Kålpudding (grundrecept)
Kålpudding är en älskad husmansrätt som aldrig går ur tiden. Kombinationen av mjäll vitkål, blandfärs, sirap, soja, grädde och kalvfond går helt enkelt inte av för hackor. Bjud på klassiskt vis med rårörda lingon till. Kanske även en fräsch grönsallad.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016
Ingredienser
4 portioner
Vitkål
1 kg vitkål
2 msk olja
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Färs
1 gul lök
500 g blandfärs
1 ägg
2 msk japansk soja
1 dl vispgrädde
1 msk konc kalvfond
1 msk ljus sirap
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Till servering
rårörda lingon
För alla
Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut ägget i färsen.
Gör så här
Tips
Letar du billig vardagsmat? Här finns fler recept på billig mat!
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2342 KJ / 560 kCal
Fett34 g
Salt5 g
Kolhydrater30 g
Protein30 g
Kommentarer
Jag lämnade bort både ägg och grädde. Lök mjukades i pannan och köttfärs, grönsaksbuljong,timjam,salt, sirap,soja,salt, kryddpeppar hela och krossade. In i ugnen +175 ca 45min eller mindre värme längre tid. Gott !!
Gunilla
2024-04-24Mycket gott och lättlagat. Jag vill gärna ha i mer vitkål och servera med potatis, lingon och brunsås! / Agneta Lind
Jörgen
2024-04-21Urban, även fast det står att det är vetemjöl i sojasås, så är även dom glutenfria. Men dom får inte märkas glutenfria på grund av att det är vetemjöl med i tillverkningsprocessen. Glutenet från vetemjölen försvinner i fermenteringsprocessen av soja. Detta står även att läsa på livsmedelverket. Står även att läsa på Svenska Celiakiungdomsförbundets hemsida.
Mattias
2024-04-15