Fakta och tips

Skatt på plastbärkassar

Den 1 maj 2020 infördes en ny skatt på engångsbärkassar och påsar i plast. Det innebär att plastbärkassen som du bär hem maten i nu har blivit dyrare. Här berättar vi mer om vad den nya skatten innebär för dig som konsument och ger smarta tips på hur du kan tänka kring återanvändning och återvinning.

Bärkasse i plast

Därför införs skatt på plastbärkassar

Regeringen har som mål att minska antalet plastbärkassar till 40 st per person och år till 2025. En intressant siffra att jämföra med är att Naturvårdsverket 2018 uppskattade att genomsnittssvensken använder 102 plastkassar per år. Det är en av anledningarna till att inför en skatt på plastbärkassar från 1 maj. Syftet med den nya skatten är att minska användningen plastpåsar och därmed minska risken för nedskräpning och spridning av plast i naturen.

Vad kommer plastbärkassarna att kosta?

För dig som konsument innebär det att priset på plastbärkassen som du bär hem dina varor i kommer att höjas med en skatt på 3 kronor + 75 öre i moms. Förutom de kassar som erbjuds för att packa och bära varor berörs även mindre påsar och påsar där en ej försumbar del är av plast. Exempel på sådana påsar är påsar för frukt och grönt, brödpåsar och plastpåsar vid frysdisken. Skatten för dessa mindre påsar ligger på 30 öre + moms. Dessa siffror berör bara själva skatten, utöver det tillkommer kostnaden för vad en plastkasse normalt kostar.

Hur ska man tänka kring olika typer av påsar ur ett miljöperspektiv?

Hur effektiv en bärkasse är ur ett miljöperspektiv beror på hur du som konsument väljer att använda den. En bärkasse av återvunnen plast kan vara effektiv om du använder den flera gånger och slutligen som avfallspåse. På samma vis kan en pappersbärkasse som bara används en gång och sen läggs i pappersåtervinningen vara mindre miljösmart. Sammanfattningsvis kan man säga att den bästa typen av kasse är den som används mest gånger så ta gärna med dina gamla kassar när du ska handla, oavsett om de är tillverkade av plast, tyg eller papper.

Olika typer av kassar i din ICA-butik

Vi på ICA erbjuder ett utbud av såväl engångs- som flergångsbärkassar som är gjorda av återvunnen plast. Förutom våra plastbärkassar i återvunnen plast har vi också andra produkter som kan användas om och om igen. Ett sådant exempel är vår tygkasse i återanvänt hotellinne. Tänk på att sortimentet av våra olika kassar kan variera från butik till butik.

Plastbärkasse

En tunn plastpåse är svår att återanvända många gånger men ta med den och handla med igen så länge det går. När den är färdiganvänd ska den till plaståtervinningen så att plasten kan bli nya produkter och se till att den inte slängs i naturen. ICAs miljökasse byter under våren skepnad från biobaserad till återvunnen råvara och för varje påse du köper skänker ICA pengar till ICA Stiftelsen för hållbarhetsinitiativ som Städa Sverige.

Pappersbärkasse

Papper är ett förnybart material och är du försiktig med din papperskasse kan du använda den flera gånger. Sortera den sedan som papper så får pappret ett nytt liv.

Papperspåsar till frukt och grönt

Det finns olika varianter av papperspåsar. En variant som har tittfönster av genomskinligt papper och kan sorteras som papper. En annan variant av kraftigare papper är för tyngre produkter och en tredje av våtstarkt material som kan användas som matavfallspåsar, givet att de är godkända enligt kommunens matavfallssystem.

Nätpåsar till frukt och grönt

En påse som går att använda många gånger är bäst för miljön. Gör det därför gärna till en ny rutin att alltid ha med dig en nätpåse till dina frukter och grönsaker när du handlar. Våra egna nätpåsar tvättas i 30 grader när de blir smutsiga och kan användas många gånger. Sorteras sedan som plast.

Flergångsbärkasse

Det bästa valet är att använda flergångskassar när du handlar. Ett smart tips är att ha dem tillgängliga i hallen för att påminna dig om att ta med dem när du handlar. Torka av med en våt trasa när de blir smutsiga. Vi på ICA erbjuder flergångsbärkassar som är gjorda av återvunnen plast. Förutom våra bärkassar i återvunnen plast har vi också andra produkter som kan användas om och om igen. Till exempel en tygkasse i återanvänt hotellinne.
 

Plastpåse till frukt och grönt

En frukt och grönt påse som är märkt med ”I’m green” är tillverkad av sockerrör och är ett förnybart material. Den tunna plastpåsen är svår att återanvända så när den är trasig ska den till plaståtervinningen så att plasten kan bli nya produkter. Se till att den inte slängs i naturen.