Recept

Boeuf Herngren

Boeuf Herngren är ett matigt och delikat recept på köttgryta med högrev. Du gör grytan av bland annat rött vin, vitlök, tomatpuré, champinjoner och schalottenlök. Servera den smakrika grytan med ugnsrostade grönsaker!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2008.

Ingredienser

  • 2 kg högrev
  • 1 flaska rött vin (gärna fruktigt, à 75 cl)
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk konc ox- eller kalvfond
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 200 g små champinjoner
  • 200 g små schalottenlökar
  • ev majsstärkelse (Maizena)
  • vatten
  • smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär köttet i 3 cm stora bitar. Salta och peppra lätt. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna i smör. Lägg efter hand köttet i en större kastrull eller gryta.
  2. Tillsätt vinet och fyll på med vatten så att det täcker köttet. Skala och dela den gula löken i kvartar. Skala och hacka vitlökarna. Tillsätt fond, tomatpuré, gul lök, vitlök och kryddor.
  3. Koka upp och låt sjuda ca 1 1/2 timme. Hit kan grytan förberedas. Ställ i så fall kallt.
  4. Ansa och skär ev stora champinjoner i halvor. Skala schalottenlökarna. Tillsätt champinjoner och schalottenlökar i grytan och låt koka 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red ev grytan med lite majsstärkelse. Servera med Ugnsrostade grönsaker och kokt potatis.

För alla

Fri från gluten. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i fonden.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden och ersätt smör med laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden och byt smör mot mjölkfritt matfett.