Recept

Fruktpaj med flätat lock


Njut säsongens frukter eller bär i en klassisk paj med flätmönstrat lock. Här fyller vi pajen med smörstekta äpplen och päron. Bjud den ljummen med en kula smältande vaniljglass. Verkligen en sann ”all American pie”, som dina gäster kommer att älska!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2016.

Ingredienser

10 bitar

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 krm salt
  • 275 g kallt smör
  • 1 - 5 msk kallt vatten

Fyllning

  • 700 g röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
  • 700 g fasta päron (gärna anjou)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 msk rörsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk (3 %)
  • 1/2 krm salt

Gör så här

  1. Pajdeg: Blanda mjöl, socker, kanel och salt. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. 
  2. Fyllning: Dela och kärna ur äpplen och päron. Skär i klyftor. 
  3. Stek frukten i smöret ca 5 minuter. Strö över kanel, 2/3 av rörsockret och vaniljpulver. Fortsätt steka till sockret smälter. Tillsätt citronjuicen. Ta från värmen. Låt svalna helt. 
  4. Pajdeg: Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av degen på ett mjölat bakbord till en 3–4 mm tjock platta. 
  5. Klä en form, ca 20 i diameter, med degplattan. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. Skär bort överflödig. Ställ in formen i kylen minst 20 minuter. 
  6. Kavla ut resterande deg till en ca 25x25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med en kniv. 
  7. Fyllning: Blanda strösocker och vetemjöl. Strö i bottnen av formen. Fördela fyllningen över detta. 
  8. Lägg på degremsorna i flätat mönster, här ser du hur du gör
  9. Sätt ugnen på 200°C.
  10. Pensling: Vispa ihop ägg, mjölk och salt till pensling. Pensla pajen och strö över resten av rörsockret. 
  11. Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 minuter.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt mjölk mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.

Tips

Det är viktigt att fyllningen är kall när du gör flätmönstret, annars mjuknar degen och blir svårjobbad.

Här är några tips för att lyckas med degen:
Väg smör och mjöl.
Använd kallt smör och vatten.
Knåda inte degen för länge (blir den varm så håller den inte ihop).
Låt degen vila minst 1 timme i kylen och kavla ut degen på mjölat underlag.

Näringsvärde per portion

Energi: 1860 kj / 445 kcal
Protein:4 g
Kolhydrater: 46 g
Fett: 26 g
Salt: 1 g

Kommentarer

Jessica Anmäl

Jag har gjort den och den blev helt perfekt. Supergod paj!

Redaktionen Anmäl

Hej Carolina och Viviann! Vi har nu provlagat pajdegen igen och det har även denna gången fungerat fint för oss att få pajdegen att hålla ihop. Läs gärna våra tips ovan för att det ska bli så bra som möjligt. Vi har justerat vattenmängden så att man tillsätter en mindre mängd i början och därefter mer efter behov. Lycka till! Hälsningar Michelle

Viviann Anmäl

Har ICA provat receptet? Pajdegen blev alldeles för lös. Mängden deg och frukt hade räckt till en större form. Jag använde ändå en form på 24 cm. Päronen borde ha stekts längre än äpplena för att bli mjuka. Mina päron var ändå ätmogna. Hade fungerat bättre med enbart äpplen. Bättre kan ni! Jag återgår till receptet för pajskal i Nya Annas Mat

Lägg till en egen kommentar.