Recept

Kidneybönbiffar med jalapeño och majsyoghurt

Dessa kidneybönbiffar med jalapeño är en vegetarisk rätt som serveras med en svalkande majsyoghurt. Biffarnas matighet får du från kidneybönor och potatis medan det härliga stinget kommer från jalapeñon. Majsyoghurten kompletterar väl.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2010.

Ingredienser

Majsyoghurt

  • 1 burk majs (à 350 g)
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Kidneybönbiffar

  • 1 burk kidneybönor (à 400 g)
  • 400 g kokt, kall potatis
  • 1/2 dl inlagd, skivad jalapeño
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 1/2 msk potatismjöl
  • olja till stekning

Näringsvärde per portion

Energi: 1260 kj / 301 kcal
Protein:10 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 9 g
Salt: 2 g

Gör så här

  1. Häll av och skölj bönorna. Mixa hälften av dem i matberedare eller med stavmixer. Grovhacka resten av bönorna. Mosa potatisen med en gaffel. Hacka jalapeñon.
  2. Blanda noga samman alla ingredienser till bönbiffarna. Krydda med salt och peppar.
  3. Forma 12 biffar av smeten (för 4 port). Stek dem gyllenbruna ca 1 minut på varje sida i olja i en stekpanna.
  4. Häll av och blanda majsen med yoghurten. Krydda med salt och peppar. Servera biffarna med majsyoghurten och gärna Tomatkokt matvete.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt  alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell.
Tomatkokt matvete: Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen och chilisåsen.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: ersätt matvete med quinoa, ris eller bönor.