Lottas fredagsgryta | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lottas fredagsgryta

Lottas fredagsgryta är en härlig blandning av fina ingredienser som till exempel högrev, champinjoner, paprika och prinskorv. Grytan har en intensiv smak och är utmärkt att förbereda några dagar innan middagsbjudningen.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Skär högreven i tärningar som är ca 2 x 2  cm. Bryn dem i omgångar i olja i en stekpanna. Lägg över i en stor gryta.
  2. Skala och skiva löken. Stek den mjuk i olja och tillsätt i grytan. Skala och skiva vitlöken och lägg ner den i grytan. Häll på buljong, vin och tomatkross. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Koka upp och låt puttra långsamt under lock i ca 2 timmar.
  3. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Låt morötterna koka med den sista halvtimmen. Kyl grytan och förvara svalt till nästa dag.
  4. Dag 2: Koka riset som ska serveras till. Medan riset kokar sätts grytan på låg värme.
  5. Bryn champinjonerna. Ansa och skiva paprikan. Strax före servering tillsätts svamp, prinskorv och grönsaker. Grytan måste få ett ordentligt uppkok före servering. Den rökta smaken från korven ger en härlig kryddning åt såsen.
  6. Häll upp grytan i en vid serveringsskål och klipp persilja över. Nu är det fritt fram att till det kokta riset servera sig sina favoritbitar ur grytan.

Ingredienser

Portioner: 10
Dag 1
  • 1 kg högrev
  • olja att bryna i
  • 3 gula lökar
  • 5 dl köttbuljong (tärning + vatten)
  • 3 dl rött vin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 2 morötter
Dag 2
  • 10 port ris
  • 500 g champinjoner
  • 2 paprikor i olika färger
  • 500 g prinskorv eller andra små barnvänliga korvar
  • 1 burk minimajs (à 400 g)
  • finklippt persilja
Lägg till i inköpslistan