Hoppa till sidans innehåll

Recept

Lax med pankotäcke, broccoli och ingefärssmör


Ugnsbakad lax är en smart räddare i vardagslivet. Strö över en blandning av panko och sesamfrön innan laxen går in i ugnen, tillsammans med buketter av färsk broccoli. När allt är klart, toppa med ett läckert lime- och ingefärssmör som sakta får smälta…

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2016.

Ingredienser

Lax

  • 1 msk vita sesamfrön
  • 2 msk svarta sesamfrön
  • 1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 3 msk rapsolja
  • 600 g skinnfri laxfilé (i bit)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Ingefärssmör

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 krm salt

Broccoli

  • 500 g broccoli
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar

Till servering

  • 4 port kokt ris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Lax: Blanda sesamfrön, panko och olja i en skål.
  3. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Fördela sesamtoppingen över laxen.
  4. Broccoli: Skär broccolin i buketter. Skala ev stammen om den är grov och skär i mindre bitar. Blanda med olja, salt och peppar.
  5. Fördela broccolin i formen runt laxen. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills fisken är klar och broccolin börjar bli mjuk och får lite färg.
  6. Ingefärssmör: Blanda smör, ingefära, limeskal, vitlök och salt.
  7. Till servering: Ta ut laxen och klickasmöret över broccolin. Servera gärna med ris.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd alternativt finkrossad glutenfri cornflakes.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i panko eller använd laktosfritt ströbröd. Välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i panko eller använd mjölkproteinfritt ströbröd. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärde per portion

Energi: 2649 kj / 633 kcal
Protein:32 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 45 g
Salt: 3 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer