Nori Dolmas | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Nori Dolmas

Hur du inte testat Nori Dolmas än så är det dags nu! Du blandar ihop färs med risgrynsgröt, lök och sirap och rullar in röran i vitkålsblad. Efter att smakerna fått berikas i ugnen och tillsammans med syrliga lingon är tilltugget lysande.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär bort rotfästet och lösgör kålbladen. Lägg bladen i kokande lättsaltat vatten i 7-8 minuter. Ta upp och kyl snabbt av bladen i kallt vatten. Låt rinna av på en handduk tills de är nästan helt torra.
  2. Sätt ugnen på 200°C. Mjukstek löken i smör. Låt svalna. Blanda färs med risgrynsgröt, lök, ägg, 1/3 av sirapen, salt och nymalen vitpeppar till en jämn och smidig färs.
  3. Täck en sushimatta, "maki-su", med plastfolie. Skär bort alla grova delar på kålbladen. Täck hälften av plastfolien med kålblad (gör inget om det är små bitar, bara de täcker). 
  4. Lägg 1/3 av färsen på kålbladen i en bred sträng. Rulla försiktigt ihop till en rulle, ca 3 cm i diameter. 
  5. Gör 2 rullar till på samma sätt.
  6. Ta bort plastfolien, lägg rullarna trångt i en smörad brödform (ca 2 liter, för 8 port) eller i en liten ugnsform.
  7. Blanda vatten och kalvfond. Häll över rullarna. Ringla över resten av sirapen. Salta och peppra. Tillaga i ugnen ca 25 minuter eller tills rullarna fått fin färg. Ös rullarna ett par gånger under stekningen. Ta ut och låt svalna något. Ställ kallt i minst 3-4 timmar. Förbered hit. 
  8. Sätt ugnen på 150°C. Skär upp rullarna i ca 2 cm höga stubbar. Värm dem ca 10 minuter på en ugnsplåt i ugnen. Lägg upp på fat. Garnera med färska eller rårörda lingon.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1/2 dl finhackad lök
  • 1 msk smör
  • 250 g blandfärs
  • 1/2 dl risgrynsgröt (i slang)
  • 1 litet ägg ( 1 litet ägg motsvarar 1/2 ägg)
  • 3 msk ljus sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 2 msk vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • lingon till garnering
Lägg till i inköpslistan