Recept

Kycklingtagine med potatis och oliver

Den här otroligt smakrika kycklinggrytan är en klassiker i det marockanska köket. Kryddblandningen ras-el-hanout ger den rätta karaktären. En allt i ett-gryta som får snålvattnet att rinna!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2013.

Ingredienser

  • 500 g fast potatis
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk ras-el-hanout kryddblandning (se tips)
  • 900 g kycklinglår (med skinn och ben)
  • 2 1/2 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1/2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 1 dl gröna oliver
  • 4 dl vatten
  • 2 msk finhackad bladpersilja

Snabbsaltad citron (kan uteslutas)

  • 2 citroner
  • 1 msk salt

Näringsvärde per portion

Energi: 3685 kj / 881 kcal
Protein:47 g
Kolhydrater: 27 g
Fett: 65 g
Salt: 5,48 g

Gör så här

  1. Börja med den snabbsaltade citronen: Skär den ena citronen (för 4 portioner) i tunna skivor. Lägg i en plastpåse. Tillsätt saltet och massera in det. Tillsätt juicen av den andra citronen (för 4 portioner). Knyt ihop påsen. Låt vila i rumstemperatur i 1 dygn.
  2. Skala och skiva potatisen. Skala, halvera och dela morötterna på längden.
  3. Skala och strimla lök och vitlök.
  4. Blanda paprikapulver, spiskummin och ras-el-hanout. Gnid in kycklingen med hälften av blandningen. Krydda med 1 tsk av saltet (för 4 portioner) och 2 krm peppar (för 4 portioner).
  5. Bryn kycklingen runt om i hälften av oljan i en gryta eller traktörpanna ca 5 minuter. Ta upp och lägg åt sidan på ett fat.
  6. Hetta upp resten av oljan i pannan. Tillsätt lök, vitlök, morot, potatis och resten av kryddorna samt saffran. Fräs 3 minuter så att smakerna kommer igång i pannan. Krydda med resterande salt och peppar.
  7. Ta upp och skölj av citronskivorna.
  8. Tillsätt citronskivor och oliver i grytan.
  9. Häll på vattnet. Låt småkoka under lock ca 10 minuter.
  10. Tillsätt kycklingen och låt småkoka ca 20 minuter under lock. Strö över persiljan.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Köp färdig ras-el-hanout-krydda eller gör egen. Receptet hittar du om du söker på "Ras-el-hanout".

Saltinlagda citroner finns ibland färdigt att köpa i butik, men är annars inget måste för att laga rätten. Här väljer vi en förenklad variant. Sök på "Konserverade citroner" om du vill göra dem på äkta, marockanskt vis, men räkna med att det tar minst 1 månad att få dem klara.