Hållbar utveckling i världshaven

När åt du en skrubbskädda sist? Den är både god och grönklassad – i gott sällskap med cirka 70 matfiskar till. WWFs fiskguide visar vägen.

Fisk är gott, nyttigt och ett allt vanligare alternativ på tallriken. Genom att tänka till när vi väljer i fiskdisken kan vi dessutom bidra till en hållbar utveckling i världens sjöar och hav.

WWFs fiskguide visar vägen. Den talar om vilka fiskar som är okej att äta och vilka som bör undvikas. De vanligaste matfiskarna som säljs i Sverige har fått tydliga märkningar genom färgerna rött, gult eller grönt – där grönt betyder okej och rött bör undvikas.

Vissa matfiskar kan vara både gröna, gula och röda enligt WWFs fiskguide. Vilken färg de får beror på var de har fiskats och hur. Idag finns till exempel moderna och bättre metoder i stället för den traditionella trålningen, där stora nätpåsar släpas längs havsbotten och skadar den.

Att variera valet i fiskdisken är också en av WWFs rekommendationer. Det är ett enkelt sätt att bidra till en jämnare belastning på världens fiskbestånd. Det är även smart att välja så ”vuxna” fiskar som möjligt. Fiskar som fått växa sig stora i sin naturliga miljö har hunnit fortplanta sig och bidra till nya, fina firrar.

Alla fiskar som säljs inom ICAs egna varumärken är märkta enligt WWFs fiskguide. ICA strävar också efter att erbjuda enbart grön- och gullistad fisk i det centrala sortimentet. Det här är fyra smarta val i fiskdisken:

Grönt ljus för sejen
Den nästan helt fettfria sejen är en torskfisk som passar utmärkt som panerad filé eller i en god gratäng. Sejen fiskas med trål, främst ur Nordsjön och Barents hav där bestånden mår bra och därför fått grönt ljus av WWF. En sej som får leva länge kan bli över 130 centimeter lång, men har oftast blivit vuxen och hunnit fortplanta sig vid 40 centimeter.

Välj gärna torsk från Lofoten
Den omtyckta torsken är i dag överfiskad på många håll, men i Barents hav, östra Östersjön, och runt Lofoten mår torsken bra och har fått grönt ljus av WWF. ICAs egen torsk är fiskad främst med trål eller sättgarn i Barents hav, som har världens mest omhändertagna bestånd. Ett bra val är också Krav- eller MSC-märkt torsk.

Välj lax från Stilla havet
En storfavorit till både vardag och fest. Svenska laxar är sällsynta, eftersom utbyggnaden av vattenkraft har förändrat den vilda miljön i våra älvar. De svenska bestånden är dock på väg att återhämta sig, men till dess är det vildfångad lax från Stilla havet med märkningen MSC samt Krav-odlad lax som får WWFs gröna ljus.

Kungsräka före jätteräka
Tropiska jätteräkor kan innebära en miljörisk oavsett om räkorna är vildfångade eller odlade. Därför har ICA lanserat MSC-märkta kungsräkor under eget märke som ett hållbart alternativ. Kungsräkan liknar jätteräkan i textur, smak och utseende och kommer från ett småskaligt fiske utanför Australiens sydkust. Fisket får bara ske ett fåtal dagar per år och kvoterna är begränsade. Dessutom har vi vannameiräkor under vårt eget varumärke som är ASC-märkta. Odlade jätteräkor togs bort ur ICAs centrala sortiment redan 2009.

Läs hela WWFs fiskguide

Läs mer om hållbart fiske