Vanliga frågor

Vi på ICAs Kundkontakt får många frågor från våra kunder. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Förhoppningsvis finns svaret på din fråga här. Annars är du givetvis välkommen att kontakta oss här med dina frågor eller synpunkter.

 • Aktuellt

  10 frågor
  • Bonus laddad på kortet – hur använder jag min bonus?

   När du drar ditt ICA-kort i kassan eller visar ID-handling och har en bonuscheck laddad på kortet, syns din bonus hos kassören. Kassapersonalen frågar då om du vill använda din bonus. Du behöver alltså ingen pin-kod för att nyttja din bonus och du bestämmer själv om du vill använda den. Varje bonuscheck är giltig i sex månader. Om du självscannar, syns din bonus i utcheckningen.

  • Vill du inte ha några mail från ICA med erbjudanden och inspiration?

   Vi ber dig vänligen att kontakta vår Kundservice så att vi kan ta bort dig från utskicken redan innan det första skickas ut. Du kan annars alltså annars själv alltid avsluta i varje utskick.

  • ICA Kort – hur får jag ett nytt?

   Har du ett ICA Kort kan du beställa nytt kort direkt under dina inställningar (kräver inloggning) som du når under ditt namn längst upp på sidan. Du kan även kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90.

   Har du något av ICAs bankkort kan du dygnet runt spärra det eller beställa ett nytt kort direkt på icabanken.se, i ICA Bankens app eller på telefon 033-47 47 90.

   Mina inställningar

  • Kan jag koppla ihop flera personer till mitt bonuskonto?

   Ja, det går bra. Du hanterar ditt bonuskonto genom att gå in på ica.se/hantera-bonuskonto. Om ni har laddat hem appen ICA Handla så delar ni också inköpslistor.

  • Varför behöver jag byta till sexsiffrigt lösenord?

   Vi på ICA har förbättrat vår inloggning så att det blir säkrare, enklare och bättre för dig som kund att använda våra digitala tjänster.

  • Behöver jag skriva på ett separat avtal för att självscanna?

   Nej, avtalet för självscanningen ingår i de allmänna villkoren för ICAs lojalitetsprogram. Med andra ord, du som har ett ICA-kort kan börja självscanna utan att skriva på ett separat avtal.

   Villkor för ICAs lojalitetsprogram

  • Adressändring - hur gör jag?

   Adressändringen till ICA går automatiskt, när du ändrar din folkbokföringsadress. Om du vill att utskicken ska gå till en annan adress än folkbokföringsadressen, ska du kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90, vardagar kl. 08.00-17.00. Det är endast banken som har tillgång till vår kunddatabas. Hit kan du även ringa om du har ändrat din folkbokföringsadress för mer än en månad sedan men fortfarande får posten till din gamla adress. Av sekretesskäl har banken inte någon öppen mejlfunktion.

  • Erbjudanden - hur gör jag om jag inte vill ha adresserad reklam?

   Du som har något av ICAs kort och som samlar bonuspoäng kan begära att dina uppgifter inte ska behandlas eller användas för direkt marknadsföring.

   För mer information om ICAs behandling av dina personuppgifter, kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90.

   Har du fått adresserat utskick från oss med adresskälla MIA, och inte vill ha dessa framöver kan du avregistrera dig genom att ringa MIA på angett telefonnummer på utskicket.

  • Har ICA seniorrabatt?

   Många, men inte alla, ICA-butiker runt om i landet erbjuder seniorrabatt/pensionärsrabatt. Rabatten gäller vanligtvis en bestämd dag i veckan t ex tisdagar. Alla kunder som har fyllt 65 år eller fyller 65 år under innevarande år är berättigade till rabatten. För att få rabatten i kassan behöver du ha dragit ditt ICA-kort/identifierat dig med personnummer minst 1 gång de 4 senast månaderna i aktuell butik. Man kan få rabatten per papperskupong eller laddad digitalt på kortet. Varje handlare bestämmer själv över detta, så kontakta din lokala handlare för att få veta vad som gäller i din butik.

   Seniorrabatten kan ej kombineras med andra storköpsrabatter (kronor, %) från butik.

   ICA-butiker

  • Kött - Vad innebär det att ni säljer halal-slaktat kött?

   I ICAs riktlinjer står det att vi ska så långt som det är möjligt säkerställa god djuromsorg.
   Med detta menar vi att:

   • Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
   • Djur ska hållas i en djurvänlig miljö som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt
   • Djur ska ges tillräcklig omsorg och tillsyn.
   Utifrån dessa riktlinjer ställer vi krav på våra leverantörer. Kraven grundar sig i den svenska djurskyddslagstiftningen och ett av dessa krav är att djuren ska bedövas före slakt.

   Slakt utan bedövning är förbjudet i svensk lagstiftning och är inte heller något vi accepterar på importerat kött. Att alla djur bedövas före slakt är ett mycket viktigt och grundläggande krav vi på ICA ställer på alla leverantörer av kött. Vi gör inte några avsteg från detta även om köttet är halalgodkänt. Det är också ett lagstiftat krav att de som utför bedövning ska vara utbildade och godkända av Jordbruksverket och att slakteriet ska ha omfattande och tydliga skriftliga rutiner för hur djuren ska hanteras vid bedövning och avlivning.

   Allt kött som köps in centralt, både halal och icke halal, ska alltså vara slaktat med bedövning.

   Vi skriver alltid ut i förpackningstexten om köttet är halal-slaktat.

   Vad skiljer halal-slaktat kött från annat kött?
   För att slakten ska räknas som halal så ska djuret vändas mot Mecka och välsignas av en troende muslim innan bedövningen gör djuret medvetslöst. Den som genomför slakten är vanligtvis godkänd av en muslimsk förening. Det är det enda som skiljer halal-slakt från annan slakt.

   ICA har som krav att allt kött som köps in centralt, både halal och icke-halal, ska vara slaktat med bedövning.

   Hur kontrollerar ICA detta?
   När det gäller våra egna märkesvaror åker vi själva ut och kontrollerar på gård och slakteri att leverantören lever upp till ICAs krav på djurskydd och spårbarhet. För kött som säljs under andra varumärken är dessa krav knutet till kontrakten. Om vi känner behov av att ytterligare kontrollera så att leverantörerna lever upp till våra krav gör vi revisioner även där.

   Läs mer om hur ICA jobbar med djuromsorg och hantering av våra produkter och råvaror

 • Digital bonus

  10 frågor
  • Vad är digital bonus?

   Du får bonusen laddad direkt på ditt kort och kan få påminnelse om din bonus till din mejl. Det går också bra att fråga efter innestående bonuscheckar i kassan. Du ser även dina innestående bonuspoäng samt bonuscheckar i appen ICA Handla och på ica.se under Mitt ICA. Du bestämmer själv när du vill använda din bonus. Du behöver inte betala med ditt kort för att använda bonusen.

  • Bonus laddad på kortet – hur använder jag min bonus?

   När du drar ditt ICA-kort i kassan eller visar ID-handling och har en bonuscheck laddad på kortet, syns din bonus hos kassören. Kassapersonalen frågar då om du vill använda din bonus. Du behöver alltså ingen pin-kod för att nyttja din bonus och du bestämmer själv om du vill använda den. Varje bonuscheck är giltig i sex månader. Om du självscannar, syns din bonus i utcheckningen.

  • Om jag inte använder ica.se eller ICA Handla-appen, får jag information på mitt bonusbesked om jag har fått en ny check?

   Månadsutskicket med Buffé och bonusbeskedet kommer hem i din brevlåda som vanligt. Där ser du månadens intjänade bonus. Om du dessutom har registrerat din mailadress på ica.se kommer du att få påminnelse om månadens intjänade bonuscheck via mail. Besked om vilka checkar du har kvar att lösa in, kommer inte att finnas på ditt utskrivna bonusbesked. Det beror på att bonusbeskedet trycks långt innan det kommer ut med tidningen, och bonus kan därför ha hunnit nyttjas. Information om vilka checkar du har kvar att lösa in, kan du få i din butik eller genom att kontakta Kundservice.

  • Behöver jag säga till i kassan att jag har en bonuscheck eller kommer jag bli tillfrågad om jag vill använda eventuell bonuscheck?

   Kassapersonalen frågar om du vill använda tillgängliga bonuscheckar.

  • Kan jag använda min digitala bonus när jag handlar online?

   Ja, det kan du göra! Om du har en bonuscheck laddad på ditt ICA-kort och vill använda den när du handlar online, så bockar du i detta när du kommer till betalsidan.

  • Kan jag använda min digitala bonus i självutcheckningen?

   Ja, i utcheckningstillfället kan du välja att använda din bonuscheck eller spara till annat tillfälle.

  • Vi är fler i samma familj som har varsitt ICA-kort men vi samlar gemensam bonus. Får vi alla automatiskt digital bonus?

   Ja, bonusen laddas automatiskt på kortet oavsett vem i familjen som handlar.

  • Om min granne/dotter/bror handlar åt mig – kan hen då lösa in min bonuscheck i kassan?

   Nej, bonusen är en värdehandling och är personlig.

  • Om jag mobilscannar och inte har mitt ICA-kort med mig, kan jag ”blippa” körkortet för att lösa in min bonuscheck, eller får jag fram den per automatik i utcheckningen?

   Körkort behöver inte användas för att legitimera dig vid inlösen eftersom du är inloggad när du mobilscannar. Då får du tillgång till din bonuscheck per automatik.

  • Om jag mobilscannar och inte har mitt ICA- kort med mig, kommer jag automatiskt tjäna in min bonus eller behöver jag legitimera mig på något sätt?

   Eftersom du loggar in på Mina sidor på ica.se när du mobilscannar, tjänar du automatiskt in din bonus.

 • Dela bonus

  24 frågor
  • Vad är ett bonuskonto?

   Den som har något av ICAs kort, tillhör ett bonuskonto. Ett bonuskonto är där du har dina intjänade bonuspoäng som kan bli till bonuscheckar. Du bestämmer själv vem du samlar och nyttjar bonus tillsammans med. För att dela bonuskonto med någon, behöver den personen ha något av ICAs kort. Om du är bonuskontoägare kan du bjuda in andra till att dela ditt bonuskonto. Är du medkontohavare, kan du välja att lämna ett bonuskonto. Du ser vilka du delar bonuskonto med om du är bonuskontoägare eller medkontohavare när du loggar in på Mitt bonuskonto.

  • Vad betyder bonuskontoägare och medkontohavare?

   Varje bonuskonto har en bonuskontoägare. Som bonuskontoägare kan du både bjuda in och koppla bort medkontohavare. Det är också bonuskontoägaren som får tidningen Buffé adresserad till sig. Det är bonuskontoägaren som äger bonuspoäng och bonuscheckar. Dessa följer med bonuskontoägaren vid inbjudan till annat bonuskonto.
   Medkontohavare är den som ingår i eller som accepterar en inbjudan till någon annans bonuskonto. Som medkontohavare kan du inte bjuda in fler personer till bonuskontot – det gör bonuskontoägaren. Vilken av ovanstående som du är kan du se på "Mitt bonuskonto"

  • Delar vi automatiskt vårt pengakonto när vi delar bonuskonto?

   Nej, ett bonuskonto handlar endast om bonuspoäng, bonuscheckar och vem du vill dela ditt bonuskonto med. Om du vill genomföra ändringar i ditt pengakonto, ber vi dig kontakta Kundservice på telefon 033-47 47 90. Ett pengakonto har du kopplat till ett bankkort eller ett ICA-kort med betalfunktion.

  • Vem kan jag dela bonuskonto med?

   Om du är bonuskontoägare, kan du bjuda in (nästan) vem du vill till ditt bonuskonto. Du kan som mest bjuda in tio personer under en 30-dagarsperiod till ditt bonuskonto. Du kan inte bjuda in en person som saknar svenskt personnummer, har skyddad identitet, eller är minderårig.

   Information om vem du kan dela bonus med hittar du här!

  • Hur bjuder jag in en person till mitt bonuskonto?

   Du bjuder in en person genom att ange personens mejladress. Du kan inte bjuda in en person som saknar svenskt personnummer, har skyddad identitet, eller är minderårig.

  • Jag får felmeddelande när jag skriver in mejladressen, vad beror det på?

   Om du får ett felmeddelande kan det exempelvis bero på att du missat @-tecken i mejladressen eller glömt skriva .se efter adressen. Kontrollera detta först och kontakta vid behov personen du vill bjuda in och säkerställ detta, försök sedan på nytt.

  • Kan jag bjuda in mitt minderåriga barn att dela mitt bonuskonto via hemsidan?

   I dagsläget så är det inte möjligt att bjuda in en minderårig (personer under 18 år) till att dela bonuskonto via hemsidan. Minderåriga kan ej ha ICA-kort utan endast bankkort (Maestro). Ansökan om ICA bankkort Maestro görs via ICA Bankens hemsida. 

  • Hur ser jag vilka som ingår i mitt bonuskonto?

   Kicka här så kommer du till Mitt bonuskonto. Är du inte inloggad så kommer du först bli ombedd att logga in. Här ser du vilka som ingår i ditt bonuskonto just nu och det är här du bjuder in och/eller ändrar vilka du delar bonuskonto med. Fler fördelar med att dela bonus hittar du här!

  • Vilka fördelar finns med att dela bonuskonto med någon?

   Det är smart att dela bonuskonto! Ni tjänar bonuspoäng ihop vilket leder till att ni snabbare når upp till nivån för att få en bonuscheck. Att glömma inköpslistan på kylskåpet blir inte längre något problem – med appen ICA Handla delar ni enkelt på sparade recept och inköpslistor. Aktuella erbjudanden och bonuscheckar laddas direkt på samtliga kort vilket innebär att den som går och handlar, alltid kan nyttja aktuella erbjudanden och bonuscheckar.

   Fortfarande inte övertygad? Här finns fler smarta fördelar med att dela bonuskonto:


   - Bättre pris och erbjudanden på varor ni gillar att handla tillsammans.
   - Du kan få meddelande när någon i bonuskontot ändrar i inköpslistan – smart när du är i affären och behöver få reda på vad som saknas hemma!
   - Spara på miljön – det är bara kontoägaren som får Buffé, slut med fler tidningar till samma adress!
   - Dela matkonto – sätt in pengar i förväg på ICA-kortet och ha koll på era gemensamma matkostnader.
  • Funkar mina övriga tjänster jag har på kortet (självscanning osv)?

   Ja, du har kvar alla tjänster på ditt kort, även om du delar bonuskonto med någon

  • Jag har fått en inbjudan via mejl till att dela bonuskonto, vad händer nu?

   Du behöver tacka ja eller nej till en inbjudan. Innan du svarar, kan det vara bra att tänka på några praktiska saker.

   Om du idag är:


   1. Ensam bonuskontoägare
   Du blir nämligen medkontohavare i nya bonuskontot. För att veta vad en medkontohavare är, se fråga ”Vad betyder kontoägare och medkontohavare?”.
   - Eventuella innestående bonuspoäng och bonuscheckar flyttas till det nya gemensamma bonuskontot och kan nyttjas av alla som ingår i bonuskontot
   - Dina aktuella erbjudanden flyttas till ditt nya bonuskonto inom ett dygn
   - Dina digitala inköpslistor, veckoplaner och digitala storköpsrabatter försvinner och du skapar nya i ditt nya bonuskonto

   2. Bonuskontoägare i delat bonuskonto
   Du lämnar ditt befintliga bonuskonto och blir medkontohavare i nya bonuskontot. Den eller en av de du delar befintligt bonuskonto med, tar över din roll som bonuskontoägare. Tidningen Buffé och annan fysisk post adresseras nu till bonuskontoägaren i det nya bonuskontot.
   - Eventuella innestående bonuspoäng och bonuscheckar flyttas till det nya gemensamma bonuskontot och kan nyttjas av alla som ingår i bonuskontot
   - Dina aktuella erbjudanden flyttas inom ett dygn
   - Digitala inköpslistor, veckoplaner och digitala storköpsrabatter stannar kvar i gamla bonuskontot

   3. Medkontohavare i annat bonuskonto
   Eftersom du endast kan tillhöra ett bonuskonto i taget, lämnar du ditt gamla bonuskonto om du väljer att tacka ja. Du lämnar kvar innestående bonuspoäng, eventuella bonuscheckar, aktuella erbjudanden, digitala inköpslistor, veckoplaner och digitala storköpsrabatter i ditt gamla bonuskonto.
  • Jag har fått en inbjudan via mejl till att dela bonuskonto, men jag har inget ICA-kort. Vad händer nu?

   Du kan göra på två sätt; antingen klickar du på länken som finns i din inbjudan. Då kommer du till vår inloggningssida. Här väljer du ”Skapa konto”, eller så ansöker du om ICA-kort via den här länken. Oavsett vilken av sätten du väljer, måste du ange samma mejladress som du fick din inbjudan till. Då väntar din inbjudan på dig när du skapat ditt konto och sen loggar in.

  • Jag vill inte ha inbjudningar till att dela bonuskonto, hur gör jag?

   Vill du inte ta emot några inbjudningar till att dela bonuskonto, kontakta oss på Kundservice 033-47-47 90 vardagar 8-17. Vi kan hjälpa dig med att sätta en spärr som gör att det inte skickas inbjudningar till dig.

  • Varför får jag felmeddelande när jag försöker skicka inbjudan?

   Att du får felmeddelande kan bero på flera saker; det kan vara att vi har ett tekniskt fel vilket gör att du för tillfället inte kan skicka inbjudningar. Det kan också vara att du uppnått maxgränsen 10 för månadens inbjudningar, eller du kan ha blivit spärrad från att skicka inbjudningar. Kontakta oss på Kundservice, 033-47 47 90, vardagar 8-17.

  • Vem kan koppla bort någon från bonuskontot?

   Som bonuskontoägare kan du koppla bort medkontohavare från ditt bonuskonto men inte koppla bort dig själv. Som medkontohavare kan du lämna ett bonuskonto men du kan inte koppla bort din bonuskontoägare. Det här gör du genom att logga in på Mitt bonuskonto.

  • Vems bonus ser jag när jag loggar in på Mitt ICA?

   När du loggar in ser du bonuspoäng och bonuscheckar som tillhör bonuskontot. Om ni är fler som ingår i bonuskontot, är detta era gemensamma bonuspoäng och bonuscheckar.

  • Jag har skickat en inbjudan och ångrar mig – går det?

   Ja, så länge en inbjudan inte är besvarad, kan du ångra den. Du ser dina inbjudningar på sidan Mitt bonuskonto. För att ta bort en inbjudan, klicka på ”Avbryt”-knappen. Om din inbjudan redan har blivit besvarad, kopplar du bort en medkontohavare genom att klicka på ”Koppla bort”.

  • Varför måste jag logga in för att svara på inbjudan till bonuskonto?

   Som kund bestämmer du själv vem du ska dela bonuskonto med. För att identifiera att rätt person fått inbjudan, behöver du logga in på Mitt ICA. Därefter går du vidare till "Mitt bonuskonto" och tackar där ja eller nej.

  • Hur många inbjudningar till att dela bonuskonto kan jag få?

   Det finns ingen begränsning på hur många inbjudningar du kan få. Men du kan bara tillhöra ett bonuskonto i taget.

  • Hur många kan jag bjuda in till mitt bonuskonto?

   Det finns ingen begränsning på hur många som kan ingå i ditt bonuskonto. Men du kan som mest skicka tio inbjudningar under en 30-dagarsperiod. Har du skrivit fel mejladress, räknas det som ett försök till inbjudan. Det gör det även om du ångrar en inbjudan som du redan skickat iväg. När 30 dagar har gått, är du åter välkommen att bjuda in någon till ditt bonuskonto.

  • Hur funkar det med skyddad identitet?

   Om du har skyddad identitet och är kontoägare, kan du bjuda in andra till att dela bonuskonto med dig. Observera att den du bjuder in, får ett mejl som innehåller ditt namn (förnamn och efternamn). Däremot kan du inte bjuda in en person med skyddad identitet till att dela bonuskonto med dig. Du som har en person med skyddad identitet i ditt bonuskonto, ser denne person som Anonym i stället för med sitt namn när du loggar in till ditt bonuskonto.

  • Vad innebär det att ändra bonuskontoägare?

   Bonuskontoägaren kan både bjuda in och koppla bort en medkontohavare. Det är också den personen som får tidningen Buffé och annan fysisk post från ICA adresserad till sig. Att ändra bonuskontoägare innebär helt enkelt att man byter ägarskap från en person till en annan. Vill du ha hjälp med att byta bonuskontoägare kontakta oss på Kundservice 033-474790 Vardagar 8 -17.

  • Kan jag göra vem som helst av mina medkontohavare till bonuskontoägare?

   Det finns begränsningar i vem som kan ta över som bonuskontoägare i ditt bonuskonto. Minderåriga personer och personer som saknar svenskt personnummer kan inte logga in på Mitt ICA och kan därför inte göras till bonuskontoägare. Personer med skyddad identitet kan inte heller göras till bonuskontoägare.

  • Jag saknar svenskt personnummer – kan jag bjuda in till mitt bonuskonto?

   Eftersom du saknar inloggning till Mitt ICA på ica.se, kan du inte bjuda in någon att dela bonuskonto med dig via sajten. Men du är välkommen att ringa oss på Kundservice 033-47 47 90, och be oss hjälpa dig koppla någon annan till ditt bonuskonto. Det kan endast vara en person utan svenskt personnummer per bonuskonto och det är i så fall den personen som är bonuskontoägare.

 • Gemensam bonus för Apotek Hjärtat och ICA

  59 frågor
  • Vad innebär gemensam bonus hos Apotek Hjärtat och ICA?

   Det innebär att du genom dina inköp på ICA och Apotek Hjärtat kan samla gemensamma bonuspoäng i en gemensam pott och kan sedan välja att lösa in din bonuscheck på antingen Apotek Hjärtat eller ICA. Gemensam bonus gäller dig som har något av ICAs kort och är medlem i Klubb Hjärtat, Apotek Hjärtats kundklubb.

  • När kan jag börja samla gemensam bonus?

   Du börjar samla gemensam bonus från och med 13 juni 2016.

  • Kan jag använda min digitala bonus när jag handlar online?

   Du kan använda din digitala bonus när du handlar online på Apotek Hjärtat. På ICA jobbar vi på möjligheten att använda bonus online.

  • Hur ansluter jag mig till den gemensamma bonusen?

   Du behöver ha något av ICAs kort och vara klubbmedlem hos Apotek Hjärtat för att kunna samla och nyttja gemensam bonus.

  • Måste jag bli medlem i Klubb Hjärtat?

   Nej, bara om du vill samla och nyttja gemensam bonus. Det går självfallet bra att fortsätta samla poäng enbart hos ICA. Då kan bonusen, precis som tidigare, endast nyttjas hos ICA.

  • Hur blir jag klubbmedlem hos Apotek Hjärtat?

   Du ansöker i kassan hos något av Apotek Hjärtats apotek eller på apotekhjartat.se.

  • Jag får hjälp med mina inköp, kan hen lösa in min bonuscheck i kassan?

   Nej, personen måste vara giltig medlem i ditt hushåll för att lösa in bonuschecken.

  • Vilken åldersgräns gäller för att bli klubbmedlem hos Apotek Hjärtat samt ansöka om något av ICAs kort?

   Du måste vara minst 18 år.

  • Kommer ICA att kunna se uppgifter om vad jag handlat på Apotek Hjärtat?

   Nej, medarbetare på ICA kan inte se vad du har handlat på Apotek Hjärtat, varken produkter som är receptbelagda icke receptbelagda produkter.

  • Jag har något av ICAs kort och har nu blivit klubbmedlem hos Apotek Hjärtat. När jag kan lösa in min bonuscheck hos Apotek Hjärtat?

   Du kan börja samla och nyttja gemensam bonus direkt.

  • Hur mycket bonus får jag när jag handlar på ICA respektive Apotek Hjärtat?

   När du samlat minst 2 500 bonuspoäng på dina inköp på både ICA och Apotek Hjärtat, får du 25 kronor i bonus som laddas direkt på ditt kort. Du väljer själv om du vill använda bonusen på ICA eller på Apotek Hjärtat.

  • Som ICA Student får jag dubbel bonus (2 %) på ICA när jag betalar med mitt ICA Bankkort. Gäller det även på Apotek Hjärtat?

   Nej, dubbel bonus gäller inte på Apotek Hjärtat.

  • Jag är redan klubbmedlem hos Apotek Hjärtat och har något av ICAs kort – hur gör jag för att samla gemensam bonus?

   Härligt! Då kan du börja samla gemensam bonus redan idag.

  • Får jag bonus på alla mina inköp?

   Som tidigare utgår bonus inte på förmedlade varor t.ex. från Systembolaget, Apoteket AB eller postorderföretag. Poäng utgår heller inte på presentkort, tobak, lotter, tips, spel, biljetter eller vid betalning av tjänster, exempelvis uthyrning av film. På Apotek Hjärtat får du inte bonus för receptbelagda läkemedel.

  • Får jag bonus på recept för djur på Apotek Hjärtat?

   Nej du får inte bonus på receptbelagda läkemedel, varken för människor eller djur.

  • Kommer alla personer inom mitt hushåll kunna samla gemensam bonus?

   Ja, men det förutsätter att alla personer i ditt hushåll har antingen något av ICAs kort eller är klubbmedlemmar i Apotek Hjärtat.

  • Om två personer tillhör ett hushåll inom ICA och den ena även är klubbmedlem hos Apotek Hjärtat, hur fungerar det då?

   Anna och Bertil tillhör samma hushåll och båda har något av ICAs kort. Anna är dessutom även klubbmedlem hos Apotek Hjärtat. Bonuspoängen hamnar i samma pott, men Bertil kan endast lösa in bonusen på ICA medan Anna kan lösa in bonusen på både ICA och Apotek Hjärtat.

  • Kommer de bonuspoäng som jag tjänat på ICA eller Apotek Hjärtat innan den gemensamma bonusen träder i kraft gå förlorade?

   Nej, inga bonuspoäng kommer att gå förlorade.

  • Om jag handlar varor för 100 kronor och har en bonuscheck på 25 kronor, kommer jag då samla bonus på hela beloppet?

   Du kan endast samla bonus på det bonusgrundande beloppet, alltså 75 kronor. Du kan inte samla bonus på bonusen.

  • Är det ok att uppge en annan persons personnummer på ICA respektive Apotek Hjärtat för att samla bonus på inköp?

   Ja, det går bra. Om du vill lösa in bonus, behöver du dock legitimera dig.

  • När jag betalar med mitt ICA Bankkort på Apotek Hjärtat, får jag dubbel bonus då?

   Nej, dubbel bonus gäller endast dina inköp på ICA.

  • Kan jag lösa in min bonuscheck på Apotek Hjärtat och ICA?

   Ja, men det förutsätter att du både har något av ICAs kort och är klubbmedlem hos Apotek Hjärtat.

  • Om jag har giltiga bonuscheckar hos ICA innan den gemensamma bonusen träder i kraft, kan jag lösa in dessa även hos Apotek Hjärtat, förutsatt att jag är medlem där?

   Ja, du kan lösa in dina digitala bonuscheckar. De papperscheckar som du fått från ICA, kan du bara använda hos ICA så länge de är giltiga.

  • Ändras giltighetstiden på bonuscheckarna?

   Giltighetstiden på bonuschecken är fortfarande sex månader.

  • Kommer bonuscheckens valör fortfarande vara samma som tidigare?

   Ja, det är samma valörintervaller som tidigare.

  • Om jag handlar varor för 75 kronor och vill lösa in en check på 100 kronor, är det möjligt?

   Checken löses in i sin helhet både på ICA och Apotek Hjärtat, d v s du får ingen växel tillbaka. Om du använder ICAs självscanning eller självutcheckning, färgas checken grå och kan inte lösas in eftersom köpbeloppet är lägre än checkens värde.

  • Kommer jag kunna använda min bonuscheck för att köpa receptbelagda läkemedel?

   Nej, eftersom du inte får bonus på receptbelagda läkemedel kan du inte heller nyttja din bonuscheck för att betala för receptbelagda läkemedel.

  • Om två personer tillhör ett hushåll inom ICA och den ena även är medlem i Apotek Hjärtat, kan den andra personen också lösa in bonus på Apotek Hjärtat?

   Anna och Bertil tillhör samma hushåll och båda har något av ICAs kort. Anna är dessutom även klubbmedlem hos Apotek Hjärtat. Bonuspoängen hamnar i samma pott, men Bertil kan endast lösa in bonusen på ICA medan Anna kan lösa in bonusen på både ICA och Apotek Hjärtat.

  • Hur länge är bonuscheckarna giltiga?

   Bonuscheckarna är giltiga i 6 månader, precis som tidigare.

  • Jag har en papperscheck från ICA, kan jag lösa in den på Apotek Hjärtat?

   Har du en giltig papperscheck, kan denna endast lösas in på ICA. Den bonus som finns laddad på ditt ICA-kort kan du däremot lösa in hos Apotek Hjärtat.

  • Kan jag själv reglera om jag vill ta emot kommunikation i form av mejl/sms/brev från Apotek Hjärtat respektive ICA?

   Ja, detta reglerar du själv via ica.se, apotekhjartat.se, avregistreringslänk i mejlutskick, Apotek Hjärtats kassa eller kundtjänst. Observera att utskick från Apotek Hjärtat och ICA görs separat och du bestämmer själv vilket av bolagen du vill avsäga dig kommunikation från.

  • Kan jag som kund själv se information kring min bonus och bonuscheckar?

   Ja, som inloggad på ica.se, i ICA Handla-appen och på apotekhjartat.se kan du se ditt bonussaldo, tillgängliga bonuscheckar, inlösta bonuscheckar i butik, skänkta bonuscheckar, intjänad bonus per kanal (på ICA per butik, på Apotek Hjärtat som helhet), datum för utbetalning av nästa bonuscheck, antal poäng kvar till nästa check etc.

  • Om vi är fler i hushållet som registrerat oss med mejladress, kommer vi att få utskick från både ICA respektive Apotek Hjärtat?

   Ja och det kommer att vara samma information i dessa. Viktigt att notera är att utskicken visar hushållets totala bonusintjäning och bonuscheckar. Det innebär att om ni är fyra personer som samlar gemensam bonus, får alla fyra ett mail med 50 kr i bonus. Det är alltså 50 kr för hela hushållet som kan lösas in på ICA eller Apotek Hjärtat, inte 50 kr per person.

  • Skickar ni sms när jag har fått en ny bonuscheck?

   Nej, inget sms kommer att skickas ut.

  • Kan jag ha olika mejladresser på ICA och Apotek Hjärtat?

   Ja, det kan du.

  • Om jag avsäger mig utskick från ICA, stoppas även utskicken från Apotek Hjärtat?

   Nej, utskicken från Apotek Hjärtat och ICA hanteras separat och du väljer själv vilket utskick du vill tacka nej till.

  • Från och med när kan jag skänka min bonuscheck?

   Att skänka en bonuscheck till en vän kan du göra direkt, förutsatt att du har intjänad bonus. Att skänka till välgörenhet fungerar när det finns en pågående välgörenhetskampanj. På ica.se meddelar vi när vi har en välgörenhetskampanj.

  • Om jag skänker en check och ångrar mig, kan jag ta tillbaka den?

   Nej, en check du skänkt går inte att ta tillbaka.

  • Hur gör jag för att skänka min bonuscheck?

   Logga in på ica.se och klicka på ”Skicka vidare” under bonuschecken. Observera att ditt namn visas för den du har skänkt din bonus till. Du kan också få hjälp av personalen i kassan på Apotek Hjärtat om du vill skänka din bonuscheck till pågående välgörenhet.

  • Om jag fått en check från en vän, kan jag skänka den vidare?

   Ja, du kan välja att lösa in din bonuscheck, skänka den till välgörande ändamål eller till annan person.

  • Kan jag ställa in så att alla mina framtidiga bonuscheckar automatiskt skänks till välgörande ändamål eller till annan medlem?

   Nej, att skänka en check är ett aktivt val som måste göras från gång till annan.

  • Kan jag skänka min bonuscheck till vem som helst?

   Nej, den du skänker till måste ha något av ICAs kort eller vara klubbmedlem hos Apotek Hjärtat samt ha registrerat sin mailadress i sin profil hos ICA och/eller Apotek Hjärtat. Om du exempelvis är klubbmedlem hos Apotek Hjärtat, kan du skänka din bonuscheck till din vän som har ICA-kort, förutsett att din vän registrerat sin mejladress på ica.se

  • Vilka uppgifter behöver jag till den jag vill skänka min bonuscheck till?

   Du behöver korrekt mejladress som hen har sparat i sin profil hos ICA och/eller Apotek Hjärtat.

  • Kan jag vara anonym när jag skänker min bonus?

   Nej, när du skänker din bonus kommer mottagaren få uppgifter om ditt namn.

  • Hur vet min vän att jag skänkt min bonuscheck till hen?

   Din vän får ett mejl om att hen fått en bonuscheck och från vem (förnamn, efternamn).

  • Kan jag se på en bonuscheck att jag fått den av någon annan?

   Nej, en check som du fått av någon annan skiljer sig inte på något sätt från dina andra bonuscheckar.

  • Kan jag se vilka checkar jag har skänkt?

   När du loggar in på Mitt ICA på ica.se, ser du detta under ”Dina bonuscheckar/Bortskänkt bonus”.

  • Kan jag skänka min bonuscheck till välgörenhet när som helst?

   I dagsläget kan du endast skänka din bonuscheck till välgörenhet när det finns en pågående välgörenhetskampanj.

  • Hur vet jag att det fungerade att skänka min check till välgörenhet?

   Du får en bekräftelse när du skänker en check, och du kan även se detta under ”Dina bonuscheckar/Bortskänkt bonus”. Om du skänkt din check till ett välgörande ändamål kommer du dessutom efter avslutad kampanj få ett mejl som tackar för ditt bidrag.

  • Kommer alla personer inom mitt hushåll kunna skänka bonuscheckar?

   Anna och Bertil har två barn och alla i familjen har något av ICAs kort. Två i familjen är även klubbmedlemmar hos Apotek Hjärtat. Hela hushållet samlar gemensam bonus och kan alltså lösa in och skänka bonuscheckar.

  • Kan jag ringa till Kundservice och be dem hjälpa mig med att skänka en bonuscheck till min vän?

   Nej, du måste själv logga in på ica.se för att skänka din bonus. Om du har fler checkar, väljer du även vilken av checkarna du vill skänka till din vän.

  • Kan jag ge tillbaka en bonuscheck som jag fått?

   Ja, du kan skänka en bonuscheck så många gånger du vill.

  • Kan jag skänka bonuspoäng?

   Nej, du skänker bonuscheckar.

  • Ändras giltighetstiden för en check som jag skänkt?

   Nej, giltighetstiden gäller från det att checken skapades och sex månader framåt. Giltighetstid står angivet på checken.

  • Om samma e-postadress används för flera personer, hur fungerar det då med att skänka bonus?

   Om samma e-postadress används för flera personer, hur fungerar det då med att skänka bonus?

  • Vart kan jag se vilka välgörenhetskampanjer som är aktuella?

   Vart kan jag se vilka välgörenhetskampanjer som är aktuella?

  • Om min vän inte har registrerat sin mejladress, vad händer då om jag vill skänka bonus?

   Då kommer du inte att kunna skänka din bonus till din vän. Ett tips är att kontakta vännen och be denne logga in och registrera sin mejladress.

  • Kommer stamkundsnivån vara densamma och kommer jag fortsatt att få Mina Varor?

   Stamkundsnivån kommer vara densamma, d v s stamkund är du om du handlar i en eller flera ICA-butiker för minst 1200 kr per månad och Mina Varor får du om du har kommit upp till stamkundsnivå. Men om du samlar gemensam bonus och exempelvis handlar för 1 000 kr på ICA och 200 kr på Apotek Hjärtat, kan Mina varor utebli eftersom du behöver ha handlat för 1 200 kr på ICA för att kunna få Mina varor.

  • Vilka fördelar har den gemensamma bonusen?

   Du kan samla och nyttja bonus i ca 400 apotek och ca 1 300 ICA-butiker. Du kan nyttja din bonuscheck när du handlar online hos Apotek Hjärtat. Du kan skänka din bonuscheck till en vän eller till välgörande ändamål (när vi har en aktuell välgörenhetskampanj). Hos ICA är intjänade bonuspoäng giltiga i tolv månader jämfört med tidigare sex månader.

 • ICA Kort - Bonus - Erbjudanden

  39 frågor
  • Mitt bonusbesked

   På ica.se under Rabatt och bonus kan du hitta all information gällande dina bonusbesked så som vilka butiker du har handlat och samlat bonus i. Även ingående saldo kan du se på ica.se då vi har möjlighet att uppdatera informationen där. På bonusbeskedet som kommer i brevlådan har vi valt att plocka bort information som ingående saldo då den informationen är två veckor gammal när det når kunden.

   Information om det nya utseendet på bonusbeskedet

  • Adressändring - hur gör jag?

   Adressändringen till ICA går automatiskt, när du ändrar din folkbokföringsadress. Om du vill att utskicken ska gå till en annan adress än folkbokföringsadressen, ska du kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90, vardagar kl. 08.00-17.00. Det är endast banken som har tillgång till vår kunddatabas. Hit kan du även ringa om du har ändrat din folkbokföringsadress för mer än en månad sedan men fortfarande får posten till din gamla adress. Av sekretesskäl har banken inte någon öppen mejlfunktion.

  • Bonuscheck utgången - går det att få en ny?

   Bonuschecken har en giltighetstid på sex månader och förhoppningen är att våra kunder ska hinna lösa in den under denna tid. Utgången bonuscheck kan inte förlängas

  • Hur får jag bonus?

   Du får bonus på det du betalar efter att eventuella rabatter är dragna, 1 procent på allt du handlar på ICA. För varje 2500 SEK du handlar för får du en bonuscheck på 25SEK. Dessutom får du alltid bra kortpriser och rabatter på nöjen och resor med ditt ICA-kort via ICA.se. Som kund på ICA ska du självklart ha bonus på samtliga varor. Undantag är förmedlade varor från apoteket och systembolaget, tips, spel, lotter, biljetter, telefonkort med mera. ICA centralt har ett avtal med våra butiker angående bonus och samma regler gäller därför i alla ICA-butiker. Vissa butiker har dock själva valt att inte längre ge bonus på tobaksvaror. Från och maj månadsutskick 2016 är alla bonuscheckar digitaliserade, det betyder att bonuscheckarna är laddade på ICA-kortet.Vi har valt ett system med bonuscheckar så att det ska passa alla våra kunder. Det finns kunder som inte använder sitt ICA-kort att betala med och då skulle de inte få någon användning för sin bonus. Som kund ska du också själv kunna välja när du vill nyttja din bonus.

  • Bonuscheck - behöver jag handla för hela på en gång?

   Ja, kontant återbetalning lämnas inte, vilket också framgår på baksidan av checken.

  • Bonuscheck - lösa in mot kontanter?

   Du kan inte lösa in bonuschecken mot kontanter, vilket också står på baksidan av checken.

  • Buffé - hur gör jag om jag inte vill ha den tidningen?

   Du anmäler detta till ICA Kundservice, tel 033-47 47 90 vardagar 08.00-17.00.

  • Buffé - varför ingen tidning den här månaden?

   Tidningen Buffé och ICA Bonus är en extra belöning till de stamkunder som väljer ICA för huvuddelen av sina dagliga inköp. Stamkund är du om du i en eller flera ICA-butiker handlar för minst 1200 SEK per månad. Det är dock först efter två på varandra följande månader som tidningen upphör. Så snart du kommer upp till 1200 igen under en månad, kommer du åter att få hem tidningen.

  • Buffé - var kan jag lämna tips på artiklar till tidningen?

   Då kan du antingen ringa till tidningsredaktionen, tel 08-728 23 00 eller skicka ett mejl till red.buffe@otw.se.

  • Erbjudanden - varför inte samma till alla kunder?

   Vi har mängder av olika kunderbjudanden för att tillgodose alla våra olika kundgrupper.

   - TV-reklamserbjudanden gäller för alla i samtliga ICA-butiker.

   - Butikernas egna flygblad delas ut till kunder i butikens närområde.

   - Kundspecifika erbjudanden baseras på hur mycket du handlar för i en och samma butik och ger butikerna möjlighet att premiera sina bästa kunder.

   - Stamkundserbjudanden tillsammans med Buffé till ICA-kortskunder som handlat för minst 1 200 SEK per månad.

  • Erbjudanden - laddas alla på ICA-kortet?

   Många utskick och erbjudanden laddas direkt på ditt ICA-kort, men inte alla. Det står på respektive erbjudande/kupong om den är laddad på ICA-kortet eller ej. Din bonuschecken laddas direkt på ditt ICA-kort vid samma tillfälle som Buffé-utskicket når dig.
   Vad du har för personliga erbjudanden laddade på ditt ICA-kort kan du enkelt se genom att logga in på Mitt ICA. Väl inloggad så går du sedan in på "Erbjudanden" och "Butikserbjudanden" på ica.se.

   Se erbjudanden laddade på ICA-kortet!

  • Erbjudanden - varför från en butik som jag inte handlar i?

   Butiken har valt att sända erbjudanden till dig eftersom du har handlat och dragit ditt ICA-kort i butiken. När du drar ditt kort i butiken registreras du i just den butikens kundregister. Det är mot detta register som rabattkupongerna skickas ut. Butiken själv bestämmer vilka kunder som ska få utskicken, till exempel den som handlat för ett visst belopp, den som handlar ofta eller den som kanske bara har registrerat något av ICAs Kort.

  • Erbjudanden - hur gör jag om jag inte vill ha adresserad reklam?

   Du som har något av ICAs kort och som samlar bonuspoäng kan begära att dina uppgifter inte ska behandlas eller användas för direkt marknadsföring.

   För mer information om ICAs behandling av dina personuppgifter, kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90.

   Har du fått adresserat utskick från oss med adresskälla MIA, och inte vill ha dessa framöver kan du avregistrera dig genom att ringa MIA på angett telefonnummer på utskicket.

  • Erbjudanden/tävlingar som man behöver dator för att utnyttja - varför?

   Vi har full förståelse för att alla inte har varken tid, lust eller ork att följa med i den tekniska utvecklingen. Vi vill dock inte säga nej till de möjligheter som den utvecklingen faktiskt ger. Det är bekvämt att delta i någonting direkt via datorn. Vi försöker att tillmötesgå alla våra kunder och ge fördelaktiga erbjudanden på olika sätt. Vissa gånger är det kunder som har tillgång till dator och som aktivt besöker vår webbplats som får ta del av ett erbjudande.

  • Erbjudande Ving - kan jag få rabatten i efterskott eftersom jag redan har bokat en resa?

   Du som redan har bokat en resa kan inte få rabatten i efterskott. Rabatten gäller endast nybokningar, som ska göras via vår webbplats - www.ICA.se.

  • Erbjudanden - vilka kommer ni att ha i sommar?

   Vi kommer naturligtvis att premiera våra stamkunder med massor av rabatter på härliga nöjen även i sommar. Exakt vilka erbjudanden vi då kommer att ha är dock ännu inte klart. Ofta förhandlar vi in i det sista för att få så bra priser som möjligt. Håll därför gärna utkik i månadsutskicken i mars, april och maj eller på vår webbplats under Erbjudanden och nöjen.

  • ICA Kort - är det någon åldersgräns för ett vanligt ICA-kort?

   Alla ICAs bonuskort är personliga och har en åldersgräns på 18 år.

  • ICA Kort - kan jag lägga till flera personer till mitt konto?

   Vill du och den du bor med ha ett gemensamt ICA kort för att betala och samla bonus med? Alla våra betalkort kan sökas gemensamt av två personer. Har ni kort sedan tidigare kontaktar ni Kundservice som hjälper er med avslut och sedan ansöker ni om gemensamt kort direkt här på ica.se/ansok.

   Vill ni bara samla bonus ihop? Då kan ni ansöka om ICAs enklaste kort utan betalfunktion var för sig och sedan bjuda in varandra till att dela bonus via Mitt bonuskonto. Du kan också kontakta ICA Kundservice på 033 – 47 47 90 för att få hjälp att koppla ihop era bonuskonton.

  • ICA Kort - jag har nytt kort och när får jag min kortkod?

   Din kortkod kommer inom en vecka efter det att du har blivit aviserad att kortet har kommit. Kortkoden är inte möjlig att byta på grund av säkerhetsskäl. Kortkoden fungerar som legitimation när du betalar med kortet, vill ha saldobesked samt vid insättning och uttag av pengar i kassan. Utan kod är det viktigt att du kan visa giltig legitimation.

  • ICA Kort - hur får jag ett nytt då mitt är borttappat/trasigt ?

   Om ditt kort kommit bort, blivit stulet eller om du misstänker att det på annat sätt hamnat i orätta händer ska du spärra det. Det ska du också göra om kortet har blivit avmagnetiserat eller gått sönder.

   Läs mer om Spärra kort/Beställa nytt

  • ICA Kort - hur ansöker jag om ett?

   Fyll i en ansökan på ica.se. Har du inte en dator kan du få hjälp i Butiken.

   Mer information om hur du ansöker om ICA Kort

  • ICA Kort - varför plötsligt en aviavgift?

   ICA Bankens kontovillkor är utformade i enlighet med Konsumentverkets riktlinjer - det vill säga att kostnader som uppstår ska betalas av kortkunden själv och inte fördelas över samtliga kunder.

   När du utnyttjar din kredit uppstår en kostnad för banken och den ska ersättas. Därför tillämpas dag-för-dag ränta som gör att du betalar ränta beräknad på skuldens storlek och den tid skulden belastar krediten. Aviavgiften är avsedd att täcka de kostnader som uppstår i samband med avisering och denna avgift debiteras enligt kontovillkoren - om kontot uppvisar en skuld den dag fakturan sammanställs. När denna dag infaller för nästkommande sammanställning meddelas alltid i förväg på fakturan. Vid tillgodohavande på fakturadagen har banken valt att bjuda på aviavgiften, för att framhålla att inbetalningar i förskott är det förmånligaste alternativet.

   Om aviavgift debiteras beror alltså på om kontot på fakturadagen uppvisar en skuld - inte på vilken dag en inbetalning har bokförts.

  • ICA Kort – hur får jag ett nytt?

   Har du ett ICA Kort kan du beställa nytt kort direkt under dina inställningar (kräver inloggning) som du når under ditt namn längst upp på sidan. Du kan även kontakta ICA Kundservice på telefon 033-47 47 90.

   Har du något av ICAs bankkort kan du dygnet runt spärra det eller beställa ett nytt kort direkt på icabanken.se, i ICA Bankens app eller på telefon 033-47 47 90.

   Mina inställningar

  • ICA Kort - kan alla användas för att få rabatt om det finns fler kort i familjen?

   Rabatten laddas per hushåll med ett antal kort knutna till sig. Det innebär att vem som helst inom hushållet kan utnyttja rabatten genom att dra sitt kort. När rabatten är utnyttjad går det inte att utnyttja den igen med något annat kort inom hushållet.

  • ICA Kort - kan familjen samla poäng tillsammans?

   Har ni flera kort i familjen kan ni samla poäng tillsammans. Ni kan välja att bjuda in familj eller vänner att samla bonus via Mitt bonuskonto. Du kan också kontakta ICA Kundservice 033- 47 47 90 vardagar 08.00-17.00. Rabatten laddas per hushåll med ett antal kort knutna till sig. Det innebär att vem som helst inom hushållet kan nyttja rabatten genom att dra sitt kort. När rabatten är nyttjad går det inte att nyttja den igen med något annat kort inom hushållet.

  • ICA Kort och Bankkort - vad är det för skillnad på alla de olika och hur fungerar de?

   ICA BANKKORT OCH ICA BANKKORT PLUS - VAD ÄR SKILLNADEN? ICA Bankkort fungerar som ett vanligt traditionellt bankkort - ett konto knutet till kortet och med möjlighet att koppla kredit till. Här går köpen först mot eget insatt kapital och efter det på eventuell kredit.

   ICA Bankkort plus är ett kort med två konton - ett direktkonto och ett fakturakonto. Från direktkontot dras köp i ICA-butiker och uttag i automat samt räkningsbetalningar och autogiron. Från fakturakontot dras alla övriga kortköp, vilka ger 0,5% bonus, och de kommer på faktura månaden efter. Betalar du hela fakturan då tillkommer ingen ränta. Annars krävs ett lägsta belopp som är 5% av skulden. På fakturakontot är krediten obligatorisk.

   ANSÖKAN OM KONTOKREDIT - VARFÖR BEHÖVER JAG FÖRST HA ETT BANKKORT? Bankkorten är alla kopplade till Mastercard, men det behöver inte vara med kredit - endast för Bankkort plus. Kontokrediten är kopplad till ett kort, men kredit går även att söka till underkonto som är ett kortlöst konto.

   ICA BANKKORT - ÄR DET AUTOMATISKT KOPPLAT TILL EN KREDITMÖJLIGHET ELLER GÅR DET ATT HA ETT BANKKORT UTAN KREDIT? Krediten är valfri förutom på bankkort plus. Det går att söka till krediten i efterhand.

   VILKET KORT OM JAG VILL BETALA MED FAKTURA? Med ICA Bankkort plus får du faktura på köp gjorda utanför ICA.

   FINNS BEGRÄNSNINGAR VID BETALNING MED FAKTURA - exempelvis kontantuttag? Eftersom det endast är köp som går mot faktura på Bankkort plus är det begränsning på kontantuttag.

   VILKET KORT OM JAG VILL ATT KÖPEN SKA DRAS DIREKT FRÅN KONTOT? Bankkort rekommenderas om du vill att samtliga köp ska dras direkt från kontot.

   KREDITUPPLYSNING - GÖRS DET ALLTID VID ANSÖKAN OM KORT? Det görs alltid en kreditupplysning när du ansöker om ICAs Bankkort - oavsett om det är med eller utan kredit. Det gäller även ICA Kort med kredit.

   KREDIT KOPPLAD TILL ETT VANLIGT ICA-KORT - GÅR DET? Nej, det går inte.

  • ICA Kundservice - varför inte 020-nummer?

   ICA-banken prioriterar att ha så få och så låga avgifter som möjligt och istället erbjuda bra räntor och villkor. Ett 020-nummer skulle innebära kostnader som skulle behöva tas ut på annat sätt. Istället betalar du alltid samma låga samtalsavgift var du än bor i Sverige.

  • Inköp på ICA - går det att få en sammanställning över alla?

   Många av våra kunder efterfrågar en sammanställning över inköpshistoriken - vilka varor som är inköpta på ICA. Detta är dock ingen tjänst vi kan erbjuda i dag, men vi har informerat vår marknadsavdelning om detta önskemål. När ICA Kortet ska utvecklas och utformas kan vi ha detta i åtanke.

  • Kortpriser - vad innebär det?

   Du som har ICA Kort får alltid extra bra pris på många varor. Det räcker att du drar ditt kort i kassan för att få ta del av kortpriserna. De aktuella varorna finns med i reklamfilmerna och i de reklamblad din butik skickar.

  • Kundspecifik marknadsföring - vad är det?

   Kundspecifik marknadsföring - KSM - innebär att varje butik ska kunna premiera sina bästa kunder. När du drar ditt ICA-kort i butiken, registreras du i butikens kundregister och mot detta register skickas sedan rabattkupongerna ut. Butiken bestämmer själv vad som ska styra utskicken - hur mycket du handlat för, hur ofta du handlar eller om du bara registrerat ditt kundkort. Butiken bestämmer även själv vad ett erbjudande ska innehålla och till vilka kortkunder det ska skickas. Erbjudandena har en begränsad giltighetstid och när datumet är passerat, är det upp till varje butiksägare att avgöra om de vill förlänga giltighetstiden eller inte.

  • Pantkvitto - varför ingen bonus?

   Bonus utfaller inte två gånger på samma vara och vi har då valt att ge bonus vid köptillfället av drycken, inklusive pant, istället för när pantkvitton lämnas.

  • Rabatt - vart vänder jag mig om jag fått fel rabatt/ingen alls?

   Du vänder dig då till ICA Kundkontakt, tel 020-83 33 33 eller via e-post direkt från vår webbplats, ICA.se.

  • Saldo och kortfrågor på ICA.se fungerar inte - varför?

   Kunder som använder Internet Explorer 10 kan få vissa problem när de till exempel vill kolla sitt saldo. Det beror främst på att vi ännu inte stöder IE 10. Vår rekommendation är därför att använda en äldre version.

  • Varför kan jag inte sätta in pengar via plusgiro längre?

   Vi gick över till bankgiro för inbetalningar i april 2009. Fram till den 14 oktober 2013 har plusgironumret fungerat parallellt, men nu är det avslutat. Under 2009 informerade vi om ändringen både på ICA.se och i våra olika utskick. Sedan dess har vi bara använt bankgiro-numret på alla avier och i all annan kommunikation om insättningar. De kunder som ändå fortsatt att betala via plusgiro fick ett brev från oss i september 2013 om att plusgironumret stängs.

  • Bonuschecken - hur funkar den?

   Bonuschecken kan du handla med i alla våra ICA-butiker samt Apoteket Hjärtat (om du är Klubb Hjärtat- medlem). Bonuschecken är giltig i sex månader. Utgången bonuscheck kan inte förlängas. Kontant återbetalning lämnas inte och man kan inte lösa in checken mot kontanter.

  • ICA-kort med betalfunktion

   Kräver inte samma folkbokföringsadress men kan bara ha två kontohavare. Ansök via ICA.se/ansokan.

  • Personuppgifter- Hur hanterar och behandlar ICA mina uppgifter?

   Behandlingen av personuppgifterna är nödvändig för att vi ska kunna registrera dina inköp för bonus eller för att kunna handlägga dina banktjänster eller andra tjänster på ICA.se. Uppgifterna behövs även för att vi och din ICA-butik, genom reklam och på andra sätt, ska kunna lämna dig bra erbjudanden och god service. Naturligtvis kan du få information om vilka personuppgifter vi har om dig och även begära att uppgifter tas bort eller ändras, om de skulle visa sig vara felaktiga eller ofullständiga. Du kan även begära att dina uppgifter inte ska behandlas eller användas för direkt marknadsföring. Mer information om hur vi behandlar dina personuppgifter kan du få av Ica Kundservice 033-474790, vardagar 08.00-17.00. När du ansöker om något av våra fem kort och när du använder detta eller loggar in på någon av tjänsterna på vår webbplats, lämnar du information som kan hänföras till dig. I samband med att du Godkänner villkoren (stod skriver under ansökan tidigare)accepterar du också att ICA får behandla dina personuppgifter i enlighet med villkoren för kortet och ICA Bonus.

  • Personuppgifter- Vem har tillgång till mina uppgifter?

   Endast personer med särskild behörighet har tillgång till dina personuppgifter. Alla uppgifter som rör ditt konto och dina bankärenden skyddas av banksekretessen. ICA värnar om den personliga integriteten och vi är därför alltid noga med skyddet av den information du anförtror oss. Personuppgifterna överlåts inte utanför ICA/Ahold-koncernen.

  • Insättning på ICA-Kortet- Hur sätter jag in pengar på mitt kort?

   "Insättning sker via Bankgiro 204-3727 och ett OCR-nummer. OCR-numret är det kontonummer som är kopplat till ditt kort exempel : 555XXXXXX lägg till siffran 18 på slutet så att det blir 11 siffror. Du kan även sätta in pengar via ett Autogiro , kontakta Ica Kundservice 033-474790 för utskick av en Autogiroblankett. Insättning kan även ske i butiken med IcaKortet och tillhörande kortkod, via ett annat bankkort eller kontanter."

 • Uppgradera ICA-kort

  13 frågor
  • Vad betyder det att jag uppgraderar mitt ICA-kort?

   Att uppgradera sitt ICA-kort betyder att du som har ett ICA-kort utan betalfunktion kan välja att uppgradera ditt kort till ett ICA-kort med betalfunktion. Du kan alltså gå från ett bonuskort till ett kort du kan betala med i ICAs alla butiker och Apotek Hjärtat.

  • Hur uppgraderar jag mitt ICA-kort?

   Du uppgraderar ditt ICA-kort på ICA.se via Mitt ICA, inställningar. När du har kommit in på fliken inställningar, klickar du på kontohantering och där finner du en sida som heter uppgradera.

  • Hur vet jag om jag kan uppgradera?

   Du som har ett ICA-kort utan betalfunktion idag kan uppgradera ditt kort via ICA.se. Du som har skyddad adress behöver ringa till oss på ICA Kundservice och beställa en ansökan. Du når oss på telefonnummer 033-47 47 90, val 1 för det rosa ICA-kortet, vardagar 08.00-17.00.

  • Kan jag uppgradera tillsammans med någon?

   Självklart kan du uppgradera ICA-kortet tillsammans med någon. Det som krävs för att uppgradera tillsammans är att minst en utav er har ett ICA-kort utan betalfunktion idag. Det går inte att uppgradera om någon utav er har ett ICA-kort med betalfunktion, då måste den personen ringa till oss på ICA Kundservice via vårt telefonnummer som du hittar nedan och avsluta sitt befintliga kort och konto. När detta väl är gjort kan ni via ansökningsflödet för uppgradera kort, som du hittar via Mitt ICA, göra en gemensam uppgradering.

   För att ringa till oss på ICA Kundservice ringer du 033-47 47 90, val 1 för det rosa ICA-kortet, vardagar 08.00-17.00.

  • Hur legitimerar jag mig för att uppgradera?

   Om du behöver identifiera dig för att uppgradera ditt kort kan du identifiera dig med mobilt BankID direkt på ICA.se. Du kan även gå till valfri ICA-butik och dra ditt kort eller uppge ditt personnummer i samband med ett köp och visa din legitimation. När detta är gjort kan du via ICA.se uppgradera ditt ICA-kort.

  • Hur legitimerar sig min medsökande?

   När ni har genomfört en gemensam ansökan om att uppgradera ICA-kortet behöver kontohavare två identifiera sig i kassan för att det nya kontot ska skapas. Kontohavare två behöver gå till butiken och uppge sitt personnummer eller dra sitt befintliga ICA-kort (om han/hon har ett ICA-kort utan betalfunktion) i samband med ett köp och visa legitimation.

  • När skapas mitt nya konto?

   Är du en ensam kontohavare som vill uppgradera skapas ditt konto så fort ansökan är klar. Du behåller ditt befintliga ICA-kort som du har idag och en pinkod skickas hem till dig med posten.

   Är ni två sökande så skapas kontot när kontohavare två har varit i butiken och identifierat sig. För att identifiera sig i butiken uppger du ditt personnummer eller drar ditt befintliga ICA-kort i samband med ett köp och visar legitimation. Därefter skickas kort (om en av er är nysökande) och pinkoder hem med posten.

  • Vem är kontohavare ett och två vid gemensam uppgradering?

   Kontohavare ett är du som loggar in på ICA.se och startar uppgraderingen. Kontohavare två är du som är medsökande. När ni har fått ert nya konto så är ni gemensamma kontoägare.

  • Kommer jag få en bekräftelse på att jag har uppgraderat mitt ICA-kort?

   När du har genomfört en ansökan om uppgradering kommer du få en bekräftelse hemskickad med posten innehållande information om hur du kan använda ditt nya konto och kort.

  • Vad händer med mitt nuvarande bonuskonto?

   Ditt bonuskonto sparas som det är idag, du behåller alla dina bonuspoäng och bonuscheckar. Är ni två sökande som har var sitt bonuskonto idag kommer båda kopplas till första kontohavares bonuskonto och all bonus flyttas till detta konto.

  • Vad händer med mitt nuvarande ICA-kort?

   Ditt befintliga ICA-kort behåller du och ett konto skapas som kopplas till kortet. Du kommer även få en pinkod hemskickad som kopplas ihop med ditt nuvarande ICA-kort.

   Behöver du ett nytt ICA-kort kan du beställa ett nytt via Mitt ICA och inställningar efter du har gjort din uppgradering. Du kan även ringa till oss på ICA Kundservice, 033-47 47 90, val 1 för det rosa ICA-kortet, vardagar 08.00-17.00.

  • Vad händer med mitt nuvarande konto på ICA.se?

   Ditt konto på ICA.se kommer fortfarande att finnas kvar, du behåller samma lösenord som du har idag. Den enda skillnaden är att du nu kommer kunna se kontoinformation under konto och saldo.

   Är ni två sökande var av en nysökande behöver kontohavare två skapa ett lösenord med hjälp av sitt nya kortnummer via ICA.se.

  • Vad händer med mina rabatter och erbjudande som jag har idag?

   Dina rabatter och erbjudande som du har idag sparas. Om ni är två som ansöker så kommer era erbjudanden och rabatter slås ihop. Mina varor kommer i framtiden att baseras på era gemensamma inköp och de varor som har mest köphistorik.

 • God man och Förvaltare

  3 frågor
  • Vad gäller för mig som God man för en huvudman.

   För att vid telefonkontakt kunna hjälpa dig med ärenden som rör din huvudmans engagemang behöver du först och främst vara registrerad som God man i våra system. Om du ej redan är det så skickar du in registerutdrag om detta till adressen som följer nedan. Är du registrerad enligt ovan och vill ha svar på frågor rörande huvudmannen så behöver du vara identifierad med ditt personnummer och ditt eget lösenord via talsvaret. Du kan även identifiera dig via Mobilt-Bank ID. Nämn då för handläggaren att du vill använda Mobilt-Bank ID. Saknar du själv ett ICA Kort, eller av annan anledning inte kan identifiera dig enligt ovan, ber vi dig att skriftligen framföra dina ärenden. Adress: ICA Banken AB, 504 82 Borås.

  • Vad får jag som God man göra åt min huvudman?

   Du som God man får hjälpa din huvudman att bevaka juridiska och ekonomiska intressen hos oss på ICA. Huvudmannen har kvar sin rättsliga handlingsförmåga och du som God man har inte rätt till att ingå ekonomiska avtal utan huvudmannens godkännande. Exempelvis som vid ansökan om ICA-kort med betalfunktion, då behöver huvudmannen själv hämta ut sitt kort som kommer med REK till närmaste postombud, detta som ett godkännande att hen har ansökt om ett ICA-kort. Du, som God man, får via telefon ta del av information om din huvudmans konto så länge du är identifierad med ditt personnummer och lösenord eller Mobilt Bank-ID. Väl identifierad får God man exempelvis beställa ut nya produkter, kontoutdrag och blanketter med mera.

  • Vad gäller för mig som Förvaltare för en huvudman.

   För att ICA Kundservice via telefon ska kunna hjälpa dig med ärenden som rör din huvudmans engagemang behöver du först och främst vara registrerad som Förvaltare i våra system. Om vi saknar denna notering så ombeds du skicka in registerutdrag om detta till adressen som följer nedan. Är du registrerad enligt ovan och vill ha svar på frågor rörande huvudmannen så behöver du vara identifierad med ditt personnummer och ditt eget lösenord via talsvaret. Du kan även identifiera dig via Mobilt-Bank ID. Nämn då för handläggaren att du vill använda Mobilt-Bank ID. Saknar du själv ett ICA Kort, eller av annan anledning inte kan identifiera dig enligt ovan, ber vi dig att skriftligen framföra dina ärenden. Adress: ICA Banken AB, 504 82 Borås.

 • Inloggning till Mitt ICA

  12 frågor
  • Varför behöver jag byta till sexsiffrigt lösenord?

   Vi på ICA har förbättrat vår inloggning så att det blir säkrare, enklare och bättre för dig som kund att använda våra digitala tjänster.

  • Kan jag få ett nytt lösenord utskickat?

   Ja, antingen kan du välja att återställa ditt lösenord på ica.se via ”Behöver du hjälp”-funktionen som finns på inloggningssidan. Då skickas ett mejl med en länk där du kan byta lösenord själv.

   Har du inte tillgång till eller har du glömt din e-postadress så kan du kontakta vår kundtjänst på telefon 020–83 33 33, så skickar vi ut ett tillfälligt lösenord via brev.

   Behöver du hjälp?

  • Mitt lösenord har blivit spärrat. Varför då?

   Lösenordet spärras om du slår fel tre gånger. Kontakta kundtjänst på telefon 020–83 33 33 så hjälper vi dig.

  • När jag återställer lösenordet, kan jag välja samma lösenord som jag hade innan?

   Ja, det kan du.

  • Om vi är flera personer på kontot, gäller samma sexsiffriga lösenord för alla eller får alla varsitt?

   Alla sexsiffriga lösenord är personliga, varje kontohavare får själv gå in och byta från tresiffrigt till sexsiffrigt.

  • Hur använder jag olika lösenord och koder?

   Du använder ditt sexsifftiga lösenord i talsvar, ica.se och i ICAs appar. Har du ännu inte skapat ett sexsiffrigt lösenord på ica.se, kan du fortfarande använda din tresiffriga talsvarskod när du loggar in via talsvar.

  • Vad gör jag om någon kommit åt mitt lösenord?

   Du kan alltid återställa ditt lösenord på ica.se eller via kundservice på telefon 020–83 33 33, då spärras automatiskt ditt gamla lösenord.

  • Hur gör jag om jag har låst mitt lösenord?

   Du kan återställa lösenordet på ica.se eller via vår kundtjänst på telefon 020–83 33 33.

  • Jag har ett ICA-kort men enbart ett fyrsiffrigt lösenord, hur gör jag?

   Du behåller det fyrsiffriga lösenordet du har idag och behöver inte göra några ändringar. Ändringarna gäller endast för kunder med tresiffrigt lösenord.

  • Behöver jag ändra mitt användarnamn om jag har ICAs matkasse idag?

   Om du har ett ICA-kort eller användarkonto loggar du in med ditt personnummer och behöver inte byta användarnamn. Om du har ett s.k onlinekonto kommer du att bli ombedd att byta när du loggar in.

  • Behöver jag byta lösenord om jag är kund hos ICAs matkasse?

   Om du har ett fyrsiffrigt lösenord idag behåller du det även i fortsättningen. Har du däremot ett s.k onlinekonto och ett lösenord du själv valt kommer du att bli ombedd att byta till ett nytt sexsiffrigt lösenord i samband med att du loggar in. När du har bytt lösenord loggar du i fortsättningen in med personnummer och ditt nya sexsiffriga lösenord.

  • Kan jag skapa ett sexsiffrigt lösenord om jag saknar svenskt personnummer?

   Nej, för att skapa ett sexsiffrigt lösenord krävs att du har ett svenskt personnummer.

 • Mejl från ICA

  4 frågor
  • Vad innebär det för mig om jag lämnar min mejladress till ICA för marknadsföring?

   De butiker som du handlar i har då rätt att skicka dig erbjudanden och information via mejl.  Du kommer alltid kunna avregistrera längst ner i varje mejl om du upptäcker att det inte intresserar dig. Avsändare kan vara olika ICA Butiker – och du avregistrerar dig per butik.

  • Hur kan jag säga nej till mejl från ICA?

   För varje mejlutskick finns alltid en avregistreringsmöjlighet. Du kan också hantera dina e-post inställningar på ica.se under Mitt ICA. Om du har svårigheter att logga in på ica.se kontakta Kundservice för att få hjälp.

  • Kan jag välja hur ofta jag vill ha mejl?

   Detta är något vi jobbar på att lösa men inte har svaret på än.

  • Hur vet jag att mejl jag får är från ICA?

   Många ICA-kunder hör av sig angående att de får telefonsamtal, mejl eller sms om att de har vunnit pengar eller presentkort på ICA. Vi på ICA står inte bakom denna typ av erbjudande eller samtal. Vi avråder dig att lämna ifrån dig uppgifter eller klicka dig vidare via länkar i mejl där du inte känner igen avsändaren. Om du är osäker eller har frågor kontakta ICA Kundservice på 033-47 47 90.

 • Insättning och uttag på ICA-kort

  5 frågor
  • Insättning i butik

   Du kan sätta in upp till 8 000 kronor per tillfälle i ICA-butikerna, totalt 8 000 kronor under en 30-dagarsperiod. Du behöver ange din kortkod när du sätter in pengar i butik.

  • Insättning via autogiro

   Sätt in pengar automatiskt via autogiro. Du kan sätta in ett stående belopp varje månad, eller den summa som du handlade för månaden innan. Beställ ansökningsblankett för autogiro på telefon: 033-47 47 90, eller logga in på Mitt ICA. Loggar du in på Mitt ICA så klickar du på "Inställningar" –> "Kontohantering" –> "Blanketter och produkter".

  • Insättning via internetbank

   För att sätta in pengar via en Internetbank gör du en betalning till bankgiro 204-3727. Som OCR-nummer anger du ditt kontonummer (nio siffror, börjar med fem) och lägger till siffran 18. Mata in alla siffrorna i följd utan mellanslag, så här: 5XXXXXXXX18.

  • Insättning med inbetalningskort

   För dig som får faktura/kontoutdrag varje månad. Använd det förtryckta inbetalningskortet som följer med. Extra förtryckta inbetalningskort beställer du via Talsvar på telefon 033-47 47 90. På ej förtryckta inbetalningskort anger du: Betalningsmottagare: ICA Banken AB Bankgironummer: 204-3727 Meddelande till betalningsmottagaren: ditt kontonummer

  • Ta ut pengar från ditt ICA-kort

   Uttag kan du göra i de flesta ICA-butikerna. Du kan ta ut upp till 3 000 kronor per tillfälle, och maximalt 15 000 kronor under en fyradagarsperiod. Om du vill ta ut ett större belopp ringer du till Kundservice på telefon 033-47 47 90. Vi hjälper dig att sätta in pengarna på ditt konto i annan bank eller skickar dig en utbetalningsavi.

 • Butiker - Självscanning - Prisfrågor

  32 frågor
  • Behöver jag skriva på ett separat avtal för att självscanna?

   Nej, avtalet för självscanningen ingår i de allmänna villkoren för ICAs lojalitetsprogram. Med andra ord, du som har ett ICA-kort kan börja självscanna utan att skriva på ett separat avtal.

   Villkor för ICAs lojalitetsprogram

  • Annonsvaror - varför så ofta slut i butiken?

   Alla ICA-butiker är skyldiga att följa upp det vi lovar i våra annonser. Det enda giltiga skälet till att en vara inte finns i butiken är om varan tillfälligt är slut men kommer hem senare. Då ska du naturligtvis få köpa varan till det tidigare lovade priset. Händer detta igen är det därför din ICA-handlare du ska ta kontakt med och påtala denna brist.

   Vid till exempel kupongerbjudanden till stamkunder får butikerna, i god tid innan erbjudandet börjar gälla, information om vilka produkter som avses. Butiken har då möjlighet att göra en förhandsbeställning. Det är upp till varje butik att avgöra hur stora volymer som ska beställas. Ibland kan efterfrågan vara större än tillgången av någon produkt. Om butiken inte får leverans av en beställd vara beror det troligtvis på att den varan är slut på vårt centrallager.

  • Butiker - vad är skillnaden mellan era olika butikstyper?

   Det finns cirka 1 400 butiker, som skiljer sig mycket åt i både sortiment och priser. För att ändå kunna samverka mellan butikerna när det gäller inköp av varor och till exempel reklamblad med erbjudanden har vi delat in butikerna i olika profiler, Nära, Supermarket, Kvantum och Maxi. Inom varje profil arbetar butiker med liknande förutsättningar tillsammans för att kunna möta kundernas behov på bästa sätt. I Sverige finns följande fyra butiksprofiler.

   NÄRA - är en mindre, lättillgänglig butik med god service, anpassat sortiment och bra färskvaror.

   SUPERMARKET - är en butik där du kan göra merparten av dina inköp. Den personliga servicen är hög och färskvarusortimentet bra, ofta i en manuell charkdisk.

   KVANTUM - är en större butik med både vardagsmat, allergianpassad mat, miljövänliga produkter och delikatesser från när och fjärran. Här finns dessutom det mesta inom skönhet, hälsa och media.

   MAXI - är vår största butik. Här finns allt på ett ställe till bra priser. Förutom det breda livsmedelssortimentet finns även böcker, kläder, husgeråd, sportartiklar samt allt för trädgården. Butiken har generösa öppettider och ligger lättillgänglig för dig som är bilburen.

  • Butikssortiment - hur gör jag om jag inte hittar en vara i min butik?

   Varje ICA-butik drivs som ett eget företag och därför har vi ingen kontroll över vilka produkter varje enskild butik har i sitt sortiment. Om du saknar någon vara är det därför till din handlare du ska framföra ditt önskemål.

  • ICAs egna varor - försvinner andra märkesvaror till förmån för dessa?

   Vår ambition är att successivt öka andelen av våra egna märkesvaror i våra butiker. Naturligtvis vill vi erbjuda dig som kund motsvarande märkesledande varor också. Vi ser därför fortlöpande över våra leverantörsavtal för att kunna få så bra priser som möjligt. Att vi trots det plockar bort vissa produkter ur vårt centrala sortiment beror dels på begränsat utrymme i butikerna, dels på att vissa produkter är mindre efterfrågade och därför mindre lönsamma för butikerna.

  • ICA Presentkort - kan vem som helst köpa för att ge bort?

   Presentkort kan du köpa hos våra ICA-butiker. Alla butiker säljer inte presentkort eftersom handlarna bestämmer själva om de vill sälja detta i butiken. Presentkortets giltighetstid är två (2) år från aktiveringsdatum och fungerar i fysiska ICA-butiker och på Apoteket Hjärtat. ICA Presentkort kan ej lösas in mot kontanter. ICA Presentkort kan maximalt laddas med 2000 kr. Du kan läsa mer om ICAs presentkort på ICA Bankens hemsida. Via länken kan du också beställa presentkort direkt från ICA Banken.

  • ICA Presentkort - pengar tillbaka vid betalning med dessa?

   Återbetalning i form av kontanter medges inte - i enlighet med Skatteverkets regler. Presentkort är ämnade att användas som delbetalning.

  • ICAs prisgaranti/25-kronan - vad innebär den?

   Att helt undvika prisfel i butiker, som omsätter mycket varor varje vecka, är nog omöjligt, men ambitionen är att klara detta på ett så bra sätt som möjligt. Vår prisgaranti är då en hjälp på traven och vi har informerat om denna både i media och i vår kundtidning Buffé.

   ICA-handlarna har gemensamt beslutat om en prisgaranti och den gäller i alla butiker. Om du har fått betala ett högre pris i kassan än det som står på hyllkant eller skylt, ska du få tillbaka mellanskillnaden - men även 25 kr eller likvärdigt erbjudande - som tack för att du påtalat detta fel. Prisgarantin gäller när kassörskan läser av med streckkodsläsaren - priset inprogrammerat i kassan. Den gäller inte när kassörskan manuellt slår in ett felaktigt pris, eftesom det då är den mänskliga faktorn.

  • Miljö - hur blir en butik miljödiplomerad?

   Sortimentsdiplomering går ut på att butiken ska ha miljömärkta produkter i sortimentet och KRAV-märkta livsmedelsprodukter. Våra miljökonsulter går igenom en checklista i butiken och räknar produkter inom olika varuavsnitt - till exempel Mejeri, Frukt & Grönt med flera. I slutändan handlar det om att butiken ska uppnå en minimipoäng. Det innebär att butiken kan satsa på att ta in väldigt mycket mejeriprodukter, KRAV, och inom det området ta hem en hög poäng, och kanske vara lite mindre bra på Frukt & Grönt, men ändå klara en totalpoäng för hela sortimentet.

  • Pantning - får man kontant utbetalning vid pant av flaskor/burkar?

   I alla butiker kan man panta flaskor och burkar. Om en butik får ta emot betydligt många fler än som säljs, kan de införa begränsningar i olika former. Detta beslutar varje handlare själv om. Genom en överenskommelse mellan handelns organisationer och konsumentombudsmannen är butikerna skyldiga att lämna ut pengar för returglas - om kunden så önskar. Någon motsvarande överenskommelse finns inte för aluminiumburkar, utan här är det upp till varje handlare. Någon form av inköp som motprestation kan väl vara rimligt.

  • Porrtidningar - hur ser ni på det i era butiker?

   Vi distribuerar inte några sådana tidningar till våra butiker. ICA-handlarnas Förbund rekommenderar alla sina medlemmar att inte sälja tidskrifter/videofilmer med pornografiskt innehåll. Redan idag avstår flertalet handlare från sådan försäljning. Om du har synpunkter på din butiks tidningsutbud bör du lämna dessa till butikens personal.

   Vi har en levande diskussion inom företaget om vår etik och vårt samhällsansvar, vilket vi på ett tydligt sätt har definierat under rubriken ICAs Goda Affärer. Här har vi preciserat oss i konkreta policyer inom områden som affärsetik, etablering, kvalitet och miljö, hälsa och sponsring. Du kan läsa mer om detta arbete här på vår webbplats - under rubriken Om ICA.

  • Pris - varför styckepriser på vissa grönsaker?

   Det är naturligtvis fullt möjligt att ha kilopriser på allt. Det är upp till varje enskild handlare att besluta om hur produkterna ska säljas. Det är vanligt att vissa typer av frukter och grönsaker säljs styckevis - till exempel avocado, importerad gurka med mera, men det är inget som hindrar att de säljs per kilo. Det kan dock underlätta för dig om de säljs per styck, eftersom du då på förhand vet exakt vad en vara kostar.

  • Pris - varför så stor prisskillnad mellan era butiker runt om i landet?

   Att priserna är lägre i butiker i västra Sverige än i övriga delar av landet beror främst på kostnadsläge och butiksstruktur. Kostnadsläget styrs av lokala förhållanden. Det är också fullt rimligt att det kostar olika på olika ställen. Det är det som är marknadsekonomi. Butiksstrukturen är som nämnts viktig i sammanhanget. I västra Sverige har det vuxit upp fler lågprisbutiker än på andra håll. En förklaring kan också vara att konsumenterna är mer aktiva när det gäller att leta lågpriser. Priserna kommer alltid att variera mellan olika orter och regioner. Den lokala marknaden sätter priset, och så tycker vi att det ska vara. För en handlare i glesbygd handlar det inte främst om att kunna pressa priserna - utan om att överleva.

  • Pris - varför slutar ofta priserna på 90 öre?

   Detta är psykologisk prissättning och det har förekommit i alla tider och i många branscher. Det är inget som hindrar att man sätter priser som inte kan betalas exakt med tillgängliga myntvalörer. Avrundning sker ju alltid på slutsumman. Varor med varierande vikt - till exempel frukt och grönt samt kött och chark - får till och med priser med ojämnt örestal. Inom högre prisintervaller är regeln att sätta jämn krona. Vid priskalkyleringen hamnar många gånger priset strax ovanför jämn krona och då är det naturligt att anstränga sig lite extra för att jämna av nedåt - till strax under jämn krona - för att nå rätt marknadspris.

  • Pris - ska inte butikerna ange kilopris?

   Butikerna är skyldiga att ange kilopris i anslutning till produkten - exempelvis på hyllkantsetiketten. Du ska naturligtvis inte behöva räkna ut kilopriset själv. Vi har inte gett butikerna några direktiv om att detta inte behöver göras.

  • Reklam - varför skickar ni så mycket pappersreklam?

   Naturligtvis blir det mycket reklam från oss och visst har det en betydande miljöpåverkan. Reklamen är dock mycket viktig för ICA-handlarna. Försäljningen är beroende av reklamen och undersökningar visar att vår reklam är mycket uppskattad bland våra kunder. För att minska miljöpåverkan är alla trycksaker Svanen-märkta.

   Läs mer om Svanen

  • Reklam - var och hur delas butikernas reklamblad ut?

   Varje ICA-butik ansvarar själv för utdelningen av sina reklamblad. Det innebär också att butiken själv väljer i vilka postnummerområden de delas ut. Därför kan du få reklamblad från flera olika ICA-butiker.

  • Reklam - hur gör jag om jag inte vill ha butikernas reklamblad?

   För att inte få butikens reklamblad föreslår vi att du sätter upp ett anslag att du undanber dig reklam. Varje ICA-butik drivs av en köpman som är egen företagare. För att överleva i konkurrensen behöver han marknadsföra sig - bland annat genom flygblad.

  • Reklam - hur väljs reklambladens varor ut?

   Varje butiksprofil beslutar tillsammans med förtroendevalda handlare om vilka annonsvaror som ska vara med i reklambladen. På vissa av sidorna kan butiken själv bestämma varor, om de vill erbjuda sina kunder andra produkter än de gemensamma. Extrapriset styrs mer av efterfrågan från konsumenter än av producenterna. Det är endast erbjudandena i TV-reklamen som gäller i samtliga ICA-butiker över hela landet.

  • Samarbetet - hur är det mellan er och era butiker?

   Nyckelorden är Samarbete och Frihet, vilket är själva ICA-idén. Alla ICA-handlare är egna företagare och äger själva sina butiker. Handlaren fattar därför själv beslut i frågor som rör exempelvis sortiment, priser och avtal med lokala leverantörer. Hård konkurrens råder mellan andra som erbjuder samma sortiment - men också mellan övriga ICA-handlare. Samtidigt vinner såväl handlare som kunder på samarbete och stordrift inom koncernen. Det gäller allt från miljöarbete och marknadsföring till kundkort och logistik. Runt om i landet kan svenskarna dagligen köpa varor som skulle vara både dyrare och svårare att få tag i om varje handlare gjorde allt själv.

  • Självscanning - hur fungerar det?

   Genom ICA Självscanning kan du handla snabbt och enkelt och det ger dig full överblick över dina inköp. Allt du behöver är något av ICAs kort. Inget extra avtal behövs, utan alla som har ett ICA-kort är redo att självscanna i alla ICA Butiker som erbjuder självscanning.

   Scanningen innebär att du handlar och registrerar dina varor själv med en bärbar scanner. Du läser av priset, packar varorna direkt i kassen och behöver inte plocka upp dem förrän du är hemma. Dessutom ser du hela tiden hur mycket du handlat för.

   Någon av de första gångerna du använder ICA Självscanning får du en avstämning. Efter det får du löpande avstämningar då och då. Avstämningarna sker huvudsakligen slumpvis, men registrerade avvikelser påverkar också sannolikheten för ny avstämning. Det innebär att om du alltid har rätt på dina avstämningar är sannolikheten lägre att du får en avstämning än om du ofta har något fel. Kassapersonalen kan inte under några som helst omständigheter påverka om det ska bli avstämning eller inte.

   Vid en avstämning plockar du upp varorna på kassabandet och packar ner dem i kassar på vanligt sätt.

  • Självscanning – kan jag använda det i alla butiker?

   Alla som har ett ICA-kort kan självscanna i alla ICA Butiker som erbjuder självscanning.

  • Självscanning - vad styr avstämningarna?

   Som helt ny scanner-kund får du normalt först en genomgång av butikspersonalen. Första gången du därefter scannar själv blir du alltid avstämd i kassan. Därefter är det systemet som indikerar när en avstämning ska göras - inte kassapersonalen. Avstämningen styrs av kortnumret och inte av kontonumret. Det innebär att en familj med två kort kan bli avstämda båda två. Avstämningen sker slumpvis - cirka en av åtta gånger, så nästa avstämning kan lika gärna ske nästa gång du handlar.

  • Självscanning - påverkas den av ett nytt kort?

   Självscanningen påverkas inte av ett nytt kort utan du kan fortsätta scanna som vanligt med det nya kortet.

  • Snattare - får de portförbjudas i butiken?

   Enligt svensk lag är butikerna allmän plats och kunder får därför inte portförbjudas - även om de är kända för att snatta eller uppträda störande i butiker. Det pågår dock arbete för en ändring. Ett tidsbegränsat besöksförbud för den som upprepade gånger begått brott inne i butiken vore rimligt men är inte beslutat. Tidigare var det praxis att kända snattare blev portförbjudna efter att ha snattat i en butik. Bröt de mot förbudet kunde de dömas för olaga intrång. Men så är det alltså inte nu.

  • Snusning - är det OK för butikspersonalen?

   Enligt lag är det förbjudet att förtära något alls över öppna livsmedel eller vid hanteringen av dem - och det inkluderar även snusning. Dessutom har vi egna regler för hur personalen ska bete sig när det gäller just snusning.

  • Harvredryck - varför dyrare än mjölk?

   Varje ICA-handlare är en egen företagare och har fri prissättning. Detta gör att priserna varierar mellan butikerna. Många av våra kunder uppskattar Solhavre och köper stora volymer. Trots detta är Solhavre en smal produkt, i och med att den främst riktar sig till livsmedelsintoleranta och allergiker. En liten produktionsvolym i kombination med en specifik tillverkningsprocess gör denna produkt dyrare än till exempel vanlig mjölk. Eftersom våra butiker vill ha både nöjda och lönsamma kunder, uppmanar vi handlarna att sätta ett så lågt pris som möjligt på den här typen av produkter. Detta för att en livsmedelsöverkänslig kund som upptäcker en butik med bra sortiment av allergiprodukter sannolikt väljer att göra hela sitt och sin familjs inköp i den butiken.

  • Tobak - hur är ert ställningstagande till den?

   Tobaksförsäljningen är ett moraliskt dilemma för oss. Vår koncernledning diskuterar detta tillsammans med Cancerfondens ledning och vår långsiktiga ambition är klar. Vi ska tona ner tobaksförsäljningen och försöka hitta former för att den inte exponeras i våra butiker på det sätt som sker idag. Än så länge klarar vi inte att gå så långt i upproret att vi avstår tobaksförsäljning helt. Vi har ett tvärsnitt av svenska folket som kunder och bland dem finns fortfarande många rökare. Vi har ett stort ansvar att se till att ungdomar under 18 år inte kommer över cigarretter. Därför förstärker vi nu kontrollmöjligheterna med ny teknik i kassorna.

  • Varor med kort datum - säljs de billigare?

   När det gäller bäst före-datum är det handlaren själv som beslutar hur han vill göra med varor, som bara har några dagar kvar eller rent av går ut samma dag. Handlaren ansvarar således för livsmedlet och gör en bedömning om det kan säljas efter detta datum. Butikerna har dock ingen skyldighet att sänka priset på sådana varor. Ett bäst före-datum ger information om hur länge man kan räkna med att livsmedlet är fullgott, vilket det också kan vara även efter detta datum.

   När det gäller sista förbrukningsdag får produkter dock aldrig säljas efter angivet datum.

   Mer information om hur ICA jobbar för att minska matsvinnet!

  • Öppettider till butikerna - var på nätet hittar jag dem?

   Det finns cirka 1 400 ICA-butiker och de bestämmer själva sina öppettider, vilka kan variera i samband med olika helgdagar/sommar- och vintertider. Därför har vi inte möjlighet att hålla ett register över öppettiderna. Du hittar butikernas telefonnummer under Butiker här på vår webbplats, så kan du själv ta kontakt med aktuell butik. Flera av våra butiker har även egna webbplatser med information om bland annat öppettider.

  • Åldersgräns - varför för att få köpa cider/lättöl - varför?

   Det vanligaste är 18-årsgräns på drycker med mer än 2,25 % alkohol, men om en ICA-handlare beslutar sig för att inte sälja vare sig lättöl eller cider till minderåriga, är det upp till honom. Vi rekommenderar därför att du pratar direkt med handlaren om vad som gäller i just din butik.

  • Butiker- ICA To Go

   ICA To Go är förbutiken för dig som är hungrig just nu. Hos oss hittar du goda frukostalternativ de dagar du har snoozat extra länge. Salladsbar och färdiglagade matlådor när du inte orkar laga lunch till dagen därpå. Dessutom erbjuder vi wraps, snacks, juicer och en massa annat noga utvalt och förbaskat gott.

   Mer information om ICA To Go, klicka här!

 • Hälsa - Allergi och intolerans

  11 frågor
  • Allergi - varför är inte alla era varor allergianpassade?

   Vi tar stor hänsyn till allergiker, både då vi skriver recept och då vi tar fram produkter. Dock gäller inte detta samtliga produkter.

   Vi vet av erfarenhet att de som inte är matallergiker inte gärna köper allergianpassad mat. ICAs affärsidé är att vara kundens främsta val vid köp av mat och därtill relaterade produkter. Det är svårt att anpassa ett sortiment efter en liten del av vår kundgrupp och försöka omvända övriga. Idag är det cirka 18 % av Sveriges befolkning - eller någon i var tredje hushåll - som har problem med ämnen i maten. Vi vill hellre satsa på att erbjuda ett brett sortiment och låta kunden själv göra sitt val. Vi är mycket noga med att märkningen av produkterna är korrekt för att kunden själv enkelt ska kunna läsa sig till ifall det är något man inte tål eller av andra orsaker vill avstå ifrån. Detta märkningskrav gäller både leverantörer av våra egna varor och av övriga leverantörer till sortimentet.

   För att på ett bra sätt hjälpa våra allergiska och intoleranta kunder har ICA har samlat allt som har med matöverkänslighet under namnet Fri från. I första hand är Fri från inriktat mot kunder som är överkänsliga mot gluten, mjölkprotein, laktos, ägg, soja, nötter, fisk och skaldjur.

   Fri från ska på ett tydligt sätt vägleda och hjälpa kunderna att hitta allergivänliga varor i ICA-butikerna. På våra EMV, som är fria från en eller flera allergener och godkända av Livsmedelsverket, kommer Fri från-symbolen att synas. För butikerna finns hyllmaterial och för kunderna finns informationsmaterial om allergier. Fri från ersatte Vänliga Varor under hösten 2012.

   I ICA-butikerna erbjuds personalen en grundläggande allergiutbildning och i flera butiker finns det en allergiansvarig.

  • Allergiframkallande ämnen - deklareras verkligen alla på förpackningen?

   Vi har valt att deklarera alla ingående ämnen, även om de bara förekommer i sammansatta ingredienser i ytterst liten mängd. Det vi anger på förpackningen är således glutenhaltiga spannmål och spannmålsprodukter, ägg och äggprodukter, mjölk och mjölkprodukter, fisk och fiskprodukter, nötter, mandel, fröer och produkter därav samt baljväxter och produkter därav. Ingrediens som räknas som allergen i produkt visas i fetstil i ingredienslistan.

  • Allergiförteckning - finns det någon sådan?

   Vi har dessvärre ingen möjlighet att skicka ut några allergilistor när det gäller våra produkter. Anledningen till detta är att det ofta görs ändringar i vårt sortiment och därför kan vi inte garantera listornas aktualitet. Vi uppdaterar kontinuerligt en sortimentslista med Särnär-produkter i ICAs sortiment som finns på ICA.se under ICA tar ansvar/Mat och hälsa/Allergi och intolerans.

   Vi vill också informera dig om att det alltid står gluten- respektive laktosfritt på paketen på de av våra produkter som är garanterat fria från dessa ämnen. Vi är väldigt noga med att märka våra allergivaror, med Fri från. Dels för att underlätta för kunderna att göra rätt val av produkter och dels ur hälsa/allergi-synvinkel.

  • "Kan innehålla spår av ....." - vad betyder det?

   Inom ICA är vi mycket restriktiva när det gäller att märka våra egna produkter med "Kan innehålla spår av ....". En sådan märkning, som framhåller risken för kontamination, får aldrig användas som en ursäkt för dåliga kontrollrutiner och hygienhantering. Om rutiner saknas eller inte tillämpas är en sådan märkning inte till hjälp för dig som kund. Resultatet kan då bli att du antingen tar chansen och testar produkten eller att du helt avstår från en produkt, som kanske inte skulle förorsaka något problem alls. Även för leverantören kan denna typ av märkning ge problem, eftersom produkten då kan uppfattas som fri från andra allergener.

   Märkningen "Kan innehålla spår av ...." ska istället användas som den absolut sista möjligheten när risken för kontamination av varje allergen, vid en specifik tillverkningslinje, är

   - Okontrollerbar - det vill säga möjligheten att kontrollera hela processen anses obefintlig, till exempel att tillverkningen delvis sker i system som inte kan rengöras med vatten.

   - Sporadiskt förekommande - till exempel om allergenet har kunnat påvisas sporadiskt när produktbyten genomförs.

   - Dokumenterad genom rengöringskontroll, testresultat eller säkerställd konsumentreaktion.

   Endast då samtliga dessa villkor är uppfyllda kan märkning med "Kan innehålla spår av ...." användas. En sådan märkning ska göras i samförstånd med tillsynsmyndighet, som också följer upp att tillräckliga åtgärder vidtagits för att märkningen ska vara befogad.

  • Laktosfri ost - finns det?

   Vanlig svensk hårdost innehåller mindre än 0,1g laktos/100 g ost. Vid ystning försvinner det mesta av laktosen tillsammans med den utpressade vasslen när ostmassan pressas ihop. Den lilla mängd som finns kvar försvinner tack vare mjölksyrabakterierna vid lagring. Hårdosten är i princip laktosfri redan från början. En skiva ost innehåller inte max 0,001 g laktos och man tål oftast upp till 5 g laktos/dag.

   Se dock upp med färskostar och Keso som ju innehåller laktos - vasslan ej urpressad - och även billiga hårdostar med mycket kort lagerhållning. De kan innehålla lite mer laktos.

   I affärerna idag finns många olika laktosfria alternativ.

  • Nitril - vad är det som finns i era gummihandskar?

   Nitrilgummi är 100% syntet och kan därför användas av gummiallergiker.

  • Onyttiga produkter - tar ni inte ansvar för folks hälsa?

   Visst tar vi vår del av ansvaret för att människor inte ska äta sig till ohälsa genom fet och/eller ensidig kost. Det är dock alltid du själv som bestämmer vad du vill äta, men genom information och inspiration hoppas vi kunna locka dig att äta varierat och mer hälsoriktigt. Kunderna behöver få information, men den ska vara balanserad så att den även omfattar goda kostvanor i sin helhet. I vår Mat- och Hälsapolicy står att vår ambition är att stimulera kunderna att handla mat, laga och äta gott, varierat och nyttigt - genom matglädje och omtanke. Därigenom bidrar vi till att utveckla matintresset. Även på andra sätt försöker vi inspirera till sunda levnadsvanor. Vi stöder de nordiska näringsrekommendationerna från 2005.

  • Onyttiga produkter - varför så mycket socker?

   Just socker i livsmedel debatteras ofta livligt och självklart jobbar vi mycket med den frågan och genom olika referensgrupper försöker vi också påverka på olika sätt. Det är dock inte alltid så enkelt att bara ta bort socker ur en produkt. Socker är en smakförstärkare och ett konserveringsmedel, vilket skulle innebära att produkter utan socker istället skulle innehålla fler E-nummer. Kunderna sätter fortfarande smak framför nyttighet, vilket gör att de inte är lika villiga att köpa produkter med mindre socker. Utan riktiga kunskaper kan inte konsumenterna göra medvetna val, så därför försöker vi lära ut hur man tyder ingrediensförteckningar och näringsvärdesdeklarationer.

   Förhoppningsvis kommer detta att leda till minskad konsumtion av chips, läsk och godis och ökad efterfrågan på nyttigare produkter. Vi kommer dock inte sluta att sälja dessa produkter i butikerna. Kunderna ska ges möjlighet att göra medvetna val.

  • Havredryck

   ICAs Havredryck innehåller vitamin D2 (vegetabilskt), riboflavin, vitamin B12, kalcium. Tanken med ICA Havredryck är att den näringsmässigt ska kunna jämställas med mellanmjölk för att vara ett fullgott alternativ till mjölkintoleranta. Havre är naturligt inte en fettrik råvara, så därför tillsätts (svensk) rapsolja för att uppnå fetthalten 1,5%. För att efterlikna näringsprofilen i mellanmjölk tillsätts även vitamin A, vitamin D2, riboflavin, vitamin B12 och kalcium. Inget socker är tillsatt i produkten utan det socker som deklareras under "Näringsvärde" är det som förekommer naturligt i spannmål.

   Havredryck - tjock i konsistensen?
   Produktionen av Havredryck är en mycket komplicerad process och därför kan konsistensen variera något från en produkt till en annan. Vår leverantör jobbar mycket med att finjustera produktionen. Den något tjockare konsistens beror främst på den naturliga variationen i havren. Vid produktionen tillsätts ett enzym för att bryta ner havren och på grund av denna variation i havren, är konsistensen inte alltid den samma - men mycket nära.

   Havredryck - är den berikad som vanlig mjölk?
   Den svenska kosten baseras till stor del på mjölk och andra mejeriprodukter. Havredryck är tänkt som ett praktiskt alternativ för den som inte använder mjölk, men det är inte ett näringsmässigt fullgott alternativ. Det finns egentligen inte något mjölkalternativ, förutom mjölkersättningarna för spädbarn, som är fullvärdigt med avseende på samtliga näringsämnen. Ett dagsbehov av något vitamin eller mineral bör inte täckas med hjälp av ett enda livsmedel. Det är den varierade kosten som ger oss de näringsämnen vi behöver.

   Havredryck - vegetabiliskt ursprung?
   I Havredryck använder vi vegetabiliskt vitamin D2.

   Havredryck - är den gjord på ren havre?
   Havre innehåller inte gluten men kan förorenas med andra sädesslag. Vår tillverkare, Oatly, ställer särskilda krav på den havre som köps in. De garanterar att Oatlys produkter innehåller högst 100 ppm gluten, vilket är att jämföra med mycket låg glutenhalt. Gränsen för glutenfri är högst 20 ppm. Rådgör alltid med behandlande läkare eller dietist, om du kan äta produkter som innehåller upp till 100 ppm gluten. Känsligheten är ju individuell. För veteproteinallergiker rekommenderas inte ICAs Havredryck .

   Havredryck - varför så kort hållbarhetstid?
   Leverantören kan garantera att ICA Havredryck håller till ett visst datum och det anges på förpackningen. Många gånger håller den sig dock ytterligare ett par dagar, under förutsättning att den förvaras på rätt sätt. Havredryck är en sammansatt produkt, till skillnad mot mjölk som är ett rent livsmedel. Sammansatta produkter är betydligt känsligare för bakterier än rena produkter och har därför också kortare hållbarhet. ICA har valt att inte tillsätta konserveringsmedel eller socker, vilket annars förlänger hållbarheten. Så länge den inte smakar och luktar konstigt är det dock ingen fara att använda den. Vi kan dock bara garantera.

   Havredryck - Kalcium?
   Vi använder två olika sorters kalcium - tricalciumfosfat och kalciumvätefostat 2 hydrat. Fosfaten utvinns ur sten från Marocko och kalciumet ur kalksten. Man har funnit att smaken blir något sämre vid högre kalciumberikning - en kritaktig bismak. Havredrycken ska dock inte ses som den enda källan till kalcium i kosten. Oatly har en havredryck och Provamel har sojadrycker som är kalciumberikade med 120mg/dl. I dessa drycker påverkas inte smaken på samma sätt, eftersom sojabönans smak döljer andra smaker effektivare. Återigen finns det många andra livsmedel som innehåller kalcium och som ger ett inte obetydligt tillskott om man utesluter mjölk, till exempel spenat, grönkål, bönor av olika slag, sill och strömming där även benen äts. Behovet av kalcium varierar. Ammande kvinnor har högst rekommenderat intag 1200 mg/dag, gravida och tonåringar 900 mg/dag och övriga vuxna 800 mg/dag.

   Havredryck - vitamin B?
   Havredrycken är berikad med vitamin B12 och det ska ses som ett tillskott till den övriga kostens innehåll av vitaminet. Rekommenderat intag av vitaminet varierar - från 0,3 µg för spädbarn till 2,0 µg för vuxna /dag (NNR 1997). Detta borde täcka dagsbehovet och dessutom ge ett reservförråd. Andra livsmedel som är rika på B12 är lever av nöt och kalv, ål, ägg, nöt- och griskött. Vitaminet finns naturligt endast i animaliska produkter. Berikningen i Havredryck är av syntetiskt ursprung.

   Havredryck är en produkt som har funnits i ICAs sortimentet i många år. Majoriteten av äldre studier visar att vitamin D3 har bättre biotillgänglighet än vitamin D2 - på grund av att D2 måste omvandlas till aktivt D3 för att ha effekt i kroppen. D3 är alltid av animaliskt ursprung - finns inget vegetabiliskt alternativ. Vid framtagning av ICA Gott Liv Havredryck valde vi därför att tillsätta D-vitamin i form av D3. På senare tid har dock enstaka nyare studier visat att D2 skulle vara lika bra som D3. Vi har därför diskussioner med leverantören för att i framtiden eventuellt kunna byta.

  • Transfetter - vilken är er ståndpunkt och hur farliga är dessa?

   ICA har under flera år arbetat med att få bort de industriella transfetter som förekommer i delvis härdat fett. Idag finns inget industriellt transfett i våra egna märkesvaror.

   Transfett är fettsyror som bildas vid en viss typ av industriell härdning av omättade fetter. Transfettsyror bildas även naturligt i våmmen hos idisslare. Man härdar fetter för att de ska få bättre livsmedelsteknologiska egenskaper. Härdning av omättat fett leder inte alltid till att transfettsyror bildas. Det beror på vilken teknik som används.

   Transfetter behandlas av kroppen på samma sätt som mättade fetter. Det kan höja halten av dåligt kolesterol och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Därför finns det rekommendationer av ett minskat intag av dessa fetter - 10 % av det totala energiintaget. Vi äter ca 2 g transfett/dag, varav hälften har naturligt ursprung. Intaget av det mättade fettet är ca 10 gånger större. Om man vill minska sitt intag av transfetter är bör man äta mindre av godis, glass, chips och kakor.

  • Fri från - vad är det?

   För att på ett bra sätt hjälpa våra allergiska och intoleranta kunder har ICA har samlat allt som har med matöverkänslighet under namnet Fri från. I första hand är Fri från inriktat mot kunder som är överkänsliga mot gluten, mjölkprotein, laktos, ägg, soja, nötter, fisk och skaldjur.

   Fri från ska på ett tydligt sätt vägleda och hjälpa kunderna att hitta allergivänliga varor i ICA-butikerna. På våra EMV, som är fria från en eller flera allergener och godkända av Livsmedelsverket, kommer Fri från-symbolen att synas. För butikerna finns hyllmaterial och för kunderna finns informationsmaterial om allergier. Fri från ersatte Vänliga Varor under hösten 2012.

   I ICA-butikerna erbjuds personalen en grundläggande allergiutbildning och i flera butiker finns det en allergiansvarig.

 • Kvalitet

  29 frågor
  • Barnprodukter - hur säkra är era?

   Alla våra barnprodukter - och de ingående ingredienserna - uppfyller Läkemedelsverkets stränga krav och ligger långt under de gränsvärden som gäller enligt lagar och förordningar. De har alla genomgått stränga säkerhetskontroller och vetenskapliga analyser.

   Flertalet av produkterna är välkända och har använts av konsumenter under en lång tid. Vi har därför förtroende för att våra leverantörer tillhandahåller säkra produkter, så att kunderna även fortsättningsvis ska kunna känna sig trygga.

   Det finns alltid ett behov att undersöka och granska produkter ur nya synvinklar. Sådana undersökningar hjälper ofta till att driva utvecklingen framåt. Vi kontaktar leverantörer, som har produkter i vårt centrala sortiment, och ber dem bemöta kritiska synpunkter i rapporter av olika slag. Vi kommer fortsätta att premiera produkter som är miljömärkta och försöka få leverantörerna att ta fram sådana produkter. Vi arbetar ständigt med utveckling av våra produkter - för att se om vi kan göra dem ännu bättre.

  • Batterier - varför kortslutning i luciakrona/tomteljus?

   Varje år inträffar flera incidenter av denna typ, när moderna batterier har använts i en applikation som enbart är avsedd för brunstensbatterier. Batteriföreningen skriver varje år pressreleaser om detta och vi informerar butikerna på olika sätt.

   Applikationer med batterihållare av metall är gjorda för brunstenbatterier - zink carbon/R. Det står säkerligen på förpackningen att brunstensbatterier ska användas, men förpackningar sparas ju sällan. Anledningen är att alla alkaliska batterier märkta LR - till exempel Novaline - är konstruerade så att skalet under plasthöljet är positivt laddat och elektroden i batteriet är negativt laddat. På brunstensbatterier märkta R är förhållandet det omvända och det gör dessa batterier bättre lämpade i applikationer med batterihållare av metall.

   Om batterihållaren är av metall och dessutom vass är det lätt hänt att det går hål på batterihöljet. När metallen i batterihöljet kommer i direktkontakt med annan metall kortsluts batteriet. När batterier kortsluts sker en värmeutveckling och säkerhetsventilen utlöses - batteriet läcker. Vätskan är inte frätande utan är en blandning av vatten, mangan dioxid, grafit och alkaline elektrolyt, men värmeutvecklingen kan orsaka brännsår.

  • Djurhållning - hur kontrollerar ni den?

   Sverige är inte självförsörjande på kött, så för att du som kund ska kunna köpa till exempel lammstek till påsk eller grillkarré på sommaren, behöver vi importera kött. Eftersom djurhållningen kan skilja sig åt mellan länder har vi tillsammans med svenska experter tagit fram ett speciellt kontrollprogram.

   Kontrollprogrammet ska säkerställa att djurhållningen är god. Vi gör besök på de gårdar där vårt kött kommer ifrån för att säkerställa att djuren har det bra. De som kontrollerar detta för vår del har god kännedom om och erfarenhet av lantbruk samt uppfödning av djur. Samma krav gäller både för produktion i Sverige och för produktion för importkött.

  • Fiskfiléer - ska väl vara benfria?

   Då fisk naturligt innehåller ben går det aldrig att lämna en hundraprocentig garanti för att ben inte förekommer i våra fiskfiléprodukter. Ett större antal ben är dock inte acceptabelt.

  • Honung - vilka tillsatser för att få den flytande?

   Färg, konsistens, smak och arom varierar beroende på honungens växtursprung. När honug säljs under namnet honung får inget annat än honung ingå - det vill säga inga tillsatser av något slag.

   Konsistensen beror på fördelningen mellan sockerarterna fruktos och glukos i honungen. Ju mer fruktos den innehåller i jämförelse med glukos, desto längre tid håller honungen sig flytande. Vanlig svensk honung kristalliseras på några månader och är normalt fast men bredbar. Honungssorterna i vår flytande honung är naturligt flytande.

  • Juice - vad är juicekoncentrat?

   Juicen som pressas ur apelsinerna koncentreras till en bestämd koncentration. Vår leverantör köper sedan in koncentratet, späder det till ursprunglig vattenmängd och packar den i vår förpackning. Allt detta är standardiserat, eftersom juicekoncentrat är en produkt som köps in via stora auktioner i världen. För att veta att den drickfärdiga juicen har rätt koncentration - spädd tillbaka till den ursprungliga vattenmängden - mäts sockermängden, Brix, i slutprodukten. Detta sköts av vår leverantör. ICA är medlem i Svenska Juice Föreningen, som ständigt tar prover för att se att alla leverantörer håller vad de lovar.

  • Juice - socker eller andra tillsatser?

   I juice tillsätts endast naturlig arom för att kompensera det som försvinner under processandet. Inget annat får tillsättas om slutprodukten ska få kallas juice.

  • Konserver - hur lång hållbarhet har era konserver i glasburkar?

   Helkonserver - som till exempel tacosås, oliver, tomatpuré med mera - kan förvaras oöppnade i rumstemperatur i flera år. Men när burken väl öppnas blir innehållet känsligt eftersom det inte innehåller konserveringsmedel. Burkarna står ofta framme länge i rumstemperatur vid middagen och mer eller mindre rena skedar som används i burken gör att hållbarheten påverkas.

   När innehållet blir dåligt syns det som ett tunt mögel på ytan. Om doft och utseende är OK går det bra att äta, även om längre tid passerat än rekommendationen på burken. Ett bra sätt att förlänga hållbarheten är att ta fram lite åt gången i en skål och låta burken stå kvar i kylen.

  • Konserver - finns risk att få i sig bly av era burkar i plåt?

   När det gäller bly i konservburkar följer vi Livsmedelsverkets rekommendation med max 0,3 mg/kg. Vårt eget kvalitetslaboratorium utför kontinuerliga kontroller vid ankommande gods och våra mätvärden ligger långt under gällande maxvärde.

  • Kräftor - vita maskar?

   De vita maskliknande nystanen i kräftorna är hankräftornas sädesledare. Kräftors hormonnivåer varierar under året i cykler. När könshormonerna ökar producerar honkräftorna rom medan hankräftornas sädesledare växer till. Det är inte farligt att äta sädesledaren, men lämpligtvis rensas de bort liksom kräftors övriga organ.

  • Kvalitetskontroll - hur görs den?

   De produkter som vi satt vårt eget märke på kan du känna dig extra trygg med. De är kontrollerade två gånger - först av producentens eget kvalitetssystem och sedan av oss och våra väl utbildade kvalitetschefer. De tittar inte bara på kvalitet och livsmedelssäkerhet. Leverantören ska också infria våra förväntningar inom hälsa, miljö och etik - som till exempel god djuromsorg.

   Under produktionen kontrollerar vi regelbundet att varorna smakar lika gott, är lika säkra och fungerar lika bra i matlagningen som när vi valde ut dem. Vår kvalitetsavdelning gör cirka 2 000 kontroller och över hundra kvalitetsrevisioner per år.

  • Kvalitetskrav - på såväl produkter som leverantörer?

   Vi ställer höga krav på våra leverantörer. Vi skriver ett avtal med leverantörerna, där de förbinder sig att leverera den produkt som beskrivs. I detta framgår exempelvis receptet till en speciell produkt och hur stor mängd det ska vara av de olika ingredienserna.

   Priset är naturligtvis en del av upphandlingen, men det är mycket mer som är viktigt för att en leverantör ska få tillverka våra egna varor. Alla leverantörer som tillverkar varor under vårt eget varumärke ska godkännas enligt den internationella standarden BRC, British Retail Consortium. Därefter besöker våra kvalitetssamordnare fabriken för att kontrollera att kraven efterföljs. Återbesök gör vi därefter alltid en gång per år för att försäkra oss om kvaliteten.

   I denna standard ingår mycket ingående kontrollpunkter kring etik, moral, hygien och rengöringsrutiner. Här ingår även kontroll av att kylkedjan i produktionen hålls, eftersom det är viktigt för att bakterier inte ska växa till.

   Vi gör dessutom regelbundna uppföljningar av produkterna på vårt kvalitetslaboratorium, där vi kontrollerar att den överensstämmer med våra specifikationer. I samband med det skickas produkten på mikrobiologisk analys till ALcontrol, ett externt opartiskt laboratorium.

  • Kyckling - finns risk för salmonella i er egen?

   De salmonellagarantier som Sverige fick vid inträdet i EU gäller kött av nöt, svin och fjäderfä. Hel kyckling samt råa styckade kycklingdetaljer i vårt centrala sortiment kommer endast från Sverige och Danmark - med full spårbarhet ned till gårdsnivå. Detta kött salmonellatestas genom hela kedjan från gård till färdig produkt.

   Vi rekommenderar butikerna att kontrollera ursprunget noga. Märkningen får inte vilseleda och det ska framgå vilket land kycklingen ursprungligen kommer ifrån. Butikerna ska naturligtvis också ställa krav på att all rå kyckling är salmonellatestad.

   Salmonellagarantierna gäller dock inte köttberedningar, som man därför ska vara extra försiktig med.

  • Kött - hur kan det konsumentpackade ha så lång hållbarhet?

   Köttet förpackas i en modifierad atmosfär och hanteras i obruten kylkedja i mycket låga temperaturer, så att köttets temperatur inte överstiger fyra grader. Modifierad atmosfär innebär att syremängden i luften har ökats till 80 %, vilket gör att köttet behåller sin röda färg längre. Koldioxidhalten är 20 % och det gör att hållbarheten på köttet är så lång, eftersom bakterierna inte trivs i den höga koldioxidhalten. Genom denna hantering kan vi erbjuda och garantera ett fint och fräscht kött med lång hållbarhet.

   Den plast vi använder är också mycket mer hållbar än den plast som butiken traditionellt använder vid packning i butik. Den är testad och ska absolut hålla minst fram till senaste förbruknings-/bäst före-datum.

  • Kött - varför missfärgat ibland?

   Anledningen till att kött ibland missfärgas är att syret inte kommer åt överallt. Det är syret i kombination med hemoglobinet i köttet som gör det rött. Därför är det bra att låta köttet ligga framme en stund innan det tillagas. Då kommer den röda färgen tillbaka något igen. Det blir dock inte lika rött i rumstemperatur som det är när det ligger i förpackningen. Det beror på att vi tillför atmosfär - 80% syre, 20% kolidioxid - i förpackningen, vilket gör köttet rödare. Luften vi andas innehåller bara 21% syre.

  • Leverantörer - varför har ni utländska?

   Vi är medvetna om konsumentens positiva attityd till svensktillverkat - tryggt och säkert - och i första hand försöker vi hitta leverantörer i Sverige.

   Ibland hittar vi inte en svensk leverantör. Det kan vara olika orsaker till detta. Det kanske inte finns den typen av leverantör alls i Sverige eller så uppfyller de inte våra krav på kvalitet, kapacitet och/eller pris.

   Vi handlar med leverantörer och inte med länder. I många fall finns inte råvarorna alls att få tag på i Sverige, kvaliteten är inte fullgod året runt eller så finns det inte tillräcklig mängd av en råvara för att räcka till alla våra butiker. Då försöker vi att hitta de bästa utländska leverantörerna med samma hårda testprogram.

   När vi tar fram en produkt under vårt eget varumärke är kvaliteten det absolut viktigaste - smak, konsistens och utseende. Produkten ska hålla hög och jämn kvalitet och den ska vara minst lika bra eller bättre än motsvarande kvalitetsprodukt på marknaden. Detta säkerställer vi genom att göra noggranna tester på vårt kvalitetslaboratorium och en eller flera konsumenttester via externt testinstitut.

   Även produktionsanläggningen ska uppfylla våra tuffa kvalitetskrav. Produktionskapaciteten ska vara tillräckligt hög så att vi uppnår maximal leveranssäkerhet. Priset på produkten är naturligtvis också viktigt. Vi vill erbjuda dig som kund en prisvärd produkt av hög kvalitet.

  • Leverantörer - varför framgår inte vilka det är?

   Våra egna märkesvaror tillverkas av leverantörer såväl i Sverige som utomlands. Bland leverantörerna finns både stora välkända livsmedelsföretag och mindre företag. Vi ställer naturligtvis lika strikta kvalitetskrav på alla våra leverantörer.

   När vi slutligen bestämmer oss för att sätta vårt namn på en produkt betyder det att vi är helt ansvariga för produkten gentemot kunden och därför är det också naturligt att vårt namn står på förpackningen. I många fall har ICA-köket tagit fram ett eget recept till produkten. Vi har också egna testpaneler som smakar sig fram till att våra produkter har rätt smak, doft och konsistens.

   För att vara säkra på att få in alla synpunkter på produkten har vi valt att stå som enda avsändare med adress och telefonnummer. Det är dock ingen hemlighet vem som tillverkar produkten och den som vill veta det eller har andra frågor om produkten, är välkomna att ringa till vår kundkontakt. Kontaktuppgifter finns på alla våra egna varor.

  • Maskindiskmedel - vit beläggning på disken?

   Vit beläggning på disk beror oftast på för hårt vatten och att maskinen saknar avhärdningssalt - grovsalt. Den vita beläggningen är då kalk. Vit beläggning kan också bero på att diskmedlet blivit överbelastat på grund av alltför stor smutsmängd i vattnet. Då utfälls silikat på diskgodsets ytor och dessa utfällningar syns särskilt väl på glas. En tredje orsak kan vara underdosering av diskmedel. Spolarvingarna i maskinen kunna ska också kunna röra sig fritt. De kan lätt stoppas av höga bestick eller dylikt.

   Den vita beläggningarna kan ganska lätt avlägsnas med hjälp av till exempel citronsyra, som hälls i doseringsfacket. Kör därefter disken med normalprogrammet.

  • Matolja - varför blir den så ofta grumlig?

   Olja består till 100 procent av fett. I olika oljor varierar mängden fettsorter. Vissa oljor är mer rika på mättade och enkelomättade fetter än andra - till exempel olivolja, jordnötsolja, matolja och frityrolja. När mättade fetter och till viss del enkelomättade fetter utsätts för kyla kristalliseras de - fettet blir fast och stelt. I flaskorna ser det ut som oljan är grumlig och i bland kan en vit naturlig fällning bildas.

   Under vinterhalvåret då oljorna utsätts för kyla under transport och lagerhållning är grumlig olja ett vanligt och helt naturligt tillstånd. Oljorna får tillbaka sin naturliga form vid rumstemperatur - omkring 20°C - och har inte förlorat några av sina goda egenskaper. Frityroljan är den olja som tar längst tid på sig att återgå till flytande form men vid upphettning återgår den och blir helt klar.

  • Märkning - vad, hur och varför?

   För oss är det viktigt att vara så tydliga som möjligt och på så sätt underlätta för våra kunder att göra kloka och etiska val. Vi vill också förenkla för våra allergiska kunder, bland annat genom att minimera kända allergener och att kräva att allergiframkallande ämnen alltid deklareras - även om de förekommer i ytterst liten mängd som i en krydda.

   Vi skriver ut näringsdeklaration - även om Livsmedelsverket inte alltid kräver det. På så sätt blir det enklare för våra kunder att äta sunt. Vi anger också tillverkningsland - även när vi inte behöver det.

   Vi försöker också se till att våra produkter datummärks med fyra siffror för året - 04.05.2006 är ju exempelvis mycket tydligare än 04.05.06. EU föreskriver att datummärkning ska ske med DD.MM.ÅÅ istället för ÅÅ.MM.DD, som ju vi svenskar är vana vid.

  • Plommon - hur kan det finnas kärnor kvar när ni säger att de urkärnade?

   Då plommon naturligt innehåller kärnor och plommonen urkärnas maskinellt kan vi, trots högt ställda kvalitetskrav, inte säkerställa en hundraprocentig kärnfrihet i våra torkade plommon. Detta står även tydligt angivet på förpackningen. Tillsammans med vår leverantör arbetar vi fortlöpande med att hitta metoder som ytterligare kan förbättra urkärningsmetoden och eliminera att kärnor blir kvar i plommonen.

  • Policy - vid tonfiskfångst för att skona delfiner?

   Vi samarbetar med Earth Island Institute, EII, eftersom de har längst erfarenhet, har åstadkommit mest och har den i våra ögon mest strikta hållningen i denna fråga. De arbetar seriöst, intensivt och omfattande med att delfinsäker tonfiskfångst ska efterlevas i så många fabriker som möjligt.

   Delfinsäker fångst säkerställer vi genom att deras inspektörer besiktigar båtar, kontrollerar fångster, besöker fabriker, undersöker logg-böcker, besiktigar själva fisken vid tonfiskfabriker över hela världen. Vi köper bara tonfisk som kommer från fabriker som är godkända av EII.

   Slutligen kan vi tillägga att vi, för vår import till Norge och Sverige, valt att undvika symboler på etiketterna. Symboler är naturligtvis bra för att ge enkel vägledning. Nackdelen är att de kan misstolkas eller övertolkas. Vi har istället valt att i klartext tala om vad vi står för och vilken säkerhet vi lämnar. På etiketten till tonfisk som packas under vårt eget varumärke skriver vi Fångad med redskap som inte skadar delfiner.

   Läs mer om Earth Island Institute, EII

  • Pommes frites/strips - vad är det gröna?

   När potatis blir utsatt för solljus kan den bli grön. Det är solanin - ett naturligt gift och som kan finnas i olika potatisväxter. Innehållet kan variera mycket mellan olika sorter. Livsmedelsverket har fastställt ett gränsvärde på 200 mg/kg i rå, oskalad potatis. Man ska alltså undvika att äta grönfärgad potatis. För att undvika solanin i vår potatis och produkter framställda av potatis, har våra leverantörer sett över sina kontrollsystem och numera finns en mycket strikt kontroll av den potatis som kommer in - såväl elektronisk som manuell.

  • Havredryck - varför inte vitamin D2 i stället för D3?

   Havredryck är en produkt som har funnits i ICAs sortimentet i många år. Majoriteten av äldre studier visar att vitamin D3 har bättre biotillgänglighet än vitamin D2 - på grund av att D2 måste omvandlas till aktivt D3 för att ha effekt i kroppen. D3 är alltid av animaliskt ursprung - finns inget vegetabiliskt alternativ. Vid framtagning av ICA Havredryck valde vi därför att tillsätta D-vitamin i form av D3. På senare tid har dock enstaka nyare studier visat att D2 skulle vara lika bra som D3. Vi har därför diskussioner med leverantören för att i framtiden eventuellt kunna byta.

  • Tvättmedel - vad beror illaluktande tvätt på?

   Det kan finnas flera orsaker. Till exempel kan rester av gammalt tvättmedel/sköljmedel ligga kvar i tvättmedelsfacket. Det visar sig då som svarta fläckar och är i själva verket mögel. Alla tvättmedel är idag miljömärkta och därför inte så aggressiva, vilket medför att doseringsfacket kontinuerligt behöver hållas rent. Annars kan såväl maskin som tvättgods får dålig lukt. Även tvättemperaturen spelar en viss roll. Tvättar du oftast vid 30-40°C sker bakterietillväxten snabbare. Då är det ännu viktigare att tvättmedelsfacket görs rent med jämna mellanrum och även utrymmet där bakom. Du bör därefter köra maskinen tom med lite citronsyra i 95°C.

   Den dåliga lukten i tvätten kan också bero på för lång torktid, vilket också påverkar bakterietillväxten - framför allt om det har varit fuktigt.

  • Tändvätska - är korken barnsäker?

   Den här typen av kork är den enda som finns på den svenska marknaden, men den är inte hundraprocentigt barnsäker. Den är konstruerad på ett sådant sätt att det ska försvåra öppnandet av flaskor med hälsovådligt innehåll - framför allt för barn. Förvara alltid tändvätskan svåråtkomligt för barn.

  • Ursprungsmärkning - vilka regler gäller för kött?

   För nötkött har ursprungsmärkningen tagits fram för att köttet ska kunna spåras på ett säkert sätt. Det finns en referenskod som talar om i vilket land det är fött, uppfött och slaktat. Detta gäller endast färskt och fryst nöt-/kalvkött, som är helt, skivat, tärnat, strimlat eller malet. Det gäller inte inre organ - som hjärta, njurar, lever, tunga - och inte heller tillagade eller beredda köttprodukter - som till exempel köttbullar, korv, hamburgare, patéer, pastejer.

   För fläskkött finns inte något lagkrav för ursprungsmärkning. Ibland står det svenskt kött, ibland endast en svensk flagga och ibland tillverkat i Sverige. Under ingrediensförteckningen framgår varifrån köttråvaran kommer. Vår policy är att så långt det går informera om varifrån våra egna varor kommer, så att du enkelt kan göra dina val.

  • Ägg - hur ska de märkas?

   Alla ägg ska märkas med kod för produktionsmetod enligt nedan. 0 = Ekologisk produktion 1 = Frigående utomhus 2 = Frigående inomhus 3 = Burhöns Ägg av vårt eget varumärke kommer enbart från frigående höns inomhus eller från ekologisk produktion - frigående höns inomhus med tillgång till utevistelse.

  • Varför står det producerat i Nederländerna på våra bacon, men även att köttet är svensk: fött, uppfött och slaktat i Sverige. Vad är rätt?

   Baconet görs av svensk köttråvara i Nederländerna. Just nu finns det ingen svensk leverantör som klarar av att producera bacon i de volymer vi behöver. Det svenska köttet levereras till vår baconproducent i Nederländerna som förädlar köttet och gör bacon utav det.

 • Klimat - Miljö - Socialt ansvar

  18 frågor
  • Diskmedel - hur kan Skonas vara både skonsamt OCH effektivt?

   Inom vår Skona-serie är produkterna både effektiva mot kraftig smuts och samtidigt skonsamma mot människa och miljö. Till Skona diskmedel väljer vi de ämnen som klarar miljömärkningskriterierna och samtidigt är så effektiva som möjligt på att lösa fett och matrester. Skona Diskmedel har en hög koncentration av aktiva ämnen, vilket också gör produkten dryg.

   Alla produkter, där miljömärkningskriterier finns, ska också vara miljömärkta inom Skona. Vi granskar även ingående ämnen utifrån ett hälsoperspektiv - exempelvis parfymämnen som ibland kan orsaka allergiska besvär.

  • Jätteräkor/scampi - hur är ICAs syn på detta?

   ICAs affärsmodell innebär att varje ICA-handlare är egen företagare och ansvarar därmed också själv över sortimentetet i sin butik. Det fria handlarskapet inom ICA är en styrka i många sammanhang, eftersom det gör att våra butiker kan skräddarsy sitt sortiment och erbjudande efter sin lokala marknad. Samtidigt är det en utmaning i sådana här frågor där vi från centralt håll inte kan påverka vad butikerna själva köper in.

   ICA centralt tog bort jätteräkorna ur sortimentet för flera år sedan vilket vi varit noga med att informera butikerna om. Vi ger också butikerna tydliga rekommendationer hur de bör agera i frågan om rödlistad fisk, där ICA Sveriges rekommendation är att avstå från att sälja jätteräkor.

   Det finns flera bra alternativ till jätteräkan. Vanliga nordhavsräkor (miljömärkta), havskräftor, blåmusslor, pilgrimsmusslor, hummer, kungskrabba och ostron är alla okej att äta.

  • Kassar - hur miljövänliga är kassarna?

   Papperspåsar är ganska miljövänliga eftersom papperet som används kommer från träd. Träd är vad man kallar en oändlig resurs, eftersom de växer i naturen. Plastpåsar däremot tillverkas av olja som är en ändlig resurs - oljan kommer en dag att ta slut.

   Papperspåsar tillverkas i stort sett i två steg. Först görs träd till pappersmassa, som sen formas till papper som slutligen blir påsar. Vi klorbleker inte våra papperskassar då detta för skadligt för vår miljö. Vi följer de miljödirektiv som vi har här i Sverige när vi framtar kassarna.

   I vårt sortiment har vi bland annat en sockerrörskasse som är tillverkad av 85 % förnyelsebar råvara och vid förbränning reduceras utsläppen av Co2 med 85 % jämfört med en fossil plastkasse. Sockerrörskassen är 100 % återvinningsbar. Vi har även kassar för flergångsanvändning typ bomullskassar av Fair Trade och ekologisk bomull, samt även så kallad shoppingbags av PP woven.

  • KRAV - är det nyttigare än traditionellt?

   Det finns inga belägg för att ekologiska produkter skulle innehålla mer av nyttiga ämnen än andra och det har heller aldrig KRAV eller handeln påstått. KRAV och ekologiskt inte är hälsosammare - KRAV är ett miljömärke!

  • Kött - Vad innebär det att ni säljer halal-slaktat kött?

   I ICAs riktlinjer står det att vi ska så långt som det är möjligt säkerställa god djuromsorg.
   Med detta menar vi att:

   • Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
   • Djur ska hållas i en djurvänlig miljö som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt
   • Djur ska ges tillräcklig omsorg och tillsyn.
   Utifrån dessa riktlinjer ställer vi krav på våra leverantörer. Kraven grundar sig i den svenska djurskyddslagstiftningen och ett av dessa krav är att djuren ska bedövas före slakt.

   Slakt utan bedövning är förbjudet i svensk lagstiftning och är inte heller något vi accepterar på importerat kött. Att alla djur bedövas före slakt är ett mycket viktigt och grundläggande krav vi på ICA ställer på alla leverantörer av kött. Vi gör inte några avsteg från detta även om köttet är halalgodkänt. Det är också ett lagstiftat krav att de som utför bedövning ska vara utbildade och godkända av Jordbruksverket och att slakteriet ska ha omfattande och tydliga skriftliga rutiner för hur djuren ska hanteras vid bedövning och avlivning.

   Allt kött som köps in centralt, både halal och icke halal, ska alltså vara slaktat med bedövning.

   Vi skriver alltid ut i förpackningstexten om köttet är halal-slaktat.

   Vad skiljer halal-slaktat kött från annat kött?
   För att slakten ska räknas som halal så ska djuret vändas mot Mecka och välsignas av en troende muslim innan bedövningen gör djuret medvetslöst. Den som genomför slakten är vanligtvis godkänd av en muslimsk förening. Det är det enda som skiljer halal-slakt från annan slakt.

   ICA har som krav att allt kött som köps in centralt, både halal och icke-halal, ska vara slaktat med bedövning.

   Hur kontrollerar ICA detta?
   När det gäller våra egna märkesvaror åker vi själva ut och kontrollerar på gård och slakteri att leverantören lever upp till ICAs krav på djurskydd och spårbarhet. För kött som säljs under andra varumärken är dessa krav knutet till kontrakten. Om vi känner behov av att ytterligare kontrollera så att leverantörerna lever upp till våra krav gör vi revisioner även där.

   Läs mer om hur ICA jobbar med djuromsorg och hantering av våra produkter och råvaror

  • Miljö - är väl bättre att ta allt från Sverige?

   Det är inte självklart att närproducerat/svenskproducerat är bättre ur miljösynpunkt. Det har framkommit att till exempel franska äpplen kräver mindre energiåtgång när de konsumeras i Sverige än svenska äpplen. Mycket har att göra med effektiviteten hos tillverkaren. Har man mycket stora volymer blir det en mindre energiåtgång per producerad enhet.

   Transporternas miljöeffekter har faktiskt en mindre miljöpåverkan än råvaruprocessen. Det är också påvisat i flera livscykelanalyser, där man följer en produkts miljöpåverkan från vaggan till graven. Vårt val av leverantör är naturligtvis en viktig del av vårt miljöarbete, men det är inte alltid självskrivet att de svenska leverantörerna har en mindre miljöpåverkan än de utländska - trots att de är geografiskt närmare.

  • Miljö - hur blir en butik miljödiplomerad?

   Sortimentsdiplomering går ut på att butiken ska ha miljömärkta produkter i sortimentet och KRAV-märkta livsmedelsprodukter. Våra miljökonsulter går igenom en checklista i butiken och räknar produkter inom olika varuavsnitt - till exempel Mejeri, Frukt & Grönt med flera. I slutändan handlar det om att butiken ska uppnå en minimipoäng. Det innebär att butiken kan satsa på att ta in väldigt många mejeriprodukter, KRAV, och inom det området ta hem en hög poäng, och kanske vara lite mindre bra på Frukt & Grönt, men ändå klara en totalpoäng för hela sortimentet.

  • Märkning - vad innebär Svanen?

   Hänsyn tas här till produktens miljöbelastning från råvara till avfall - under produktens hela livscykel. Krav ställs på produktens kvalitet och funktion samtidigt som den ska vara minst lika bra som likvärdiga produkter på marknaden. Kraven höjs successivt för att säkerställa att en svanenmärkt produkt ständigt tillhör de bästa ur miljösynpunkt. Läs mer på Svanens webbplats.

   Läs mer om Svanen

  • Märkning - är ni positiva till miljömärkning av tvättmedel?

   Ja, miljömärkning är ett bra redskap för dig som kund att välja produkter som är mindre miljöbelastande än andra. I våra inköp prioriterar vi produkter som är märkta med Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman. Inom vissa produktkategorier tar vi enbart in produkter till sortimentet om de är miljömärkta. För oss är det viktigt att miljömärkningen fungerar - att den är trovärdig. Det innebär att man ska kunna få information om hur och på vilket sätt man har bedömt att en produkt kan märkas. Miljömärkningen behöver också löpande skärpa sina krav. Den ska naturligtvis också ge en miljövinst.

   Vi har ett eget varumärke som heter Skona. Här ingår bland annat tvättmedel som är Svanen-märkta. I övrigt är hela det tvättmedelssortiment vi tillhandahåller miljömärkt - med antingen Svanen, Bra Miljöval eller EU-blomman.

   Om du har fler frågor om kriterierna för Svanen, Bra Miljöval eller EU-blomman, rekommenderar vi att du vänder dig direkt till SIS Miljömärkning AB eller till Naturskyddsföreningen. Båda har bra webbplatser som ger en del fakta om miljömärkning - Svanens webbplats respektive Svenska Naturskyddsföreningens webbplats.

   Läs mer om miljömärkning

  • Märkning - vad innebär Bra miljöval?

   Bra Miljöval är Svenska Naturskyddsföreningens, SNFs, miljömärke. Det sätter miljöhänsyn främst och är världens enda miljömärke som kontrolleras av en oberoende natur- och miljöorganisation. Producenter får ansöka om, och betala för, en tidsbegränsad licens. Mer information finns på Svenska Naturskyddsföreningens webbplats.

   Läs mer om Bra miljöval

  • Märkning - vad innebär Ekologiskt?

   I den ekologiska odlingen används inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Ogräs och skadedjur motarbetas med ogräsrensning och fåglar som äter upp insekter vi vill slippa. Ekologiskt uppfödda djur ska få ekologiskt foder och ges möjlighet att leva på naturligt sätt i så stor utsträckning som möjligt. Djuren får gå ute och exempelvis ska grisar ha möjlighet att böka och höns möjlighet att picka mask. Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Produkter i vår ekologiska serie ska vara certifierade enligt KRAVs eller EUs regler för ekologisk produktion.

  • Märkning - är alla era kemtekniska produkter miljömärkta?

   Vi strävar efter att ha ett stort utbud av miljömärkta produkter. Samtliga tvätt-, disk- och rengöringsprodukter ska vara miljömärkta om det finns kriterier för detta i minst två av följande märkningar - Svanen, Bra Miljöval och/eller EU-blomman. Till exempel är samtliga Skonas produkter - som det finns miljömärkningskriterier för - miljömärkta. För att kunna miljömärka ett rengörings-eller tvättmedel ställs krav på att de ingående ämnena i tvättmedlet har låg giftighet och är lätt nedbrytbara i naturen.

  • Nötkött - tar ni ansvar för människa och miljö vid import?

   Vi arbetar ständigt för att minska vår miljöpåverkan i våra inköp. Vi står också bakom FNs initiativ Global Compact och även det svenska initiativet Globalt ansvar. Kunder och samhälle förväntar sig att våra varor är säkra samt miljömässigt och etiskt godtagbara. Vår uppgift är att säkerställa detta så långt som möjligt genom att ställa krav på våra leverantörers arbete med kvalitet, etik och miljö.

   Att vi importerar nötkött beror huvudsakligen på att vi i Sverige inte är självförsörjande. Vi behöver därför importera från andra länder för att tillgodose våra kunders efterfrågan.

   Undrar du vart just ditt kött kommer från så kan du alltid ta en titt på förpackningen. Vi märker nämligen alltid ut på ICAs förpackningar vart köttet kommer från. Vi anser att det är viktigt att du som kund skall kunna göra ett aktivt val när du handlar.

  • Torsk - varifrån kommer er?

   All ICAs fryst och färsk torsk i EMV sortiment kommer från Nordostatlanten. All fryst torsk är MSC certifierad och större delen av det färska torsksortimentet är MSC certifierad. ICA har Ingen torsk från Östersjön under eget ICA varumärke.

   ICA stödjer WWFs fiskguide, som du hittar här

  • Rättvisemärkt kaffe - har ni det?

   Vi har i ett tiotal år haft rättvisemärkta produkter i vårt centrala sortiment. Förutom kaffe finns i dag produkter inom framför allt choklad, socker kakao och bomull och försäljningen ökar med 30-50 % per år. Rättvisemärkta produkter finns företrädesvis i våra större butiker med ett brett sortiment - som till exempel Maxi och Kvantum, men de kan även finnas i mindre butiker där kundintresset är stort.

  • Ljus - animaliska eller vegetabiliska fetter?

   Ljusmassa av stearin består av förnybara vegetabiliska och/eller animaliska fetter. Ljusmassan kan också bestå av paraffin som är en fossil oljeprodukt. Ur miljösynpunkt är stearin ett bättre val, förutsatt att den eventuella palmolja som använts är producerad på ett ansvarsfullt sätt, exempelvis RSPO-certifierad.

   De ljus på ICA som består av stearin innehåller uteslutande stearin av animaliskt ursprung. Dessa ljus är även i de allra flesta fall Svanen-märkta. Undantaget är värmeljus i aluminiumkopp, där aluminiumkoppen medför att ljusen inte kan Svanen-märkas.

   Några av våra ljus innehåller en mindre mängd vegetabilisk palmolja. I de fall där palmolja finns så är den certifierad RSPO-certifierad enligt massbalans-flödet. Vårt mål är att gå mot ett segregerat flöde även för dessa ljus.

   Läs med om ICAs arbete med palmolja här!

  • Utz Kapeh

   Utz Kapeh har krav som omfattar matsäkerhet, miljö, sociala förhållanden och arbetsförhållanden samt spårbarhet. Detta möjliggör att ett stort antal kaffeodlare kan ta steg för steg mot förbättrade miljö- och arbetsförhållanden.

   Rättvisemärkt har huvudsakligen krav på de sociala aspekterna. Odlare som är godkända enligt Rättvisemärkt får ett minimipris för kaffet oberoende världsmarknadspriset.

   Vi ser ingen konflikt mellan Utz Kapeh och Rättvisemärkt, utan vi vill att båda ökar i försäljning så att förhållandena bland kaffeodlare förbättras.

   Policyn är den att odlarna ska få betalt för det mervärde som Utz Kapeh utgör för kaffeföretagen och slutkunden. Själva priset sätts vid förhandling mellan odlare och köpare. För odlaren innebär Utz Kapeh också bättre tillgång till marknaden samt information och återkoppling via organisationen om förbättrade produktionsmetoder och teknik, som kan effektivisera och därmed minska produktionskostnaderna.

   Utz Kapeh betyder gott kaffe på Mayaspråket. 1999 startade producenter i Guatemala tillsammans med Ahold Coffee Company den oberoende organisationen Utz Kapeh med representanter från odlare, rosterier och ideella föreningar i styrelsen.

   Syftet var i första hand att förbättra de sociala och miljömässiga förhållandena för kaffeodlare - inklusive deras medarbetare och familjer. Utz Kapeh anlitar oberoende part för att granska alla odlare enligt en checklista, som omfattar krav på miljö, matsäkerhet och arbetsförhållanden. När odlarna har uppnått alla kraven i checklistan blir de godkända enligt Utz Certified. De arbetar fortlöpande med förbättringar. Man vill också förenkla för konsumenterna att följa kaffekedjan tillbaka till odlarna, främst för att sprida kunskap och information om var och hur kaffet är producerat.

  • Varor från lågprisländer - sker väl på bekostnad av människors hälsa?

   Ett viktigt och prioriterat område för oss är att försöka säkerställa socialt ansvarstagande och goda arbetsvillkor hos våra leverantörer, men det är svåra frågor och det tar ofta lång tid.

   När vi handlar med länder, där vi vet att det kan förekomma brister eller brott mot mänskliga rättigheter, är det givetvis viktigt att vi ställer krav och stödjer dem i arbetet med att nå dessa krav. Vi gör regelbundna besök en eller ett par gånger om året. Eftersom vi inte kan vara på plats dagligen, är det viktigt att hitta kontrollsystem för att följa upp leverantörerna. Vi låter dem genomgå tredjepartsrevisioner enligt kriterier som ställs i Business Social Compliance Initiative - BSCI, vilket är ett nätverk med ett 60-tal detaljister och importörer. De samarbetar om gemensamma kriterier för revision och uppföljning av mänskliga rättigheter enligt FN- och ILO-konventionerna. Vid revisionen fastställs en förbättringsplan, som vi följer upp och som säkerställer att arbetsförhållandena ständigt förbättras. Vi har också sen ett par år tillbaka ett kontor i Asien för att själva kunna göra revisioner.

   Vi anser inte att det är en bra lösning att helt sluta handla med riskländer. Det hjälper inte de anställda att deras arbetsgivare får färre kunder eller har kunder som struntar i mänskliga rättigheter. Vi tar ofta hjälp av olika organisationer - bland annat Amnesty och Röda Korset - för att utveckla vår arbetsmetod och hitta lösningar. Inte heller de anser att en bojkott är rätt väg att gå, utan det är bättre att stanna kvar och hjälpa till att driva utvecklingen i rätt riktning.

 • ICA - Policyer - Ståndpunkter

  24 frågor
  • Alkohol - vilken är er ståndpunkt?

   Vi stödjer de nationella handlingsplanerna för att utveckla sunda mat- och levnadsvanor. Vi stödjer också WHOs mål att reducera alkoholkonsumtionen. Vi försöker så gott vi kan verka för en dryckeskultur, som främst leder till måttliga och måltidsorienterade alkoholvanor.

  • Bisfenol - hur förhåller ni er till det?

   På ICA arbetar vi aktivt med att begränsa användningen av kemiska ämnen som kan vara skadliga för människor och miljö. ICA ställer bland annat som krav att alla livsmedelsförpackningar (både för våra egenmärkta varor och A-brands) inte ska innehålla bisfenol A. Dock finns det några undantag där det i dagsläget inte finns några bra alternativ utan bisfenol A. Tomatpuré på tub innehåller inte längre Bisfenol-A, men däremot gör kaviartuberna det. Arbetet med att fasa ut även dessa pågår.
   För ICAs förpackningar där det fortfarande förekommer bisfenol uppfylls de lagkrav på gränsvärden som finns. För förpackningar innebär detta att alla ICAs leverantörer ska kunna visa dokumentation som visar att produkter uppfyller kraven på max gränsvärde. Vi undersöker vidare andra kategorier av förpackningar för att planlägga vårt fortsatta arbete. Ambitionen är att steg för steg fasa ut förpackningar som innehåller bisfenol A helt och hållet.

   Lär mer om bisfenol-A här!

  • Bojkott - varför bojkottar ni inte varor från Israel?

   ICA tar inte politisk ställning i sakfrågan. När det gäller bojkott av ett visst lands varor följer vi FNs och den svenska regeringens rekommendationer för affärsrelationer med andra länder. Vi tror inte att bojkotter slår rätt utan snarare drabbar de som redan är hårt drabbade i ett land.

   ICA handlar/har relationer med leverantörer - inte med länder. Vi har förtroende för de leverantörer vi samarbetar med. Det är dock relativt få produkter vi köper från Israel och då endast säsongsvis - exempelvis citrus. Vi får rimliga försäkringar om att varor inte kommer från ockuperad mark. Skulle någon leverantör inte leva upp till våra krav skulle vi naturligtvis följa upp det.

   För att du som kund ska veta varifrån en vara kommer, försöker vi att så tydligt som möjligt märka varan eller på annat sätt tydligt tala om i vilket land varan odlats eller tillverkats. Detta för att du själv ska kunna välja om du vill avstå från att köpa varor från ett visst land.

  • Djurhållningen - hur kontrolleras den i det land ni importerar från?

   Sverige är inte självförsörjande på kött, så för att du som kund ska kunna köpa till exempel lammstek till påsk eller grillkarré på sommaren behöver vi importera.

   Eftersom djurhållningen kan skilja sig åt mellan länder har vi tillsammans med svenska experter tagit fram ett speciellt kontrollprogram, vilket ska säkerställa att djurhållningen är god. Vi gör besök på de gårdar där vårt kött kommer ifrån för att säkerställa att djuren har det bra.

   De som kontrollerar detta för vår del har god kännedom om och erfarenhet av lantbruk samt uppfödning av djur. Samma krav gäller både för produktion i Sverige och produktion av importkött.

   Det är en mycket viktig fråga för oss och i vår Kvalitetspolicy betonar vi särskilt vikten av god djuromsorg. Sverige är känt för att ha en av de strängaste lagstiftningarna just när det gäller djuromsorg, men vi är väl medvetna om att det finns brister i det svenska kontrollsystemet och vi är särskilt kritiska till hur kommunerna sköter kontrollerna. Vi kan inte enbart köpa från småskaliga slakterier eller KRAV-kött, eftersom vi har cirka 1 400 butiker som vi ska förse med kött.

   Vi är mycket tydliga mot våra leverantörer att vi vill att de ska utföra kompletterande kontroller av sina gårdar och vi är själva ute och kontrollerar våra leverantörer för att visa hur viktigt detta är. Vi har också tagit fram en egen standard för kontroll av djuromsorg som vi framför allt använder vid köttimport. Då kontrollerar vi tillsyn och skötsel, stallmiljö, foder och vatten, avel, läkemedelsanvändning, transporter och slakt samt gör salmonellakontroller. Ingen utländsk leverantör får leverera innan vi har godkänt detta. Vi är också noga med att ursprungsmärka förpackningarna, så att du som kund ska kunna göra ett medvetet val.

  • Egna märkesvaror - varför har ni det?

   Det finns två anledningar till att vi tar fram egna varor - dels att det saknas något på marknaden, dels att vi kan sälja en bra vara billigare. Båda anledningarna ska självklart gagna dig som kund.

   Tanken med egna märkesvaror är att vi, som stora inköpare och leverantörer, kan sänka våra kostnader för marknadsföringen och på det sättet få ett lägre pris till kunden. Målet är att erbjuda varor av hög kvalitet till ett lägre pris än motsvarande märkesledande vara. Samtidigt ska våra egna märkesvaror även vara ekonomiskt fördelaktiga för våra butiker och stärka kundernas lojalitet.

   Som kund kan du känna dig trygg när du köper våra egna märkesvaror, då vi kontrollerar hela tillverkningsprocessen - från odling, uppfödning eller fabrik till butik - och ser till att varorna är säkra och tillverkade på ett sätt som stämmer med våra värderingar och krav.

  • Ekologisk produktion - vad är det bra för och hur ser ni på det?

   Forskning har visat att det finns tydliga miljöfördelar med ekologisk produktion. Ekologiskt lantbruk använder inte kemiska bekämpningsmedel och bidrar därför inte till rester av bekämpningsmedel i våra yt- och grundvatten. Ekologisk produktion gynnar den biologiska mångfalden genom att handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte används. Större krav på utevistelse för de ekologiska djuren bidrar också till att markerna betas i stor omfattning, vilket är bra för flora och fauna i betesmarkerna. Den begränsar läckage av växtnäringsämnen. Ekologiska gårdar kan inte kompensera misslyckade gödslingsåtgärder med handelsgödsel och är därför starkt motiverade att inte förlora någon växtnäring - till exempel kväve - genom läckage till grund- och ytvatten.

   Centralt i den ekologiska produktionen är, förutom miljöfördelar, också en god djuromsorg och studier som gjorts visar på att djuren i det ekologiska lantbruket är friskare. De föds upp under mindre intensiva förhållanden och har större möjlighet att röra sig fritt och vistas ute och få utlopp för sina naturliga beteenden. Fodret är till övervägande delen odlat på den egna gården. Ett sätt att minska miljöpåverkan i dagens jordbruk är att öka det ekologiska jordbruket och därför stöder vi ekologisk produktion - bland annat genom satsningen på vårt eget varumärke I love Eco. Andra sätt är genom integrerad produktion, IP, där användning av kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel är behovsanpassad. Ett system för IP heter GLOBALGAP och består av kvalitets- och miljökrav för odling av frukt och grönsaker. Merparten av det sortimentet som vi köper följer kraven i GLOBALGAP.

  • Erbjudande/tävling - vinn presentkort/matkasse från ICA

   ICA centralt står aldrig bakom denna typ av erbjudande, som kan se ut på olika sätt och förekomma antingen i olika sociala medier eller som personligt ställt mejl - även om ICA nämns i sammanhanget.

   Om du inte känner igen avsändaren avråder vi från att gå in och klicka på någon länk, då det kan vara förenat med en kostnad.  

  • GMO, genmodifierade produkte - hur ställer ni er till det?

   Vi är i grunden positiva till ny teknik som kan leda till bättre produkter för konsumenterna. Av etiska och miljömässiga skäl ifrågasätter vi dock produktion och odling av genmodifierade livsmedel och grödor som inte är inneslutna. Ingen sådan produkt har funnits eller finns idag i vårt sortiment.

   För att vi ska ta in en sådan produkt i vårt sortiment, ska den vara säker för såväl miljö som människa samt öka kundnyttan - till exempel förbättring av näringsegenskaper. För detta krävs ett beslut av ICAs ledning. Vi anser att konsumenterna ska ha rätt till all information om en produkt. Vi har länge arbetat med frågor om mat och genteknik, vilket resulterat i krav på spårbarhet och märkning.

  • Halalslakt - tillåten i Sverige?

   Halal slakt är tillåten i Sverige - under förutsättning att djuret bedövas och att svenska djurskyddsregler följs. Djuret är alltid medvetslöst när avlivning sker. Enligt lag ska all halalslakt övervakas av en slakterimedarbetare - för att säkerställa att djuren inte lider. Enda skillnaden mellan vanligt kött och Halal-godkänt kött är således att bedövning, avlivning och avblodning övervakas av en muslim.

   ICA vill ha ett brett och prisvärt sortiment för alla kunder men vi månar också god djuromsorg. Att köttet ska komma från djur som haft det bra är ett grundläggande krav - oavsett om det är halalslaktat kött eller inte. När vi köper in kött eller kyckling försäkrar vi oss därför om att alla som tagit fram produkten, från bonden till grossisten, har iakttagit god djuromsorg. Enligt svensk lag ska alla djur bedövas före slakt i Sverige, men ICA kräver även det av köttleverantörerna utanför Sverige. Det gäller också Halalslaktat.

  • ICA - vilka bolag ingår i koncernen?

   I koncernen ingår följande fem helägda bolag. - ICA Sverige AB - ICA Norge AS - Rimi Baltic AB - ICA Banken AB - ICA Fastigheter AB

  • ICA - vad står bokstäverna för?

   Ursprungligen stod bokstäverna för Inköpscentralernas AB, vilket var det företag som bildades 1938 för att samordna de fyra regionföretagens verksamhet på riksplanet. Idag betyder bokstäverna egentligen ingenting - de har blivit ett namn.

  • ICA - vilka utvecklingsmöjligheter finns inom er organisation?

   ICA är ett stort företag med tjänster inom en mängd olika områden. Vi ser gärna att våra medarbetare utvecklas genom att arbeta i olika befattningar och inom olika delar av vår organisation - både i koncern och i butik. Vi vill uppmuntra våra medarbetare att använda sig av de möjligheter som finns i ett stort företag och därmed ta eget ansvar för sin utveckling.

  • ICA - vad kan man jobba med på hos er?

   Inom koncernen finns cirka 1 400 butiker och vi har funktioner som stödjer butikerna inom en mängd områden. Vi arbetar till exempel med konsult- och utvecklingsverksamhet, butiksnära driftsfrågor, sortimentsfrågor, inköp, marknad, logistik, ekonomi, IT, human resources och information. Inom koncernen finns också bankverksamhet.

  • ICA - hur hittar man eventuella lediga jobb hos er?

   På ICA.se annonserar vi fortlöpande de jobb inom ICA-koncernen som är vakanta. Länk till Lediga jobb hitta du här. ICA-butiker annonserar också efter nya medarbetare på ICA.se. Men du kan också ta direktkontakt med den butik du är intresserad av och höra efter om de har några lediga jobb.

   Läs mer om att jobba på ICA

  • Palmolja - varför slutar ni inte med det?

   Frågan är komplicerad eftersom produktionen av palmolja ger både inkomster och arbetstillfällen för lokalbefolkningen. Men produktionen måste ske hållbart för att inte riskera att känsliga regnskogsmiljöer skövlas eller att människor far illa. Om vi helt slutar köpa palmolja minskar vi ländernas möjligheter till jobb och tillväxt. Därför tycker vi att det är bättre att stödja utvecklingen mot ansvarsfull produktion och på så sätt påverka positivt.

   Vår hållbarhetspolicy slår fast att vi ska ta ansvar för det vi säljer, vilket innebär att vi strävar efter ett sortiment som ger så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. Detta arbetar vi ständigt för att uppnå!

   Vi ser över användningen av palmolja i våra egna märkesvaror vi har som mål att palmolja som används i våra egna produkter ska vara CSPO, det vill säga certifierad enligt RSPOs kriterier och fysiskt särhållen i leverantörskedjan. Redan nu är övervägande delen av palmoljan som används i våra egna livsmedelsprodukter certifierade och uppfyller detta krav - Round table on Sustainable Palm Oil, www.rspo.org. Att palmolja är RSPO-certifierad innebär bland annat att den är hållbart producerad och att man i odlingen tar såväl ekologiska, sociala som ekonomiska hänsyn. Bakom kritierierna står bland annat WWF, Världsnaturfonden. Eftersom volymerna av RSPO-certifierad palmolja ännu är begränsade, köper vi Green Palm-certifikat för all palmolja som används i våra egna märkesvaror. Green Palm är ett program som är kopplat till RSPO och där intäkterna för försäljning av Green Palm-certifikat går direkt till stöd för små och stora palmolje-plantager, som lever upp till RSPO-kriterierna. Detta för att stödja en ökad produktion av hållbart producerad palmolja. Genom att vi köper certifikat försäkrar vi oss om en hållbar produktion av den mängd palmolja som motsvarar den mängd vi använder oss av i våra produkter. Green Palm-certifikat fungerar alltså ungefär som när man köper in förnybar el till sitt hem - det vill säga man stödjer en mer hållbar produktion.

   För att vara öppna mot våra kunder anger vi alltid på innehållsförteckningarna om palmolja används, i stället för att använda det mer allmänna begreppet ”vegetabiliskt fett”. Redan idag används RSPO-certifierad palmolja i ICAs egna popcorn.

  • Policy - vid tonfiskfångst för att skona delfiner?

   Vi samarbetar med Earth Island Institute, EII, eftersom de har längst erfarenhet, har åstadkommit mest och har den i våra ögon mest strikta hållningen i denna fråga. De arbetar seriöst, intensivt och omfattande med att delfinsäker tonfiskfångst ska efterlevas i så många fabriker som möjligt.

   Delfinsäker fångst säkerställer vi genom att deras inspektörer besiktigar båtar, kontrollerar fångster, besöker fabriker, undersöker logg-böcker, besiktigar själva fisken vid tonfiskfabriker över hela världen. Vi köper bara tonfisk som kommer från fabriker som är godkända av EII.

   Slutligen kan vi tillägga att vi, för vår import till Norge och Sverige, valt att undvika symboler på etiketterna. Symboler är naturligtvis bra för att ge enkel vägledning. Nackdelen är att de kan misstolkas eller övertolkas. Vi har istället valt att i klartext tala om vad vi står för och vilken säkerhet vi lämnar. På etiketten till tonfisk som packas under vårt eget varumärke skriver vi Fångad med redskap som inte skadar delfiner.

   Läs mer om Earth Island Institute, EII

  • Porrtidningar - hur ser ni på det i era butiker?

   Vi distribuerar inte några sådana tidningar till våra butiker. ICA-handlarnas Förbund rekommenderar alla sina medlemmar att inte sälja tidskrifter/videofilmer med pornografiskt innehåll. Redan idag avstår flertalet handlare från sådan försäljning. Om du har synpunkter på din butiks tidningsutbud bör du lämna dessa till butikens personal.

   Vi har en levande diskussion inom företaget om vår etik och vårt samhällsansvar, vilket vi på ett tydligt sätt har definierat under rubriken ICAs Goda Affärer. Här har vi preciserat oss i konkreta policyer inom områden som affärsetik, etablering, kvalitet och miljö, hälsa och sponsring. Du kan läsa mer om detta arbete här på vår webbplats - under rubriken Om ICA.

  • Rättvisemärkt - vad innebär det?

   Rättvisemärkt är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. När du köper Rättvisemärkt bidrar du till en bättre och friare tillvaro för både barn och vuxna i de fattigare delarna av världen. Vi kommunicerar med Rättvisemärkningsföreningen om deras aktiviteter och certifieringar. De har varje år en kampanjvecka då vi försöker att engagera så många butiker som möjligt för att få ut rättvisemärkningens budskap.

   Rättvisemärkning

   - ser till att arbetare och odlare får skäligt betalt för det arbete de utför

   - motverkar barnarbete

   - uppmuntrar ekologiskt odlande

   - främjar organisationsrätten och demokratin

   - motarbetar diskriminering på grund av kön, hudfärg och tro

   - får produkter med god smak och av hög kvalité

   Läs mer om Rättvisemärkt/Fairtrade här

  • Samarbetet - hur är det mellan er och era butiker?

   Nyckelorden är Samarbete och Frihet, vilket är själva ICA-idén. Alla ICA-handlare är egna företagare och äger själva sina butiker. Handlaren fattar därför själv beslut i frågor som rör exempelvis sortiment, priser och avtal med lokala leverantörer. Hård konkurrens råder mellan andra som erbjuder samma sortiment - men också mellan övriga ICA-handlare. Samtidigt vinner såväl handlare som kunder på samarbete och stordrift inom koncernen. Det gäller allt från miljöarbete och marknadsföring till kundkort och logistik. Runt om i landet kan svenskarna dagligen köpa varor som skulle vara både dyrare och svårare att få tag i om varje handlare gjorde allt själv.

  • Snusning - är det OK för butikspersonalen?

   Enligt lag är det förbjudet att förtära något alls över öppna livsmedel eller vid hanteringen av dem - och det inkluderar även snusning. Dessutom har vi egna regler för hur personalen ska bete sig när det gäller just snusning.

  • Sponsring - sponsrar ni privatpersoner?

   ICA AB sponsrar endast rikstäckande arrangemang/evenemang och de projekt där vi ser att vi och de som sponsras gemensamt kan få ut något av samarbetet. Har ditt arrangemang eller din idé lokal förankring bör du därför i första hand vända dig till den lokala ICA-handlaren på orten.

   Läs mer om sponsring

  • Tobak - hur är ert ställningstagande till den?

   Tobaksförsäljningen är ett moraliskt dilemma för oss. Vår koncernledning diskuterar detta tillsammans med Cancerfondens ledning och vår långsiktiga ambition är klar. Vi ska tona ner tobaksförsäljningen och försöka hitta former för att den inte exponeras i våra butiker på det sätt som sker idag. Än så länge klarar vi inte att gå så långt i upproret att vi avstår tobaksförsäljning helt. Vi har ett tvärsnitt av svenska folket som kunder och bland dem finns fortfarande många rökare. Vi har ett stort ansvar att se till att ungdomar under 18 år inte kommer över cigarretter. Därför förstärker vi nu kontrollmöjligheterna med ny teknik i kassorna.

  • Transfetter - vilken är er ståndpunkt?

   Vi försöker undvika transfetter i våra egna produkter så mycket som möjligt. Om en produkt innehåller transfett anges det på ingrediensförteckningen som härdat eller delvis härdat fett.

   Transfett är fettsyror som bildas vid en viss typ av industriell härdning av omättade fetter. Transfettsyror bildas även naturligt i våmmen hos idisslare. Man härdar fetter för att de ska få bättre livsmedelsteknologiska egenskaper. Härdning av omättat fett leder inte alltid till att transfettsyror bildas. Det beror på vilken teknik som används.

   Transfetter behandlas av kroppen på samma sätt som mättade fetter. Det kan höja halten av dåligt kolesterol och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Därför finns det rekommendationer av ett minskat intag av dessa fetter - 10 % av det totala energiintaget. Vi äter ca 2 g transfett/dag, varav hälften har naturligt ursprung. Intaget av det mättade fettet är ca 10 gånger större. Om man vill minska sitt intag av transfetter är bör man äta mindre av godis, glass, chips och kakor.

  • Välgörande ändamål - på vilket sätt bidrar ICA?

   För oss känns det rätt och naturligt att samarbeta med organisationer, som är inriktade på att hantera katastrofer och sociala problem som enskilda och samhället kan ställas inför. Vi bidrar med tid, kunskap och pengar till insatser för att hjälpa dem som har ingen eller liten tillgång till sådana värden.

   De organisationer vi för närvarande samarbetar med är Cancerfonden, Världsnaturfonden WWF och Röda Korset. Vi stöttar även en del projekt som drivs av organisationer som Frälsningsarmén, Rädda barnen med flera. Vi har också ställt oss bakom FNs företagsinitiativ Global Compact och den svenska motsvarigheten Globalt Ansvar samt Världens Chans. Vi tror att det är möjligt att halvera fattigdomen i världen till 2015 om alla jobbar för det - i enlighet med FNs Milleniummål.

   Läs mer om Globalt Ansvar

 • ICAs egna varor - livsmedel

  27 frågor
  • Bakchoklad - används den på samma sätt som blockchoklad?

   Bakchoklad och blockchoklad är två helt olika produkter och med helt olika funktioner.

   BLOCK smälts och används vid dekoration och glasyr, eftersom den ger en blankare och finare yta och dessutom stelnar i rumstemperatur. Block består av vegetabiliskt fett och kakaopulver - men inget kakaosmör. Därför får den inte kallas choklad. Som smaksättning i bakverk är block dock inte lämplig.

   BAKCHOKLAD innehåller kakaosmör och endast små mängder vegetabiliskt fett och får därför kallas choklad. Den ska användas i bakverk för smakens skull - riktig chokladsmak.

   Både block och choklad finns med olika kakaohalt.

  • Fetaost - är er pastöriserad?

   Ja, det är den

  • Fiskfiléer - ska väl vara benfria?

   Då fisk naturligt innehåller ben, går det aldrig att lämna en hundraprocentig garanti för att ben inte förekommer i våra fiskfiléprodukter. Ett större antal ben är dock inte acceptabelt.

  • Frysförpackning - ska det vara små hål?

   Det är alltid små säkerhetsventiler i förpackningar med djupfrysta produkter för att undvika att förpackningarna spricker - till exempel vid exponering i frysdiskar eller vid transport. Det är små perforerade hål som vid tryck öppnar sig. Hålen är så små att det inte påverkar kvaliteten på produkten.

  • Hamburgerkött - varför används nötkött?

   Av tradition ska det vara hästkött i hamburgerkött, men nu är det vanligt att istället använda nötkött. Dels är det brist på hästkött i Sverige, dels vill många inte äta hästkött. Vår policy är att alltid märka ut samtliga ingredienser, så att ingen ska känna sig lurad utan ska kunna göra egna val.

  • Honung - vilka tillsatser för att få den flytande?

   Färg, konsistens, smak och arom varierar beroende på honungens växtursprung. När honug säljs under namnet honung får inget annat än honung ingå - det vill säga inga tillsatser av något slag.

   Konsistensen beror på fördelningen mellan sockerarterna fruktos och glukos i honungen. Ju mer fruktos den innehåller i jämförelse med glukos, desto längre tid håller honungen sig flytande. Vanlig svensk honung kristalliseras på några månader och är normalt fast men bredbar. Honungssorterna i vår flytande honung är naturligt flytande.

  • ICAs mjölk - var kommer den ifrån och hur distribueras den?

   All ICAs mjölk kommer från svenska gårdar.

   ICAs färska mjölk produceras av Arla i deras mejerier i Kallhäll, Jönköping och Sundsvall. Distributionen till butikerna av den färska mjölken sker av Arla. Deras lastbilar kör redan idag ut mejeriprodukter till ICA-butiker i hela landet.

   ICAs mjölk med lite längre hållbarhet produceras av Skånemejerier på deras mejeri i Malmö. Distributionen sker via ICAs distributionsenheter.

  • ICAs mjölk - hur mycket kostar den och hur mycket får mjölkbönderna?

   Varje ICA-butik bestämmer själv över sortiment och priser, så mjölkpriset mot kund kan variera. Tanken är dock att den ska vara billigare än de stora mejeriernas mjölk.

   Vår ambition är att mjölken ska vara billigare för kunden och samtidigt lika lönsam för mjölkbonden som mejeriets egen mjölk. Exakt hur många kronor mjölkbonden får är en faktor som kan varierar över tid - beroende på världsmarknadspriserna.

   I JÄMTLAND HAR ICA-HANDLARE HÖJT MED EN KRONA - VARFÖR LANSERAR NI INTE EN MJÖLK MED HÖGRE ERSÄTTNING TILL BÖNDERNA? Vi har nyligen gått med på en prishöjning som ska generera en högre ersättning till mjölkbönderna på mejeriprodukter (30-40 öre). Men målsättningen med ICAs mjölk är att ge kunden ett lägre pris och samtidigt ge mjölkbonden lika bra ersättning.

  • ICAs mjölk - känner ni inget ansvar för Norrmejerier, som kanske får det tufft nu?

   Norrmejerier producerar inte bara mjölk utan även exempelvis ICAs svenska hårdostar och kan genom det avtalet sälja stora mängder ost över hela landet. I slutändan är det konsumenten som väljer, så vi får se hur mycket detta påverkar försäljningen av Norrmejeriers egen mjölk.

  • ICAs mjölk - kommer lokala mejeriers mjölk att försvinna nu?

   Nej, det är inte vår bedömning. Vi tror att det finns utrymme för ytterligare ett alternativ i mjölkdisken, men ytterst avgörs det av hur kunderna väljer.

   Butikerna väljer själva vilket sortiment de tar in och vilket utrymme de olika produkterna får - beroende på hur mycket kunderna köper av olika produkter.

  • ICAs mjölk - ni har inga planer utländsk mjölk?

   Nej, vi vet att det är väldigt viktigt för våra kunder med ursprungsland på mjölk. Vi använder mjölk från svenska gårdar, och vi har inga som helst planer på att ändra på det.

  • Import från Danmark - vilket kött?

   Importen bidrar både till att hålla priserna på rimlig nivå och stimulera utvecklingen av den svenska produktionen. Eftersom Sverige inte är självförsörjande på kött, är det brist på svenskt kött då och då. Därför importerar vi julskinka, filé och benfri kotlett/kassler, vilket utgör cirka tre procent av vår totala grisköttsförsäljning. Eftersom vi har cirka 1 400 butiker kan vi inte helt strypa importen, vilket skulle medföra brist på kött.

   Vi är noga med kvaliteten på varorna och väljer därför våra leverantörer med stor omsorg. Allt importerat griskött köps från Danish Crown och Foodane, som båda är bra leverantörer med högt ställda krav på sig själva och som arbetar aktivt med djuromsorgsfrågor. Transporttiderna för levande grisar är väsentligt kortare i Danmark än i Sverige. Vi ställer även krav som går utöver lagstiftningen avseende salmonellasäkring och minimering av antibiotika i foder - omfattande allt kött vi köper, oavsett ursprungsland. Vi ursprungsmärker alltid allt kött för att du som kund ska kunna göra ditt eget val.

  • Kassler - varför från Danmark?

   Försäljningen av kassler har ökat med 30 % och tillgången på svensk produktion räcker inte till. Den svenska produktionen går till största delen till färska kotletter. För att inte hoppa mellan svensk och dansk råvara har vi valt att importera all råvara från Danmark. Leverantören är kvalitetssäkrad av oss och följer de krav som vi ställer.

  • Kyckling - finns risk för salmonella i er?

   De salmonellagarantier som Sverige fick vid inträdet i EU gäller kött av nöt, svin och fjäderfä. Hel kyckling samt råa styckade kycklingdetaljer i vårt centrala sortiment kommer endast från Sverige och Danmark - med full spårbarhet ned till gårdsnivå. Detta kött salmonellatestas genom hela kedjan från gård till färdig produkt.

   Vi rekommenderar butikerna att kontrollera ursprunget noga. Märkningen får inte vilseleda och det ska framgå vilket land kycklingen ursprungligen kommer ifrån. Butikerna ska naturligtvis också ställa krav på att all rå kyckling är salmonellatestad.

   Salmonellagarantierna gäller dock inte köttberedningar, som man därför ska vara extra försiktig med.

  • Kokosmjölk - varför är er så hård?

   Kokosmjölk delar sig naturligt i en fettlöslig fast fas och en vattenlöslig vätskefas. Den fasta, feta delen kallas kopra och under den finns den tunna kokosmjölken. Det är inget fel på produkten - det är så det ska vara. Om man rör ordentligt i mjölken blandar den sig till en mjölkkonsistens. Den smälter även samman vid uppvärmning. Fastheten kan säkert också variera, eftersom kokosmjölken kommer från en växt.

  • Kött - vad beror missfärgningen på?

   Anledningen till att kött ibland missfärgas är att syret inte kommer åt överallt. Det är syret i kombination med hemoglobinet i köttet som gör det rött. Därför är det bra att låta köttet ligga framme en stund innan det tillagas. Då kommer den röda färgen tillbaka något igen. Det blir dock inte lika rött i rumstemperatur som det är när det ligger i förpackningen. Det beror på att vi tillför atmosfär - 80% syre, 20% kolidioxid - i förpackningen, vilket gör köttet rödare. Luften vi andas innehåller bara 21% syre.

  • Kött - Vad innebär det att ni säljer halal-slaktat kött?

   I ICAs riktlinjer står det att vi ska så långt som det är möjligt säkerställa god djuromsorg.
   Med detta menar vi att:

   • Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
   • Djur ska hållas i en djurvänlig miljö som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt
   • Djur ska ges tillräcklig omsorg och tillsyn.
   Utifrån dessa riktlinjer ställer vi krav på våra leverantörer. Kraven grundar sig i den svenska djurskyddslagstiftningen och ett av dessa krav är att djuren ska bedövas före slakt.

   Slakt utan bedövning är förbjudet i svensk lagstiftning och är inte heller något vi accepterar på importerat kött. Att alla djur bedövas före slakt är ett mycket viktigt och grundläggande krav vi på ICA ställer på alla leverantörer av kött. Vi gör inte några avsteg från detta även om köttet är halalgodkänt. Det är också ett lagstiftat krav att de som utför bedövning ska vara utbildade och godkända av Jordbruksverket och att slakteriet ska ha omfattande och tydliga skriftliga rutiner för hur djuren ska hanteras vid bedövning och avlivning.

   Allt kött som köps in centralt, både halal och icke halal, ska alltså vara slaktat med bedövning.

   Vi skriver alltid ut i förpackningstexten om köttet är halal-slaktat.

   Vad skiljer halal-slaktat kött från annat kött?
   För att slakten ska räknas som halal så ska djuret vändas mot Mecka och välsignas av en troende muslim innan bedövningen gör djuret medvetslöst. Den som genomför slakten är vanligtvis godkänd av en muslimsk förening. Det är det enda som skiljer halal-slakt från annan slakt.

   ICA har som krav att allt kött som köps in centralt, både halal och icke-halal, ska vara slaktat med bedövning.

   Hur kontrollerar ICA detta?
   När det gäller våra egna märkesvaror åker vi själva ut och kontrollerar på gård och slakteri att leverantören lever upp till ICAs krav på djurskydd och spårbarhet. För kött som säljs under andra varumärken är dessa krav knutet till kontrakten. Om vi känner behov av att ytterligare kontrollera så att leverantörerna lever upp till våra krav gör vi revisioner även där.

   Läs mer om hur ICA jobbar med djuromsorg och hantering av våra produkter och råvaror

  • Ost - vilket konserveringsmedel använder ni?

   I ost används ett vanligt konserveringsmedel - Natamycin. Det används till ytbehandling av hård, halvhård och halvmjuk ost samt till torkade korvar. Medlet är verksamt mot svampangrepp och hämmar tillväxt av jäst och mögel. Livsmedelsverket har gjort en särskild granskning av Natamycin och kommit fram till att produkter behandlade med detta medel är säkra att äta. Vi ser ingen anledning att gå emot Livsmedelsverkets ståndpunkt. ICA Herrgård mild och mellan samt ICA Gott Liv hårdost innehåller inte Natamycin.

  • Plommon - hur kan det finnas kärnor kvar när ni säger att de urkärnade?

   Då plommon naturligt innehåller kärnor och plommonen urkärnas maskinellt kan vi, trots högt ställda kvalitetskrav, inte säkerställa en hundraprocentig kärnfrihet i våra torkade plommon. Detta står även tydligt angivet på förpackningen. Tillsammans med vår leverantör arbetar vi fortlöpande med att hitta metoder som ytterligare kan förbättra urkärningsmetoden och eliminera att kärnor blir kvar i plommonen.

  • Pommes frites/strips - vad är det gröna som syns ibland?

   När potatis blir utsatt för solljus kan den bli grön. Det är solanin, som är ett naturligt gift och kan finnas i olika potatisväxter. Innehållet kan variera mycket i olika potatissorter. Livsmedelsverket har fastställt ett gränsvärde på 200 mg/kg i rå, oskalad potatis. Man ska alltså undvika att äta grönfärgad potatis. För att undvika solanin i vår potatis och produkter framställda av potatis, har våra leverantörer sett över sina kontrollsystem och numera finns en mycket strikt kontroll av den potatis som kommer in - såväl elektronisk som manuell.

  • Havredryck

   ICAs Havredryck innehåller vitamin D2 (vegetabilskt), riboflavin, vitamin B12, kalcium. Tanken med ICA Havredryck är att den näringsmässigt ska kunna jämställas med mellanmjölk för att vara ett fullgott alternativ till mjölkintoleranta. Havre är naturligt inte en fettrik råvara, så därför tillsätts (svensk) rapsolja för att uppnå fetthalten 1,5%. För att efterlikna näringsprofilen i mellanmjölk tillsätts även vitamin A, vitamin D2, riboflavin, vitamin B12 och kalcium. Inget socker är tillsatt i produkten utan det socker som deklareras under "Näringsvärde" är det som förekommer naturligt i spannmål.

   Havredryck - tjock i konsistensen?
   Produktionen av Havredryck är en mycket komplicerad process och därför kan konsistensen variera något från en produkt till en annan. Vår leverantör jobbar mycket med att finjustera produktionen. Den något tjockare konsistens beror främst på den naturliga variationen i havren. Vid produktionen tillsätts ett enzym för att bryta ner havren och på grund av denna variation i havren, är konsistensen inte alltid den samma - men mycket nära.

   Havredryck - är den berikad som vanlig mjölk?
   Den svenska kosten baseras till stor del på mjölk och andra mejeriprodukter. Havredryck är tänkt som ett praktiskt alternativ för den som inte använder mjölk, men det är inte ett näringsmässigt fullgott alternativ. Det finns egentligen inte något mjölkalternativ, förutom mjölkersättningarna för spädbarn, som är fullvärdigt med avseende på samtliga näringsämnen. Ett dagsbehov av något vitamin eller mineral bör inte täckas med hjälp av ett enda livsmedel. Det är den varierade kosten som ger oss de näringsämnen vi behöver.

   Havredryck - vegetabiliskt ursprung?
   I Havredryck använder vi vegetabiliskt vitamin D2.

   Havredryck - är den gjord på ren havre?
   Havre innehåller inte gluten men kan förorenas med andra sädesslag. Vår tillverkare, Oatly, ställer särskilda krav på den havre som köps in. De garanterar att Oatlys produkter innehåller högst 100 ppm gluten, vilket är att jämföra med mycket låg glutenhalt. Gränsen för glutenfri är högst 20 ppm. Rådgör alltid med behandlande läkare eller dietist, om du kan äta produkter som innehåller upp till 100 ppm gluten. Känsligheten är ju individuell. För veteproteinallergiker rekommenderas inte ICAs Havredryck .

   Havredryck - varför så kort hållbarhetstid?
   Leverantören kan garantera att ICA Havredryck håller till ett visst datum och det anges på förpackningen. Många gånger håller den sig dock ytterligare ett par dagar, under förutsättning att den förvaras på rätt sätt. Havredryck är en sammansatt produkt, till skillnad mot mjölk som är ett rent livsmedel. Sammansatta produkter är betydligt känsligare för bakterier än rena produkter och har därför också kortare hållbarhet. ICA har valt att inte tillsätta konserveringsmedel eller socker, vilket annars förlänger hållbarheten. Så länge den inte smakar och luktar konstigt är det dock ingen fara att använda den. Vi kan dock bara garantera.

   Havredryck - Kalcium?
   Vi använder två olika sorters kalcium - tricalciumfosfat och kalciumvätefostat 2 hydrat. Fosfaten utvinns ur sten från Marocko och kalciumet ur kalksten. Man har funnit att smaken blir något sämre vid högre kalciumberikning - en kritaktig bismak. Havredrycken ska dock inte ses som den enda källan till kalcium i kosten. Oatly har en havredryck och Provamel har sojadrycker som är kalciumberikade med 120mg/dl. I dessa drycker påverkas inte smaken på samma sätt, eftersom sojabönans smak döljer andra smaker effektivare. Återigen finns det många andra livsmedel som innehåller kalcium och som ger ett inte obetydligt tillskott om man utesluter mjölk, till exempel spenat, grönkål, bönor av olika slag, sill och strömming där även benen äts. Behovet av kalcium varierar. Ammande kvinnor har högst rekommenderat intag 1200 mg/dag, gravida och tonåringar 900 mg/dag och övriga vuxna 800 mg/dag.

   Havredryck - vitamin B?
   Havredrycken är berikad med vitamin B12 och det ska ses som ett tillskott till den övriga kostens innehåll av vitaminet. Rekommenderat intag av vitaminet varierar - från 0,3 µg för spädbarn till 2,0 µg för vuxna /dag (NNR 1997). Detta borde täcka dagsbehovet och dessutom ge ett reservförråd. Andra livsmedel som är rika på B12 är lever av nöt och kalv, ål, ägg, nöt- och griskött. Vitaminet finns naturligt endast i animaliska produkter. Berikningen i Havredryck är av syntetiskt ursprung.

   Havredryck är en produkt som har funnits i ICAs sortimentet i många år. Majoriteten av äldre studier visar att vitamin D3 har bättre biotillgänglighet än vitamin D2 - på grund av att D2 måste omvandlas till aktivt D3 för att ha effekt i kroppen. D3 är alltid av animaliskt ursprung - finns inget vegetabiliskt alternativ. Vid framtagning av ICA Gott Liv Havredryck valde vi därför att tillsätta D-vitamin i form av D3. På senare tid har dock enstaka nyare studier visat att D2 skulle vara lika bra som D3. Vi har därför diskussioner med leverantören för att i framtiden eventuellt kunna byta.

  • Havredryck - är den berikad som vanlig mjölk?

   Den svenska kosten baseras till stor del på mjölk och andra mejeriprodukter. Havredryck är tänkt som ett praktiskt alternativ för den som inte använder mjölk, men det är inte ett näringsmässigt fullgott alternativ. Det finns egentligen inte något mjölkalternativ, förutom mjölkersättningarna för spädbarn, som är fullvärdigt med avseende på samtliga näringsämnen. Ett dagsbehov av något vitamin eller mineral bör inte täckas med hjälp av ett enda livsmedel. Det är den varierade kosten som ger oss de näringsämnen vi behöver.

  • Havredryck - är den gjord på ren havre?

   Havre innehåller inte gluten men kan förorenas med andra sädesslag. Vår tillverkare, Oatly, ställer särskilda krav på den havre som köps in. De garanterar att Oatlys produkter innehåller högst 100 ppm gluten, vilket är att jämföra med mycket låg glutenhalt. Gränsen för glutenfri är högst 20 ppm. Rådgör alltid med behandlande läkare eller dietist, om du kan äta produkter som innehåller upp till 100 ppm gluten. Känsligheten är ju individuell. För veteproteinallergiker rekommenderas inte ICAs Havredryck.

  • Havredryck - varför inte vitamin D2 i stället för D3?

   Havredryck är en produkt som har funnits i ICAs sortimentet i många år. Majoriteten av äldre studier visar att vitamin D3 har bättre biotillgänglighet än vitamin D2 - på grund av att D2 måste omvandlas till aktivt D3 för att ha effekt i kroppen. D3 är alltid av animaliskt ursprung - finns inget vegetabiliskt alternativ. Vid framtagning av ICA Havredryck valde vi därför att tillsätta D-vitamin i form av D3. På senare tid har dock enstaka nyare studier visat att D2 skulle vara lika bra som D3. Vi har därför diskussioner med leverantören för att i framtiden eventuellt kunna byta.

  • Havredryck - hur lång är hållbarheten?

   Öppnad förpackning håller tre till fyra dagar i kylskåp i högst + 8°C. Många gånger håller den sig dock ytterligare ett par dagar - under förutsättning att den förvaras på rätt sätt.

   Havredrycken är en sammansatt produkt till skillnad från mjölk som är ett rent livsmedel. Sammansatta produkter är betydligt känsligare för bakterier än rena produkter och har därför också kortare hållbarhet. Vi har valt att inte tillsätta konserveringsmedel eller socker, vilket annars förlänger hållbarheten. Så länge den inte smakar och luktar illa är det ingen fara att använda den. Havredrycken går också att frysa in.

  • Tvättservetter - säljer ni en burk till era?

   För närvarande har vi inga planer på att ta fram en burk för tvättservetterna och det är främst av två skäl - miljömässiga och ekonomiska. Ett starkt och långlivat lim på nuvarande förpackning minimerar onödigt förpackningsmaterial.

  • Ägg - är era lokalproducerade eller importerade?

   ICA har valt att ha svenska ägg både under vårt eget varumärke och i det centrala sortimentet. Det beror på att Svensk äggproduktion aktivt jobbar med att uppfylla samhällets krav på god djurvälfärd, hög livsmedelssäkerhet och låg miljö- och klimatpåverkan.

   Sverige och övriga Norden ett gott hälsoläge för höns jämfört med många andra länder. En anledning är att det inte är så tätt mellan gårdarna därför kan eventuella smittor kan lätt begränsas. God hygien är grunden i det sjukdomsförebyggande arbetet i på hönsgårdarna och tack vare det frivilliga salmonellaprogrammet har hygienregler införts som förbättras och utökas successivt.

 • ICAs egna varor - hem & fritid

  2 frågor
  • Tändvätska - är korken barnsäker?

   Den här typen av kork är den enda som finns på den svenska marknaden, men den är inte hundraprocentigt barnsäker. Den är konstruerad på ett sådant sätt att det ska försvåra öppnandet av flaskor med hälsovådligt innehåll - framför allt för barn. Förvara alltid tändvätskan svåråtkomligt för barn.

  • Värmeljus - hur hanteras dessa bäst?

   Du ska aldrig släcka värmeljus genom att blåsa. Kväv dem i stället genom att till exempel använda en ljussläckare. Om du blåser kan hela ljuset flamma upp. Detta kan bero på att till exempel en bit av veken gått av och fallit ned i den flytande ljusmassan och vid utblåsningen plötsligt tar eld. Det kan även hända att hela värmeljuset tar eld, om du flyttar på ett brinnande värmeljus. Detta beror oftast på att den lösa veken flyttas och därmed förskjuts värmefördelningen i ljuset. Detta kan ske med alla värmeljus - oavsett tillverkare.

 • Recept och mat på ICA.se

  4 frågor
  • Tidningen Buffé - var hittar jag den på ICA.se?

   Längst uppe till vänster i den röda raden finner du alla våra buffétidningar.

   Tidningen Buffé

  • Mina sparade recept - var hittar jag dem?

   Du hittar dina sparade recept under Mitt ICA längst upp på sidan och under fliken Sparade recept.

  • Läsarrecept på gamla ICA.se - hur länge sedan försvann detta?

   Vi har valt att ta bort de läsarrecept som fanns på gamla ICA.se och har skickat ut ett adresserat brev till alla som lagt upp ett. På nya ICA.se finns många andra inspirerande recept att välja bland. Om du ändå vill ha ditt läsarrecept - hör av dig till redaktionen@ica.se, så mejlar vi det till dig.

  • Billiga Veckan - Var hittar den på ICA.se?

   Du hittar Billiga veckan under Recept och under rubriken Billiga veckan. Du kan enkelt lägga till dem i en veckoplan eller inköpslista.

 • ICA-klassikern

  21 frågor
  • Hur anmäler jag mig till ICA-klassikern?

   För att gå med i ICA-klassikern går du in på www.icaklassikern.se och trycker på anmäl dig. Logga in med ditt personnummer samt ditt lösenord, det är samma inloggning som till ica.se, följ sedan anvisningarna på sidan. När betalningen på 50 kr är genomförd kan du börja registrera dina aktiviteter.

  • Vad behöver jag för att kunna vara med på ICA-Klassikern?

   För att kunna anmäla dig till ICA-Klassikern behöver du vara över 18 år och ha ett ICA medlemskap.

  • Kostar det något att vara med?

   Det kostar 50 kr att delta i ICA-Klassikern. Avgiften betalar du i samband med din anmälan.

  • Jag vet inte vad jag har för lösenord, hur skaffar jag mig ett nytt?

   Om du saknar ditt lösenord behöver du ringa in till oss på 020-83 33 33 så hjälper vi dig med ett nytt lösenord.

  • Varför är det 18 års gräns?

   Då det riktas en massa erbjudanden till deltagarna behöver man vara 18 år för att delta. Annars blir det reklam mot underåring vilket är ett lagbrott.

  • Kan man betala med andra kort än ICA kortet?

   Absolut! Betalningssidan är en fullvärdig betallösning som stödjer alla Visa och Mastercard.

  • Hur löser vi om hela familjen vill delta?

   Alla med ICA-kort kan delta. Saknar en familjemedlem medlemskap kan man ansöka om ICA-kort här! En person under 18-år kan vara med sin familj vid utövandet, men inte registrera sin insats på sidan.

  • Vi är två på kontot och båda vill göra ICA-klassikern, hur kan min partner anmäla sig när hen endast har ett extra kort?

   ICA korten är personliga vilket gör att alla (med svenskt personnummer) har inloggningsuppgifter och kan därför anmäla sig till ICA-klassikern. Man knappar in sitt egna personnummer samt sitt personliga lösenord. Skulle någon av er sakna lösenord är ni välkomna att ringa in till oss på 020-83 33 33 så hjälper vi er.

  • Varför ska man välja en favoritbutik och kan man ändra butik under loppets gång?

   Anledningen till varför man väljer en favoritbutik är för att butikerna kan engagera sig med olika aktiviteter. Varje butik väljer själv om och i vilken grad de är med och ordnar aktiviteter. Du kan självklart ändra din favoritbutik under loppets gång. Detta gör du i inloggat läge på Din ICA Klassiker klicka på de tre strecken längst upp till höger. Välj sedan ”Min profil” och klicka på knappen ”Välj en ny butik”.

  • Min betalning går inte igenom vad ska jag göra?

   Kolla först så att ditt betalkort är öppet för internet köp, detta kollar du enkelt genom att kontakta din bank. Dubbelkolla så att kortnumret är rätt samt utgångsdatumet för ditt betalkort. Kolla även CVC koden, de tre siffrorna på baksidan av ditt kort. Går betalningen fortfarande inte igenom så gör en check på kontot så att du har pengar på kortet. Om problemet kvarstår ring in till oss på 020-83 33 33 så att vi kan kolla ifall problemet ligger hos oss eller hos din bank.

  • Vart hittar jag mitt startbevis?

   Ditt startbevis hittar du i inloggat läge på din ICA Klassiker. Klicka på de tre sträcken längst upp till höger på sidan och välj sedan ”Min profil”. Här kommer du se ditt namn och under namnet hittar du ditt startbevis.

  • Vart registrerar jag mina aktiviteter, finns det någon app?

   Dina aktiviteter registrerar du direkt på din ICA Klassiker det finns alltså inte någon app som man ska ladda hem.

  • Hur registrerar jag mina aktiviteter?

   När du gjort en aktivitet går du in på din ICA Klassiker och loggar in. Välj sedan fliken delmoment, längst upp i mitten på sidan. Under cirkeln, där du ser hur delmomentet går för dig, finns en lila knapp där det står ”Lägg till aktivitet”. Klicka på den och välj sedan hur lång din aktivitet var, glöm inte att trycka på spara.

  • Jag kan inte registrera mina aktiviteter, vad ska jag göra?

   Testa att registrera dina aktiviteter i en annan webbläsare till exempel Google Chrome.

  • Finns det några andra motionsalternativ till de respektive delmomenten?

   Självklart finns det andra alternativ! Under inloggat läge kan du se andra aktiviteter samt hur du kan omvandla din prestation till kilometer. Detta hittar du när du klickar på ”översikt” längst upp till höger på sidan. Skrolla sedan ner lite på sidan då kommer du se de fyra delmomenten samt dina individuella datum. Om du klickar på respektive moment så kommer det visas olika alternativ till exempelvis den hederliga cykeln.

  • Kan man tävla mot andra?

   ICA Klassikern är ingen tävling utan utgår från varje individs egna förutsättningar. Man tävlar helt enkelt med sig själv.

  • Hur lång tid har man på sig att genomföra respektive delmoment?

   ICA-klassikern består av 4 delmoment Cykling, Simning, Löpning och Skidor. Man har 6 veckor på sig att genomföra momenten, förutom cykelmomentet där man har 9 veckor på sig. Tiden börjar ticka när man registrerat sin första aktivitet, man har alltså 6 respektive 9 veckor på sig (inom delmomentsperioden) att slutföra momentet efter ens första aktivitetsregistrering. Detta gör att man har individuella datum, du ser dina individuella datum när du är inloggad på ICA Klassikern.

  • Jag har genomfört ICA-klassikern och är nu sugen på en till omgång, hur anmäler jag mig på nytt?

   För att påbörja en ny ICA-klassiker behöver du anmäla sig på nytt. Detta kan du göra först när ditt pågående sista moment är avslutat.

  • Efter avslutad ICA-klassiker skulle man få ett diplom, när får jag det och hur?

   När ditt sista moment är avslutat kommer det skickas ut ett diplom via mejl till alla som har klarat de fyra delmomenten. Detta sker alltså när hela delmomentet är avslutat för samtliga deltagare. Du kan redan nu skriva ut diplomet via nedan länk.

   Ditt ICA Klassikern Diplom!

  • Vart hittar jag vilka personer som har vunnit på ICA-klassiker tävlingarna?

   Du hittar vinnarna via nedan länk!

   Vinnare i ICA-Klassikerns tävlingar!

  • Jag har anmält mig men ångrat mig, hur gör jag för att utöva ångerrätten?

   Ångerrätten gäller enligt lag 14 dagar efter att du har anmält dig och betalt för ICA-klassikern (denna information hittar du under villkor i inloggat läge). För att frånträda ICA-klassikern hör du av dig till oss på telefon 020-83 33 33 alternativt via mejl kundkontakt@ica.se.

 • Nöjeserbjudanden

  11 frågor
  • Hur fungerar nöjeserbjudandena med ICA?

   Vi har flera fantastiska erbjudanden med många olika samarbetspartners. Rabatterna och antal biljetter/bokningsmöjligheter kan variera. För att kunna boka nöjeserbjudandena så behöver du gå in på vår hemsida och "Erbjudanden" -> "Nöjeserbjudanden". I inloggat läge på ”Mitt ICA” kan du gå in och boka våra nöjeserbjudanden. Vanligtvis så finns det en länk i respektive erbjudande som leder till vår samarbetspartners hemsida. Det är alltså via samarbetspartnerns hemsida som man då bokar.

   Klicka här för ICAs Nöjeserbjudanden!

  • Vart hittar jag erbjudandena på hemsidan?

   Aktuella erbjudanden som vi har med samarbetspartners hittar du på www.ica.se under fliken ”Erbjudanden” -> ”Nöjeserbjudanden”. Där hittar du våra olika erbjudanden sorterade i kategorier efter vad för typ av erbjudande det är. Detta så du enkelt kan bläddra bland våra riktigt fina rabatter!

  • Hur loggar jag in på ica.se för att ta del av erbjudandena?

   Beroende på vad du har för kort hos oss så varierar det hur du loggar in. Nedan hittar du information för dig som har ett rosa ICA-kort samt för dig som är kund hos ICA Banken,

   Rosa ICA-kortet:
   Om du har ett rosa bonuskort så skall du logga in med ditt mobila bank-ID eller ett 6-siffrigt lösenord som du själv skapar på hemsidan. Om du inte skapat ett lösenord, eller har glömt lösenord så följer du nedan instruktioner,

   1. Gå in på hemsidan ICA.se
   2. Välj "Logga in"
   3. Välj "Glömt lösenord?”
   4. Fyll i ditt personnummer
   4. Välj sedan "Har du ett ICA-kort"

   Du blir sedan ombedd att skapa ett lösenord med hjälp av ditt kortnummer, eller så får du fram beskedet att du kan få ett återställningsmejl skickat till dig för att byta lösenord. Återställningsmejlet skickas då till den e-postadress som vi har registrerad i vårt system.

   ICA Banken-kort:
   Har du ett ICA bankkort loggar du in med ditt mobila bank-ID på hemsidan alternativt ditt 4-siffriga lösenord (samma som du har som talsvarskod och som inloggning till internetbanken med sin bankdosa). Vet du inte ett lösenord, eller behöver hjälp med mobilt bank-ID så behöver du kontakta ICA Banken på 033- 47 47 90, vardagar 08-20.

  • Jag har problem med att logga in på hemsidan, vad gör jag nu?

   Upplever du problem med att logga in på hemsidan så är du välkommen att ringa in till vår Kundservice på 033-47 47 90. Har du ett rosa ICA-kort så väljer du 1 ”det rosa ICA-koret” i telefonen. Du kan nå Kundservice vardagar mellan 08-17.

   Är du kund hos ICA Banken så behöver du kontakta ICA Banken på 033- 47 47 90, vardagar mellan 08-20.

  • Hur bokar jag erbjudandet om jag inte har svenskt personnummer?

   För att kunna logga in på hemsidan så behöver du ett svenskt personnummer. I dagsläget så har alltså kunder utan svenskt personnummer inte tillgång till de nöjeserbjudandena och rabatterna som vi har med diverse samarbetspartners.

  • Jag har ingen dator, hur bokar jag då ICAs nöjeserbjudanden?

   För att kunna boka erbjudandena och få tillgång till eventuella rabattkoder så behöver du ha tillgång till en dator. Om du inte har en dator hemma så brukar det finnas möjlighet att låna en dator på ditt lokala bibliotek.

  • Kan jag boka erbjudandena per telefon?

   Vissa erbjudanden kan man boka per telefon, men inte alla. Om det är så att du föredrar att boka per telefon och erbjudandet tillåter detta, så behöver du först logga in på www.ica.se. I erbjudandet under "bokning och villkor" på hemsidan hittar du vem du skall ringa och vad för bokningskod du skall uppge vid telefonbokning.

  • Hur hittar jag bokningskoden?

   Många nöjeserbjudanden som du hittar på ICAs hemsida, behöver du har en bokningskod för att kunna nyttja. Läs alltid ”Bokning och villkor” vad det är som gäller i erbjudandet.

   I inloggat läge så hittar du eventuella bokningskoder i den lila ”Boka ditt erbjudande”-rutan. Informationen hittar du antingen i rutan, alternativt när du klickar på länken ”Bokning och villkor” i rutan.

  • Jag kan inte boka erbjudandet, rabatten fungerar inte, vad gör jag nu?

   Har du problem med att logga in på hemsidan (www.ica.se), hitta bokningskoder, eller att rabatten inte dras när du går vidare till vår samarbetspartners hemsida, så är du välkommen att kontakta vår Kundservice. Du kan nå oss på 033-47 47 90 (val 5 i telefonen), vardagar 08-15. Per telefon kan vi ta ytterligare information samt hjälpa dig vidare med ditt ärende. Du kan också registrera ett ärende via vår hemsida.

  • Hur länge gäller erbjudandena?

   Vi har erbjudanden som gäller året runt, vi har också nöjeserbjudanden som gäller en begränsad tid. Vissa erbjudanden har vi också begränsat antal biljetter för, vilket också kan påverka tillgängligheten. Läs alltid informationen som finns under ”Bokning och villkor” på hemsidan www.ica.se om du vill veta mer.

  • Finns det begränsade antal biljetter med ICA-rabatten?

   Ja, för majoriteten av våra nöjeserbjudanden så finns begränsat antal bokningsmöjligheter. Om man verkligen vill boka ett av våra erbjudanden så är det alltså först till kvarn som gäller. Om du är nyfiken på ett erbjudande och önskar boka detta så rekommenderar vi alltid att man går in på www.ica.se och läser informationen under ”Bokning och villkor”.

 • Webbplatsen

  17 frågor
  • ICAs appar - var hittar jag information om dem på ICA.se?

   Du hittar information om ICAs appar under rubriken Appar här på ica.se. Du kan också hitta information om apparna här (Vanliga Frågor) under kategorierna "Appen ICA Handla" och "Appen ICA Hälsorabatt".

   Länk till ICAs appar

  • ICA-butiker som säljer mat på nätet - var hittar jag dem?

   Dessa butiker hittar du under rubriken Handla i den röda raden högst upp på ICA.se

   Handla på nätet

  • ICA Student - var hittar jag information om det på ICA.se?

   Du hittar ICA Student under ICA Kort under rubriken ICA Student.

   ICA Student

  • Mina inköpslistor - var hittar jag dem på ICA.se?

   Du hittar dina inköpslistor under Mitt ICA längst upp till höger på sidan och under fliken Inköpslistor.

  • Veckoplaneraren - var hittar jag den på ICA.se?

   Du hittar veckoplaneraren under Mitt ICA längst upp till höger på sidan och under fliken Veckoplaner.

  • ICAs reklamfilmer - Var hittar jag dem på ICA.se?

   Du hittar ICAs reklamfilmer under erbjudanden- Reklamfilmer.

  • Mitt saldo - var hittar jag det om jag har ICA-kort?

   Du hittar ditt saldo (kräver inloggning) under ditt namn längst upp på sidan.
   Du som har ICA kort loggar in med sexsiffrigt lösenord eller med ditt mobila bank-ID. Har du aldrig vart inloggad på ICA.se innan, och inte har mobilt bank-ID så hittar du ditt lösenord på bonusbeskedet som skickas ut med tidningen Buffé varje månad. Du kan också får hjälp med att logga in på ica.se genom att kontakta Kundservice genom att ringa 033-47 47 90, vardagar 08-17.

   Har du ICA Bankkort kan du logga in med ditt mobila bank-ID eller din fyrsiffriga internetkod. Om du har problem att logga in med ditt mobila bank-ID eller internetkod från ICA Banken, så är du välkommen att ringa ICA Banken på 033-47 47 90, vardagar 08-20.

  • Aktuella nöjeserbjudanden - var hittar jag dem nu på ICA.se?

   Du hittar nöjeserbjudanden under Erbjudanden- nöjeserbjudanden.

  • Mina personliga erbjudanden - var hittar jag dem på ICA.se?

   Du hittar dina personliga erbjudanden på sidan butikserbjudanden under Erbjudanden.

  • Årsredovisningen för ICA Gruppen på ICA.se - var hittar jag dem?

   Du hittar ICAs årsredovisningar under "Om ICA". Du kan också använda länken här nedan för att komma till ICA Gruppens årsredovisning.

   Till Årsredovisningen

  • Spelen - var hittar jag dem på ICA.se?

   Du hittar alltid spelen på www.ICA.se/spel. Skriv in adressen i din webbläsare. Du kan också använda länken nedan.

   Till spelen

  • Utloggning från ICA.se - hur gör jag då?

   Du loggar ut , genom att klicka på Logga ut som du hittar längst upp på sidan till höger i det röda fältet.

  • Inloggning på ICA.se - hur gör jag?

   Du loggar in genom att klicka längst upp till höger på ICA.se och skriv in dina uppgifter. Hur du loggar in på hemsidan beror på om du har ett ICA-kort eller är kund hos ICA Banken. Nedan hittar du information för respektive medlemskap.

   ICA-kort:
   Om du har ett ICA-kort hos ICA så kan du logga in med mobilt bank-ID eller med ditt personnummer och personliga lösenord. Har du problem med att logga in på hemsidan så är du givetvis välkommen att kontakta kundservice. Du kan nå kundservice vardagar mellan 08-17 på telefonnummer 033-47 47 90. Knappval 1 i telefonen för ICA-kortet.

   ICA Banken
   Är du kund hos ICA Banken och har ett ICA bankkort så kan du logga in med ditt mobila bank-ID eller ditt 4-siffriga förenklade inlogg. Har du som bankkund problem med att logga in så kan du kontakta ICA Banken vardagar 08-20 på telefonnummer 033-47 47 90. Knappval 2 i telefonen för ICA Banken.

  • Butiker - hur hittar jag dem på ICA.se?

   Du söker butiker under rubrik Butiker och sök butik.

  • ICAs veckobrev - hur anmäler jag mig till det?

   Anmälan till veckobrevet gör du genom att logga in längst upp till höger på sajten. Gå in under dina Inställningar som du når under ditt namn längst upp på sidan och lägg till din prenumeration under fliken prenumerationer. Många av butikerna har också egna veckobrev. Gå till respektive butiks hemsida för att anmäla dig.

  • Mina inställningar - vad är det?

   "Mina inställningar" är de personliga sidor på vår webbplats. Här hittar du och har möjlighet att ändra dina kontaktuppgifter och ditt konto, dina inställningar för ditt ICA Matkassen-abonnemang och dina prenumerationstjänster för veckobrev. Du ser även de ICA-butiker du historiskt har handlat i.
   Du behöver logga in med dina personliga uppgifter för att få tillgång till "Mitt ICA" och "Mina inställningar". Nedan hittar du information hur du loggar in på ica.se om du har ett ICA-kort samt om du är kund hos ICA Banken.

   ICA-kort:
   Om du har ett ICA-kort hos ICA så kan du logga in med mobilt bank-ID eller med ditt personnummer och personliga lösenord. Har du problem med att logga in på hemsidan så är du givetvis välkommen att kontakta kundservice. Du kan nå kundservice vardagar mellan 08-17 på telefonnummer 033-47 47 90. Knappval 1 i telefonen för ICA-kortet.

   ICA Banken:
   Är du kund hos ICA Banken och har ett ICA bankkort så kan du logga in med ditt mobila bank-ID eller ditt 4-siffriga förenklade inlogg. Har du som bankkund problem med att logga in så kan du kontakta ICA Banken vardagar 08-20 på telefonnummer 033-47 47 90. Knappval 2 i telefonen för ICA Banken.

  • Mitt ICA - vad är det?

   Mitt ICA hittar du längst upp till höger på ICA.se och här hittar du flikar för Inköpslistan, Sparade recept, Veckoplaneraren och Matkassen.

   Mitt ICA

 • Appen ICA Handla

  11 frågor
  • Hur loggar jag in i appen ICA Handla?

   Beroende på vad du har för kort hos oss så varierar det hur du loggar in i appen. Nedan hittar du information för dig som har ett rosa ICA-kort samt för dig som är kund hos ICA Banken,

   Rosa ICA-kortet:
   Om du har ett rosa bonuskort så skall du logga in med ett 6-siffrigt lösenord som du själv skapar på hemsidan eller via ICA Handla-appen. Om du inte skapat ett lösenord, eller har glömt lösenord så följer du nedan instruktioner,
   1. Gå in på hemsidan ICA.se eller i ICA Handla-appen
   2. Välj "Logga in"
   2. Välj "Behöver du hjälp?”
   3. Välj "Jag vet inte vad jag har för lösenord"
   4. Tryck på ”ICA-kort”
   5. Du knappar nu in ditt personnummer och klickar sedan på "Beställ nytt lösenord"

   Du blir sedan ombedd att skapa ett lösenord med hjälp av ditt kortnummer, eller så får du fram beskedet att du kan få ett återställningsmejl skickat till dig för att byta lösenord. Återställningsmejlet skickas då till den e-postadress som vi har registrerad i vårt system. Upplever du problem med att skapa lösenord eller återställa så är du välkommen att ringa till vår Kundservice på 033-47 47 90 (välj knappval 1 det rosa ICA-kortet i telefonen).

   ICA Banken-kort:
   Har du ett ICA bankkort loggar du in med ditt mobila bank-ID i ICA Handla-appen alternativt med ditt 4-siffriga lösenord (samma lösenord du använder som inloggning till internetbanken med din bankdosa, och talsvarskod ). Vet du inte vad du har för lösenord, eller behöver hjälp med mobilt bank-ID så behöver du kontakta ICA Banken på 033- 47 47 90, vardagar 08-20.

  • För vilka telefoner fungerar appen ICA Handla?

   ICA Handla-appen fungerar för användare med iPhone eller Android-mobiler. Om du har en iPhone så fungerar ICA Handla-appen för dig med iPhone4S och över; med operativsystem iOS 8.2 och över. Om du har en Android-mobil så fungerar ICA Handla-appen med operativsystem Android 4.0 och över.

  • Hur ser jag mitt saldo i appen ICA Handla?

   1. Logga in i ICA Handla
   2. Välj ”Konto och saldo” i huvudmenyn
   Du kan nu se ditt disponibla saldo. Om du sedan klickar på ditt konto så kommer du också se dina transaktioner.

  • Hur redigerar jag Inköpslistan i appen ICA Handla?

   För iPhone/iPad:
   1. Gå in på "Inköpslistor"
   2. Klicka på "Ändra” i högra hörnet
   3. Klicka på minustecknet vänster om listan
   4. Klicka sedan på "Radera"

   För Android:
   1. Gå in på "Inköpslistor"
   2. Klicka på ikonen som ser ut som en penna överst i högra hörnet
   3. Markera de inköpslistor du vill radera genom att klicka på den tomma cirkeln till vänster om listan
   4. För att radera de markerade listorna så klickar du på papperskorgen

  • Hur redigerar jag varor i inköpslistan?

   För iPhone/iPad:
   1. Gå in på "Inköpslistor"
   2. Klicka på aktuell inköpslista du vill radera varor i
   3. Klicka på "Ändra" i högra hörnet
   4. Markera de varor du vill radera
   5. Klicka sedan på "Radera"

   För Android:
   1. Gå in på "Inköpslistor"
   2. Gå in på aktuell inköpslista du vill radera varor i
   3. Klicka på ikonen som ser ut som en penna överst i högra hörnet
   4. Markera de varor du vill radera genom att klicka på den tomma cirkeln till vänster om listan
   5. För att radera de markerade listorna så klickar du på papperskorgen

  • Hur redigerar jag ”Mina vanligaste varor” i appen ICA Handla?

   För iPhone/iPad:
   1. Gå in på en av dina inköpslistor i appen ICA Handla
   2. Klicka på ”lägg till ny vara” – du kan nu se listan ”Mina vanligaste varor”
   3. Swipa (dra fingret) åt vänster på aktuell vara du vill radera
   4. Klicka på ”Radera”

   För Android:
   1. Gå in på en av dina inköpslistor i appen ICA Handla
   2. Klicka på ”lägg till ny vara” – du kan nu se listan ”Mina vanligaste varor”
   3. Klicka på krysset (x) till höger om aktuell vara som du vill radera

  • Kan jag dela mina inköpslistor med andra?

   Om man delar bonuskonto på ICA kan man dela inköpslista också. Logga in som vanligt i appen ICA Handla så ska listorna vara synkade genom ert gemensamma bonuskonto.

   >Börja dela bonuskonto

   Har ni inte gemensamt bonuskonto (ni samlar ej bonus tillsammans på ICA) kan ni endast dela listan via sms eller mejl. Man delar inköpslista via sms eller mejl, genom att klicka på dela-ikonen (tre punkter sammanlänkade av två linjer; som ser ut som en pil), och sedan välja vilken app man vill skicka listan med.

  • Hur ser jag ett erbjudande i min inköpslista i sin helhet?

   Om du har lagt till ett erbjudande i din inköpslista kan du se erbjudandet i sin helhet genom att följa instruktionerna nedan.

   För iPhone/iPad:
   1. Väl inne på aktuell inköpslista; "swipa" (dra fingret) åt vänster på aktuell vara du vill se mer information om
   2. Välj "Ändra", du får du upp information om erbjudandet i sin helhet

   För Android:
   1. Väl inne på aktuell inköpslista; klicka på de tre prickarna höger om aktuell vara (erbjudande)
   2. Du får nu upp två alternativ, välj "information" för mer information om aktuell erbjudande
   3. Välj "Varor som ingår" för att se utökad information om vilka specifika produkter som ingår i erbjudandet

  • Fungerar ICAs appar även om man inte har ett Svenskt Google-/Appstore-konto?

   ICAs appar är i dagsläget tillgängliga för dig med svenskt konto.

  • Jag upplever problem med appen ICA Handla vad ska jag göra?

   Tänk på att om du har en iPhone så fungerar ICA Handla-appen för dig med iPhone4S och över; med operativsystem iOS 8.2 och över. Om du har en Android-mobil så fungerar ICA Handla-appen med operativsystem Android 4.0 och över.

   Om du upplever problem med appen ICA Handla så är du givetvis välkommen att kontakta vår Kundservice. Du kan nå dem på telefonnummer 020-83 33 33 alternativt genom att registrera ett ärende via vår hemsida: Fråga ICA.

  • Varför behöver appen tillgång till ”Identitet”, ”Plats”, ”Foton/media/filer” och ”kamera” när man laddar ner den?

   Appen Handla behöver tillgång till dessa funktioner för att kunna fungera optimalt. Det är för att appen bland annat skall kunna använda funktioner såsom den mobila självscanningen, att skanna och lägga till produkter i inköpslistan och för QR-kod skanningsfunktioner.

 • Appen ICA Hälsorabatt

  10 frågor
  • Hur fungerar Hälsorabatten?

   Det är antalet aktiva minuter som ger dig rabatt i appen Hälsorabatt. Både högt och lågt tempo belönas. När du går eller springer omvandlas din aktivitetstid till rabatt. Varje minut av rörelse kan påverka din procentsats.

   Dessutom har vi infört flera nya utmaningar, som du inte kommer att se på förhand utan upptäcka längs vägen. Datainsamling sker automatiskt från Google Fitness i Android-mobiler, och från Hälsa (Health Kit) i iPhone.

  • För vilka telefoner fungerar ICA Hälsorabatt?

   ICAs Hälsorabatt fungerar för användare med iPhone-mobiler samt för användare med Android-mobiler. Om du har en iPhone så fungerar ICA Hälsorabatt för dig med iPhone5S och över; med operativsystem iOS 8 och över. Om du har en Android-mobil så fungerar ICA Handla-appen med operativsystem Android 4.1 och över.

  • Hur loggar jag in i appen Hälsorabatt?

   Beroende på vad du har för kort hos oss så varierar det hur du loggar in i appen. Nedan hittar du information för dig som har ett rosa ICA-kort samt för dig som är kund hos ICA Banken,

   Rosa ICA-kortet:
   Om du har ett rosa ICA-kort så loggar du in i appen Hälsorabatt med ditt 6-siffriga lösenord som du själv skapat på www.ica.se.
   Ett 6-siffrig lösenord kan du skapa när du har ett rosa ICA-kort (bonuskort) genom att följa nedan steg:

   1. Väl inne på ica.se tryck på ”Logga in”
   2. Välj "Behöver du hjälp?”
   3. Välj "Jag vet inte vad jag har för lösenord"
   4. Tryck på ”ICA-kort”
   5. Du knappar nu in ditt personnummer och klickar sedan på "Beställ nytt lösenord"
   Du kan nu välja att ”Skapa nytt lösenord med ditt kortnummer” eller ”Logga in med koden från ditt bonusbesked”, vilket då är den tresiffriga talsvarskoden. När du väl har skapat ett lösenord kan du logga in i Hälsorabatten.

   ICA Banken-kort:
   Om du är kund hos ICA Banken så loggar du in med ditt 4-siffriga förenklade inlogg i Hälsorabatten. Om du inte kommer ihåg vad för lösenord detta är så kan du beställa ett genom att ringa ICA Banken på 033-47 47 90, vardagar mellan 08-20.

  • Registreras cykling i Hälsorabatten?

   I dagsläget kan inte cykling registreras i appen. Du kan endast registrera aktiviteter såsom promenader och löpning.

  • Min hälsorabatt fungerar inte vad kan problemet vara?

   För att Hälsorabatten skall fungera så behöver du en iPhone 5S (och över) och OS (operativ system)-version 8 (och över). Om du har en Android-mobil så fungerar Hälsorabatten så krävs OS (operativ system)-version Android 4.1 och över.

  • Vilka varor inkluderas i erbjudandet i ICAs Hälsorabatt?

   Erbjudandet inkluderar alla ICA Gott liv-produkter, förutom varor i lösvikt med pris per kilo.

  • Finns det en lista över vilka varor som inkluderas i rabatten?

   En sådan lista finns tillgänglig i appen. Följ nedan steg så hittar du rätt information:

   För iPhone/iPad:
   1. Väl inne i appen så ska du klicka på "Min rabatt" i nederkant
   2. Inne på "Min rabatt" ser du hur många varor du har kvar att utnyttja med rabatten
   3. Klickar du på "25%" så får du upp en lista med samtliga varor som inkluderas i erbjudandet

   För Android:
   1. Väl inne i appen så ska du klicka på ikonen för menyn (ikon i form av 3 vågräta linjer)
   2. Inne i menyn så ska du klicka på "Min rabatt"
   3. Inne på "Min rabatt" ser du hur många varor du har kvar att utnyttja med rabatten
   4. Klickar du på "25%" så får du upp en lista med samtliga varor som inkluderas i erbjudandet

  • Dras Hälsorabatten av när jag handlar online?

   I dagsläget kan du tyvärr inte använda hälsorabatten när du handlar online.

  • Fungerar ICAs appar även om man inte har ett Svenskt Google-/Appstore-konto?

   ICAs appar är i dagsläget tillgängliga för dig med Svenskt konto.

  • Jag upplever problem med min Hälsorabatt vad ska jag göra?

   Om du upplever problem med din Hälsorabatt så är du givetvis välkommen att kontakta vår Kundservice. Du kan nå dem på telefonnummer 020-83 33 33 alternativt genom att registrera ett ärende via vår hemsida: Fråga ICA.

 • Leverantörer

  5 frågor
  • Kvalitetskontroll - hur görs den?

   De produkter som vi satt vårt eget märke på kan du känna dig extra trygg med. De är kontrollerade två gånger - först av producentens eget kvalitetssystem och sedan av oss och våra väl utbildade kvalitetschefer. De tittar inte bara på kvalitet och livsmedelssäkerhet. Leverantören ska också infria våra förväntningar inom hälsa, miljö och etik - som till exempel god djuromsorg.

   Under produktionen kontrollerar vi regelbundet att varorna smakar lika gott, är lika säkra och fungerar lika bra i matlagningen som när vi valde ut dem. Vår kvalitetsavdelning gör cirka 2 000 kontroller och över hundra kvalitetsrevisioner per år.

  • Kvalitetskrav - på såväl produkter som leverantörer?

   Vi ställer höga krav på våra leverantörer. Vi skriver ett avtal med leverantörerna, där de förbinder sig att leverera den produkt som beskrivs. I detta framgår exempelvis receptet till en speciell produkt och hur stor mängd det ska vara av de olika ingredienserna.

   Priset är naturligtvis en del av upphandlingen, men det är mycket mer som är viktigt för att en leverantör ska få tillverka våra egna varor. Alla leverantörer som tillverkar varor under vårt eget varumärke ska godkännas enligt den internationella standarden BRC, British Retail Consortium. Därefter besöker våra kvalitetssamordnare fabriken för att kontrollera att kraven efterföljs. Återbesök gör vi därefter alltid en gång per år för att försäkra oss om kvaliteten.

   I denna standard ingår mycket ingående kontrollpunkter kring etik, moral, hygien och rengöringsrutiner. Här ingår även kontroll av att kylkedjan i produktionen hålls, eftersom det är viktigt för att bakterier inte ska växa till.

   Vi gör dessutom regelbundna uppföljningar av produkterna på vårt kvalitetslaboratorium, där vi kontrollerar att den överensstämmer med våra specifikationer. I samband med det skickas produkten på mikrobiologisk analys till ALcontrol, ett externt opartiskt laboratorium.

  • Leverantörer - varför har ni utländska?

   Vi är medvetna om konsumentens positiva attityd till svensktillverkat - tryggt och säkert - och i första hand försöker vi hitta leverantörer i Sverige.

   Ibland hittar vi inte en svensk leverantör. Det kan vara olika orsaker till detta. Det kanske inte finns den typen av leverantör alls i Sverige eller så uppfyller de inte våra krav på kvalitet, kapacitet och/eller pris.

   Vi handlar med leverantörer och inte med länder. I många fall finns inte råvarorna alls att få tag på i Sverige, kvaliteten är inte fullgod året runt eller så finns det inte tillräcklig mängd av en råvara för att räcka till alla våra butiker. Då försöker vi att hitta de bästa utländska leverantörerna med samma hårda testprogram.

   När vi tar fram en produkt under vårt eget varumärke är kvaliteten det absolut viktigaste - smak, konsistens och utseende. Produkten ska hålla hög och jämn kvalitet och den ska vara minst lika bra eller bättre än motsvarande kvalitetsprodukt på marknaden. Detta säkerställer vi genom att göra noggranna tester på vårt kvalitetslaboratorium och en eller flera konsumenttester via externt testinstitut.

   Även produktionsanläggningen ska uppfylla våra tuffa kvalitetskrav. Produktionskapaciteten ska vara tillräckligt hög så att vi uppnår maximal leveranssäkerhet. Priset på produkten är naturligtvis också viktigt. Vi vill erbjuda dig som kund en prisvärd produkt av hög kvalitet.

  • Leverantörer - varför framgår inte vilka det är?

   Våra egna märkesvaror tillverkas av leverantörer såväl i Sverige som utomlands. Bland leverantörerna finns både stora välkända livsmedelsföretag och mindre företag. Vi ställer naturligtvis lika strikta kvalitetskrav på alla våra leverantörer.

   När vi slutligen bestämmer oss för att sätta vårt namn på en produkt betyder det att vi är helt ansvariga för produkten gentemot kunden och därför är det också naturligt att vårt namn står på förpackningen. I många fall har ICA-köket tagit fram ett eget recept till produkten. Vi har också egna testpaneler som smakar sig fram till att våra produkter har rätt smak, doft och konsistens.

   För att vara säkra på att få in alla synpunkter på produkten har vi valt att stå som enda avsändare med adress och telefonnummer. Det är dock ingen hemlighet vem som tillverkar produkten och den som vill veta det eller har andra frågor om produkten, är välkomna att ringa till vår kundkontakt. Kontaktuppgifter finns på alla våra egna varor.

  • Råvaror - varför inte enbart svenska i era produkter?

   Vi handlar från leverantörer och inte från länder. I många fall finns inte råvarorna alls att få tag på i Sverige - till exempel oliver och ananas. I andra fall är kvaliteten inte fullgod året runt - framför allt gäller det frukt och grönsaker. Vidare finns till exempel kött inte i tillräcklig mängd för att räcka till alla våra cirka 1 400 butiker. Vi väljer då att söka reda på de bästa utländska leverantörerna med samma hårda testprogram. I många fall är utländska leverantörer vana vid hård granskning från bland annat engelska kedjor och har därför en hög nivå på sin kvalitetssäkring.

 • Jobba på ICA

  5 frågor
  • ICA - vad kan man jobba med på hos er?

   Inom koncernen finns cirka 1 400 butiker och vi har funktioner som stödjer butikerna inom en mängd områden. Vi arbetar till exempel med konsult- och utvecklingsverksamhet, butiksnära driftsfrågor, sortimentsfrågor, inköp, marknad, logistik, ekonomi, IT, human resources och information. Inom koncernen finns också bankverksamhet.

  • ICA - hur hittar man eventuella lediga jobb hos er?

   På ICA.se annonserar vi fortlöpande de jobb inom ICA-koncernen som är vakanta. Länk till Lediga jobb hitta du här. ICA-butiker annonserar också efter nya medarbetare på ICA.se. Men du kan också ta direktkontakt med den butik du är intresserad av och höra efter om de har några lediga jobb.

   Läs mer om att jobba på ICA

  • För att jobba på ICA - vilka egenskaper behövs?

   Vi tycker att det är viktigt att våra medarbetare har ett genuint intresse för såväl mat som dagligvarubranschen. För att trivas hos oss bör du också ha en prestigelös och serviceinriktad inställning. Utöver detta krävs kompetens och egenskaper beroende på vilken typ av jobb det är.

  • ICA - vilka utvecklingsmöjligheter finns inom er organisation?

   ICA är ett stort företag med tjänster inom en mängd olika områden. Vi ser gärna att våra medarbetare utvecklas genom att arbeta i olika befattningar och inom olika delar av vår organisation - både i koncern och i butik. Vi vill uppmuntra våra medarbetare att använda sig av de möjligheter som finns i ett stort företag och därmed ta eget ansvar för sin utveckling.

  • Studentfrågor/examensarbete - hur ställer ni er till det?

   ICA är en populär arbetsgivare bland studenter, vilket främst märks genom de många förfrågningar vi får. Generellt sett har vi en positiv inställning till studenter och vi hjälper gärna till, men tiden är många gånger knapp och periodvis arbetar vi under stark tidspress. Därför ha vi ingen möjlighet att ge varje student ett individuellt svar.

   Många är nyfikna på dagligvarubranschen och vill ha svar på specifika frågor, medan andra gärna vill göra sina examensarbeten eller skriva uppsatser om olika delar av vår verksamhet.

   Många frågor kan du få svar på genom den information som finns på här på vår webbplats under Om ICA. Du kan också ladda hem vår årsredovisning inklusive hållbarhetsredovisning.

   När det gäller examensarbeten har vi inte någon person med ett övergripande ansvar, utan det är upp till varje enskild medarbetare att avgöra om han/hon har tid och möjlighet att hjälpa till.

   Till nedladdning av års-/hållbarhetsredovisning