Hållbar utveckling i världshaven

Fisk är gott, nyttigt och ett allt vanligare alternativ på tallriken. Genom att tänka till när vi väljer i fiskdisken kan vi dessutom bidra till en hållbar utveckling i världens sjöar och hav.

WWFs fiskguide visar vägen. Den talar om vilka fiskar som är okej att äta och vilka som bör undvikas. De vanligaste matfiskarna som säljs i Sverige har fått tydliga märkningar genom färgerna rött, gult eller grönt – där grönt betyder okej och rött bör undvikas.

Vissa matfiskar kan vara både gröna, gula och röda enligt WWFs fiskguide. Vilken färg de får beror på var de har fiskats och hur. Idag finns till exempel moderna och bättre metoder i stället för den traditionella trålningen, där stora nätpåsar släpas längs havsbotten och skadar den.

Att variera valet i fiskdisken är också en av WWFs rekommendationer. Det är ett enkelt sätt att bidra till en jämnare belastning på världens fiskbestånd. Det är även smart att välja så ”vuxna” fiskar som möjligt. Fiskar som fått växa sig stora i sin naturliga miljö har hunnit fortplanta sig och bidra till nya, fina firrar.

ICAs ambition är att erbjuda enbart grön- och gullistad fisk i det centrala sortimentet. 

Läs hela WWFs fiskguide

Läs mer om hållbart fiske