Skatt på plastbärkassar
Plastpåseskatten tas bort helt november 2024. Den 1 maj 2020 infördes en skatt på engångsbärkassar och påsar i plast. Här berättar vi om bakgrunden till beslutet och varför den nu tas bort. Vi ger också smarta tips på hur du kan tänka kring återanvändning och återvinning av din kasse.
Därför infördes skatt på plastbärkassar
Regeringen har som mål att minska antalet plastbärkassar till 40 st per person och år till 2025. Syftet med skatten var att minska användningen plastpåsar och därmed minska risken för nedskräpning och spridning av plast i naturen. Det är en av anledningarna till att regeringen införde en skatt på plastbärkassar år 2020.
Varför tas den bort?
Regeringens bedömning är att skatten har haft en stor effekt och minskat antalet plastpåsar enligt EUs mål.
Hur ska man tänka kring olika typer av påsar ur ett miljöperspektiv?
Hur effektiv en bärkasse är ur ett miljöperspektiv beror på hur du som konsument väljer att använda den. En bärkasse av återvunnen plast kan vara effektiv om du använder den flera gånger och slutligen som avfallspåse. På samma vis kan en pappersbärkasse som bara används en gång och sen läggs i pappersåtervinningen vara mindre miljösmart.
Sammanfattningsvis kan man säga att den bästa typen av kasse är den som används mest/flest? gånger så ta gärna med dina gamla kassar när du ska handla, oavsett om de är tillverkade av plast, tyg eller papper.
Våra bästa tips för påsar och kassar
Plastbärkasse
En tunn plastpåse är svår att återanvända många gånger men ta med den och handla med igen så länge det går. När den är färdiganvänd ska den till plaståtervinningen så att plasten kan bli nya produkter och se till att den inte slängs i naturen. ICAs miljökasse byter under våren skepnad från biobaserad till återvunnen råvara och för varje påse du köper skänker ICA pengar till ICA Stiftelsen för hållbarhetsinitiativ som Städa Sverige.
Pappersbärkasse
Papper är ett förnybart material och är du försiktig med din papperskasse kan du använda den flera gånger. Sortera den sedan som papper så får pappret ett nytt liv.
Papperspåsar till frukt och grönt
Det finns olika varianter av papperspåsar. En variant som har tittfönster av genomskinligt papper och kan sorteras som papper. En annan variant av kraftigare papper är för tyngre produkter och en tredje av våtstarkt material som kan användas som matavfallspåsar, givet att de är godkända enligt kommunens matavfallssystem.
Nätpåsar till frukt och grönt
En påse som går att använda många gånger är bäst för miljön. Gör det därför gärna till en ny rutin att alltid ha med dig en nätpåse till dina frukter och grönsaker när du handlar. Våra egna nätpåsar tvättas i 30 grader när de blir smutsiga och kan användas många gånger. Sorteras sedan som plast.
Flergångsbärkasse
Det bästa valet är att använda flergångskassar när du handlar. Ett smart tips är att ha dem tillgängliga i hallen för att påminna dig om att ta med dem när du handlar. Torka av med en våt trasa när de blir smutsiga. Vi på ICA erbjuder flergångsbärkassar som är gjorda av återvunnen plast. Förutom våra bärkassar i återvunnen plast har vi också andra produkter som kan användas om och om igen. Till exempel en tygkasse i återanvänt hotellinne.
Plastpåse till frukt och grönt
En frukt och grönt påse som är märkt med ”I’m green” är tillverkad av sockerrör och är ett förnybart material. Den tunna plastpåsen är svår att återanvända så när den är trasig ska den till plaståtervinningen så att plasten kan bli nya produkter. Se till att den inte slängs i naturen.