Hoppa till sidans innehåll

ICA-dietisten tipsar!

Är ekologisk mat

nyttigare?

Försäljningen av ekologiskt skjuter i höjden. Men är det nyttigare än icke-ekologiska produkter? Här får du svaret!

Tvärtemot vad många tror så är ekologiska produkter per automatik inte nyttigare än icke-ekologiska produkter. 8 av 10 svenskar handlar i dag regelbundet ekologiska livsmedel. Detta enligt Ekoweb, en oberoende hemsida som bevakar den ekologiska marknaden. 

– Tidigare ställde sig många konsumenter frågan varför köpa ekologiskt. I dag ställer de sig frågan varför inte köpa ekologiskt, säger Cecilia Ryegård, som är redaktör för sajten. Bland svenska konsumenter är miljö och djurvälfärd de tyngsta argumenten för att välja ekologiskt.

– Här är de svenska konsumenterna unika. På alla stora världsmarknader för ekologiskt är det hälsoskälen som väger tyngst, säger Cecilia Ryegård.


Odlarens hälsa påverkas stort

Men är verkligen ekologisk mat nyttigare än icke-ekologisk, det vill säga konventionellt odlad, mat? Enligt ICAs chefsdietist Christina Karlsson finns det inga vetenskapliga studier som stödjer att ekologiskt är nyttigare.

– Man kan inte säga att ekologisk mat är nyttigare än icke-ekologisk mat. Däremot är ekologiskt klart bättre för miljön och den som odlar maten, i och med att man använder mindre bekämpningsmedel. Av den anledningen tycker jag absolut att man ska välja ekologiskt om man har möjlighet, säger Christina Karlsson.

Men om maten besprutas, finns det då inte en risk för att man får i sig rester av bekämpningsmedel när man äter? 

– Det är så små mängder att det inte skadar vår hälsa. Men är man orolig kan man ju välja ekologiskt när man köper produkter som besprutas hårt, exempelvis bananer och vindruvor, menar Christina Karlsson. 

Mindre bekämpningsmedel inom EU

För den som vill handla konventionellt odlad mat rekommenderar Christina Karlsson svenskt.

– Här i Sverige är vi väldigt restriktiva med bekämpningsmedel. Så om du vill äta mat som är odlad med minimalt med gödsel och besprutningsmedel, då ska du välja svenskt. Det bästa är så klart att välja produkter som både är svenska och ekologiska, säger Christina Karlsson.

Slutligen menar Christina Karlsson att den som månar om sin egen hälsa bör fokusera mer på produktens kvalitet än på om produkten är ekologisk eller inte.

– Ta en tomat. Det finns många faktorer som avgör hur nyttig den är, exempelvis hur många soltimmar den har fått och i vilken typ av jord plantan har odlats. En icke-ekologisk tomat som är odlad under perfekta förhållanden är alltså nyttigare än en ekologisk tomat som har drivits upp i ett växthus. Ja, jag kan ju tillägga att icke-ekologiska morötter är nyttigare än ekologiska chips, avslutar Christina Karlsson.