Hoppa till sidans innehåll

Recept

Ratatouille, grundrecept


Känn dig fransk och gör den mustiga grönsaksröran ratatouille med aubergine, zucchini, paprika och tomat i huvudrollen. Ge stekning och kokning lite tid och kärlek, det vinner smakerna på. En klassiker till lammracks, stekt fisk eller använd som bas i andra rätter.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2016.

Ingredienser

  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g aubergine
  • 400 g zucchini
  • 1 röd paprika
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 1 burk skalade tomater (à 400 g)
  • salt

Förslag på kryddkombinationer

  • 2 tsk rosmarin + 1 tsk timjan
  • 2 tsk malen spiskummin + 2 tsk hela korianderfrön
  • 2 tsk malen spiskummin + 1 tsk paprikapulver
  • rivet skal av 1 citron + 2 tsk fänkålsfrön
  • rivet skal av 1 apelsin + 2 msk ajvar relish

Gör så här

  1. Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftorna. Grovhacka auberginen, zucchinin och paprikan (urkärnad). 
  2. Fräs löken i hälften av oljan mjuk på medelvärme ca 10 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini, aubergine och stek ytterligare 10 minuter. 
  4. Tillsätt paprikan, tomatpuré, vitt vin och de skalade tomaterna. Koka på svag värme ca 30 minuter. Välj nu kryddning och tillsätt den. Smaka av med salt.
  5. Tips på hur du kan laga 5 smarta rätter med ratatouille.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Krydda loss! Välj en av kryddkombinationerna, men testa gärna en ny nästa gång!

Näringsvärde per portion

Energi: 666 kj / 159 kcal
Protein:3 g
Kolhydrater: 12 g
Fett: 7 g
Salt: 2 g

Kommentarer

Erica Anmäl

Grymt gott! Jag åt mitt som ser var med babyspenat, pistachenötter och en brödbit! Utmärkt vegansk måltid

Alexandra Anmäl

Hej Skulle vilja ha bra förslag till tillbehör typ nån god sallad som skulle passa bra till

Anna Anmäl

Super gott och man kan ha det som en bas. jag tog hälften av vitlöken och mera paprika och även kastanjechampinioner i.

Lägg till en egen kommentar.