Hoppa till sidans innehåll

Syna saltet!

Detta gör saltet

med din kropp

Livsviktigt i små doser, livsfarligt i stora – det handlar om saltet. Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, reder ut varför kroppen behöver salt och vad som kan hända om vi får i oss för mycket.

Salt består huvudsakligen av natriumklorid, som kroppen behöver för att reglera syra-basbalansen och ämnesomsättningen. Salt bidrar även till ett normalt blodtryck. Den dos vi behöver per dag är cirka 1,5 gram, enligt Livsmedelsverket.

– Risken för att få i sig för lite salt är i stort sett obefintlig. Då måste man verkligen gå in helhjärtat för att utesluta salt i allting man äter. Vissa försöker få i sig extra salt när det är varmt ute och man börjar svettas, men det är sällan nödvändigt, säger Lena Hulthén, som forskar om saltintag och dess relation till hälsa och sjukdom.

Salt kan orsaka migrän

Trots att vi bara behöver 1,5 gram salt om dagen, får genomsnittssvensken i sig 11 gram (dubbelt så mycket som Livsmedelsverkets rekommenderade maxdos à 5-6 gram). Det är vetenskapligt bevisat att för mycket salt kan höja blodtrycket – det är natriumet som är boven – vilket i sin tur kan leda till olika hjärt- och kärlsjukdomar. Salt kan också orsaka skador på njurarna, eftersom njurarna måste arbeta hårt för att göra sig av med saltet.

– Det finns även studier som visar på en koppling mellan stort saltintag och migränanfall, säger Lena Hulthén.

Läs också: Så gör du din egen vätskeersättning

Kroppen tar upp allt salt

När det gäller många andra mineraler, exempelvis järn, tar kroppen bara upp så mycket som behövs. Men med salt tar kroppen upp nära 100 procent.

– Får vi i oss för mycket salt blir vi törstiga och dricker mer än vanligt, vilket späder ut nivåerna av natrium i kroppen. Då kan vätska bli stående i kroppen, men det brukar reglera sig efter någon dag. Men om kroppen ständigt utsätts för högt saltintag kan man utveckla ödem, som är en svullnad orsakad av vätskeansamling i vävnaderna.

Läs också: Behöver man köpa salt med jod?

Produkter saltas i onödan

Av det salt vi får i oss kommer cirka 60-70 procent från livsmedel som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.

– Salt är ett konserveringsmedel, och innan vi hade frysar och kylar var det nödvändigt att salta maten rejält. Där befinner vi oss inte i dag. Det finns ingen anledning att ge produkter i frysdisken ett högt saltinnehåll. Livsmedelsindustrin måste bli bättre på att ersätta saltet med andra smaker och kryddor, avslutar Lena Hulthén.

Läs också: Istället för socker och salt