Hoppa till sidans innehåll

Sockerchock!

Så mycket socker

konsumerar vi

Debatten om socker och sötsaker blir allt hetare. Ändå konsumerar vi inte mer socker i dag än vi gjorde för 50 år sedan.

Publicerad den 24 maj, 2015
Lite socker i botten så går medicinen ner

Så gick tonerna i 60-talsklassikern Mary Poppins. 

På den tiden var socker ett självklart inslag i köket och livet. Man saftade och syltade, och barnen strödde ett par rågade teskedar över torsdagens pannkakor. 

Numera har vi ett mer komplext förhållande till socker och sötsaker. Många av oss vänder och vrider på förpackningarna, lusläser innehållsförteckningarna, och försöker i möjligaste mån undvika tillsatt socker. Ändå konsumerar vi inte mer socker i dag än vi gjorde för 50 år sedan. Däremot har det skett en enorm förändring när det gäller hur vi konsumerar. 

37 kilo socker per år och person

– Förr fick vi i oss sockret genom hembakat och hemlagat. I dag får vi i oss sockret genom industriframställda livsmedel såsom läsk, choklad och godis, säger Christina Karlsson, chefsdietist på ICA.

Tillsatt socker ökar risken för diabetes typ 2, övervikt och karies – trist, men sant. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man som vuxen begränsar intaget till 50-75 gram om dagen. Men vi svenskar gillar ju våra småkakor och godispåsar, och konsumtionen snittar i stället på drygt 100 gram om dagen. Det motsvarar 37 kilo tillsatt socker per år!

Ibland behövs lite sötma

– Socker bidrar sällan med något annat än kalorier. Därför bör socker i tillsatt form starkt begränsas. Men vi har en förkärlek för söt smak och den kan vi tillfredsställa med exempelvis en härlig fruktsallad i stället, säger Christina Karlsson.

Hon poängterar samtidigt att socker i små mängder inte är farligt, att det ibland behövs för att göra en nyttig produkt smakligare. 

– Exempelvis kan frukter och syrliga bär, som innehåller massor av vitaminer och mineraler, bli lättare att äta om man tillsätter lite sötma. Samma sak med industriframställda livsmedel. En sötad produkt med massor av fullkorn kan ur ett hälsoperspektiv vara bättre än en osötad produkt med lite fullkorn. Så stirra dig inte blind på sockret utan se till helheten när du granskar innehållsförteckningarna.