Hoppa till sidans innehåll

Mythbusting

5 myter

om bröd

Bröd är ett hett samtalsämne. Är det verkligen så att man blir tjock av att äta bröd och är ljusare bröd onyttigare än mörkt, och stämmer det att bröd innehåller dåliga kolhydrater? Låt oss en gång för alla slå hål på brödmyterna!

Elin Nordtsröm/Paula Frösell

  • Bröd är inte riktig mat

    Jodå, det kan det visst vara. Vad som betraktas som riktig mat är individuellt. I vissa studier som kostsociologistudier kan man se att kött och potatis är det som i första hand ses som riktig mat men människors bild av vad som är mat ändras också med åren utifrån att nya maträtter introduceras men också utifrån var man bor. Är pizza riktig mat? Ja, för vissa, men kanske inte för andra. Och vad är egentligen skillnaden mellan en varm smörgås och pizza? Ja, det är upp till betraktaren att bestämma. Men utifrån näringsperspektiv, visst kan bröd vara del av en komplett riktig måltid. Allt beror på vilket bröd man väljer och vad man väljer att äta till brödet.

  • Man blir tjock av bröd

    Nej, men man blir tjock av allt som man äter för mycket av och som gör att man äter mer energi än man förbrukar. Så visst, trycker man i sig smörgåsar dagarna i ända så kan brödet bidra till viktuppgång, men det kan också mätta bra och göra att man klarar att äta balanserat och lagom mycket för att hålla vikten eller till och med gå ner.

  • Bröd innehåller dåliga kolhydrater

    Nej. Kolhydrater finns i olika former och de som finns i bröd behöver inte vara sämre än de som finns i andra livsmedel. Fibrer, som är en typ av kolhydrat, är en bra sådan som de flesta mår bra av att äta mer av så att tänka på att välja lite grövre bröd är en klok idé.

  • Man blir pruttig av bröd

    Nej, så behöver det inte alls vara. Vissa blir det, andra inte. De som blir det kan vara känsliga för gluten eller andra proteiner som finns i brödet. Men de allra, allra flesta klarar att äta bröd utan att bli bubbliga. Och sen är det förstås en fråga om mängderna, hur mycket bröd man äter.

  • Mörkt bröd är nyttigare än ljust

    Noop! Färgen säger egentligen ingenting om hur nyttigt ett bröd är. Det bästa knepet är att skära en skiva och se om du skär igenom hela frön och korn, alltså en grov struktur. Då är det troligen ett bra val som ger mer näring och längre mättnad. Välj gärna brödsorter som innehåller så lite socker som möjligt och fokusera på fibrer och fullkorn.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer