Hoppa till sidans innehåll

Mythbusting

5 myter om soja

Bidrar man till skövling av regnskog om man äter sojaprodukter och ökar soja risken för bröstcancer? Vi har tagit reda på sanningen om de allra vanligaste påståendena om sojaprodukter.

Anna-Sara Nilsson, Paula Frösell

 • Ökar soja risken för bröstcancer?

  Nej. Soja och sojaprodukter innehåller så kallad fytoöstrogener, ämnen som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen men är betydligt svagare än de kroppsegna. Tidigare trodde man att intag av soja skulle kunna öka risken för bröstcancer men istället visar de flesta studier att det är tvärtom, alltså att sojaintag skulle kunna minska risken för bröstcancer. Högt intag av soja innan puberteten kan även verka skyddande mot bröstcancer säger viss forskning samtidigt som annan visar att normal konsumtion av sojaprodukter kan vara positivt även för den som sedan tidigare är cancerdrabbad. Sammanfattningsvis kan man säga att en normal konsumtion av soja hos den som är frisk eller tidigare haft cancer är bra men däremot så bör kosttillskott med sojafytoöstrogener inte intas tills mer forskning finns tillgänglig.

 • Bidrar man till skövling av regnskog om man äter soja?

  Nej. Certifierad soja gör inte det eftersom det innebär att man ställt krav på en ansvarstagande produktion, såväl ur miljö- som arbetsmiljöperspektiv. Soja odlas även i Europa.

 • Får män som äter sojaprodukter bröst?

  Nja. En normal konsumtion kan inte kopplas till detta men det finns ett par fall där män ätit stora mängder sojaprodukter under lång tid och som en följd av detta fått bröst, vilka sedan försvunnit när konsumtionen minskats till normalnivå. Alltså, en normal portion soja kan med fördel ingå i kosten även för män och det finns då ingen anledning till oro för hormonpåverkan.

 • Hämmar soja sköldkörtelns funktion?

  Nej, hos den som är frisk finns inga risker för detta. Om man har sköldkörtelproblem så kan ett stort intag av soja påverka men då bör dialog ske med behandlande läkare.

 • Är det farligt att ge sojaprodukter till småbarn?

  Nej, man kan ge soja i maten även till små barn. Däremot bör man undvika sojadryck eller andra vegetabiliska drycker som alternativ till bröstmjölksersättning eftersom de inte innehåller den näring som behövs för det växande lilla barnet.