Mythbusting

5 myter om bröd

Bröd är ett hett samtalsämne. Är det verkligen så att man blir tjock av att äta bröd och är ljusare bröd onyttigare än mörkt, och stämmer det att bröd innehåller dåliga kolhydrater? Låt oss en gång för alla slå hål på brödmyterna!

Är bröd bra eller dåligt?

Har du precis som oss hört mängder med (dåliga) rykten om bröd? Vad stämmer och är bröd så dåligt som alla tror? Här får du svaren!

 1. 1. Bröd är väl inte riktig mat?

  Jodå, det kan det visst vara. Vad som betraktas som riktig mat är individuellt. I vissa studier som kostsociologistudier kan man se att kött och potatis är det som i första hand ses som riktig mat men människors bild av vad som är mat ändras också med åren utifrån att nya maträtter introduceras men också utifrån var man bor. Är pizza riktig mat? Ja, för vissa, men kanske inte för andra. Och vad är egentligen skillnaden mellan en varm smörgås och pizza? Ja, det är upp till betraktaren att bestämma. Men utifrån näringsperspektiv, visst kan bröd vara del av en komplett riktig måltid. Allt beror på vilket bröd man väljer och vad man väljer att äta till brödet.

 2. 2. Blir man tjock av bröd?

  Nej, men man blir tjock av allt som man äter för mycket av och som gör att man äter mer energi än man förbrukar. Så visst, trycker man i sig smörgåsar dagarna i ända så kan brödet bidra till viktuppgång, men det kan också mätta bra och göra att man klarar att äta balanserat och lagom mycket för att hålla vikten eller till och med gå ner.

 3. 3. Innehåller bröd bara dåliga kolhydrater?

  Nej. Kolhydrater finns i olika former och de som finns i bröd behöver inte vara sämre än de som finns i andra livsmedel. Fibrer, som är en typ av kolhydrat, är en bra sådan som de flesta mår bra av att äta mer av så att tänka på att välja lite grövre bröd är en klok idé.

 4. 4. Blir man pruttig av bröd?

  Nej, så behöver det inte alls vara. Vissa blir det, andra inte. De som blir det kan vara känsliga för gluten eller andra proteiner som finns i brödet. Men de allra, allra flesta klarar att äta bröd utan att bli bubbliga. Och sen är det förstås en fråga om mängderna, hur mycket bröd man äter.

 5. 5. Är mörkt bröd nyttigare än ljust?

  Noop! Färgen säger egentligen ingenting om hur nyttigt ett bröd är. Det bästa knepet är att skära en skiva och se om du skär igenom hela frön och korn, alltså en grov struktur. Då är det troligen ett bra val som ger mer näring och längre mättnad. Välj gärna brödsorter som innehåller så lite socker som möjligt och fokusera på fibrer och fullkorn.

Artiklar (1443)

Baka nyttigt

Det hälsosamma mjölet

Vilka mjölsorter ska man välja och vilka bör man dra ner på? Vi dyker ner i mjölpåsen!

Råvarukunskap!

Svenska sädesslag!

Vete, korn, havre och råg. De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak. Här finns allt du behöver veta!

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till