I smart förpackning

Förpackningarna till ICAs egna varor ska inte bara vara snygga och lätta att använda, de ska dessutom spara hyllmetrar och miljön. Varför transportera luft om det inte behövs?

Förpackningar förväntas bara fungera. Ingen vill ha burkar som är svåra att öppna, tuber som kladdar och kartonger som krånglar. Bakom varje förpackning till ICAs egna varor ligger hårt arbete.
– Förpackningen ska skydda och bevara produkten. Den ska ha en design som är lätt att förstå och säljer sitt innehåll. Den ska följa miljökrav, vara lätt att transportera och kostnadseffektiv att ta fram. Både lager, butik och kunderna ska kunna hantera den, säger Julia Hedlund Losciale, förpackningsutvecklare inom ICA.

En bra förpackning får gärna bära på ett mervärde. Kanske ska den vara enkel att återvinna, eller ha flera olika syften. Ett exempel på det senare är förpackningen till broccoli och sockerärtor inom ICA Selection. Den innehåller flera portionspåsar som direkt kan användas för ångkokning. Perfekt!

ICAs högautomatiserade lager i Helsingborg har också inneburit nya krav på förpackningarna. Lagret kan beskrivas som ett stort Tetris-spel där varje liten del skräddarsytts för att passa in.
– Tidigare fokuserade vi mer på kross och hantering i lager, nu på förpackningens roll i hela flödet från leverantörerna till våra lager, via butik och hela vägen hem till kunden.

När förpackningarna når butiken ska de vara både användar- och miljövänliga, utan att transportera en massa luft. Exempelvis har både ICAs egna havrekuddar och maskindiskmedel fått 40 procent mindre förpackningar, med samma innehåll. ICAs krossade tomater och bönor har också klätts i en mer miljövänlig kostym – den tidigare konservburken har ersatts av en kompakt tetra som är enkel att öppna, stapla och återvinna.

Men varför så få refiller?
– Refiller är bra inom vissa kategorier, där de till exempel ger möjlighet att återanvända en syltburk istället för att köpa en ny. Men vi vet också att refiller skapar irritation hos kunderna. Det är en smart och logistikeffektiv förpackning, men inte alltid så enkel att hantera, avslutar Julia Hedlund Losciale.

Ett mjölkpakets resa

Innehållet i våra varor börjar ofta sin resa på en gård någonstans och slutar på våra matbord eller, rättare sagt, i våra magar. Förpackningen som maten ligger i har en resa som ofta är längre och som kan innehålla flera besök på våra matbord – om vi hanterar den på rätt sätt!

Ett mjölkpaket tillverkas av papper. På in- och utsidan finns en tunn, tunn film av plast för att inte pappret ska lösas upp av fukt. Numera har ofta mjölkförpackningen en skruvkork vilket till exempel gör det enkelt att transportera en öppnad förpackning.

Materialet i våra förpackningar för ICA I love eco mjölk och A-fil tillverkas nästan uteslutande av förnybara råvaror – även plasten där bland annat sockerrör används som råvara.

När innehållet är slut har paketet – och korken – en given plats i retursystemet. Kartongen sorteras som papper. När kartongen återvinns separeras plastfilmen från pappret genom att pappret löses upp i vatten. Pappret kan återanvändas flera gånger. I livsmedelsförpackningar ställs extra höga krav på renhet så returpappret används till exempel till tidningar eller ytterkartonger.

Den lösa korken ska sorteras som plastförpackning. 

På ICAs livsmedelsförpackningar finns alltid information om hur de ska återvinnas. Om vi alla tar hand om våra förpackningar på rätt sätt blir effekten stor!