Hållbarhet

Halverat matsvinn till 2025

Livsmedel står för nästan en fjärdedel av människans klimatpåverkan och ungefär var fjärde matkasse slängs istället för att konsumeras. Det vill vi ändra på!

Frukt, kött och andra råvaror på ett bord

Vårt mål är att halvera matsvinnet i butik och i lagerverksamhet till 2025 och vi har en rad initiativ och samarbeten för att kunna minska svinnet. Men vi vill även hjälpa och inspirera våra kunder att själva minska sitt matsvinn i vardagen.

Vi har satt upp ett ambitiöst mål om att halvera vårt matsvinn till 2025. Bra planering samt ett strukturerat och proaktivt sätt att arbeta är allra viktigast för att matsvinn överhuvudtaget inte ska uppstå i vår verksamhet. Det är också viktigt att vi arbetar med innovativa digitala verktyg, som hjälper till att identifiera mat som annars skulle riskera att bli till svinn.

Samarbete med leverantörer och andra aktörer är en annan viktig del i arbetet för minskat matsvinn. När vi ser att det uppstår risk för matsvinn behövs bra rutiner för att ta hand om maten på bästa sätt. ICA-butikerna jobbar bland annat med prissänkta varor med kort datum, matlagning i butik och samarbeten med välgörenhetsorganisationer.

Cirkulära produkter, där råvaror som riskerar att bli svinn istället används för tillverkning av nya produkter, är också en viktig del för minskat matsvinn. Vi har till exempel ett samarbete med Gotlandsägg där vi köper in ägg med skönhetsfel som vi använder till ICAs pannkakor. Vi samarbetar sedan länge med Rescued Fruits som tar emot överbliven frukt från våra lager och butiker för att tillverka must, som sedan säljs under varumärket ICA Räddad frukt.

Exempel på initiativ för minskat matsvinn:

  • Varor med kort bäst före-datum säljs till reducerat pris i butiker eller via apparna Karma och Too Good To Go.
  • ICA centralt och många butiker skänker fullt tjänlig mat som ändå inte går att sälja, till välgörenhetsorganisationer, bland annat via Frälsningsarmén, Stadsmissionen och Food2change.
  • Samarbete med leverantörer för att produktutveckla på överblivna råvaror, tex Rescued Fruits och Refood som gör juice respektive smoothie av frukt och grönsaker som inte kan säljas från lager och en del butiker.
  • Kommunikation och inspiration till kunder om planering, förvaring, matens hållbarhet och minskat matsvinn på ica.se/matsvinn
  • Förpackningsutveckling, tex skinpack som används på stora delar av ICAs köttsortiment som ger längre hållbarhetstid och därmed minskat svinn.
  • Moderna lösningar för ökad hållbarhet, bland annat har ICA med hjälp av en ny teknik, en modifierad atmosfär och en särskild kombination av kväve och syre, lyckats fördubbla hållbarheten på ICAs färdiga mackor.

Bäst-före-datum och sista förbrukningsdag

Bäst-före-datum är en rekommendation, men det går ofta att äta ett livsmedel flera dagar till om det har förvarats rätt och i obruten förpackning. Titta, lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta.

Sista förbrukningsdag gäller för känsliga livsmedel som kan innebära en hälsorisk att äta efter ett visst datum – exempelvis köttfärs, färsk fisk, rå kyckling och korv. Dessa ska inte konsumeras efter sista förbrukningsdag.

Här kan du läsa mer om bäst-före-datum och sista förbrukningsdag.

 

Vanliga frågor och svar om matsvinn