Recept

Khaleet - syrlig libanesisk ratatouille

Ett smakrikt och lättlagat recept på Khaleet som är en syrlig libanesisk ratatouille. Du gör rätten av bland annat potatis, aubergine, zucchini, lök, tomater, oliver och sirap av granatäpple.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2010.

Ingredienser

  • 500 g potatis
  • 500 g aubergine
  • 500 g zucchini
  • 2 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 burk cocktailtomater (à 400 g)
  • 2 dl urkärnade oliver (valfri färg)
  • 3 msk sirap av granatäpple (kan ersättas med crema di balsamico)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • persilja till garnering

Näringsvärde per portion

Energi: 1291 kj / 309 kcal
Protein:4 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 17 g
Salt: 2 g

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i ca 1 cm stora tärningar. Skär auberginen och zucchinin i ca 2 cm stora tärningar. Skala och skär löken i skivor.
  2. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt löken och fräs den glansig och mjuk. Blanda i potatis, aubergine och zucchini, låt fräsa 5–8 minuter. Tillsätt tomaterna. Rör om, sänk värmen och lägg på lock. Låt småkoka ca 15 minuter.
  3. Tillsätt oliver och granatäppelsirap. Fortsätt koka tills alla grönsaker mjuknat. Krydda med salt, peppar och ev mer granatäppelsirap. Rätten ska vara ganska syrlig. Garnera med persilja.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.