sortiment.

   För att vi ska ta in en sådan produkt i vårt sortiment, ska den vara säker för såväl miljö som människa samt öka kundnyttan - till exempel förbättring av näringsegenskaper. För detta krävs ett beslut av ICAs ledning. Vi anser att konsumenterna ska ha rätt till all information om en produkt. Vi har länge arbetat med frågor om mat och genteknik, vilket resulterat i krav på spårbarhet och märkning.

  • Halalslakt - tillåten i Sverige?

   Halal slakt är tillåten i Sverige - under förutsättning att djuret bedövas och att svenska djurskyddsregler följs. Djuret är alltid medvetslöst när avlivning sker. Enligt lag ska all halalslakt övervakas av en slakterimedarbetare - för att säkerställa att djuren inte lider. Enda skillnaden mellan vanligt kött och Halal-godkänt kött är således att bedövning, avlivning och avblodning övervakas av en muslim.

   ICA vill ha ett brett och prisvärt sortiment för alla kunder men vi månar också god djuromsorg. Att köttet ska komma från djur som haft det bra är ett grundläggande krav - oavsett om det är halalslaktat kött eller inte. När vi köper in kött eller kyckling försäkrar vi oss därför om att alla som tagit fram produkten, från bonden till grossisten, har iakttagit god djuromsorg. Enligt svensk lag ska alla djur bedövas före slakt i Sverige, men ICA kräver även det av köttleverantörerna utanför Sverige. Det gäller också Halalslaktat.

  • Palmolja - varför slutar ni inte med det?

   Frågan är komplicerad eftersom produktionen av palmolja ger både inkomster och arbetstillfällen för lokalbefolkningen. Men produktionen måste ske hållbart för att inte riskera att känsliga regnskogsmiljöer skövlas eller att människor far illa. Om vi helt slutar köpa palmolja minskar vi ländernas möjligheter till jobb och tillväxt. Därför tycker vi att det är bättre att stödja utvecklingen mot ansvarsfull produktion och på så sätt påverka positivt.

   Vår hållbarhetspolicy slår fast att vi ska ta ansvar för det vi säljer, vilket innebär att vi strävar efter ett sortiment som ger så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. Detta arbetar vi ständigt för att uppnå!

   Vi ser över användningen av palmolja i våra egna märkesvaror vi har som mål att palmolja som används i våra egna produkter ska vara CSPO, det vill säga certifierad enligt RSPOs kriterier och fysiskt särhållen i leverantörskedjan. Redan nu är övervägande delen av palmoljan som används i våra egna livsmedelsprodukter certifierade och uppfyller detta krav - Round table on Sustainable Palm Oil, www.rspo.org. Att palmolja är RSPO-certifierad innebär bland annat att den är hållbart producerad och att man i odlingen tar såväl ekologiska, sociala som ekonomiska hänsyn. Bakom kritierierna står bland annat WWF, Världsnaturfonden. Eftersom volymerna av RSPO-certifierad palmolja ännu är begränsade, köper vi Green Palm-certifikat för all palmolja som används i våra egna märkesvaror. Green Palm är ett program som är kopplat till RSPO och där intäkterna för försäljning av Green Palm-certifikat går direkt till stöd för små och stora palmolje-plantager, som lever upp till RSPO-kriterierna. Detta för att stödja en ökad produktion av hållbart producerad palmolja. Genom att vi köper certifikat försäkrar vi oss om en hållbar produktion av den mängd palmolja som motsvarar den mängd vi använder oss av i våra produkter. Green Palm-certifikat fungerar alltså ungefär som när man köper in förnybar el till sitt hem - det vill säga man stödjer en mer hållbar produktion.

   För att vara öppna mot våra kunder anger vi alltid på innehållsförteckningarna om palmolja används, i stället för att använda det mer allmänna begreppet ”vegetabiliskt fett”.

  • Sponsring - sponsrar ni privatpersoner?

   ICA AB sponsrar endast rikstäckande arrangemang/evenemang och de projekt där vi ser att vi och de som sponsras gemensamt kan få ut något av samarbetet. Har ditt arrangemang eller din idé lokal förankring bör du därför i första hand vända dig till den lokala ICA-handlaren på orten.

   Läs mer om sponsring

  • Transfetter - vilken är er ståndpunkt?

   Vi försöker undvika transfetter i våra egna produkter så mycket som möjligt. Om en produkt innehåller transfett anges det på ingrediensförteckningen som härdat eller delvis härdat fett.

   Transfett är fettsyror som bildas vid en viss typ av industriell härdning av omättade fetter. Transfettsyror bildas även naturligt i våmmen hos idisslare. Man härdar fetter för att de ska få bättre livsmedelsteknologiska egenskaper. Härdning av omättat fett leder inte alltid till att transfettsyror bildas. Det beror på vilken teknik som används.

   Transfetter behandlas av kroppen på samma sätt som mättade fetter. Det kan höja halten av dåligt kolesterol och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Därför finns det rekommendationer av ett minskat intag av dessa fetter - 10 % av det totala energiintaget. Vi äter ca 2 g transfett/dag, varav hälften har naturligt ursprung. Intaget av det mättade fettet är ca 10 gånger större. Om man vill minska sitt intag av transfetter är bör man äta mindre av godis, glass, chips och kakor.

  • Välgörande ändamål - på vilket sätt bidrar ICA?

   För oss känns det rätt och naturligt att samarbeta med organisationer, som är inriktade på att hantera katastrofer och sociala problem som enskilda och samhället kan ställas inför. Vi bidrar med tid, kunskap och pengar till insatser för att hjälpa dem som har ingen eller liten tillgång till sådana värden.

   De organisationer vi för närvarande samarbetar med är Cancerfonden, Världsnaturfonden WWF och Röda Korset. Vi stöttar även en del projekt som drivs av organisationer som Frälsningsarmén, Rädda barnen med flera. Vi har också ställt oss bakom FNs företagsinitiativ Global Compact och den svenska motsvarigheten Globalt Ansvar samt Världens Chans. Vi tror att det är möjligt att halvera fattigdomen i världen till 2015 om alla jobbar för det - i enlighet med FNs Milleniummål.

   Läs mer om Globalt Ansvar

 • ICAs egna varor

  15 frågor
  • ICAs egna varor - försvinner andra märkesvaror till förmån för dessa?

   Vår ambition är att successivt öka andelen av våra egna märkesvaror i våra butiker. Naturligtvis vill vi erbjuda dig som kund motsvarande märkesledande varor också. Vi ser därför fortlöpande över våra leverantörsavtal för att kunna få så bra priser som möjligt. Att vi trots det plockar bort vissa produkter ur vårt centrala sortiment beror dels på begränsat utrymme i butikerna, dels på att vissa produkter är mindre efterfrågade och därför mindre lönsamma för butikerna.

  • Fetaost - är er pastöriserad?

   Ja, det är den.

  • Fiskfiléer - ska väl vara benfria?

   Då fisk naturligt innehåller ben, går det aldrig att lämna en hundraprocentig garanti för att ben inte förekommer i våra fiskfiléprodukter. Ett större antal ben är dock inte acceptabelt.

  • Hamburgerkött - varför används nötkött?

   Av tradition ska det vara hästkött i hamburgerkött, men nu är det vanligt att istället använda nötkött. Dels är det brist på hästkött i Sverige, dels vill många inte äta hästkött. Vår policy är att alltid märka ut samtliga ingredienser, så att ingen ska känna sig lurad utan ska kunna göra egna val.

  • Honung - vilka tillsatser för att få den flytande?

   Färg, konsistens, smak och arom varierar beroende på honungens växtursprung. När honug säljs under namnet honung får inget annat än honung ingå - det vill säga inga tillsatser av något slag.

   Konsistensen beror på fördelningen mellan sockerarterna fruktos och glukos i honungen. Ju mer fruktos den innehåller i jämförelse med glukos, desto längre tid håller honungen sig flytande. Vanlig svensk honung kristalliseras på några månader och är normalt fast men bredbar. Honungssorterna i vår flytande honung är naturligt flytande.

  • ICAs mjölk - hur mycket kostar den och hur mycket får mjölkbönderna?

   Varje ICA-butik bestämmer själv över sortiment och priser, så mjölkpriset mot kund kan variera.

   Vår ambition är att mjölken ska vara billigare för kunden och samtidigt lika lönsam för mjölkbonden som mejeriets egen mjölk. Exakt hur många kronor mjölkbonden får är en faktor som kan varierar över tid - beroende på världsmarknadspriserna.

  • Import från Danmark - vilket kött?

   Importen bidrar både till att hålla priserna på rimlig nivå och stimulera utvecklingen av den svenska produktionen. Eftersom Sverige inte är självförsörjande på kött, är det brist på svenskt kött då och då. Därför importerar vi julskinka, filé och benfri kotlett/kassler, vilket utgör cirka tre procent av vår totala grisköttsförsäljning. Eftersom vi har cirka 1 400 butiker kan vi inte helt strypa importen, vilket skulle medföra brist på kött.

   Vi är noga med kvaliteten på varorna och väljer därför våra leverantörer med stor omsorg. Allt importerat griskött köps från Danish Crown och Foodane, som båda är bra leverantörer med högt ställda krav på sig själva och som arbetar aktivt med djuromsorgsfrågor. Transporttiderna för levande grisar är väsentligt kortare i Danmark än i Sverige. Vi ställer även krav som går utöver lagstiftningen avseende salmonellasäkring och minimering av antibiotika i foder - omfattande allt kött vi köper, oavsett ursprungsland. Vi ursprungsmärker alltid allt kött för att du som kund ska kunna göra ditt eget val.

  • Kyckling - finns risk för salmonella i er?

   De salmonellagarantier som Sverige fick vid inträdet i EU gäller kött av nöt, svin och fjäderfä. Hel kyckling samt råa styckade kycklingdetaljer i vårt centrala sortiment kommer endast från Sverige och Danmark - med full spårbarhet ned till gårdsnivå. Detta kött salmonellatestas genom hela kedjan från gård till färdig produkt.

   Vi rekommenderar butikerna att kontrollera ursprunget noga. Märkningen får inte vilseleda och det ska framgå vilket land kycklingen ursprungligen kommer ifrån. Butikerna ska naturligtvis också ställa krav på att all rå kyckling är salmonellatestad.

   Salmonellagarantierna gäller dock inte köttberedningar, som man därför ska vara extra försiktig med.

  • Kött - vad beror missfärgningen på?

   Anledningen till att kött ibland missfärgas är att syret inte kommer åt överallt. Det är syret i kombination med hemoglobinet i köttet som gör det rött. Därför är det bra att låta köttet ligga framme en stund innan det tillagas. Då kommer den röda färgen tillbaka något igen. Det blir dock inte lika rött i rumstemperatur som det är när det ligger i förpackningen. Det beror på att vi tillför atmosfär - 80% syre, 20% kolidioxid - i förpackningen, vilket gör köttet rödare. Luften vi andas innehåller bara 21% syre.

  • Kött - Vad innebär det att ni säljer halal-slaktat kött?

   I ICAs riktlinjer står det att vi ska så långt som det är möjligt säkerställa god djuromsorg.
   Med detta menar vi att:

   • Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
   • Djur ska hållas i en djurvänlig miljö som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt
   • Djur ska ges tillräcklig omsorg och tillsyn.
   Utifrån dessa riktlinjer ställer vi krav på våra leverantörer. Kraven grundar sig i den svenska djurskyddslagstiftningen och ett av dessa krav är att djuren ska bedövas före slakt.

   Slakt utan bedövning är förbjudet i svensk lagstiftning och är inte heller något vi accepterar på importerat kött. Att alla djur bedövas före slakt är ett mycket viktigt och grundläggande krav vi på ICA ställer på alla leverantörer av kött. Vi gör inte några avsteg från detta även om köttet är halalgodkänt. Det är också ett lagstiftat krav att de som utför bedövning ska vara utbildade och godkända av Jordbruksverket och att slakteriet ska ha omfattande och tydliga skriftliga rutiner för hur djuren ska hanteras vid bedövning och avlivning.

   Allt kött som köps in centralt, både halal och icke halal, ska alltså vara slaktat med bedövning.

   Vi skriver alltid ut i förpackningstexten om köttet är halal-slaktat.

   Vad skiljer halal-slaktat kött från annat kött?
   För att slakten ska räknas som halal så ska djuret vändas mot Mecka och välsignas av en troende muslim innan bedövningen gör djuret medvetslöst. Den som genomför slakten är vanligtvis godkänd av en muslimsk förening. Det är det enda som skiljer halal-slakt från annan slakt.

   ICA har som krav att allt kött som köps in centralt, både halal och icke-halal, ska vara slaktat med bedövning.

   Hur kontrollerar ICA detta?
   När det gäller våra egna märkesvaror åker vi själva ut och kontrollerar på gård och slakteri att leverantören lever upp till ICAs krav på djurskydd och spårbarhet. För kött som säljs under andra varumärken är dessa krav knutet till kontrakten. Om vi känner behov av att ytterligare kontrollera så att leverantörerna lever upp till våra krav gör vi revisioner även där.

   Läs mer om hur ICA jobbar med djuromsorg och hantering av våra produkter och råvaror

  • Ost - vilket konserveringsmedel använder ni?

   I ost används ett vanligt konserveringsmedel - Natamycin. Det används till ytbehandling av hård, halvhård och halvmjuk ost samt till torkade korvar. Medlet är verksamt mot svampangrepp och hämmar tillväxt av jäst och mögel. Livsmedelsverket har gjort en särskild granskning av Natamycin och kommit fram till att produkter behandlade med detta medel är säkra att äta. Vi ser ingen anledning att gå emot Livsmedelsverkets ståndpunkt. ICA Herrgård mild och mellan samt ICA Gott Liv hårdost innehåller inte Natamycin.

  • Plommon - hur kan det finnas kärnor kvar när ni säger att de urkärnade?

   Då plommon naturligt innehåller kärnor och plommonen urkärnas maskinellt kan vi, trots högt ställda kvalitetskrav, inte säkerställa en hundraprocentig kärnfrihet i våra torkade plommon. Detta står även tydligt angivet på förpackningen. Tillsammans med vår leverantör arbetar vi fortlöpande med att hitta metoder som ytterligare kan förbättra urkärningsmetoden och eliminera att kärnor blir kvar i plommonen.

  • Pommes frites/strips - vad är det gröna som syns ibland?

   När potatis blir utsatt för solljus kan den bli grön. Det är solanin, som är ett naturligt gift och kan finnas i olika potatisväxter. Innehållet kan variera mycket i olika potatissorter. Livsmedelsverket har fastställt ett gränsvärde på 200 mg/kg i rå, oskalad potatis. Man ska alltså undvika att äta grönfärgad potatis. För att undvika solanin i vår potatis och produkter framställda av potatis, har våra leverantörer sett över sina kontrollsystem och numera finns en mycket strikt kontroll av den potatis som kommer in - såväl elektronisk som manuell.

  • Havredryck

   ICAs Havredryck innehåller vitamin D2 (vegetabilskt), riboflavin, vitamin B12, kalcium. Tanken med ICA Havredryck är att den näringsmässigt ska kunna jämställas med mellanmjölk för att vara ett fullgott alternativ till mjölkintoleranta. Havre är naturligt inte en fettrik råvara, så därför tillsätts (svensk) rapsolja för att uppnå fetthalten 1,5%. För att efterlikna näringsprofilen i mellanmjölk tillsätts även vitamin A, vitamin D2, riboflavin, vitamin B12 och kalcium. Inget socker är tillsatt i produkten utan det socker som deklareras under "Näringsvärde" är det som förekommer naturligt i spannmål.

   Havredryck - tjock i konsistensen?
   Produktionen av Havredryck är en mycket komplicerad process och därför kan konsistensen variera något från en produkt till en annan. Vår leverantör jobbar mycket med att finjustera produktionen. Den något tjockare konsistens beror främst på den naturliga variationen i havren. Vid produktionen tillsätts ett enzym för att bryta ner havren och på grund av denna variation i havren, är konsistensen inte alltid den samma - men mycket nära.

   Havredryck - är den berikad som vanlig mjölk?
   Den svenska kosten baseras till stor del på mjölk och andra mejeriprodukter. Havredryck är tänkt som ett praktiskt alternativ för den som inte använder mjölk, men det är inte ett näringsmässigt fullgott alternativ. Det finns egentligen inte något mjölkalternativ, förutom mjölkersättningarna för spädbarn, som är fullvärdigt med avseende på samtliga näringsämnen. Ett dagsbehov av något vitamin eller mineral bör inte täckas med hjälp av ett enda livsmedel. Det är den varierade kosten som ger oss de näringsämnen vi behöver.

   Havredryck - vegetabiliskt ursprung?
   I Havredryck använder vi vegetabiliskt vitamin D2.

   Havredryck - är den gjord på ren havre?
   Havre innehåller inte gluten men kan förorenas med andra sädesslag. Vår tillverkare, Oatly, ställer särskilda krav på den havre som köps in. De garanterar att Oatlys produkter innehåller högst 100 ppm gluten, vilket är att jämföra med mycket låg glutenhalt. Gränsen för glutenfri är högst 20 ppm. Rådgör alltid med behandlande läkare eller dietist, om du kan äta produkter som innehåller upp till 100 ppm gluten. Känsligheten är ju individuell. För veteproteinallergiker rekommenderas inte ICAs Havredryck .

   Havredryck - varför så kort hållbarhetstid?
   Leverantören kan garantera att ICA Havredryck håller till ett visst datum och det anges på förpackningen. Många gånger håller den sig dock ytterligare ett par dagar, under förutsättning att den förvaras på rätt sätt. Havredryck är en sammansatt produkt, till skillnad mot mjölk som är ett rent livsmedel. Sammansatta produkter är betydligt känsligare för bakterier än rena produkter och har därför också kortare hållbarhet. ICA har valt att inte tillsätta konserveringsmedel eller socker, vilket annars förlänger hållbarheten. Så länge den inte smakar och luktar konstigt är det dock ingen fara att använda den. Vi kan dock bara garantera.

   Havredryck - Kalcium?
   Vi använder två olika sorters kalcium - tricalciumfosfat och kalciumvätefostat 2 hydrat. Fosfaten utvinns ur sten från Marocko och kalciumet ur kalksten. Man har funnit att smaken blir något sämre vid högre kalciumberikning - en kritaktig bismak. Havredrycken ska dock inte ses som den enda källan till kalcium i kosten. Oatly har en havredryck och Provamel har sojadrycker som är kalciumberikade med 120mg/dl. I dessa drycker påverkas inte smaken på samma sätt, eftersom sojabönans smak döljer andra smaker effektivare. Återigen finns det många andra livsmedel som innehåller kalcium och som ger ett inte obetydligt tillskott om man utesluter mjölk, till exempel spenat, grönkål, bönor av olika slag, sill och strömming där även benen äts. Behovet av kalcium varierar. Ammande kvinnor har högst rekommenderat intag 1200 mg/dag, gravida och tonåringar 900 mg/dag och övriga vuxna 800 mg/dag.

   Havredryck - vitamin B?
   Havredrycken är berikad med vitamin B12 och det ska ses som ett tillskott till den övriga kostens innehåll av vitaminet. Rekommenderat intag av vitaminet varierar - från 0,3 µg för spädbarn till 2,0 µg för vuxna /dag (NNR 1997). Detta borde täcka dagsbehovet och dessutom ge ett reservförråd. Andra livsmedel som är rika på B12 är lever av nöt och kalv, ål, ägg, nöt- och griskött. Vitaminet finns naturligt endast i animaliska produkter. Berikningen i Havredryck är av syntetiskt ursprung.

   Havredryck är en produkt som har funnits i ICAs sortimentet i många år. Majoriteten av äldre studier visar att vitamin D3 har bättre biotillgänglighet än vitamin D2 - på grund av att D2 måste omvandlas till aktivt D3 för att ha effekt i kroppen. D3 är alltid av animaliskt ursprung - finns inget vegetabiliskt alternativ. Vid framtagning av ICA Gott Liv Havredryck valde vi därför att tillsätta D-vitamin i form av D3. På senare tid har dock enstaka nyare studier visat att D2 skulle vara lika bra som D3. Vi har därför diskussioner med leverantören för att i framtiden eventuellt kunna byta.

  • Värmeljus - hur hanteras dessa bäst?

   Du ska aldrig släcka värmeljus genom att blåsa. Kväv dem i stället genom att till exempel använda en ljussläckare. Om du blåser kan hela ljuset flamma upp. Detta kan bero på att till exempel en bit av veken gått av och fallit ned i den flytande ljusmassan och vid utblåsningen plötsligt tar eld. Det kan även hända att hela värmeljuset tar eld, om du flyttar på ett brinnande värmeljus. Detta beror oftast på att den lösa veken flyttas och därmed förskjuts värmefördelningen i ljuset. Detta kan ske med alla värmeljus - oavsett tillverkare.

 • Leverantörer

  5 frågor
  • Kvalitetskontroll - hur görs den?

   De produkter som vi satt vårt eget märke på kan du känna dig extra trygg med. De är kontrollerade två gånger - först av producentens eget kvalitetssystem och sedan av oss och våra väl utbildade kvalitetschefer. De tittar inte bara på kvalitet och livsmedelssäkerhet. Leverantören ska också infria våra förväntningar inom hälsa, miljö och etik - som till exempel god djuromsorg.

   Under produktionen kontrollerar vi regelbundet att varorna smakar lika gott, är lika säkra och fungerar lika bra i matlagningen som när vi valde ut dem. Vår kvalitetsavdelning gör cirka 2 000 kontroller och över hundra kvalitetsrevisioner per år.

  • Kvalitetskrav - på såväl produkter som leverantörer?

   Vi ställer höga krav på våra leverantörer. Vi skriver ett avtal med leverantörerna, där de förbinder sig att leverera den produkt som beskrivs. I detta framgår exempelvis receptet till en speciell produkt och hur stor mängd det ska vara av de olika ingredienserna.

   Priset är naturligtvis en del av upphandlingen, men det är mycket mer som är viktigt för att en leverantör ska få tillverka våra egna varor. Alla leverantörer som tillverkar varor under vårt eget varumärke ska godkännas enligt den internationella standarden BRC, British Retail Consortium. Därefter besöker våra kvalitetssamordnare fabriken för att kontrollera att kraven efterföljs. Återbesök gör vi därefter alltid en gång per år för att försäkra oss om kvaliteten.

   I denna standard ingår mycket ingående kontrollpunkter kring etik, moral, hygien och rengöringsrutiner. Här ingår även kontroll av att kylkedjan i produktionen hålls, eftersom det är viktigt för att bakterier inte ska växa till.

   Vi gör dessutom regelbundna uppföljningar av produkterna på vårt kvalitetslaboratorium, där vi kontrollerar att den överensstämmer med våra specifikationer. I samband med det skickas produkten på mikrobiologisk analys till ALcontrol, ett externt opartiskt laboratorium.

  • Leverantörer - varför har ni utländska?

   Vi är medvetna om konsumentens positiva attityd till svensktillverkat - tryggt och säkert - och i första hand försöker vi hitta leverantörer i Sverige.

   Ibland hittar vi inte en svensk leverantör. Det kan vara olika orsaker till detta. Det kanske inte finns den typen av leverantör alls i Sverige eller så uppfyller de inte våra krav på kvalitet, kapacitet och/eller pris.

   Vi handlar med leverantörer och inte med länder. I många fall finns inte råvarorna alls att få tag på i Sverige, kvaliteten är inte fullgod året runt eller så finns det inte tillräcklig mängd av en råvara för att räcka till alla våra butiker. Då försöker vi att hitta de bästa utländska leverantörerna med samma hårda testprogram.

   När vi tar fram en produkt under vårt eget varumärke är kvaliteten det absolut viktigaste - smak, konsistens och utseende. Produkten ska hålla hög och jämn kvalitet och den ska vara minst lika bra eller bättre än motsvarande kvalitetsprodukt på marknaden. Detta säkerställer vi genom att göra noggranna tester på vårt kvalitetslaboratorium och en eller flera konsumenttester via externt testinstitut.

   Även produktionsanläggningen ska uppfylla våra tuffa kvalitetskrav. Produktionskapaciteten ska vara tillräckligt hög så att vi uppnår maximal leveranssäkerhet. Priset på produkten är naturligtvis också viktigt. Vi vill erbjuda dig som kund en prisvärd produkt av hög kvalitet.

  • Leverantörer - varför framgår inte vilka det är?

   Våra egna märkesvaror tillverkas av leverantörer såväl i Sverige som utomlands. Bland leverantörerna finns både stora välkända livsmedelsföretag och mindre företag. Vi ställer naturligtvis lika strikta kvalitetskrav på alla våra leverantörer.

   När vi slutligen bestämmer oss för att sätta vårt namn på en produkt betyder det att vi är helt ansvariga för produkten gentemot kunden och därför är det också naturligt att vårt namn står på förpackningen. I många fall har ICA-köket tagit fram ett eget recept till produkten. Vi har också egna testpaneler som smakar sig fram till att våra produkter har rätt smak, doft och konsistens.

   För att vara säkra på att få in alla synpunkter på produkten har vi valt att stå som enda avsändare med adress och telefonnummer. Det är dock ingen hemlighet vem som tillverkar produkten och den som vill veta det eller har andra frågor om produkten, är välkomna att ringa till vår kundkontakt. Kontaktuppgifter finns på alla våra egna varor.

  • Råvaror - varför inte enbart svenska i era produkter?

   Vi handlar från leverantörer och inte från länder. I många fall finns inte råvarorna alls att få tag på i Sverige - till exempel oliver och ananas. I andra fall är kvaliteten inte fullgod året runt - framför allt gäller det frukt och grönsaker. Vidare finns till exempel kött inte i tillräcklig mängd för att räcka till alla våra cirka 1 400 butiker. Vi väljer då att söka reda på de bästa utländska leverantörerna med samma hårda testprogram. I många fall är utländska leverantörer vana vid hård granskning från bland annat engelska kedjor och har därför en hög nivå på sin kvalitetssäkring.

 • Appen ICA

  7 frågor
  • Hur loggar jag in?

   Du som är stammis loggar in med Mobilt BankID, eller med samma lösenord som du använder för att logga in på ica.se. Om du inte kan ditt lösenord kan du välja att återställa ditt lösenord via ”Glömt lösenord?” som finns på inloggningssidan. Då skickas ett mejl med en länk där du kan byta lösenord själv.

   Om du inte har tillgång till din e-postadress eller om den ej finns registrerad så kan du kontakta kundtjänst på telefon 020–83 33 33 så hjälper vi dig uppdatera din e-postadress.

   Är du bankkund kontaktar du ICA Banken för hjälp med ett nytt lösenord.

  • För vilka telefoner fungerar appen?

   Appen ICA fungerar för användare med iPhone eller Android-mobiler. För iOS krävs OS (operativsystem)-version 10 och uppåt. För Android krävs OS (operativsystem)-version Android 5.0 och uppåt.

  • Hur raderar jag mina inköpslistor?

   - Gå in på Inköpslistor i menyraden
   - iPhone: Dra inköpslistan du vill radera till vänster med fingret, klicka på papperskorgen och ”ta bort lista”
   - Android: Klicka på de tre prickarna till höger på den inköpslistan du vill radera och välj "Ta bort"

  • Kan jag dela mina inköpslistor med andra?

   Om man delar stammiskonto på ICA kan man dela inköpslista också. Logga in som vanligt i appen ICA så ska listorna vara synkade genom ert gemensamma stammiskonto.

   >Bjud in någon till ditt stammiskonto

   Har ni inte gemensamt stammiskonto (ni samlar ej bonus tillsammans på ICA) kan ni dela listan via sms, mejl eller andra typer av meddelandetjänster. Man delar genom att klicka på de tre prickarna, klickar på ikonen och väljer vilken app man vill skicka listan med.

  • Hur ser jag mitt saldo i appen?

   Välj Konto i menyraden och logga in. Du kan nu se ditt disponibla saldo.

  • Fungerar ICAs appar även om man inte har ett svenskt Google-/Appstore-konto?

   ICAs appar är i dagsläget endast tillgängliga för dig med svenskt konto.

  • Varför behöver appen tillgång till ”Identitet”, ”Plats”, ”Foton/media/filer” och ”kamera” när man laddar ner den?

   Appen behöver tillgång till dessa funktioner för att kunna fungera optimalt. Det är för att appen bland annat skall kunna använda funktioner som att lägga till varor i inköpslistan genom att skanna streckkoden och för att hitta butik i din närhet.

 • ICAs röstassistent

  17 frågor
  • Vad är ICAs röstassistent?

   ICAs röstassistent heter Monica och är en tjänst som du kan prata med. Du kan fråga den vad du ska äta till middag eller säga vad du vill lägga till på din ICA-inköpslista. Du kan även få din inköpslista uppläst för att försäkra dig om att du inte glömt något. Ju mer du pratar med assistenten, desto mer lär den sig.

   Kom igång så här

  • Vad är Google Assistent?

   Google Assistent är en intelligent personlig assistent som utvecklats av Google.

   Mer om Google Assistant (engelska)

  • Vad är bra med ICAs röststyrning?

   Vi hoppas röststyrning kan förenkla vardagen genom att erbjuda ett snabbt, smidigt och roligt sätt att interagera med ICA. Exempelvis genom att:

   • Slippa skriva inköpslistor för hand eller anteckna på mobilen.
   • Enkelt ta bort varor från inköpslistan, du behöver inget sudd!
   • Lägga till i inköpslistan samtidigt som du läser ett recept eller tittar i kylen.
   • Få snabb inspiration till vad du ska laga för mat.

  • Varför har ICA en röststyrningstjänst?

   Vi tror röststyrning kan få allt större betydelse framöver. Vi vill vara del av den utvecklingen då det finns många möjligheter att göra bra och roliga funktioner som kommer underlätta vardagen för våra kunder och medarbetare.

  • Kostar det något att använda tjänsten?

   Nej, det kostar inget, tjänsten är gratis.

  • Vad behöver jag för att komma igång?

   Först och främst behöver du vara stammis på ICA. Är du inte stammis kan du bli det här. Du behöver även ett Google-konto och en smartphone med internetuppkoppling. ICAs röststyrning fungerar med både Android och iOS.

   Läs mer om hur du kommer igång

  • Vad kan jag göra?

   Just nu kan du redigera dina ICA-inköpslistor (lägga till, ta bort och läsa upp). Du kan också fråga vad du ska äta till middag och få matinspiration! Men räkna med att tjänsten kommer bli smartare och kunna mer ju mer du använder den.

   Det här kan du göra

  • Hur fungerar ICAs röstassistent med Googles smarta högtalare?

   Du kan prata med ICAs röstassistent Monica i en smart högtalare från Google eller i mobilen om du har Google Assistant-appen. Säg helt enkelt ”Hej Google, prata med ICA” för att väcka Monica.

   Läs mer om hur du kommer igång

  • Hur väcker jag röstassistenten?

   För att väcka liv i ICAs röstassistent säger du bara ”Hey Google, jag vill prata med ICA” till Google Assistent på valfri enhet, exempelvis i din mobil eller en Google Home. Om det inte fungerar kan du även testa att säga ”Hey Google, hämta ICA”.

  • Vem kan använda ICAs röstassistent?

   Alla som är stammis på ICA och har ett Google-konto kan använda sig av ICAs röstassistent. Om du inte är stammis på ICA kan du bli det här.

   Läs mer om hur du kommer igång

  • Vad händer med mina ”vanliga” inköpslistor?

   Inget förändras för dina vanliga inköpslistor. Du kan fortfarande använda inköpslistan på samma sätt som tidigare.

  • Hur handlar jag min inköpslista?

   Du kan inte köpa sakerna via ICAs röstassistent. Du kan däremot se din inköpslista i appen ICA och på ICA.se. Via ICA.se kan du sedan handla din inköpslista i vår onlinehandel. Om du vill använda din inköpslista när du handlar i butik kan du i de flesta butiker se den direkt i scannern.

  • Hur gör jag om jag inte längre vill använda mig av ICAs röstassistent på Google Assistent?

   Du behöver inte inaktivera något för att sluta använda ICAs röstassistent, du kan när som välja att sluta nyttja tjänsten.

  • Hur vet jag till vilken inköpslista varorna läggs till i?

   Assistenten lägger alltid till varor i din senaste inköpslista (den som ligger högst upp i din listvy).

  • Hur hanteras min data?

   För att kunna använda vissa funktioner av ICAs röststyrning behöver du länka ditt ICA-konto till ditt Google-konto. Det sker genom ett inloggningsflöde där ICA ger röststyrningstjänsten möjlighet att hämta och ändra i dina inköpslistor, precis som när du loggar in på ICA.se. Inga personuppgifter delas vidare till Google.

   För mer information om hur Google hanterar data se: Google Assistent Hjälp
   För mer information om hur ICA hanterar data se: ica.se/dataskydd

  • Vad gör ni med den informationen jag lämnar efter mig?

   I syfte att förbättra och förstå hur tjänsten används, analyseras användandet av tjänsten. Det sker på anonymiserad och aggregerad data och går således inte att härleda till någon person.

  • Är ICAs röststyrning i enlighet med det nya GDPR-regelverket?

   Ja, vi delger inga personuppgifter och tjänsten är inte kopplad till persondata.

 • Innit i samarbete med ICA

  10 frågor
  • Vad är appen Innit i samarbete med ICA?

   Matappen Innit i samarbete med ICA hjälper dig att välja, planera och laga mat för olika tillfällen utifrån dina preferenser. Med Innits recept kan du byta ingredienser utifrån personliga önskemål och få guidning genom matlagningsprocessen. Guidning steg för steg via filmer och modulära recept möjliggör att du lyckas med både enklare och svårare recept – som dessutom är anpassade utifrån dina önskemål (mängd, ev. allergier etc.). Innit underlättar för planering, förberedelse och matlagning, direkt från mobilen. Läs mer om appen på Innits webb.

  • Varför väljer ICA att samarbeta med Innit?

   ICA är experter på mat och vi vill tidigt vara en del av denna utveckling för att identifiera hur vi kan vara relevanta för våra kunder när det gäller ny teknik och användarupplevelse. Vi vill göra det enkelt att laga bra mat och guida kunden hela vägen till att maten står på bordet.

  • Kostar det något att använda tjänsten?

   Nej, det är kostnadsfritt att ladda ner och använda appen.

  • Vad behöver jag för att komma igång?

   Du behöver en smartphone och en internetuppkoppling. Appen finns att ladda ner för både Android och iOS i respektive app-store.

  • Vem ansvarar för recepten?

   Innit ansvarar för recepten. På Innits svenska webb hittar du svar på många frågor, du hittar den här. För specifika frågor kopplat till recepten, vänligen kontakta Innit.

  • Kvalitetssäkrar ICA recepten?

   I och med att det är Innits app så ansvarar de för recepten.

  • Varför bygger inte ICA liknande app själva med alla de recept som finns på ica.se och er kunskap inom bolaget?

   För att snabbt kunna vara relevanta mot våra kunder och erbjuda dem att testa nya tjänster och skapa unika möjligheter ser vi stor potential i att testa detta i ett första skede för att därefter utvärdera.

  • Hur ser ni på eventuell konkurrens mellan Innit och ica.se samt ICAs app?

   I den här testfasen med Innit fokuserar vi på den nya upplevelsen kopplat till matlagning som Innit erbjuder. Det uppkopplade köket i kombination med dina personliga preferenser, guidade modulära recept, rörligt material integrerat i appen etc. skapar en helt ny matlagningsupplevelse. Vi ser detta som en kompletterande tjänst för att göra det ännu enklare för våra kunder att lyckas i köket både vad gäller smak, variation och hälsosam mat.

  • Är Innit appen ihopkopplad med ICA-appen?

   Nej, Innit-appen är inte synkad med ICAs app, d v s de ev inköpslistor du skapar i Innit-appen finns enbart tillgängliga där. Recepten du ser i Innit-appen är inte ICAs utan Innits recept.

  • Hur hanteras min data?

   Du loggar in som Innit-kund och Innit äger datan. För ytterligare information kring hantering av data, vänligen kontakta Innit.