Nötter

Nöten är en frukt med torrt och hårt skal. Vanligtvis innehåller den endast ett frö som t ex hasselnöten. Paranötter, krakmandel och valnöt kallas också nötter fast de egentligen är stenfrukter. Jordnöten är egentligen en baljväxt (böna).

Många nötallergiker reagerar även på sesamfrön och vallmofrön. Observera att kokosnöt, muskotnöt och sheanöt inte är nötter. Reaktioner på dessa produkter beror alltså inte på nötallergi.

Vad händer vid nötallergi?

Det är proteinerna i nötterna som ger upphov till starka reaktioner när immunförsvaret bildar antikroppar mot dem (IgE). Många pollenallergiker reagerar även på nötter, s k korsreaktion. Reaktionerna av det kan variera.

Hur behandlas nötallergi?

Alla produkter som innehåller den eller de växter man inte tål måste undvikas. Nötter och fröer kan förekomma i de flesta livsmedelsgrupper. Undvik alltid att ge barn nötter och jordnötter före fyra års ålder. Allergin kvarstår ofta i vuxen ålder.

Livsmedel och maträtter som innehåller/kan innehålla nötter:

  • Müsli och frukostflingor
  • Bröd och ströbröd
  • Kakor, hårda och mjuka
  • Bakelser
  • Konfektyr och godis
  • Glass
  • Choklad och nougat
  • Mandelmassa och marsipan
  • Vegetariska rätter/sallader
  • Orientaliska rätter
  • Såser av olika slag
  • Fyllning bakverk
  • Fruktyoghurt med närbesläktade frukter
  • Pesto

Välj det här istället:

  • Alla livsmedel i ren form

Botanisk släktskap finns mellan nötter och en del frukter. Läs mer i Korsreaktioner vid pollenallergi. Släktskap mellan olika växter behöver inte betyda att den allergiske alltid reagerar på alla växter inom den botaniska familjen. Däremot bör man vara försiktig första gången man äter ett sådant livsmedel.

Lathund för nötallergiker (pdf)

Undvik livsmedel märkta med "kan innehålla spår av..."

Om du är allergisk mot ett visst allergen kan du behöva undvika livsmedel som är märkta med ”kan innehålla spår av” det allergen du är allergisk mot, eftersom halterna kan variera från obefintliga till mycket höga. Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter där Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt.

Särnär - Livsmedel för särskilda näringsändamål

Produkterna uppfyller särskilda näringsmässiga krav, har särskild sammansättning eller tillverkning. Saluhållande anmäls till Livsmedelsverket och lämpligheten skall framgå av förpackningens märkning.